[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
m6riano - 18-07-2010, 15:08
menic napisał/a: | U mnie ostatnio rozcykał sie bardzo, ale trzeba już było zbliżać się do wymiany oleju. Wlałem nowy olej valvoline 10w40, do tego zalałem ceramizer i jest cisza. Nie klepie, a i silnik ciszej chodzi |
ja uważam ceramizer za ostateczność..więc chyba zrobie tak że zmienie olej na full syntetyk..i zobaczymy.;-)
Matik608 - 18-07-2010, 15:35
ja leje motula 5w40 juz drugi rok, i zauwazylem ze zawsze po wymianie cyka a pozniej sie ucisza i jest spokoj...
czy jest to prawda ze po wymianie cos tam sie odpowietrza? nie wiem gdzie ale gdzies czytalem o czyms takim
janeq - 18-07-2010, 15:39
Ok, przekonaliście mnie do pełnego syntetyku, tylko jaki olej teraz wybrać? Elf, Mobil 1, Motul, Valvoline? Czy zrobić płukanie silnika przed wymianą, czy zalać tylko syntetyk? Zaznaczam, że klepie tylko na zimno.
m6riano - 18-07-2010, 15:51
janeq napisał/a: | Ok, przekonaliście mnie do pełnego syntetyku, tylko jaki olej teraz wybrać? Elf, Mobil 1, Motul, Valvoline? Czy zrobić płukanie silnika przed wymianą, czy zalać tylko syntetyk? Zaznaczam, że klepie tylko na zimno. |
ja co prawda jezdzilem na mobilu 10w40 ale tego bym chyba nie polecal..
a co powiecie o QUAKER STATE? Przy czym podkreślam że jest to oryginalny amerykański przywożony przez Szwecje w beczkach...tak mi powiedział właściciel warsztatu.
Anonymous - 19-07-2010, 22:47
Panowie, strasznie sie zdołowałem tym cykaniem, gdy dowiedziałem się, ze to popychacze... proszę powiedzcie jakie olej i ceramizer zalać - 8k temu wymieniałem olej - chyba mam mobil1 ale nie jestem pewny. proszę powiedzcie mi jaki najlepszy olej oraz ceramizer zalać ?
motke - 19-07-2010, 22:55
slonio88 napisał/a: | Panowie, strasznie sie zdołowałem tym cykaniem |
przeczyść sobie popychacze i będziesz miał spokój. tylko zarezerwuj sobie jakieś 7 godzin bo tyle z tym zejdzie
Anonymous - 19-07-2010, 23:04
A jak mozna to zrobić ? Macie jakiś schemat ? co jak i gdzie ? jestem laikiem w temacie mechaniki samochodowej - poproszę o pomoc.
motke - 20-07-2010, 07:37
slonio88 napisał/a: | A jak mozna to zrobić ? Macie jakiś schemat ? co jak i gdzie ? |
poszło na pw
janeq - 20-07-2010, 18:54
Witam,
u mnie w miasteczku znalazłem tylko płukankę do silnika STP, made in USA, używał ktoś? Wszyscy zachwalają Shella ale u mnie niestety nie ma.
Hugo - 20-07-2010, 21:50
janeq napisał/a: | u mnie w miasteczku znalazłem tylko płukankę do silnika STP, made in USA, używał ktoś? | Tak ja . Bardzo dobry towar, markowy.
kożuch gre - 24-07-2010, 11:42
Wczoraj wykonałem czyszczenie samoregulatorów .Niestety 2 szt zurzyte ,na razie zamontowane poczekam jak wyciągnę silnik wtady je wymienię. Muszę wyjąć motor ponieważ niezbędne jest zrobienie rozrządu oraz wymiana uszczelniaczy od strony skrzyni .Wracając do sedna nareszcie błoga cisza . Przestroga dla innych , zasłaniać kanały spływu oleju .Jeden regulator wpadł i skończyło się zdjęciem miski olejowej i gimnastyką aby go wyjąć .Dodam że nie ma szans aby spadł on do miski , jedynie próby wyjęcia go do góry .Robiona była głowica lewa (ta od grodzi). Poskutkowało dopiero zaklejenie somoregulatorów taśmą .Przy okazji wymiana oleju i filtru. Na dnie miski straszny szlam.
Krzyzak - 24-07-2010, 20:34
kożuch gre napisał/a: | Poskutkowało dopiero zaklejenie somoregulatorów taśmą | ??? a coś więcej? bo się zastanawiam po co?
sampler - 24-07-2010, 22:49
pewnie chodzi o przyklejenie popychacza do dzwigienek przy wkladaniu calosci na glowice A zasloniecie kanalow to pierwsza rzecz jaka trzeba zrobic po zdjeciu oslony.
Krzyzak - 25-07-2010, 14:07
ja sobie w 5 minut zrobiłem Special Tool do trzymania popychaczy - wystarczy mieć kawałek profilu UD 30 mm do sufitów podwieszanych i szczypce do cięcia blachy (15 zł)
na 6 sztuk zużyłem 20 cm profilu...
greguar - 12-08-2010, 17:06
no ja tak czytam i czytam i mam pytanie, ok mitsu cykają, wielu radzi zrobić płukanke np specyfikiem shella, a co jeśli wypłuka to czego nie powinien wypłukać? np nagar z tłoków?
|
|
|