[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
marek g - 05-08-2010, 10:09
Witam.Wczoraj wymieniłem amortyzatory z tyłu...Informacja dla tych co szukają osłon -ja założyłem takie coś-SLR S030004-to chyba BMWE36 przód-43zł,odboje dałem stare ....Osłony z jednej strony jak się trochę pomęczy pasuję super,może ciut za długie.....
QF3L - 10-08-2010, 10:04
Ja jestem już po wymianie tyłu, przód poczeka aż ceny eibachów na niemieckim ebayu spadną do ok. 150Eur/kpl. Założyłem sprężyny RC5864 K-Flex (kayaba nie robi krótszych, utwardzonych do ea5w), amory 341213 (341241 są po prostu na większe obciążenia i tyle, a nie na "ciężkie warunki drogowe") i poduchy SACHS 802 297. Całość: 676 PLN, robocizna własna, ale w dobrze wyposażonym warsztacie - wykręcenie śrub zapieczonych w tulejach i złożenie amora ze sprężyną bez DOBRYCH ściągaczy (badziewne potrafią się zaprzeć o osłonę) jest trudne/niemożliwe - po wielu próbach poskładałem to na ręcznej prasce hydraulicznej.
W moim odczuciu te całe NIVO to chwyt marketingowy. Auto ważące 1,5T skutecznie poziomuje się samo pod wpływem grawitacji.
Aha, graty kupowałem pod koniec czerwca w Radomii k/ Zielonej Góry: w piątek zamówiłem, w sobotę odebrałem. Firma zwie się SpeedOil i jest obecna na allegro.
pipi_ja - 10-08-2010, 12:04
QF3L napisał/a: | J
W moim odczuciu te całe NIVO to chwyt marketingowy. Auto ważące 1,5T skutecznie poziomuje się samo pod wpływem grawitacji.
|
Tu się nie zgodzę. Działające nivo to piękna sprawa. W tamtym tygodniu bylem na wczasach. Cały bagażnik załadowany plus 4 osoby. Jak wsiedliśmy tył samochodu bardzo wisiał i miałem stracha jechać. Po kilkuset metrach jak wysiadłem(na stacji benzynowej) samochód stał już równiutko.
U mnie niestety lewy nivo był już skapuciały i wczoraj wymieniłem wszystkie 4 amorki na KYB. Powiem szczerze, że gdyby nivomaty były tańsze to napewno znów bym je założył bo to mądra rzecz.
Gdyby ktoś chciał to mam jeden całkiem sprawny nivomat wraz ze sprężyną drugi niestety można wcisnąć ręką więc złom.
sebo199 - 10-08-2010, 12:15
Popieram. Nivo działają i to świetnie. I nie tylko polega to na podnoszeniu tyłu ale i w pewnym stopniu niwelują wpływ obciążenia na prowadzenie.
KaWu - 10-08-2010, 15:23
pipi_ja, ja tez potwierdzam. Zaladowalem sie na wakacje i widze oponki zaczynaja sie chowac w nadkola powoli. Pojechalem zatankowac i wysiadam a autko ladnie stoi uniesione jak normalnie.
pipi_ja - 10-08-2010, 18:19
No właśnie fajna sprawa tylko czemu tyle to kosztuje?? Gdyby ktoś chciał sie chociaż podjąć regeneracji tego to pewnie bym sie zdecydował.
zbir - 02-09-2010, 15:26
Koledzy pytanie który element trzeba odkręcić przy wymianie tylnych amorków żeby piasta z wahaczem ładnie opadły? bo ostatnio musiałem się ostro namęczyć żeby wcisnąć amor na ten bolec na dole... Teraz chce to znów rozebrać zeby wymienić górne mocowania amora i nie uśmiecha mi sie znów tak męczyc...
robertdg - 02-09-2010, 20:36
Najprościej naciągnąc zwrotnice w dół, uzywając do tego odpowiedniego narzędzie, w przeciwnym wypadku, musiałbys luzować każdy wahacz, w miejscach gdzie są tuleje metalowo-gumowe (silent-block'i) czyli w sumie około 7 śrub jak dobrze kojarze.
Tomek - 02-09-2010, 21:03
nie widzę żadnej trudności
zależy jak się wymienia, czy auto stoi na ziemi i czy na podnośniku
jak na ziemi to rzeczywiscie moze byc gorzej
jak na podnosniku to znacznie prosciej, zwlaszcza w 2 osoby
z rozpinaniem wachaczy troche lipa, bo potem by pasowalo zbieznosc ustawic, nie?
robertdg - 02-09-2010, 21:26
tomek84 napisał/a: | z rozpinaniem wachaczy troche lipa, bo potem by pasowalo zbieznosc ustawic, nie? | Nie, jeżeli tylko nie ruszasz wahacza poprzecznego (tego mocowanego do zwrotnicy ze sworzniem), a jeżeli luzuje sie na samych tulejach metalowo gumowych, to pozniej trzeba to poskrecac w polozeniu zwrotnicy i amora w pozycji drogowej.
zbir - 03-09-2010, 01:22
tomek84 napisał/a: | nie widzę żadnej trudności
zależy jak się wymienia, czy auto stoi na ziemi i czy na podnośniku
jak na ziemi to rzeczywiscie moze byc gorzej
jak na podnosniku to znacznie prosciej, zwlaszcza w 2 osoby
|
czyli rozumie ze jak podniose oba tylne koła naraz to pójdzie łatwiej? ok, dzieki za info.
To jeszcze pytanko czy dobrze diagnozowałem zużycie górnego mocowania - ściągam gumową osłonke (od wewnątrz bagażnika) i podczas jazdy na wybojach, gdy przyciskam mocno palec do tej gumowej tulejki, to wyczuwam na niej prace amortyzatora. Czy to świadczy o zużyciu czy tez może jest to normalny objaw?
zbigniew i syn - 05-09-2010, 18:30
ZMIANA ZAWIESZENIA Z NIVO NA ZWYKLE 1998 2,0 136KM !!! Prosze wszystkich o wyrozumialosc przeczytalem wszystkie posty i ne znalazle aby bylo napisane dokladnie jakie czesci nalezy zakupic aby wszysko dobrze pasowalo przy montazu ,czesc z was podjela wyzwanie i sposobem gospodarczym to zrobila metoda prob i bledow, ja natomiast pracuje poza domem wracam w soboty a auto jest razem ze mna w trasach. JEZELI JEST OSOBA CO WYMIENILA KOMPLETNIE CALE ZAWIESZENIE TO NIECH OPISZE CO KUPIL I OD JAKIEGO MODELU ,POMOZESZ NIE TYLKO MI ALE I DUZEJ GRUPIE LUDZI CO SIE Z TYM TEMATEM BORYKAJA .DZIEKUJE !!! 1998 2,0 136km
Juiceman - 05-09-2010, 19:27
Zbyszek temat opisywany chociażby w moim temacie galanta. Oprócz zakupu amorków, sprężyn, musisz kupić jeszcze gumy tj, Poduszka kolumny Mc Phersona (akurat w IC były tylko gumy sachsa w sumie na cały tył to ~140zł za nie).
Uploaded with ImageShack.us
robertdg - 05-09-2010, 19:37
zbigniew i syn, polecam także lekture http://forum.mitsumaniaki...p=703977#703977
No chyba, że chcesz, abym Ci pokazał na rysunkach i wypisał kazdy element zawieszenia poddany zużyciu.
zbigniew i syn - 05-09-2010, 19:44
DZIEKI ZA REAKCJE BARDZO CHETNIE TO WSZYSKO KUPIE ,ALE PROSZE O INFORMACJE OD JAKIEGO MODELU SAMOCHODU PASUJA DO GALANTA 1998 2,0 136KM . JEZELI MACIE NUMERY TYCH WSZYSTKICH CZESCI TO JE OPISZCIE TO ULATWI MI CALA TA WYMIANE BO JUZ RAZ MECHANIK ZAMOWIL ALE NIC NIE PASOWALO TO BYLA STRATA CZASU I KASKI .POZDRO[/i]
|
|
|