[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Kiedy następca Lancera X?
sla - 21-02-2017, 22:30
Misiek napisał/a: | W europie wersja Lancera CS0 ralliart było to zawieszenie i dodatki ze sporta plus jakieś szczegóły jak końcówka rury wydechowej. |
Zapomniałeś o tylnym spojlerze , światłach a la Lexus oraz naklejce i już można było szaleć To sprawdzone elementy podnoszące moc i osiągi.
grzesiopol - 21-02-2017, 23:10
Nie chodzi o dodatki tylko o samego Lancera X. Tak jak mówisz Ralliart to dodatki ale w przypadku Lancera X to model. I o to mi chodziło, żadne dodatki nie wskrzeszą Lancera X Ralliart.
Misiek :) - 21-02-2017, 23:46
Colt CZ poliftowy z "glonojadem" również w wersji ralliart miał lepsze osiągi.
sla napisał/a: | Zapomniałeś o tylnym spojlerze , światłach a la Lexus oraz naklejce |
Misiek napisał/a: | zawieszenie i dodatki ze sporta |
Dodatki to kierownica (nie jestem pewien jaką miał ralliart) ale spojlery itp
piotras78 - 22-02-2017, 21:49
sla napisał/a: | Masz rację, tylko w tej doborowej stawce aut made in Japan nie ma już Mitsubishi, niestety.A kiedyś ich samochody np.Galant, Eclipse, Sigma, Colt, Pajero, Lancer kreowały motoryzację. |
Bardziej widziałbym mitsubishi niż hondę
matiudgk napisał/a: | I wszystkie te modele uśmiercili - smutne. |
Nie, problem jest inny- japończycy w pewnym momencie stanęli. Accorda takiego samego ile lat już robią? Kiedyś były fajne pomysły- taka hrv wyglądała niesamowicie, a nowa? Jak wszystko inne.
Nawet takie pajero 4 to facelifting 3. Co może nie jest złe, ale jednak jak widać rynek oczekuje czegoś innego.
grzesiopol napisał/a: | ASX Ralliart z silnikiem diesla, hahaha - Diesel 2.2 4WD Diesel 6AT, moc 150 KM przy 3500 obr. to tak jakby do zwykłego Lancera powrzucać graty w postaci maski i felek, licznika i kierownicy bez wrzucenia całych napędów i silnika. |
Z tego co pamiętam to lancer ralliart też nie powalał, nawet był dosyć słaby. Tradycja została zachowana
Misiek napisał/a: | Obawiam się, że w dzisiejszych czasach eko-idioci i ekoterroryści psują ile się tylko da... |
Zależy, dla mnie za brak filtra DPF powinni zabierać dowód i narzucać spore kary finansowe. To jest pójście w dobrą stronę.
Misiek napisał/a: | Głownie poprzez wprowadzanie dziwacznych norm spalania itp... |
Nie są dziwne, skoro jest możliwość produkowania silników, które je spełniają. Jeszcze do niedawna Dacia była montowana z 1.6 8v, które jest naprawdę stare.
Zauważ, żeby spełnić normy nowy Amarok ma nie 2.0 r4 tylko 3.0 v6 diesla- jak mi to wyjaśnisz?
Misiek napisał/a: | Jak dla mnie auta typu crossover to jakas pomyłka. Ani nie jest terenowe, ani nie prowadzi się jak osobowe (fizyki się nie oszuka różnymi systemami) ani nie jest tak przestronne/funkcjonalne jak van (van, mini van, mikrovan jak colt CZ). |
Ale co to interesuje firmę? Rynek oczekuje takich aut, za 10 lat będzie inny trend, może w modzie będą sedany?
Tak czy siak firmy mają zarabiać a nie patrzeć co się komu podoba. Apple nie stworzyło iphone`a w oparciu o opinie tylko wyszli z inicjatywą i nowym produktem. Spójrz gdzie są oni a gdzie jest np. Nokia.
grzesiopol - 22-02-2017, 22:28
piotras78 napisał/a: | Z tego co pamiętam to lancer ralliart też nie powalał, nawet był dosyć słaby. Tradycja została zachowana | tak, tak Lancer X Ralliart 242 KM napęd AWD, to rzeczywiście to samo co 150 KM. w kaszlaku ASX.
Po "scaleniu" nie liczę na nic poza kosiarkami ze stajni MMC, no może hybrydy Pajero. Podobno to przyszłość.
piotras78 - 23-02-2017, 00:22
grzesiopol napisał/a: | tak, tak Lancer X Ralliart 242 KM napęd AWD, to rzeczywiście to samo co 150 KM. w kaszlaku ASX.
Po "scaleniu" nie liczę na nic poza kosiarkami ze stajni MMC, no może hybrydy Pajero. Podobno to przyszłość. |
Tam problemem był automat, który psuł to auto. Jeździłem dawno, więc pamiętam jak przez mgłę, ale w porównaniu do evo... Lata świetlne
Pamiętam, że w tych czasach miałem brać właśnie STI lub EVO z salonu, po głowie chodził mi też ralliart, ale manualna skrzynia w takim aucie dla mnie to jakiś dziwny wymysł a automaty były niesamowicie badziewne.
Bart2001 - 23-02-2017, 11:03
O ile pamiętam to Lancer Ralliart nie miał skrzyni ręcznej tylko dwusprzęgłówkę , więc dawało to radę.
Jak ktoś chce mocne auto to trzeba się przełamać i popatrzeć na VAG-i, ewentualnie na inne hothatch-e.
Sam tak zrobiłem i latam teraz Leonem ST 1.8 TSI + box (trochę ponad 200 KM) i teraz czuję że auto jedzie.
piotras78 - 23-02-2017, 11:13
Bart2001 napisał/a: | O ile pamiętam to Lancer Ralliart nie miał skrzyni ręcznej tylko dwusprzęgłówkę , więc dawało to radę. |
Dla mnie właśnie nie dawało rady i generalnie odbiór auta był taki sobie.
Focus RS moim zdaniem był znacznie lepszy.
grzesiopol - 23-02-2017, 16:53
Jak chcecie pogadać na temat Ralliarta to zapraszam do odpowiedniego tematu. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85544
Modera prosze o przeniesienie tych postów nie na temat bo robi się OT
mauzer - 28-02-2017, 10:42
tak sobie patrze niemiecką strone misków i tam nowy lancer sportback po lifcie
http://www.mitsubishi-mot...er-sportback/#!
Golotheman - 01-03-2017, 13:28
Hah, no to teraz pobili rekord świata. Silnik 1,8 w wersji z automatem, mający emisje156g/km ma euro 6, a mój mający 188 ma już euro 4... te 3 konie robią taką różnicę ?? Ciekawe czemu asx nie ma 1.8 u nas, a u nich jest. Poza tym słyszałem, że lancer nie będzie już sprzedawany w Europie a tu bach - Niemcy . Dobre. Ciekawa taktyka.
ps. Ale nowy katalog lancera dobija... auto w ten sposób zaprezentowane nie zwróciłoby mojej uwagi. A dalej dysponuję katalogiem z 2009 roku i patrząc na niego, łezka się kręci w oku. Kupiłbym to auto drugi raz ;p na podstawie katalogu oczywiście
grzesiopol - 01-03-2017, 20:13
W katalogu jest dostępny silnik 1.8 ale już do kupienia niestety nie. Ale na Węgierskim MMC jest już dostępny 1.8 w konfiguratorze. http://www.mitsubishi.hu/...?step=osszegzes mi wyszło 6 499 000 Ft w podstawowej konfiguracji (około 91 tyś zł.) w Niemczech za silnik 1,6 wychodzi 65 tyś zł. Skąd taka różnica w cenach?
stoq - 02-03-2017, 11:27
Na niemieckim można tak skonfigurować:
sportback, wersja plus, silnik 1.8 cvt = 19,990 euro, różnica między 1.6 przy takim ustawieniu to 2k euro.
dziwne to, nie dla sedana, nie może być też najwyższa wersja wyposażenia....
grzesiopol - 02-03-2017, 12:18
No rzeczywiście, lingwista ze mnie żaden zwłaszcza z języka niemieckiego. Nie chciało się nosić teczki, trzeba dźwigać dziś woreczki A na węgierskim znalazłem.
kotakot - 05-03-2017, 08:41
Golotheman napisał/a: | Hah, no to teraz pobili rekord świata. Silnik 1,8 w wersji z automatem, mający emisje156g/km ma euro 6, a mój mający 188 ma już euro 4... te 3 konie robią taką różnicę ?? Ciekawe czemu asx nie ma 1.8 u nas, a u nich jest. Poza tym słyszałem, że lancer nie będzie już sprzedawany w Europie a tu bach - Niemcy . Dobre. Ciekawa taktyka.
|
Może w końcu i u nas pójdą po rozum do głowy... Klika dni temu byłem w salonie Mitsu i tam jak ktoś chce kupić "normalny" [tj. nie pseudo terenowy jak Outlander czy nie wiadomo do czego służący crossover jak ASX] samochód to nie ma do czego wsiąść. Nawet Space Star nie mają bo podobno jest produkowany w fabryce w Japonii a kursy jen/EUR/PLN są na tyle niekorzystne że wychodziłby za drogo... Gdzie te czasy kiedy do wyboru był Lancer, Colt (wg mnie bardzo fajny samochód miejski, 100% lepszy niż Space Star) i dla osób lubiących ostrzejszą jazdę Evo... Jak tak dalej pójdzie to za parę lat będziemy jeździć wielkimi klocami z silnikami od kosiarki i odgłosem silnika Mivec puszczanym z płyty żeby zagłuszyć to coś pod maską...
|
|
|