[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli
Matejko - 02-01-2013, 22:08
ig_or napisał/a: | Krzyzak, daj znac jak będziesz robił, bo ja też tył chciałbym zrobic na reparaturkach (szpachla która była jak kupiłem zaczyna puszczac) i może coś jeszcze. Cena co pisałeś iście promocyjna jak za wymieniony zakres prac... |
Trzeba bylo na mojego poczekac
Krzyzak - 02-01-2013, 22:34
spoko - poczekajmy, aż zrobi
a że zamierzam jeszcze kilka rzeczy dorobić, to pewnie cena wzrośnie
Marcino - 02-01-2013, 23:11
Szwagroz napisał/a: | Owczar napisał/a: | MotoManiak napisał/a: | Czy ma sens robienie "na razie" włoknem szklanym i żywicą czy od razu reperaturkę? |
Nie ma żadnego. Próbowałem. Poszedł brunox, żywica włóknem i wszystko wylazło. Na szczęście nie lakierowałem tego. |
Zdecydowanie potwierdzam, w wakacje też skrobałem do gołej blachy, nawaliłem przeróżne odrdzewiacze reaktywne, malowałem podkładami antykorozyjnymi itp i wylazło rude dziadostwo, miałem cichą nadzieję że nie wylezie i na wiosnę chciałem dać żeby mi to ładnie polakierowali. Na szczęście nie zrobiłem tego i na wiosnę daję do zrobienia reperaturki. |
No cóż widzę ze nie tylko ja próbowałem z żywicą i włknem szklanym..:) Zobaczymy jak bedzie..:)
diabelll napisał/a: | Marcino, moze jakiegos tutka bys zrobil jak tak dobrze naprawic nadkola co z czym i za ile u mnie tez cos sie pojawia wiec bede ratowal na wiosne swoimi silami:> |
Diabelll
Powiem ci tak..... robiłem jak wyżej:
1. Oczysczenie i zeszlifowanie kątówką z listkami na tarczy, pieknie bierze szpachle i lekier
2. Na to dałem Loctite na rdze, moze być brunox
3. Pożniej wkleiłem siatkę, i wyszpachlowałem
a. szpachla z włóknem
b. szpachla uniwersalna
c. szpachla wykanczajaca
4. Na to podkłąd reaktywny
5. Odizolowanie podkładem epoxydowym
6.Pozniej dałem podkłąd Akrylowy pod baze - ten czarny mat
7. Teraz czxeka mnie szlifowanie na mokro i lakierowanie, ale czekam do wiosny
O środka nadkola rant zakleiłem dokładnie masą uszczelniajaca do podwozi z tuby jak silikon, zrobiłem aż taki skos i na to wszytko 2x konserwacja do pozwozia. Zostało mi od ,środka zakonserwować nadkola, chce tam prysnać podkładem reaktywnym i na to środek do profili zamkniętych.
Jak nie wyjdzie, to ok, a jak bedzie lipa to załatwiam migomat i wspawuje reparaturki... sam.... nie wierze blacharzom ze zrobią to dobrze, jak widze na swoim przypadku..:)
Pozdrowionka
Hugo - 03-01-2013, 08:06
Marcino, chociażbyś się skichał (bez urazy) to wyjdzie szybko z powrotem. Szykuj reperaturki.
mszolc - 03-01-2013, 10:45
Wy się dobrze zastanówcie czy to jest dobry moment na robienie takich rzeczy.
Żeby nie było tak, że pod tymi masami, konserwacjami czy woskiem w profilach macie cienką warstewkę soli która robi po cichu swoją krecią robotę.
Bez mycia auta myjką ciśnieniową na ciepłą wodę nie brałbym się teraz za walkę z korozją.
A tak w ogóle, to chyba lato czy jesień to lepszy moment na takie zabiegi - przynajmniej sól po zimie jest już wypłukana.
Wiktor - 03-01-2013, 13:12
podkład reaktywny kladzie sie na gola blache, nie na szpachle. Na podklad reaktywny powinien byc położony akrylowy nie epoksydowy.
Marcino - 03-01-2013, 22:29
Hugo napisał/a: | Marcino, chociażbyś się skichał (bez urazy) to wyjdzie szybko z powrotem. Szykuj reperaturki. |
Przynjammniej puki co nie jezdze z dziurami..:) koszt był niewielki, przy okazji nauczyłem sie paru rzeczy. Jak umyje to obejrze, już 2 miechy mija, więc dam znać jak sie zacznie..
Wiktor napisał/a: | podkład reaktywny kladzie sie na gola blache, nie na szpachle. Na podklad reaktywny powinien byc położony akrylowy nie epoksydowy. |
Wiktor, masz racje!!! Dzięki za czujność.
Tak własnie zrobiłem, tzn na odrdzewiacz dałem rektywny, pozniej szpachlowałem i na to akryl tak na nadkolach zrobiłem.
Ale jak robiłem drzwi, to wyczytałem ze powinien być epoxyd, i na reaktywny dałem najpierw szpachle, pozniej epoxyd i na to akryl.
Hugo - 04-01-2013, 07:54
Marcino napisał/a: | na reaktywny dałem najpierw szpachle, pozniej epoxyd i na to akryl | To nie miało sensu, po co na szpachel kłaść epoksyd? P.S. Niedługo każdy posiadacz Galanta EA będzie mistrzem w walce z rdzą
Wiktor - 06-01-2013, 22:17
Hugo napisał/a: | Marcino napisał/a: | na reaktywny dałem najpierw szpachle, pozniej epoxyd i na to akryl | To nie miało sensu, po co na szpachel kłaść epoksyd? P.S. Niedługo każdy posiadacz Galanta EA będzie mistrzem w walce z rdzą |
niekiedy tak sie robi ze na szpachle jeszcze raz epoksyd
zawsze na reaktywny kladziemy akryl, przed szpachla,
Hugo - 06-01-2013, 22:52
Wiktor napisał/a: | niekiedy tak sie robi ze na szpachle jeszcze raz epoksyd | Z ciekawosci: kiedy? Wiktor napisał/a: | zawsze na reaktywny kladziemy akryl, przed szpachla | To wiem.
Wiktor - 07-01-2013, 07:20
np. gdy jest miejscowe przetarcie
majkii - 03-02-2013, 20:33
[quote="ANDREW"]
Witam.
Czy ktoś może pamięta nazwę sprzedawcy jaki był pod tym linkiem - również i mnie dotknęła
konieczność zakupu reperaturek i szukam takich co by były sprawdzone przez innych użytkowników.
Zetknął się ktoś z reperaturkami marki KLLOKERHOLM ?
Pozdrawiam
Hugo - 03-02-2013, 20:44
majkii napisał/a: | Zetknął się ktoś z reperaturkami marki KLLOKERHOLM ? | W Polsce tylko takie są oferowane, nie wiem jak w UK. Jakość lepsza niż oryginału.
majkii - 03-02-2013, 21:04
Hugo napisał/a: | majkii napisał/a: | Zetknął się ktoś z reperaturkami marki KLLOKERHOLM ? | W Polsce tylko takie są oferowane, nie wiem jak w UK. Jakość lepsza niż oryginału. |
Dzięki HUGO.
Czytając ten temat natknąłem się na wzmianki o cieńszych i grubszych blaszkach a ponoć istnieją jeszcze produkty innych firm(w przypadku blach dla Hondy) na rynku.
Jak ze spasowaniem tych elementów bo na różnych forach zdarzają się niezbyt pochlubne wypowiedzi o dopasowaniu przetłoczeń na tychże.
A auto znajduje się na warsztacie w PL
Hugo - 03-02-2013, 21:25
majkii napisał/a: | Jak ze spasowaniem tych elementów | Bez zarzutu.
|
|
|