To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

Wszyc - 25-05-2011, 22:44

Cytat:
lepiej aby to zrobili bo wczoraj Gal stał cały dzień na slońcu i jak otworzyłem drzwi to była fala uderzeniowa ..... przez moment nie mogłem złapać oddechu :lol:
jednak te czarne auta to potrafią się nagrzać :wink:

Ja mam też ciemne auto więc wiem co czujesz ale ja jakoś lubię to uczucie kojarzy mi się z wakacjami wyjazdami i ogólnie z wolnym czasem bo za dzieciaka nie było aut z klimą i zawsze się tak jeździło :D a szyberdach jak mam w galancie to był istny szał :D

Hugo - 26-05-2011, 00:04

Wszyc napisał/a:
ja jakoś lubię to uczucie kojarzy mi się z wakacjami wyjazdami i ogólnie z wolnym czasem bo za dzieciaka nie było aut z klimą i zawsze się tak jeździło
Dokładnie mam takie same skojarzenia i "sentyment" do swaru w aucie. Wolę jechać z otwartymi szybami niż włączyć klimę. W zasadzie włączam ją tylko jak jadę z kimś, jak jeżdżę sam to zawsze przy otwartych szybach. Zresztą kilka minut jazdy autem na klimie i łamie mnie w kościach, szczególnie nogi.
szpala85 - 26-05-2011, 22:17

a tam pindolicie koledzy :mrgreen: jak stare mohery :mrgreen: ..... klima jest fajna ( jak oczywiście działa :lol: ) i pożyteczna ( bo eliminuje zaparowane szyby) ... i tak wam napiszę :wink: a sztoooo :mrgreen:

dzisiaj troszkę nerwy mi przeszły bo kolega ( o de mnie z wioski ) powiedział mi że mam zajefajne podświetlenie zegarów w Galu , a ten przycisk od czerwonych wskazówek to już w ogóle "ameryka" :lol:

szpala85 - 12-06-2011, 12:24

w skrócie ( bo mam problem z netem ostatnimi czasy ) :
- nieszczelność klimy znaleziona .... puszczało na osuszaczu na obejmie , ludwik jest nie zastąpiony :mrgreen:
- ma dziurę w słupku w drzwiach kierowcy .. tzn. zaciekawiło mnie takie małe purchadełko rudej i jak zacząłem dłubać to zrobiłem dziursko na 10cm w górę :| .... ale naprawi się
- nosek tak samo zacząłem dłubać i ruda ... zdjąłem zeszlifowałem do gołej blachy i pomalowałem , teraz wygląda wyśmienicie
- zderzak oczywiście też trzeba będzie pomalować .. ale czekam aż farba sama zejdzie bo nie mam ochoty jej zrywać :lol:
- dolne ranty w drzwiach = ruda , dokładnie pod tą tym sylikonem / gumą / tym czymś co zabezpieczali spawy i łączenia .... masakra :| ..... ale wszystko zeszlifowane i pomalowane ... jestem zadowolony :wink:

a i jeszcze ....jedno całe tylnie zawieszenie jest do wymiany :| rok temu było jeszcze w dobrym stanie ale teraz to jest juz masakra ...... jak by to opisać ... dolny wahacz jest grubości ścianki alu puszki od piwa ...... ruda zrobiła swoje :|

i to na tyle :wink: .... ale te galanty to lupy :mrgreen:

areksz121 - 12-06-2011, 15:27

Szpala, zjadę do PL to się okaże w jakim stanie jest wszystko u mnie :D Mam zamiar w końcu go wypatroszyć do gołej blachy :D
szpala85 - 04-07-2011, 21:20

na szybko :

odpadł mi lakier z przedniego zderzaka ( po myciu karherem z Całego zderzaka oprócz dolnej płetwy ) ...... od razu nasunął mi sie genialny pomysł :lol: .. pal licho z tym lakierem !!! na zime Gal zmienia kolor na czarny mat ... i tu nie żartuję :wink: .... bo wkurzają mnie te wszystkie ryski i zadrapania ,a o polerowaniu pasta TEMPO nie wspomnę :twisted: ...... ... i tak po obejrzeniu filmu " WINDYKATORZY" spodobał mi się ten lakier ... proste ... :mrgreen:

wszystkie dziury zaspawane migomatem , wyszlifowane i pomalowane

Gal poza zawieszeniem które ma do wymiany jeździ dobrze ... nawet ostatnio automat jakoś tak delikatnie przerzuca biegi ( oby to nie była oznaka że zaraz padnie ) .... a no i bym zapomniał o czujniku ABS który mi sie poci i wymusza zapalanie się kontrolek które to oczywiście świecą mi po oczach :lol:

dalej mam problemy z netem

jacek11 - 05-07-2011, 16:59

szpala85 napisał/a:
a no i bym zapomniał o czujniku ABS który mi sie poci i wymusza zapalanie się kontrolek które to oczywiście świecą mi po oczach :lol:

jak to poci?zawsze myślałem,że to część elektryczna :wink:

szpala85 - 13-07-2011, 20:44

w skrócie :
- pekły mi przewody hamulcowe przednie elastyczne ( przy 90 km/h nie wiedziałem co sie dzieje na szczęście reczny hampel wciąż działa ) ... wymienione na nowe 30 zł szt.
- podczas wymiany przewodów wymieniłem też wszystkie gumki na zaciskach
- oraz zabrałem sie za czujniki ABS .... niestety skończyło to sie tym że rozwierciłem czujniki na wylot i mam teraz ładne otwory w zwrotnicach o szerokości 15mm :lol: ( tak mają ori czujniki .... bez obaw .. zamówiłem na alledrogo jakieś zamienniki do AUDI za kpl. zapłaciłem 36 zł :lol: kij nie pieniądze ..... może będzie działać .. na pewno zdam relację )

jacek11, dostała sie wilgoć pod obudowę od czujnika przez nie zabezpieczony kabelek i jak było gorąco to parowało i robiło błędy ..... i tak w kółko :wink:

m6riano - 15-07-2011, 06:51

szpala85 napisał/a:
dostała sie wilgoć pod obudowę od czujnika przez nie zabezpieczony kabelek i jak było gorąco to parowało i robiło błędy ..... i tak w kółko :wink:

to chyba mam podobnie...bo czasem ABS mi mryga w rytm muzyki..;-)

szpala85 - 18-07-2011, 21:39

kupiłem na alledrogo najtańsze " no name" czujniki do ABS-u ... dzisaij przyszły , troszke porzeźbiłem i...... działają :lol: ... to jest nie wiarygodne ..... kontrolki pogasły ABS działa , TCL też działa :lol: ..... za wszystko zapłaciłem 35 zł :mrgreen: ....... a nie 300 zł .. hehe

http://allegro.pl/abs-czu...1669497522.html

teraz pytanie : ciekawe jak długo ? :lol:

Wszyc - 19-07-2011, 00:18

obstawiam że będziesz miał dłużej spokój niż z oryginałami :D
szpala85 - 19-07-2011, 20:31

Wszyc, mam nadzieję :mrgreen:

zauważyłem jedną ciekawą rzecz ... jade sobie normalnie np 60 km/h i hamuje też normalnie delikatnie i tak przy 30~20 km/h załącza mi sie ABS ( terkocze i czuje jak dociska mi pedał hamulca ) i troszkę mocniej sam dohamowywuje auto .... nie jest to jakieś wkurzające i nie przeszkadza ,ale czy przyczyną może być to że jak rozwiercałem stare czujniki to przypadkiem wiertło mi za bardzo wjechało i zrezałem jeden ząbek na zębatce od ABS ? .... tak się teorytycznie pytam bo takie coś mam w firmowym LT i to było od zawsze że ABS terkotał ... tylko wiadomo to jest VW ... :lol: :mrgreen:

Owczar - 19-07-2011, 20:56

Jeśli zeżarłeś ząbek to masz odp.
szpala85 - 22-07-2011, 21:58

btw . miałem pokazać tatoo :wink: :

tuż po zrobieniu

jacek11 - 22-07-2011, 23:28

zdaje się,że masz dodatkową oponkę :wink: