To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli

Matejko - 02-01-2013, 22:08

ig_or napisał/a:
Krzyzak, daj znac jak będziesz robił, bo ja też tył chciałbym zrobic na reparaturkach (szpachla która była jak kupiłem zaczyna puszczac) i może coś jeszcze. Cena co pisałeś iście promocyjna jak za wymieniony zakres prac...

Trzeba bylo na mojego poczekac :finga: :twisted:

Krzyzak - 02-01-2013, 22:34

spoko - poczekajmy, aż zrobi
a że zamierzam jeszcze kilka rzeczy dorobić, to pewnie cena wzrośnie

Marcino - 02-01-2013, 23:11

Szwagroz napisał/a:
Owczar napisał/a:
MotoManiak napisał/a:
Czy ma sens robienie "na razie" włoknem szklanym i żywicą czy od razu reperaturkę?

Nie ma żadnego. Próbowałem. Poszedł brunox, żywica włóknem i wszystko wylazło. Na szczęście nie lakierowałem tego.

Zdecydowanie potwierdzam, w wakacje też skrobałem do gołej blachy, nawaliłem przeróżne odrdzewiacze reaktywne, malowałem podkładami antykorozyjnymi itp i wylazło rude dziadostwo, miałem cichą nadzieję że nie wylezie i na wiosnę chciałem dać żeby mi to ładnie polakierowali. Na szczęście nie zrobiłem tego i na wiosnę daję do zrobienia reperaturki.

No cóż widzę ze nie tylko ja próbowałem z żywicą i włknem szklanym..:) Zobaczymy jak bedzie..:)

diabelll napisał/a:
Marcino, moze jakiegos tutka bys zrobil jak tak dobrze naprawic nadkola :) co z czym i za ile ;) u mnie tez cos sie pojawia wiec bede ratowal na wiosne swoimi silami:>

Diabelll
Powiem ci tak..... robiłem jak wyżej:
1. Oczysczenie i zeszlifowanie kątówką z listkami na tarczy, pieknie bierze szpachle i lekier
2. Na to dałem Loctite na rdze, moze być brunox
3. Pożniej wkleiłem siatkę, i wyszpachlowałem
a. szpachla z włóknem
b. szpachla uniwersalna
c. szpachla wykanczajaca

4. Na to podkłąd reaktywny
5. Odizolowanie podkładem epoxydowym
6.Pozniej dałem podkłąd Akrylowy pod baze - ten czarny mat
7. Teraz czxeka mnie szlifowanie na mokro i lakierowanie, ale czekam do wiosny

O środka nadkola rant zakleiłem dokładnie masą uszczelniajaca do podwozi z tuby jak silikon, zrobiłem aż taki skos i na to wszytko 2x konserwacja do pozwozia. Zostało mi od ,środka zakonserwować nadkola, chce tam prysnać podkładem reaktywnym i na to środek do profili zamkniętych.

Jak nie wyjdzie, to ok, a jak bedzie lipa to załatwiam migomat i wspawuje reparaturki... sam.... nie wierze blacharzom ze zrobią to dobrze, jak widze na swoim przypadku..:)

Pozdrowionka

Hugo - 03-01-2013, 08:06

Marcino, chociażbyś się skichał (bez urazy) to wyjdzie szybko z powrotem. Szykuj reperaturki.
mszolc - 03-01-2013, 10:45

Wy się dobrze zastanówcie czy to jest dobry moment na robienie takich rzeczy.
Żeby nie było tak, że pod tymi masami, konserwacjami czy woskiem w profilach macie cienką warstewkę soli która robi po cichu swoją krecią robotę. :twisted:
Bez mycia auta myjką ciśnieniową na ciepłą wodę nie brałbym się teraz za walkę z korozją.
A tak w ogóle, to chyba lato czy jesień to lepszy moment na takie zabiegi - przynajmniej sól po zimie jest już wypłukana.

Wiktor - 03-01-2013, 13:12

podkład reaktywny kladzie sie na gola blache, nie na szpachle. Na podklad reaktywny powinien byc położony akrylowy nie epoksydowy.
Marcino - 03-01-2013, 22:29

Hugo napisał/a:
Marcino, chociażbyś się skichał (bez urazy) to wyjdzie szybko z powrotem. Szykuj reperaturki.

Przynjammniej puki co nie jezdze z dziurami..:) koszt był niewielki, przy okazji nauczyłem sie paru rzeczy. Jak umyje to obejrze, już 2 miechy mija, więc dam znać jak sie zacznie..

Wiktor napisał/a:
podkład reaktywny kladzie sie na gola blache, nie na szpachle. Na podklad reaktywny powinien byc położony akrylowy nie epoksydowy.

Wiktor, masz racje!!! Dzięki za czujność.
Tak własnie zrobiłem, tzn na odrdzewiacz dałem rektywny, pozniej szpachlowałem i na to akryl tak na nadkolach zrobiłem.

Ale jak robiłem drzwi, to wyczytałem ze powinien być epoxyd, i na reaktywny dałem najpierw szpachle, pozniej epoxyd i na to akryl.

Hugo - 04-01-2013, 07:54

Marcino napisał/a:
na reaktywny dałem najpierw szpachle, pozniej epoxyd i na to akryl
To nie miało sensu, po co na szpachel kłaść epoksyd? P.S. Niedługo każdy posiadacz Galanta EA będzie mistrzem w walce z rdzą :mrgreen:
Wiktor - 06-01-2013, 22:17

Hugo napisał/a:
Marcino napisał/a:
na reaktywny dałem najpierw szpachle, pozniej epoxyd i na to akryl
To nie miało sensu, po co na szpachel kłaść epoksyd? P.S. Niedługo każdy posiadacz Galanta EA będzie mistrzem w walce z rdzą :mrgreen:

niekiedy tak sie robi ze na szpachle jeszcze raz epoksyd

zawsze na reaktywny kladziemy akryl, przed szpachla,

Hugo - 06-01-2013, 22:52

Wiktor napisał/a:
niekiedy tak sie robi ze na szpachle jeszcze raz epoksyd
Z ciekawosci: kiedy?
Wiktor napisał/a:
zawsze na reaktywny kladziemy akryl, przed szpachla
To wiem.
Wiktor - 07-01-2013, 07:20

np. gdy jest miejscowe przetarcie
majkii - 03-02-2013, 20:33

[quote="ANDREW"]
Dread87 napisał/a:
Ok, ok bez offtopów, gdzie najlepiej kupic reperaturki?
Bierz z Allegro: http://allegro.pl/reperat...2631346316.html

Witam.
Czy ktoś może pamięta nazwę sprzedawcy jaki był pod tym linkiem - również i mnie dotknęła
konieczność zakupu reperaturek i szukam takich co by były sprawdzone przez innych użytkowników.

Zetknął się ktoś z reperaturkami marki KLLOKERHOLM ?

Pozdrawiam

Hugo - 03-02-2013, 20:44

majkii napisał/a:
W Polsce tylko takie są oferowane, nie wiem jak w UK. Jakość lepsza niż oryginału.
majkii - 03-02-2013, 21:04

Hugo napisał/a:
majkii napisał/a:
W Polsce tylko takie są oferowane, nie wiem jak w UK. Jakość lepsza niż oryginału.

Dzięki HUGO.
Czytając ten temat natknąłem się na wzmianki o cieńszych i grubszych blaszkach a ponoć istnieją jeszcze produkty innych firm(w przypadku blach dla Hondy) na rynku.

Jak ze spasowaniem tych elementów bo na różnych forach zdarzają się niezbyt pochlubne wypowiedzi o dopasowaniu przetłoczeń na tychże.

A auto znajduje się na warsztacie w PL ;)

Hugo - 03-02-2013, 21:25

majkii napisał/a:
Jak ze spasowaniem tych elementów
Bez zarzutu.