To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA

joujoujou - 10-02-2025, 09:12

Tak, w euro.
Krzyzak napisał/a:
taniocha
To wizyty u lekarza 1 kontaktu. Wizyty u specjalistów są kilka/kilkanaście razy droższe, jeśli prywatne. :P

Jeśli "państwowo" to oczywiście czekasz. Mam skierowanie do kardiologa i chirurga i od 4 miesięcy nadal czekam na wyznaczenie terminu!

Marcino - 10-02-2025, 10:33

Dzien dobry,
Przymroziło z rana bo siwo wszędzie. Ale już pięknie słońce operuje. Będą Kwh z fotlovoltaiki.
Wczoraj solary wode CWU 44st nagrzały. Czuć wiosne, siadzac z kawa na tarasie słonce mi twarz przypiekło ze wygladałem jak bym garował % :)

joujoujou - 10-02-2025, 10:56

Kawa pośniadaniowa. :)
Marcino - 11-02-2025, 09:08

Dobry, Kawa poranna
joujoujou - 11-02-2025, 09:28

^^ To samo. :)
jacek11 - 11-02-2025, 16:30

Kawa poobiednia :D
tościk - 11-02-2025, 19:21

jacek11 napisał/a:
Chyba że masz dobre kontakty, to może nie będziesz musiał czekać pół roku na wizytę, tak jak mi proponowali :roll:

Panie, pół roku to się czeka właśnie jak się ma dobre kontakty. Teraz co się zapisuję do specjalisty, to minimum rok czekania.
Na rehabilitację mam skierowanie na cito, to najkrótszy termin jaki znalazłem, to przyszły rok, o ile zdążę skierowanie odnowić. Tak to wszędzie 3-4 lata w przód mają zapisanych ludzi.
Jak chciałem spróbować w takim razie przez prewencję rentową ZUS, to mi babsztyl powiedział, że mam stan przewlekły i to nie jest wskazaniem do rehabilitacji w ramach prewencji rentowej :evil: Musiałbym być chyba jakimś motyla noga menelem, bo takich bezperspektywicznych życiowo to tam wysyłają zawsze od groma.

Krzyzak - 11-02-2025, 20:31

A ludzie dalej nie widzą związku przyczynowo-skutkowego między obecnym stanem, nie tylko NFZ, a nazwiskami, przy których stawiają krzyżyk na wyborach... Od 20 lat popis na zmianę...
joujoujou - 11-02-2025, 22:06

Polityka to chyba nie w tym wątku. :P

A nawiązując do kolejek - najlepiej dać się zamknąć w kryminale - AFAIK dla osadzonych specjaliści są dostępni w bardzo krótkim czasie. :lol:

jacek11 - 11-02-2025, 22:52

joujoujou napisał/a:
A nawiązując do kolejek - najlepiej dać się zamknąć w kryminale - AFAIK dla osadzonych specjaliści są dostępni w bardzo krótkim czasie.

To może jednak niech mnie te kolana bolą :roll:

tościk napisał/a:
Panie, pół roku to się czeka właśnie jak się ma dobre kontakty. Teraz co się zapisuję do specjalisty, to minimum rok czekania.

Rok mi kazali czekać na zabieg. Ale jakoś się jeszcze nie zapisałem. Trzeba też brać pod uwagę, że w małych miejscowościach to też trochę inaczej wygląda.

joujoujou - 12-02-2025, 08:50

Dzień dobry i kawa dobra. :)
Marcino - 12-02-2025, 09:27

Płacę dodatkowo 299zł i mam z pracy pakiet medyczny i całą rodzinę mam dodaną. Nie ma wiekszych problemów z dostępem do spacjalistów. Nie wiem czy to duzo czy mało.

Kawy juz 2 wypite.

Krzyzak - 12-02-2025, 14:16

Marcino napisał/a:
Płacę dodatkowo 299zł i mam z pracy pakiet medyczny i całą rodzinę mam dodaną.
Czy dużo czy mało, to sprawdź co masz w ofercie. Bo te pakiety oczywiście są zależne od tego, co dostajesz w zamian. Generalnie to zdecydowana większość oferuje niewiele - kończy się, jak trzeba coś więcej niż przepisać antybiotyk, założyć gips czy dać L4. Dlaczego? - bo tam ma być zysk a nie zdrowie pacjenta - jak trzeba przeprowadzić transplantację czy chemioterapię, to i tak kierują do NFZ. NFZ nie jest złym systemem, bo tam koszty zarządzania są na poziomie 2% - znajdź mi prywatnego, który ma tak niskie (tam jest 30-50% - bo właściciel musi zarobić). NFZ jest niedofinansowany i źle zarządzany (tanio, ale jest spore marnotrawstwo jak np. lekarze będący jednocześnie na 3 dyżurach) a przede wszystkim utrzymuje dwa narody z których tylko jeden płaci...

Jeśli to "z pracy" to na pewno jeszcze było negocjowane i przeciętniak z ulicy za taką kwotę dostanie mniej.

AidsD - 12-02-2025, 17:03

Dzień Dobry!
Taa czy był ktoś u dentysty w Polsce na NFZ?

jacek11 - 12-02-2025, 23:12

Marcino napisał/a:
Płacę dodatkowo 299zł i mam z pracy pakiet medyczny i całą rodzinę mam dodaną. Nie ma wiekszych problemów z dostępem do spacjalistów. Nie wiem czy to duzo czy mało.

To kwota na miesiąc? Czy na rok?