[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kopułka i palec rozdzielacza w EA
Ewcia80 - 24-01-2017, 23:37
Hejka.Ponieważ na kopułce i palcu mam już przejechane 30000km na lpg postanowiłam pojechać do mechanika zeby to wyciagnal i sprawdzil.Wiem juz na co zwrocic uwagę.Pamietam jaka zakladalam kopulke i palec ostatnio.Kopulka BP i palec EPS.Czy ten palec firmy EPS to jest tylko jeden rodzaj?Pytam bo nie pamietam symbolu.
[ Dodano: 25-01-2017, 07:34 ]
Juz znalazlem ten palec EPS.Przeczytalam caly watek u w sumie nie wiem juz co robić.otoz na 10 lub 11 stronie bodajże Owczar pisze że w galantach japonce skrocily jakes impulsy na biegu jalowym i dlatego czasami czuc delikatne drgania chociaz wskazowka obrotomierza stoi rowno caly czas.u mnie tez czasami sa takie delikatne drgania .Podczas jazdy jest wszystko ok.Moc rozwija plynnie itp.Na innej stronie mozna znaleźć wpis ze jak kopulka i palez zuzute to sie szybciej psuje cewka i aparat.Troche mi sie nie chce jechac do mechanika na sprawdzenie kopulki choziaz ma juz 30000km najechane.To jak?Byc zapobiegawczą i jechać czy weglug hasla:jak jest dobrze to nie ruszać?
[ Dodano: 25-01-2017, 23:42 ]
Czy zeby dostać sie do kopulki to trzeba zdemontować te puszke gdzie jest filtr powietrza?Czy te gumowa rure co laczy te puszke i przepustnice tez?Jesli tak to po zluzowaniu opaski co trzeba zrobić?tak po prostu wyciagnać te rure?Ona sztywno siedzi i ciezko ja zdjać.jest jakis sposob na to?
robertdg - 26-01-2017, 07:18
Trzeba zdemontowac puche powietrza wraz z przepływka i głowna rura dolotowa, pucha z filtrem na klipsach, przepływka wtyczka, rura dolotowa na obejmie, do rury dolotowej dopiete sa wezyki, ktore trzeba rozlaczyc, wymanewrowac i wyciagnac
tresorex - 26-01-2017, 09:01
Polecam instrukcję
http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1359490
pawel253 - 02-10-2017, 09:44
witam podbijam temat i opowiem o swoim problemie mianowicie gdy auto postoi np 20h bez jazdy i trafi się zimna deszczowa noc auto rano ma problem żeby odpalić rozrusznik kreci akumulator ok świece wymienione rok temu na denso razem z kablami nkg od japanze. Po bezskutecznym kilkukrotnym paleniu gala rano nie ma efektu trup, ale zaskakujący jest fakt ze przyjdę 6h później i auto odpali praktycznie od strzała. Czuc takie dławienie go na początku ale po jakimś czasie ustępuje i można już śmigać. Byly takie sytuacje jak wcześniej wspomniałem ze odpalil z rana np z 8 kreceniem go ale mial wtedy straszny problem z dlawieniem gasl nie raz jak siie mu gazu nie dodalo i przy poczatkowej jezdzie strasznie szarpal. Podejzewam kopulke z palcem czy zestaw kopulka palec za 160pln nowa kopułka aparatu zapłonowego + palec rozdzielacza
producent: firma BLUE PRINT, firma ESP rozwiaze problemm i czy przy wymianie takiego zestawy wymienia sie cos jeszcze dzieki i pozdrawiam
[ Dodano: 07-10-2017, 19:51 ]
podbijam temat wazna sprawa licze na pomoc
Paweł84 - 07-10-2017, 23:03
prosty sposób na sprawdzenie palca i kopułki -jak nie odpali w wilgotny dzień, podsusz aparat zapłonowy suszarka , wystarczy piec minut . po takim zabiegu powinien odpalić , i znajdziesz juz sprawce zamieszania , miałem tak w dwóch autach ,
[ Dodano: 07-10-2017, 23:04 ]
po wymianie palca i kopułki problem nie powrócił w moim przypadku , producentów wybralem tych samych
Anonymous - 05-02-2018, 10:13
Panowie. Jako ze mój galant po wymianie świec i rewizji kopulki pracuje gorzej niz prędzej musze w trybie pilnym ją wymienic,poniewaz kamień na środku łączący kopułkę z palcem jest uszkodzony. Teraz auto ma wypadanie zaplonu,krztusi sie i ogólnie dramat
Szukałem na internetach jakiegoś zamiennika i jedyne co znalazłam to blueprinta. Niestety...
Wystepuje w 2 wersjach. Czym się różnią oprocz ceny i czy są zamienne ze sobą?
Krzyzak - 05-02-2018, 11:44
Różnią się zapewne tylko tym, że droższa w pudełku ma oryginał a tańsza nie. BP bardzo często sprzedawało kiedyś oryginalną kopulłkę pod swoją marką.
Anonymous - 05-02-2018, 14:27
Krzyzak, tylko na wielu stronach widnieją dwie "wersje" cenowe. Wszędzie byłby taki "walek"? Jak rozróżnić jedną od drugiej?
Krzyzak - 05-02-2018, 14:41
po cenie właśnie
Anonymous - 05-02-2018, 15:57
Krzyzak, tylko skąd pewność czy płacąc za droższy otrzymam takowy? Jakieś szczegóły je odróżniają?
piotrkor1 - 05-02-2018, 17:32
majchrzok napisał/a: | Jakieś szczegóły je odróżniają? |
Znaczek trzech diamentów jest wybity.
Anonymous - 14-02-2018, 15:14
piotrkor1, dzięki:)
[ Dodano: 14-02-2018, 15:05 ]
Kupilem ostatecznie kopulke w intercarsie po znizkach za niecale 2 stowki.fajnie bo na kopulce widnieje znaczek Mitsubishi. Do tego palec i świeże swiece.
Auto nadal ma problemy z zaplonem. Przymierzam się do wymiany przewodów zaplonowych.. Jakieś opinie za i przeciw tanszych odpowiedników ngk(300zl !) typu sentech czy jamor. Bądź czy ktoś zakładał przewody innych v6- czy pasuje w ogole od czegoś?
Milego dnia:))
abdul - 14-02-2018, 18:25
Ja do swojego bralem NGK. Uklad zaplonowy w 6A13 jest ogolnie problematyczny to wg. mnie nie ma co oszczedzac
Anonymous - 14-02-2018, 19:04
Dzięki,
A dowiadywał się ktoś kiedyś ile kosztują oryginały?
Bizi78 - 14-02-2018, 21:41
majchrzok napisał/a: | A dowiadywał się ktoś kiedyś ile kosztują oryginały? |
Kopułka i palec do rocznika 96-00r. około 470zł.
Oczywiście nie jest to cena z ASO .
|
|
|