FAQ & How to? - Podłączenie ECU-PC i ECU-Palm
Kamil_Ziomek - 24-03-2011, 19:27
U mnie działa z ładowarką od telefonu tyle że w domu więc w aucie też musi działać .
Anonymous - 02-04-2011, 19:33
Takie sobie drobne pytanie, jakie powinny być ustawienia Com 1 w WinXP do połączenia ECU+, HHH, TMOLogger, PalmEmulator + MMCD2 z dodge stealth '91, ECU MD159966?
Za cholere nie mogę się podłączyć. Może macie jakiś sposób na sprawdzenie poprawnego działania ECU? Led'em, żarówką, miernikiem. Po podłączeniu kabla zaświeca się lampka ABS, po wyjęciu gaśnie, czyli powinno być ok, a na powyższych programach albo "Serial no connect" albo "Datalogger not found or lacking power".
Pozdro Wszystkim Miśkowcom
kamild0 - 06-03-2012, 17:17
Sprawdź czy kabelek masz prawidłowy. Na tej stronie z diodą i rezystorem schemat jest ok - piny są prawidłowo oznaczone jednak na zdjęciu jest to źle polutowane. Także proszę się nie sugerować zdjęciem a schematem i oznaczeniem pinów.
Mi osobiście udało się dziś podłączyć ecu do laptopa bez RS232. Użyłem przejściówki z USB na RS232. Komunikacja była bezproblemowa. Działa z TMO datalogger, natomiast nie udało mi się uruchomić z ECU logger. Może mam złą wersję. Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany tematem chętnie udziele wskazówek .
Podłączyłem Lancer IV 4G15.
mstrucz - 12-03-2012, 18:28
Powie mi ktoś czy parametry pracy mojego silnika są OK?
Padła mi grzałka w lambdzie, a ponieważ dostęp jest gorzej niż tragiczny będę musiał jescze chwilę tak pojeździć.
Na moje oko wszystko wygląda OK, ale jakiś ekspert?
tomusn - 12-03-2012, 22:40
sonda widać że pracuje, a rozgrzeje się od spalin, może troszkę później
mani4c - 30-03-2012, 06:56
Hej Panowie,
Zamierzam sobie kupić taki o to wynalazek i spiąć go przez BT z moim Androidem:
http://allegro.pl/bezprze...2218084303.html
Jakich danych mogę się spodziewać z OBD2 w CJ0 z końcówki 99 r.?
kamild0 - 01-05-2012, 13:43
mani4c napisał/a: | Hej Panowie,
Jakich danych mogę się spodziewać z OBD2 w CJ0 z końcówki 99 r.? |
Nie kupuj tego szkoda pieniędzy. Jak zepniesz z androidem to możesz sobie zobaczyć takie parametry jak prędkość, obroty itp. w dodatku działa to z lekkim opóźnieniem. Niby ma opcje błędów ale z passatem miał problemy, a z fordem w ogóle nie chciało się łączyć, myślę że z misiakiem będzie miał jeszcze większe. Jeśli chodzi o kompa to też za wiele możliwości z tym nie ma. Muszą być przystosowane programy do tego wynalazku. Najlepiej kupić sobie o połowę tańszy przewód KLL (gdzieś czytałem że z misiami też działa i to chyba nawet w tym wątku, ale niech ktoś to jeszcze potwierdzi).
sampler - 08-05-2012, 08:23
mani4c napisał/a: | Hej Panowie,
Jakich danych mogę się spodziewać z OBD2 w CJ0 z końcówki 99 r.? |
Mam taki interfejs i jezeli masz pelne OBD2 to sciagniesz wszystko co mozna uzyskac z silnika. Wiem ze dziala z androidem ale ja sie tym bawie programem OBD Gauge pod WM6.5 i pieknie to dziala. Natomiast jesli masz auto z 99 to nie wiem czy masz juz OBD2.
maciej 63 - 12-05-2012, 20:57
witam mam palma vx +kabelek ,łączyło się to z coltem ca ,ale po dłuższym postoju bateria pada do tego stopnia ,że muszę robić reset aby się palm uruchomił ale po tym zabiegu ,
znika program mmcd.podpinam pod kompa przez RS ,ale brak jakiejkolwiek reakcji ze strony
kompa ani palma.
tomusn - 14-05-2012, 23:36
a w PC jest program PALM DESKTOP?
wyczerpanie baterii i przez to kasowanie pamięci to największy minus palmów, nie wolno do tego dopuścić
możesz poszukać kabel [PALM -< RS+USB] miałem taki do Palma IIIc, może do Vx też znajdziesz
pilich - 16-01-2013, 14:53
Witam.
Rozpinałem ostatnio wtyczkę od poduchy wymieniając filtr kabinowy w L200 z 2007 roku i muszę skasować błąd poduszki. Mam kabel polski ELM327 v2.0 który używam wraz z MultiEcuScan do pojazdów grupy FIAT. Czy tym kablem połączę się z L200 i wykasuję błąd poduszki?? Jaki program najlepszy do Mitsubishi na laptopa?? Z góry dzięki za pomoc!
Bizi78 - 16-01-2013, 15:55
Błędu jaśka chyba tym nie skasujesz, tylko ASO .
Programy dla elma: MAXITEST, PCMSCAN, scan xl...
Następnym razem pamiętaj jak grzebiesz przy poduszkach to odłącz wcześniej aku .
Pozdrawiam.
pilich - 17-01-2013, 09:21
No teraz już wiem żeby aku odłączyć Czy ktoś potwierdzi że błędu poduszki w żaden sposób nie skasuję w L200?
tomusn - 17-01-2013, 13:31
w Colcie 2005 błąd skasowałem CDIFem
wykrył dokładnie błąd prawego czujnika i dał się skasować
i trochę nie ten temat - patrz post pierwszy - jakby ktoś mógł wydzielić
Sedinix - 16-03-2013, 21:47
Witam
Panowie bo już mi głowa pęka i zlewają się litery na monitorze nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi. Jakie złacze OBD posiadam (OBDI, OBDII, JOBD) samochód to Galant EA5W 2.5 V6 rok produkcji 1999 luty. Szukam sposobu na podpięcie się do auta i sprawdzenie/wykasowanie błędów. VIN
Posiadam telefon z androidem i taki elm 327 to wygodne rozwiązanie ale w tej chwili każdy kabel lub skaner który umożliwi mi diagnostyke auta pomoże mi spokojnie zasnąć.
Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc.
|
|
|