Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
Ted40 - 07-06-2012, 13:32 Temat postu: Problemy z GDI 1.8 AUT Witam,
może ktoś umiejący czytać logi podpowie mi w czym problem.
Poniżej kilka logów
http://www.sendspace.pl/f...26a12dc6f006fb0
Chyba jednak ten jest najbardziej interesujący
http://www.sendspace.pl/f...a1afeb6ac77cb43
Czytając wcześniejsze komentarze widzę, że u mnie octane lvl jest jakiś tragiczny 20% i mniej. To ciekawe bo tankuje na Statoil - E95. W przyszłym tygodniu zmienie na E98.
Pozdrawiam
Ted
volve - 07-06-2012, 14:18
Ted40 dostosuj logi do postu arena ze strony 13, dokładnie do postu o dacie: 25-03-2011, 20:20. Dodatkowo zmień w ustawieniach jednostki na metryczne(zakładka Logging -> Metric Units.
Zrób logi z postoju(rozgrzany silnik, nie dotykasz gazu i tak przez 6 minut) jak i z jazdy.
Z tych widać, że Octan level jest tragiczny, tak samo Fuel Trim Low jest niski. Aren w poście z 05-06-2012, 21:53 opisał, co najprawdopodobniej jest przyczyną tak niskiego Octan Level. Ale przydałyby się też logi jak wygląda TPS, jak zachowuje się ciśnienie itp.
Poza tym który rocznik auta ? Bo wypadałoby zobaczyć, czy masz jakieś błędy. Do rocznika 2000r włącznie można wymrugać błędy zwierając piny 1-4. Od rocznika 2001r nie można już wymrugać błędów, ale odczytuje je EvoScan.
Ted40 - 07-06-2012, 15:40
Dzięki za zainteresowanie.
Przeczytałem wskazany post, tylko że ja mam wersję 2.9 i tam nie ma jednego pliku konfiguracyjnego, tylko kilka (dla każdego modelu).
Jeśli mógłbyś podpowiedzieć, które parametry do logowanie jeszcze właczyć, to byłoby fajnie.
Moje ustawione parametry poniżej
http://www.sendspace.pl/f...34d2c0d38eb8946
Rocznik 98 - nie wyświetla mi żadnych błędów.
Ted40
korwet - 07-06-2012, 17:44
Ted40 napisał/a: | które parametry do logowanie jeszcze właczyć |
trochę słaby ten jpeg i nie widzę w nim "TPS kanał drugi" - może to właśnie przez jakość pliku
jak by co to na 8 stronie tego wątku masz opis jak go doedytować
Ted40 - 07-06-2012, 17:49
korwet napisał/a: | Ted40 napisał/a: | które parametry do logowanie jeszcze właczyć |
trochę słaby ten jpeg i nie widzę w nim "TPS kanał drugi" - może to właśnie przez jakość pliku
jak by co to na 8 stronie tego wątku masz opis jak go doedytować |
Udało mi się chyba jednak zrekonfigurować wersję 2.9 zgodnie z zaleceniami.
Poniżej logi z jazdy i postoju
http://www.sendspace.pl/f...eda7faf735484d3
Ted40
korwet - 07-06-2012, 18:06
Ted40 napisał/a: | Udało mi się chyba jednak zrekonfigurować wersję 2.9 zgodnie z zaleceniami |
albo nie zaznaczyłeś albo nie masz takich parametrów:
14.TPS kanal drugi
74.Fuel pressure sensor - ten akurat diagnozuje punkt krytyczny dla GDI - ciśnienie paliwa na pompie WC
- w logach nie ma danych dla tych parametrów
volve - 07-06-2012, 18:20
Powiem tak: nie znam wersji 2.9 EvoScana. Jeśli kupowałeś od nich ze strony, to z tego co pamiętam można też sciągnąć poprzednie wersje. Wtedy ściągnij sobie wersję 2.6.
Jeśli ściągnąłeś EvoScana z netu bez kupowania(nie pochwalam) to zapewne wersja 2.6 też jest.
Zainstaluj tą wersję, bo na ostatnich logach to jakieś głupoty powychodziły, Octan Level poniżej 1 ???
Ted40 - 07-06-2012, 19:15
Mam wersję oryginalną Sciągnę 2.6 i zainstaluje - pewnie ja coś pochrzaniłem w tych parametrach
Chociaż mogą być problemy bo mam Win 7 64 bit
korwet - 07-06-2012, 19:43
Ted40 napisał/a: | Chociaż mogą być problemy bo mam Win 7 64 bit |
Też mam Win7 x64 - wszystko chodzi jak należy...nawet stery do kabelka same się instalują...o dziwo z witryny windows update
Tylko jak będziesz uruchamiał EvoScana to daj prawoklik i uruchom jako administrator - wtedy jest w trybie Read/Write i działa bez problemu
Ted40 - 08-06-2012, 11:57 Temat postu: Logi z wersji 2.7 Witam,
niestety wersja 2.6 ma inny serial (mój z 2.9 nie działa). Wysłałem prośbę o serial do 2.6.
Ściągnałem 2.7 i chyba dobrze podmieniłem config'a.
Wyniki pomiarów poniżej.
http://www.sendspace.pl/f...83368058dc17115
Ted40
volve - 08-06-2012, 12:59
Na szybko:
Przepustnica na linkę ? W takim przypadku za duże napięcie na TPS, do regulacji. Kolega korwet miał to samo.
Ciśnienie na pompie WC na postoju troszkę za wysoko, powinno oscylować wokół 5 MPa, u Ciebie oscyluje wokół 5.3 MPa
Nie wiem, co się u Ciebie dzieje z parametrem Octan Level, może aren spotkał się z tym aby komuś spadał ten parametr do 0...
Według mnie sonda też coś dziwnie chodzi...
Na razie myślę, że musisz wyregulować TPS, podobnie jak kolega korwet miał.
korwet - 08-06-2012, 13:48
volve napisał/a: | podobnie jak kolega korwet miał |
jeszcze to mam...dzisiaj się za to zabieram...tylko w wątku o regulacji TPS są pewne nieścisłości...
w opisie jest mowa o szczelinomierzu 0,65mm, później ktoś pisał że powinien być użyty 0,40mm...jeszcze ktoś inny pisał że nie używał w ogóle szczelinomierza bo SAS miał nieruszane
Pisałem w tamtym temacie ale jak narazie cisza...
I jaką metodę zastosować
[ Dodano: 09-06-2012, 11:29 ]
No i regulowałem ten TPS...poniżej są logi po regulacji i adaptacji...zachwycony nie jestem bo niby ustawiłem go na 0,646 - jeden krok wcześniej jest 0,62 więc wróciłem na ten 0,646...później okazało się że TPS chyba się przesunął (strasznie nędzny dostęp do jego śrub) na 0,666 i pomyślałem że niech tak zostanie - dzionek się kończył...
Wróciłem do domu, patrzę a EvoScan pokazuje ,686
Regulowałem na nagrzanym silniku ale bez zdejmowania przepustnicy i pewnie przez nędzny dostęp tak się to zmieniło.
Zerknijcie proszę na logi...
http://www.sendspace.pl/f...b739ce2129c81bf
Wydaje mi się że to jest do poprawki ale wtedy już zaopatrzę się w uszczelkę pod przepustnicę i ustawię TPSa po jej ściągnięciu - co o tym sądzicie ? Na dodatek wcześniej TPS podawał stałą wartość na jałowym a teraz skacze niestety
W logach jeszcze zauważyłem że Engine Load na uwarstwionej mieści się do 35...Octan Level też póki co trzyma się na wyższym poziomie (zatankowałem już BP 98Ultimate) - ale na efekty jeszcze trzeba poczekać...
Co jeszcze sądzicie o tych logach ? Co z tym TPS - poprawiać ?
Ted40 - 09-06-2012, 14:23
volve napisał/a: | Na szybko:
Przepustnica na linkę ? W takim przypadku za duże napięcie na TPS, do regulacji. Kolega korwet miał to samo.
Ciśnienie na pompie WC na postoju troszkę za wysoko, powinno oscylować wokół 5 MPa, u Ciebie oscyluje wokół 5.3 MPa
Nie wiem, co się u Ciebie dzieje z parametrem Octan Level, może aren spotkał się z tym aby komuś spadał ten parametr do 0...
Według mnie sonda też coś dziwnie chodzi...
Na razie myślę, że musisz wyregulować TPS, podobnie jak kolega korwet miał. |
Dzięki za podpowiedzi - w przyszłym tygodniu spróbuje to podregulować.
aren195612 - 09-06-2012, 20:22
korwet, Jak słusznie zauważyłeś, Evoscan mierzy napięcie krokami, ustawiłeś na granicy /stoisz w rozkroku/, stąd te drgania napięcia na wykresie. Ja bym zjechał trochę niżej.
To napięcie jest stabilne, ponieważ klapa przepustnicy na jałowym w przedlifcie przyparta jest do fixed-sas, TPS w tym czasie się nie rusza.
Co do uszczelki, oryginał jest metalowy pokryty tworzywem, można ja bez problemu stosować wielokrotnie.
Reset ustawień był???, jakaś dłuższa jazda przed ostatnimi logami też?? Chodzi o aktualne poprawki jakie ECU wprowadza…
Jeżeli tak to zastanawia mnie dlaczego trimy, co prawda krótkoterminowe uparcie trzymają się w wartościach ujemnych. Wg mądrych ruskich „bukw” jest to nie zalecane. Swoja drogą rzadko spotykane. W sumie chyba można z tym żyć…….
Obecne „octane level” potwierdza że od cewek itd. można się odczepić, wychodzi na to że twój problem to nagar w komorach spalania. Próbuj- może wypalisz agresywną jazdą.
Powoli „ogarniasz” to swoje auto…
Pozdrawiam
volve napisał/a: | aren spotkał się z tym aby komuś spadał ten parametr do 0 |
Może nie do zera, ale 7% to widziałem, ktoś tam dręczył silnik na wysokich biegach przy niskich prędkościach po mieście i tak wychodziło.
korwet - 09-06-2012, 21:52
aren195612 napisał/a: | można ja bez problemu stosować wielokrotnie. |
dzięki za info - trzeba będzie się temu przyjrzeć i ustabilizować TPS-a i niepotrzebnie bym uszczelkę wymieniał (przy założeniu że jest ok )
aren195612 napisał/a: | Reset ustawień był???, jakaś dłuższa jazda przed ostatnimi logami też?? |
reset tak, nauka obrotów też, ale logi są po przejechaniu zaledwie 7-8 km od regulacji TPS-a i pewnie ciężko tu mówić o pełnej adaptacji ECU
aren195612 napisał/a: | W sumie chyba można z tym żyć……. |
Właściwie cari zachowuje się tak że gdyby nie Evoscan to nie wiedział bym nawet że jeszcze coś się dzieje
aren195612 napisał/a: | nagar w komorach spalania |
To pokrywało by się z tym syfem pod pokrywą klawiatury o którym wspominałem...mechanior powiedział że w ciągu 2 lat kiedy cari jest u mnie przy regularnych zmianach oleju i filtrów nie zdążył bym tyle tego nałapać - wniosek taki że zawinił poprzedni właściciel
a ja przy zakupie auta nie miałem Evoscana
aren195612 napisał/a: | może wypalisz agresywną jazdą |
nie wiem co taniej mi wyjdzie...z okazji EURO ulice Wrocławia są tak poobstawiane że ciężko znaleźć odcinek do agresywnej jazdy
aren195612 napisał/a: | Powoli „ogarniasz” to swoje auto… |
Dzięki za słowa otuchy
Muszę przyznać że 1,8GDI+Evoscan+Wasza pomoc to całkiem dobry sposób spędzania wolnego czasu
Pozdr.
|
|
|