[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
artufcb - 05-12-2014, 18:19
nie chcę być niemiły, ale to, że to problem na połączeniu lewarek -> skrzynia biegów, ewentualnie coś wewnątrz skrzyni to sam wiem tylko nie wiem co dokładnie.
Najprędzej to właśnie coś wewnątrz skrzyni może się grzać, ale pojęcia nie mam co, bo nie znam jej budowy.
Dread87 - 06-12-2014, 06:29
artufcb, wymien olej w wkrzyni i przejedz ze 20 km, jesli to nie pomoze to wtedy odkrec lape skrzyni i wyreguluj sruby kulkowe...
artufcb - 08-12-2014, 17:22
Dread87 napisał/a: | odkrec lape skrzyni i wyreguluj sruby kulkowe... |
o czym dokładnie mówisz? Bo pierwszy raz słyszę o jakichś śrubach kulkowych Możesz wytłumaczyć o którą łapę chodzi, gdzie znajdę te śruby i jak je wyregulować?
Dread87 - 08-12-2014, 17:44
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=390
milo - 08-12-2014, 22:52
Dread87 napisał/a: | odkrec lape skrzyni i wyreguluj sruby kulkowe.. |
Nic się nie reguluje to są zatrzaski biegów pod każda śrubą powinna być podkładka jak dasz grubsza to bieg wyskoczy tyle w temacie
KsiadzRobak - 09-12-2014, 08:25
No właśnie - tych kulek się nie reguluje. Pomysł, żeby tam coś modyfikować należy do zakresu udziwnień a nie usprawnień.
Dread87 - 09-12-2014, 10:34
Czyli zmiana podkladki na grubsza nie jest regulacja? :/ w ślepo zakładasz podkładkę i nie sprawdzasz czy jest ok? ... Nie pisałem o żadnych przeróbkach, skąd ten tekst o udziwnieniach?
[ Dodano: 09-12-2014, 11:54 ]
Btw wyskakujący bieg może świadczyć o innych problemach... Sama śruba z kulka jest zatrzaskiem biegu i ustala pozycje lewarka zmiany biegow. Jesli wyskakuje bieg, moze byc jakiś problem np z synchronizatorem
milo - 09-12-2014, 15:05
Dread87 napisał/a: | Czyli zmiana podkladki na grubsza nie jest regulacja? :/ w ślepo zakładasz podkładkę i nie sprawdzasz czy jest ok? |
Zostańmy przy ori i bedzie na pewno dobrze
Dread87 napisał/a: | wyskakujący bieg może świadczyć o innych problemach |
Oczewiście nawet uszkodzone łożysko wałka sprzęgłowego potrafi że bieg wyskakuje
Dread87 napisał/a: | Sama śruba z kulka jest zatrzaskiem biegu i ustala pozycje lewarka zmiany biegow |
Pozycję lewarka można zmienić z pomocą linek tzn długości
Dread87 napisał/a: | Jesli wyskakuje bieg, moze byc jakiś problem np z synchronizatorem |
Wątpię ... przy włączaniu biegu przesuwka nachodzi na cały synchronizator i zazębia się z odpowiednim biegiem który wybieramy
Problem z synchronizatorem może być jak nie można wrzucić biegu lub są zgrzyty
jajko28 - 18-03-2015, 07:58
Witam mam problem w Galancie 2,0B 136km 1997r. Od pewnego krórkiego czasu skrzynia zaczeła mi rzezic, teraz stoi juz kilka dni bo skrzynia chodzi głosniej niz silnik w ciagniku. Dzwonilem do paru mechanikow powiedziieli mi ze lepiej bedzie kupic 2 skrzynie niz ja robic ale nie wiem ile w tym prawdy jest.
robertdg - 18-03-2015, 08:02
Sensownie jest rozebrać i zweryfikowac skrzynie, przy dobrych wiatrach koszt naprawy skrzyni będzie niższy od kosztu zakupu niepewnej używki, w tym roczniku szły 2 rodzaje skrzyń które rózniły się wejściem przegubów wewnętrznych do mechanizmu róznicowego. Znajdź zaklad zajmujący sie naprawa skrzyń biegów
szwagierr - 18-03-2015, 08:04
Sprawdziłeś czy ma olej?
Hałasuje na luzie/w czasie jazdy/przyspieszania/hamowania silnikiem?
jajko28 - 18-03-2015, 08:54
Niedawno wymienialem silnik, przy okazji poprosilem o wymiane oleju. Na luzie halasuje podobnie jak by padlo lozysko oporowe ale duzo glosniej(dodam ze wymienione zostało to lozysko). Rzezenie jest na kazdym biegu i na kazdej predkosci.
arturj123 - 18-03-2015, 13:40
O ile się nie mylę to łożysko oporowe wycisza się po wciśnięciu pedału sprzęgła. Czy tak też jest w Twoim przypadku?
jajko28 - 18-03-2015, 14:06
Jak wciskam sprzeglo to jest ok. Ale chodzi Tobie o to lozysko przy sprzegle oporowe?
milo - 18-03-2015, 15:19
jajko28 napisał/a: | Od pewnego krórkiego czasu skrzynia zaczeła mi rzezic |
Jak wciskasz sprzęgło rozłączasz silnik od skrzyni więc stojąc na luzie i jest cisza a podczas jazdy hałasuje to prawdopodobnie łożyska skrzyni wystarczy że łożysko wałka sprzęgłowego będzie rozsypane i już masz hałas itp... lepiej rozebrać skrzynie i bedzie wiadomo co jej dolega jak kupisz nie zawsze będzie w 100 % sprawna każdy sprzedawca zachwala że dobra
|
|
|