To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów

artufcb - 05-12-2014, 18:19

nie chcę być niemiły, ale to, że to problem na połączeniu lewarek -> skrzynia biegów, ewentualnie coś wewnątrz skrzyni to sam wiem :) tylko nie wiem co dokładnie.
Najprędzej to właśnie coś wewnątrz skrzyni może się grzać, ale pojęcia nie mam co, bo nie znam jej budowy.

Dread87 - 06-12-2014, 06:29

artufcb, wymien olej w wkrzyni i przejedz ze 20 km, jesli to nie pomoze to wtedy odkrec lape skrzyni i wyreguluj sruby kulkowe...
artufcb - 08-12-2014, 17:22

Dread87 napisał/a:
odkrec lape skrzyni i wyreguluj sruby kulkowe...

o czym dokładnie mówisz? Bo pierwszy raz słyszę o jakichś śrubach kulkowych :P Możesz wytłumaczyć o którą łapę chodzi, gdzie znajdę te śruby i jak je wyregulować?

Dread87 - 08-12-2014, 17:44

http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=390
milo - 08-12-2014, 22:52

Dread87 napisał/a:
odkrec lape skrzyni i wyreguluj sruby kulkowe..

Nic się nie reguluje to są zatrzaski biegów pod każda śrubą powinna być podkładka jak dasz grubsza to bieg wyskoczy tyle w temacie :mrgreen:

KsiadzRobak - 09-12-2014, 08:25

No właśnie - tych kulek się nie reguluje. Pomysł, żeby tam coś modyfikować należy do zakresu udziwnień a nie usprawnień.
Dread87 - 09-12-2014, 10:34

Czyli zmiana podkladki na grubsza nie jest regulacja? :/ w ślepo zakładasz podkładkę i nie sprawdzasz czy jest ok? ... Nie pisałem o żadnych przeróbkach, skąd ten tekst o udziwnieniach?

[ Dodano: 09-12-2014, 11:54 ]
Btw wyskakujący bieg może świadczyć o innych problemach... Sama śruba z kulka jest zatrzaskiem biegu i ustala pozycje lewarka zmiany biegow. Jesli wyskakuje bieg, moze byc jakiś problem np z synchronizatorem

milo - 09-12-2014, 15:05

Dread87 napisał/a:
Czyli zmiana podkladki na grubsza nie jest regulacja? :/ w ślepo zakładasz podkładkę i nie sprawdzasz czy jest ok?

Zostańmy przy ori i bedzie na pewno dobrze
Dread87 napisał/a:
wyskakujący bieg może świadczyć o innych problemach

Oczewiście nawet uszkodzone łożysko wałka sprzęgłowego potrafi że bieg wyskakuje
Dread87 napisał/a:
Sama śruba z kulka jest zatrzaskiem biegu i ustala pozycje lewarka zmiany biegow

Pozycję lewarka można zmienić z pomocą linek tzn długości
Dread87 napisał/a:
Jesli wyskakuje bieg, moze byc jakiś problem np z synchronizatorem

Wątpię ... przy włączaniu biegu przesuwka nachodzi na cały synchronizator i zazębia się z odpowiednim biegiem który wybieramy
Problem z synchronizatorem może być jak nie można wrzucić biegu lub są zgrzyty

jajko28 - 18-03-2015, 07:58

Witam mam problem w Galancie 2,0B 136km 1997r. Od pewnego krórkiego czasu skrzynia zaczeła mi rzezic, teraz stoi juz kilka dni bo skrzynia chodzi głosniej niz silnik w ciagniku. Dzwonilem do paru mechanikow powiedziieli mi ze lepiej bedzie kupic 2 skrzynie niz ja robic ale nie wiem ile w tym prawdy jest.
robertdg - 18-03-2015, 08:02

Sensownie jest rozebrać i zweryfikowac skrzynie, przy dobrych wiatrach koszt naprawy skrzyni będzie niższy od kosztu zakupu niepewnej używki, w tym roczniku szły 2 rodzaje skrzyń które rózniły się wejściem przegubów wewnętrznych do mechanizmu róznicowego. Znajdź zaklad zajmujący sie naprawa skrzyń biegów
szwagierr - 18-03-2015, 08:04

Sprawdziłeś czy ma olej?
Hałasuje na luzie/w czasie jazdy/przyspieszania/hamowania silnikiem?

jajko28 - 18-03-2015, 08:54

Niedawno wymienialem silnik, przy okazji poprosilem o wymiane oleju. Na luzie halasuje podobnie jak by padlo lozysko oporowe ale duzo glosniej(dodam ze wymienione zostało to lozysko). Rzezenie jest na kazdym biegu i na kazdej predkosci.
arturj123 - 18-03-2015, 13:40

O ile się nie mylę to łożysko oporowe wycisza się po wciśnięciu pedału sprzęgła. Czy tak też jest w Twoim przypadku?
jajko28 - 18-03-2015, 14:06

Jak wciskam sprzeglo to jest ok. Ale chodzi Tobie o to lozysko przy sprzegle oporowe?
milo - 18-03-2015, 15:19

jajko28 napisał/a:
Od pewnego krórkiego czasu skrzynia zaczeła mi rzezic

Jak wciskasz sprzęgło rozłączasz silnik od skrzyni więc stojąc na luzie i jest cisza a podczas jazdy hałasuje to prawdopodobnie łożyska skrzyni wystarczy że łożysko wałka sprzęgłowego będzie rozsypane i już masz hałas itp... lepiej rozebrać skrzynie i bedzie wiadomo co jej dolega jak kupisz nie zawsze będzie w 100 % sprawna każdy sprzedawca zachwala że dobra