To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

tyku - 26-10-2017, 21:51

pr0mateusz, Nic to nie pomoże. :( Trzeba odblokować dysk i sprawdzić, czy nie jest uszkodzony. :roll:
pr0mateusz - 26-10-2017, 21:58

tyku napisał/a:
pr0mateusz, Nic to nie pomoże. :( Trzeba odblokować dysk i sprawdzić, czy nie jest uszkodzony. :roll:

Ok, czyli raczej nie ma opcji, że akumulator słaby?
Powiedzmy, że to dysk i kupie nowy. Jak wgrać na niego oprogramowanie mitsu? :?

tyku - 26-10-2017, 22:15

pr0mateusz, Jak przeczytasz poradnik z pierwszej strony to myślę, że nie będzie problemu. :wink:
grzesiopol - 26-10-2017, 23:00

Odłącz zasilanie na około 30 minut. Zobacz co będzie się działo i daj znać.
pr0mateusz - 27-10-2017, 14:26

grzesiopol napisał/a:

Cześć!

Zrobiłem tak jak mówiłem + usunąłem cały serwer muzyki. Odpalałem już kilka razy na zimnym silniku i bez problemu :) Będę dawał znać jakby coś się działo, ale na razie wychodzi na to, że navi potrzebowała twardego restartu!
Dzięki :) )

[ Dodano: 02-11-2017, 19:19 ]
grzesiopol napisał/a:

Hej, pomogło na 2 dni i znów to samo.
Zauważyłem również, że za każdym razem jak navi się restartuje, to kamerka samochodowa też wariuje. Mam na myśli, że wyskakuje (błąd pamięci), lub słaba bateria (mimo, że cały czas jest pod gniazdem).

Dziś w ogóle się nie odpaliła, szkoda gadac :P

HUGIO - 02-11-2017, 19:38

pr0mateusz,
Może sprawdź napięcia na akumulatorze, oraz same klamry, czy nie są brudne/zaśniedziałe i na pewno dobrze dokręcone. Obstawiam, że kamerkę masz wpiętą w zapalniczkę, a takie "błędy" mogą sugerować jakieś problemy z zasilaniem.

pr0mateusz - 03-11-2017, 19:39

HUGIO napisał/a:
pr0mateusz,
Może sprawdź napięcia na akumulatorze, oraz same klamry, czy nie są brudne/zaśniedziałe i na pewno dobrze dokręcone. Obstawiam, że kamerkę masz wpiętą w zapalniczkę, a takie "błędy" mogą sugerować jakieś problemy z zasilaniem.

Dzięki, mam zapasowy aku w domu, ale zajmę się tym za tydzień bo jestem na wyjeździe.
Krótki edit z dzisiaj:
Wczoraj tak jak pisałem, szary ekran i zero reakcji. Rano jak wsiadłem do samochodu to zauważyłem dziwne rzeczy - MMCS normalnie się odpalił i zaczął grać od czwartej piosenki (zawsze po resecie zaczynał od pierwszej) i wycieraczki na sto procent miałem opuszczone wczoraj wieczorem a rano były na połowie szyby. Czyżby zasilanie się samo włączyło w nocy? ;O

Drugie spostrzeżenie - Na zimno MMCS odpala bezproblemu. A po krótkich wizytach w sklepie czy u dentysty robi się szary ekran.
co się dzieje to ja nie wiem :P

grzesiopol - 04-11-2017, 20:59

Ogólnie masz jakiś problem z zasilaniem. Sprawdź wszystkie wtyczki wchodzące do skrzynek bezpieczników pod maską i w środku (powtykaj je solidnie), sprawdź bezpieczniki - jeden pod maską taki w żółtym plastiku oznaczony w manualu nr 30 - OID (to jest bezpiecznik od większości rzeczy w środku), drugi w środku oznaczony nr 7 - tylko od radia. Sprawdź to znaczy wyjmij i najlepiej wymień zgodnie z ich wartościami.
Pytanie gdzie podłączałeś kamerę tzn zasilanie?
Ten ciemny ekran a pewnie wieczorem taki troche jaśniejszy może oznaczać brak wczytania programu z dysku, to że się resetuje oznacza, że czasami łączy dysk i się wczytuje program. Musisz wymontować dysk sprawdzić piny czy są nie zaśniedziałe lub wykrzywione. Jak będzie OK wsadź z powrotem i zobacz co będzie dalej.
Czy miałeś coś grzebane w radyjku, czy było wyciągane itp.?
Hmm teraz pytanie czy to co się dzieje jest wynikiem błędy w zasilaniu, np jakieś zwarcia, brak napięcia czy po prostu w wyniku skoków napięć dysk powoli ci pada lub częściowo jest uszkodzony czyli do wymiany.
Jak to wszystko posprawdzasz to napisz co i jak.
Czy miałeś jakieś naprawy w samochodzie robione, kolizje itp?

pr0mateusz - 05-11-2017, 15:20

[i]Pytanie gdzie podłączałeś kamerę tzn zasilanie?

Czy miałeś coś grzebane w radyjku, czy było wyciągane itp.?

Czy miałeś jakieś naprawy w samochodzie robione, kolizje itp?
[/i]

Dziękuje za odpowiedź.

Kamerę podłączyłem pod gniazdo zapalniczki (zaraz obok auxa).
Nic nigdy nie było grzebane w radyjku, nawet mapy mam 2007 rok :D
Nigdy nie było kolizji, a w samochodzie wymieniane tylko rzeczy eksploatacyjne.

Ogólnie problem się nasila. Dziś rano odpaliła navi, potem już był problem. Odłączyłem i podłączyłem aku i zadziałała.

Wszystko posprawdzam w piątek. Bezpieczniki, nowy aku, wyczyszcze złącza aku i wyjmę dysk.
Kamerka przestała już wariować, samozasilania też nie zauważyłem oprócz tego jednego razu.
Będę dawał znać za tydzień co i jak.
Pozdrawiam

Trojan - 14-11-2017, 08:31

Witam!

Niedawno kupiłem Mitsubishi Outlander Sport (ASX) z USA, rocznik 2013. Jest to mój pierwszy samochód Mitsubishi i pierwsza styczność z MMCS. Czy mogę prosić o wytłumaczenie jakie są korzyści z odblokowania dysku HDD? Nie chcę zmieniać map, ponieważ używam navi na telefonie. Nie potrzebuję wgrywać mp3, ponieważ słucham muzyki z telefonu. Nie korzystam również z DVD. Co innego można zyskać dzięki odblokowaniu dysku (poza podmianą grafik)?

Wersja mojego CDDB to październik 2011. Co zyskam dzięki aktualizacji do najnowszej wersji? Jakieś nowe funkcje, szybsze działanie? Nie mogę nigdzie w Internecie znaleźć changelogów do CDDB. Z MMCS korzystam głównie jako połączenie telefonu poprzez Bluetooth. Czy aktualizacja do nowszej wersji usprawni jakoś działanie tego połączenia. W tym momencie wszystko generalnie działa mi dobrze, ale zmiana piosenki na kolejną trwa dobre 2 sekundy. Czy aktualizacja do nowszej wersji zmniejszy to opóźnienie?

http://forum.mitsumaniaki...1496106#1496106 w tym wątku użytkownik "MDM" pisał, że jakiś magik zmienił mu wszystkie wskazania z US na EU. Zastanawiam się jak to zrobił? Zgodnie z poradnikiem grzesiopola MMCS w wersji US i EU różni się nie tylko softwarowo, ale także hardwarowo. Rozumiem zatem, że wgranie europejskiego softu nie jest raczej możliwe. Ma ktoś pomysł jak to zostało zmienione? W jaki sposób mógłbym zmienić dostępne strefy czasowe z amerykańskich na europejskie? To samo pytanie mam z częstotliwościami radiowymi. I czy jest faktycznie możliwe zmienienie np. Trip A/B z mil na kilometry?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość odnośnie mojej wiedzy nt MMCS.

grzesiopol - 14-11-2017, 09:32

Jaki masz model MMCS - oznaczenie pod joystickiem?
Żeby nie zagłębiać się w szczegóły tak na szybkiego i prosto.
Jeżeli nic nie chcesz robić/modzić to nic nie musisz robić. Dysk i tak ponownie ci sie zablokuje samoczynnie. Czyli samo odblokowanie dla odblokowania jest bez sensu. MP3 nie da się wgrać bezpośrednio na MMCS.

Aktualizacja CDDB da ci tylko to, że będziesz miał aktualną bazę danych, nic więcej to nie usprawnia, jeżeli korzystasz z płyt CD i wgrywasz na HDD to wtedy masz dane o utworach. Tylko tyle. Zmiana utworu na następny w serwerze muzycznym lub z płyty jest standardowym czasem - 2 sekundy, tak to jest zrobione w standardach płyt CD z muzyką, jak wrzucisz sobie płytę do każdego odtwarzacza CD to i tak ten czas będzie taki sam..

Ustawienia mil na kilometry masz dostępne z menu System w MMCS lub w liczniku. To sobie możesz sam zmieniać. Wgranie europejskiego softu jest możliwe ale zawiesisz sobie całego MMCSa - testowane. US i EU mają troche inne bebechy, główna różnica jest w tunerze - skok przeszukiwania częstotliwości jest inny. Ten magik mógł tylko i wyłącznie zmienić mu jednostki ale tutaj nie ma żadnej magii tylko zmiana dostępnych ustawień. Strefy czasowej sam nie jesteś w stanie sobie zmienić, można to zrobić zmieniając czas GPS ale to tylko na kilka godzin. Jest kilka osób które wiedzą jak zmienić strefę i jedna osoba która to zrobiła na 100% :roll: :P :wink:

Trojan - 14-11-2017, 09:48

grzesiopol napisał/a:

Sprawdzę później, nie mam teraz możliwości.
grzesiopol napisał/a:
Jeżeli nic nie chcesz robić/modzić to nic nie musisz robić.

Chcę jeśli odblokowanie da mi coś, co może mi się przydać :) Chcę się najpierw zorientować w możliwościach.
grzesiopol napisał/a:
MP3 nie da się wgrać bezpośrednio na MMCS.

Tak, wiem. Wgrywa się przekonwertowane zgodnie z poradnikiem. Skrót myślowy.
grzesiopol napisał/a:
Aktualizacja CDDB da ci tylko to, że będziesz miał aktualną bazę danych, nic więcej to nie usprawnia, jeżeli korzystasz z płyt CD i wgrywasz na HDD to wtedy masz dane o utworach. Tylko tyle.

Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie.
grzesiopol napisał/a:
Zmiana utworu na następny w serwerze muzycznym lub z płyty jest standardowym czasem - 2 sekundy, tak to jest zrobione w standardach płyt CD z muzyką, jak wrzucisz sobie płytę do każdego odtwarzacza CD to i tak ten czas będzie taki sam..

Chodzi mi o połączenie przez Bluetooth. W innych autach reakcja na zmianę utworu jest natychmiastowa.
grzesiopol napisał/a:
Ustawienia mil na kilometry masz dostępne z menu System w MMCS lub w liczniku.

Wiem o tym doskonale. To co mogłem, już zmieniłem. Ale niestety Trip A/B nie można zmienić na kilometry.
grzesiopol napisał/a:
Jest kilka osób które wiedzą jak zmienić strefę i jedna osoba która to zrobiła na 100%

Brzmi tajemniczo. Da radę dowiedzieć się czegoś więcej?

W supporcie jest pozycja SW Version. Można jakoś aktualizować software, zyskać nowe funkcje, szybsze działanie?

grzesiopol - 14-11-2017, 10:40

Czyli wychodzę z założenia, że masz MMCS na wypasie (nowszego) z obsługą BT audio.
Trojan napisał/a:
Chcę jeśli odblokowanie da mi coś, co może mi się przydać :) Chcę się najpierw zorientować w możliwościach.
nic, brak możliwości.
Trojan napisał/a:
Chodzi mi o połączenie przez Bluetooth. W innych autach reakcja na zmianę utworu jest natychmiastowa.
zmieniasz w telefonie? Wiesz MMCS nie ma w sobie Quad Core lub podobne i dlatego nie jest demonem prędkości, ponadto moduł BT jest oddzielnym urządzeniem więc przesył danych pomiędzy modułem a MMCS też może nie osiągnąć znacznej prędkości.
Trojan napisał/a:
Ale niestety Trip A/B nie można zmienić na kilometry.
nie mam amerykańca więc pytam. Czyli licznik główny pokazuje ci w km a dzienny w milach? Masz kolorowy licznik? A próbowałeś po przestawieniu skasować wskazania licznika dziennego. Ustawiałeś jednostki zużycia paliwa na l/km? W instrukcji jest opisane "Odometer xxxx kilometry/mile" więc powinno raczej wskazywać.
Trojan napisał/a:
Da radę dowiedzieć się czegoś więcej?
Da ale jako użytkownikowi, który i tak korzysta w większości z telefonu jest ci to zbyteczne.
Trojan napisał/a:
W supporcie jest jest pozycja SW Version. Można jakoś aktualizować software, zyskać nowe funkcje, szybsze działanie?

Można ale nowych funkcji nie zyskasz, bez zmiany sprzętu i dodanie nowych modułów. Co do prędkości trudno powiedzieć może jest coś poprawione ale tego nie wie nikt. No chyba, że inni którzy zmieniali firmware zauważyli zmianę.

Trojan - 07-12-2017, 16:45

grzesiopol napisał/a:

Trochę z opóźnieniem: N-05

Wie ktoś może jak podłączyć i zainstalować kamerę cofania (z automatycznym włączaniem) do MMCS? Tutaj o tym pisali: https://mitsubishiforum.com/forum/mitsubishi-outlander-10/mmcs-feature-requests-27737/page3/

HUGIO - 07-12-2017, 20:25

Trojan,
Jest tu na forum poradnik:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0