Forum ogólne - CB RADIO
krzychu - 05-05-2009, 11:15
Oglądałem ten program na TVN Turbo. Oni tam nie wiedzieli pewnie przed odcinkiem co to CB . Ale co tam w każdym bać razie President Harry II ma FM. Jak ktoś chce można dokupić gruchę ze zmianą kanałów na niej ale IMHO ja dużo częściej reguluje głośność lub RF Gain niż zmieniam kanał więc dla mnie bajer zbędny. A te inne radyjka to wyglądają jak zabawki choinkowe ale to tylko moje zdanie. Ciekawe czy rażą bardziej niż mój president w nocy (kontrastowy wyświetlacz cyfrowy).
Fajny bajer z tym odpinanym wyświetlaczem.
Krzychu
Anonymous - 05-05-2009, 18:59
Kibloo, Marcino wielkie dzięki , właśnie poszło zamówienie (TTI 880 + antena HC100) i czekam na przesyłkę
Anonymous - 05-05-2009, 20:35
jakiś czas temu przebrnąłem przez wszystkie strony tego tematu, teraz nadrobilem zaleglości od ostatniej wizyty i mam pytanie, bo wreszcie pojawily sie fundusze a i punktów mi trochę sprezentowali...
mianowicie w ostatnich postach widzę, że polecacie TTI880, już sprawdziłem że na allegro w kompletach z antenami są w akceptowalnej przeze mnie cenie czyli +/- 400zł. Tylko teraz pytanie co do anten. Koledze udalo sie trafic tak fajnie że dostał zarówno króciutką na miasto jak i 1,5 m bata w trase. Czy takie rozwiązanie jest sensowne? Czy lepiej Kupić kompromisowej długości jedną a lepsza?
W większosci jeżdzę po miescie (90%) ale duzym(Wrocław) wiec mysle, że zasięg 2-3 km to jednak mało(chyba ze wiekszy bez nadmiaru szumów w tej kwocie jest niemozliwy) bo w nocy zanim mi ktoś ewentualnie odpowie to już będzie po ptakach
Antene zamierzam chować pod uczelnią więc pewnie skończy sie na magnesie (ew takim żeby mógł wykręcić bat zostawiajać podstawke)
I jeżeli jedna to na przykład metrowa, 1,2m a jak dwie to 60-70cm i 1,5m?
Czy moze inaczej?
I kwestia montażu.
1. Czy jak kupie na allegro to każdy kto tym handluje bez problemu mi zalozy, czy duzo chetniej i lepiej przykładają się do tego co sami sprzedają?
2. Ile taka przyjemnosc powinna kosztować?
3. czy dobrze zrozumiałem, że poza przykreceniem radia gdzieś w środku, wybraniem miejsca na antene( mysle o środku dachu) trzeba jeszcze jakimś urządzeniem to wszystko zestroic. Jesli tak to czy łatwo to zrobić źle? czy moge zaufać ze bedzie dobrze:)?
4. czy jest to jednorazowa czynnosci czy trzeba ją powtarzac po kazdym zdjeciu magnesu?
mam nadzieje że napisałem zrozumiale i ktoś będzie mógł mi pomóc:)
krzychu - 05-05-2009, 20:47
Dużo pytań jak na studiowanie wcześniej tematu. Ja polecam Presidenta Harry II ASC lub przy mniejszych funduszach Jonny II ASC. Mają automatyczną blokadę szumów. Ja jestem zadowolony z jej działania. Są tez dość małe te radia.
Antena.... Antenę trzeba dobrać do swoich potrzeb. Ja potrzebowałem wjechać do garażu i nie polecam magnesówek... Pierwszy był minilog presidenta 1m (taka grubsza typu helica) montowana w uchwycie na klapie bagażnika. Po za tym że słabą masę miałem na klapie to bardzo dobrze się sprawowała i ładnie wyglądała (teraz cieszy się nią kolega z forum odkupił za 100zł z uchwytem mówi że nie ma co porównywać z popularnym hlusterem na magnesie którego wcześniej miał). Teraz w lancerze potrzebowałem jeszcze dyskrecji i nie szpecenie auta więc wziąłem bez wahania triflexa (antena podobna do fabrycznej od radia FM). Dużo o tym na forum. Oczywiście nadawanie się zmniejszyło ale nikt nie wie że mam CB a odsłuch jest ok. Ogólnie najlepsze anteny są montowane montowane w dziurze na środku dachu. Następnie anteny montowane w uchwytach w dobrze zmasowanym miejscu. Potem dopiero magnesówki.
1. oponie są różne ogólnie jeśli antena jest dobra i się dobrze stroi to każdy to wykona.
2. różnie 20zł to chyba dobra cena 30zł to moim zdaniem drogo. Hobbysta zrobi za 10zł
3. zestroić trzeba reflektometrem lub miernikiem SWR jak ktoś woli taką nazwę. Możesz sam skontrolować jaki masz SWR na mierniku będziesz wiedział czy dobrze ustawił zresztą mi zawsze pokazywali co zdiełali.
4. raczej jednorazowo chodz anteny mogą się po jakimś czasie rozstroić i wymagają skontrolowania to też zależy jak się je stroi.
Krzychu
jawaldek - 05-05-2009, 21:29
Student napisał/a: | Oj była tabela jak i gdzie używać radia ale nie pamiętam w którym temacie.
Na pewno nie jest to znormalizowane przynajmniej w zakresie mocy. |
Czy chodziło Ci o Tę tabelkę
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33921
Pozdrawiam
Anonymous - 05-05-2009, 21:49
krzychu, no pierwsze 12 stron ( u mnie wątek ma 15 bo powiększyłem sobie ilośc postów na strone) czytałem pare miesięcy temu, więc troche można zapomnieć mysle, że tylko pytania o strojenie mogłem uniknąć, ale mając tylko 90% pewności wolałem zapytać
BTW dzięki za odzew
ale do tematu...
głównie interesuje mnie kwestia sensu/celowości posiadania dwóch anten, bo reszta to pytnia pomocnicze Ktoś z Was to praktykuje?
co do magnesu to garażu nie posiadam, a pakować triflexa nie chce bo ani nie zalezy mi na szczególnej dyskrecji, ani w Colcie antena nie jest w rewelacyjnym miejscu (dodatkowo mocno pochylona)
krzychu - 05-05-2009, 21:52
Ten kolega co mu montowałem mojego miniloga w uchwycie na klapie miał właśnie colta. Na górze klapy po bokach jest tyle miejsca że w sam raz uchwyt na antenę się mieści.
A o jakie 2 anteny Ci chodzi?
Krzychu
Anonymous - 05-05-2009, 21:57
myślałem, ze triflexa wkłada się w tunel którym idzie normalna radiowa antena
Nie mam konkretnych modeli, bo dotychczas nie szukałem pod tym kątem, kolega powiedział mi wczoraj i nad samym konceptem się zastanawiam. Czy kupić antene sredniej dlugosci czy krótszą i dłuższa.
krzychu - 05-05-2009, 22:20
Alexander napisał/a: | Czy kupić antene sredniej dlugosci czy krótszą i dłuższa. |
Bez sensu 2 anteny. Moim zdaniem 1m na potrzeby nawet trasy spokojnie wystarcza. Ważne żeby była dobrze zmasowana, dobrej jakości i zestrojona.
Krzychu
j-rules - 05-05-2009, 23:10
Cytat: | Bez sensu 2 anteny. Moim zdaniem 1m na potrzeby nawet trasy spokojnie wystarcza. Ważne żeby była dobrze zmasowana, dobrej jakości i zestrojona.
| Zdecydowanie popieram, 2 anteny to raz koszta a dwa troche zabawy i żonglowania. Ja rozwiązanie znalazlem takie ze kupilem metrówke na magnesie (nie chcialem miec za dlugiej bo mam garaz, ale chcialem zeby w trasie sie spisywala ladnie)
i po miescie jezdza z nia na pokrywie bagaznika (wtedy nie musze zdejmowac przed wjazdem do garazu) a w trase laduje na dachu (i zasieg bardzo duzy).
Generalnie o radiu w miescie trzeba wiedziec tyle ze obecnie panuje spory tłok, eter mocno zasmiecony.. Klasowe radio sobie z tym poradzi, ale jednak zawsze pozostaje wtedy kwestia zasięgu. Gdybym mial cos rozsądnego polecic to radio minimum Uniden 520, do tego magnesowka metrówka (ale cos lepszego niz hustler czy sunker) wilson, sirio, lemm - takie mozna smialo polecic (lemm zdaje sie trzeba kupic osobno magnes i bata)
Nie mowie tu o pozycjach droższych, gdyz brak mi z nimi obycia.
Ja sie zadowolilem szumofonem, jestem zadowolny. Nastrojenie anteny to max 20 pln, przy czym po zakupie sprzetu nie probuj go testowac zanim nie nastroisz anteny (mowiac wtedy do gruchy mozesz spalic koncowke mocy w radiu)
Tyle na teraz przyszlo mi do glowy. Napewno 2 anteny to jednak za duzo
krzychu - 05-05-2009, 23:21
j-rules napisał/a: |
Generalnie o radiu w miescie trzeba wiedziec tyle ze obecnie panuje spory tłok, eter mocno zasmiecony.. Klasowe radio sobie z tym poradzi, ale jednak zawsze pozostaje wtedy kwestia zasięgu. |
Wyższe modele radia mają RF Gain (w moim odczuciu jest to regulacja przedwzmacniacza) zmniejszenie oznacza zmniejszenie czułości odbioru przydaje się właśnie w mieście i przy bardzo dobrych antenach nieoceniona rzecz.
Krzychu
Kibloo - 06-05-2009, 09:51
Hustler IC100 stroi się na SWR 1,1 a to jest nawet wg serwisu w 3city nieźle.
TTI880 ma funkcję Local/DX czyli czułość: miasto/trasa.
Hustler trzyma się na dachu do 190km/h (wypukły dach eLżbiety), poza tym wjeżdżałem z nim do parkingów podziemnych max 2m (czyli sufit 2,2m), a elżbieta ma 170cm i te 0,5 metra wystarczyło żeby nie spadł.
pozdro
krzychu - 06-05-2009, 12:39
Kibloo napisał/a: | Hustler IC100 stroi się na SWR 1,1 a to jest nawet wg serwisu w 3city nieźle.
|
MiniLog presidenta tyle to ma na skrajnej 1 i 40-stce. Na 19-stym ma 1.0. To jest super zestrojona antena i żadna magnesówka do tego nie dobije.
Krzychu
Kibloo - 06-05-2009, 13:22
nie przeczę, ale jak na magnes to ma niezłe osiągi, pozdro
eddi1977 - 06-05-2009, 13:32
Ja również szukałem komproisu jeśli chodzi o antenę :miasto/trasa.Wybrałem sirio nake 1115 mm przykręconą na stałe.Bardzo dobrze się sprawuje.Radio uniden 520.Strojenie takiej anteny 10 zł.
|
|
|