[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System
wiewioor - 08-12-2017, 13:53
Siema. Od pewnego czasu a dokładnie po zmianie MAP w nawigacji, bazy CCDB przy starcie MMCS czas włączenia muzyki z dysku od momentu uruchomienia samochodu wydłużył się plus minus dwukrotnie.
Nie pomogło usunięcie muzyki za pośrednictwem MMCS. Czy ktoś spotkał się z takim objawem. Czy warto przeprowadzić format dysku a jeśli tak to czy całego z nowym podziałem na partycję czy dokonanie samego formatu poszczególnych partycji i na nowo wgranie danych.
Dodam, że jest to trochę upierdliwe (również dla płyt CD, gdyż czas oczekiwania na przygotowanie płyty CD Audio (nie ważne czy już jest nagrana na dysk czy też nie) jest tak samo długi.
Nawigacja, radio, DVD startuje tak samo szybko jak wcześniej.
tyku - 08-12-2017, 14:50
W jakiej wersji masz LOADING
tokyo - 08-12-2017, 23:19
musisz sformatowac dysk doglebnie poniewaz ma jakies uszkodzone sektory- trwa to troche ale juz nie jedna stacje postawilem i chodz
Bierze sie to stąd ze pomimo ze nie korzystamy z navi stacja caly czas rejestruje polozenie auta i czasami do bólu męczy jeden sektor
wiewioor - 09-12-2017, 11:42
tyku napisał/a: | W jakiej wersji masz LOADING |
50.12 DVD in montion - ale t? wersj? mam ju? od roku i dzia?a?a bez zarzutu.
Na dniach pewnie b?d? próbowa? jak pisze tokyo, - o wynikach napisz? na forum.
grzesiopol - 12-12-2017, 13:12
wiewioor wolniejsze uruchamianie może mieć też związek z mniejszymi temperaturami otoczenia.
Ewentualnie możesz spróbować wrócić do zwykłej wersji softu i sprawdzić czy będzie lepiej.
Wgraj to https://drive.google.com/open?id=0Bxdza4YlDYWtRGNHOXl1dG8tQ2M oryginalny najnowszy soft.
Odblokowywałeś dysk? Jakim programem?
wiewioor - 12-12-2017, 21:04
grzesiopol napisał/a: | wiewioor wolniejsze uruchamianie może mieć też związek z mniejszymi temperaturami otoczenia. |
Wątpię, albowiem w przypadku temp reakcja była by minimalnie wolniejsza a u mnie w przypadku CD (dla nagrywania) oraz muzyki z dysku inicjalizacja zajmuje 2 razy dłużej niż poprzednio.
grzesiopol napisał/a: | Ewentualnie możesz spróbować wrócić do zwykłej wersji softu i sprawdzić czy będzie lepiej. |
Spróbuję przed całkowitym formatem dysku ale to pewnie dopiero w przyszłym tygodniu.
grzesiopol napisał/a: | Odblokowywałeś dysk? Jakim programem? |
standardowo - Xbox
grzesiopol - 13-12-2017, 08:52
A było grzebać w dysku
Jak odblokujesz to zobacz sobie we właściwościach systemowych - zarządzanie dyskami - jakie są właściwości dysków, może zmieniło ci własciwości partycji, trzy (HDD) pierwsze podstawowe, trzecia dodatkowo aktywna, pozostałe (TFAT) logiczne. Wyrzuć pliki ze screendata (dysk TFAT) i wrzuć mój plik loading na HHD3 (tamten wyrzuć) i zrób reset z odłączeniem zasilania 15 minut, dysk wsadzaj na odłączonym zasilaniu. Po uruchomieniu zrób dodatkowo HDD LOAD. Zobacz czy to pomoże.
Jeżeli nie będziesz mógł usunąć screendata to zrób szybki format aby usunąć pliki. Z całkowitym formatem wstrzymaj się, ewentualnie zrób skan dysku programem do dysków żeby sprawdzić dysk.
driver1968 - 27-12-2017, 20:42
Witam wszystkich.
Problem, który tu opiszę jest już wszystkim znany. Mimo to posłuchajcie. Przestał mi działać mmcs. Jechałem z żoną do lekarza. W czasie jazdy zauważyłem, że zmieniła sie godzina na wyświetlaczu. Przeskoczyła o godzinę do przodu. Po powrocie żony od doktora uruchomiłem samochód, ale mmcs już się nie uruchomił. na wyświetlaczu pojawił się napis: It is difficult to read the hard disk-wait for a while until the hard disk is restored. Radio nie przestało działać, również działa odtwarzacz dvd - słychać dźwięk, nie ma tylko obrazu i tak jest do teraz. Dodam, że kilka miesięcy temu wgrałem soft do odtwarzania dvd podczas podróży i wszystko było ok. Podczas następnych podróży autem na kilka sekund pojawiały się na ekranie samoistnie bądź po moim wywołaniu obraz stacji radiowych , nawigacji albo opcji sytemu. Na kilka sekund po kilkunastym naciśnięciu pojawił się ekran ukrytego menu. Wszystko to jak już pisałem trwa sekundę do trzech. a system podczas jazdy cały czas próbuje się uruchomić- bez skutku. Kilka dni temu skontaktowałem się mailowo z Grzesiopolem z forum. Zastosowałem się do jego wskazówek i na chwilę obecną mam wyciągnięty dysk, sprawdzony przez pana ze sklepu komputerowego, który oznajmił mi, że komputer pod który podpiął ten dysk nie widzi go. Słychać jedynie jakieś cykanie. Na podstawie tego stwierdził, że dysk jest uszkodzony fizycznie i mogę go wyrzucić do kosza. Powiedział, że tego typu dyski nie miały długiej żywotności i to w zasadzie jest normalne że po 8 latach padł. Ale po powrocie ze sklepu włożyłem go do stacji mmcs a po jego uruchomieniu i ciągłym naciskaniu przycisku SET udało mi się wejść w opcje sound i zwiększyć siłę basów, Ale musiałem być bardzo szybki. Więc gdyby dysk był zepsuty to bym tego nie mógł uruchomić - prawda? Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Jutro dam go jeszcze do sprawdzenia moim kolegom z pracy z działu informatycznego. Zobaczę co oni powiedzą. Może uda im się coś "wyczarować"
Ale nie wiem dlaczego ten dysk padł.
Czy może ktoś z Was miał taki przypadek i mi coś doradzi. Jedynie co mi przychodzi do głowy to kupić nowy używany dysk i spróbować do niego wgrać te pliki, które dostałem od Grzesiopola. Nie wiem czy to zadziała, nie wiem czy jak kupię inny model dysku toshiba ( tego modelu nie mogę znaleźć w necie) czy będzie pasował do kieszeni w mmcs-ie no i czy w ogóle się uruchomi. Nie potrzebna mi mapa. Chciałbym tylko normalnie korzystać ze stacji radiowych , dvd i wszystkich innych opcji po wciśnięciu przycisku SET i innych.
Czy jesteście w stanie mi pomóc w jakiś sposób, czy ktoś z Was miał taki przypadek i poradził sobie z nim.
HUGIO - 27-12-2017, 22:10
driver1968,
Jeśli z jakiegoś powodu uszkodzenie dysku jest fizyczne (dziwne dźwięki i nie rusza, albo całkowicie cisza i nic się nie dzieje, resety, nie wykrywa go), a HDD są na nie dość podatne, to tak będzie, że głównie nie będzie się odpalał, a czasem w jakichś przypadkowych warunkach zadziała (podobna zasada jak kiedyś z telewizorami, gdy przywaliłeś w obudowę, to zaczął lepiej działać, a po jakimś czasie nawet to nie pomagało i już całkiem padł). Jeśli uszkodzenie jest "logiczne" - dane (zazwyczaj zawiesza się na ładowaniu, albo załaduje i nie reaguje, wyskakują artefakty), to zazwyczaj wystarczy format, żeby wszystko naprawić.
Troszkę inaczej jest w przypadku dysków SSD, je jest trudno uszkodzić fizycznie, ale za mają ograniczoną ilość cykli zapisu (około milion na jedną komórkę, co przy zwykłym użytkowaniu jest prawie niemożliwe do zapisania).
W Twoim przypadku raczej pozostaje wymiana, skoro zostało stwierdzone uszkodzenie fizyczne :/ (naprawy zazwyczaj się nie opłacają)
Raczej powinien zadziałać każdy dysk 2.5" o interfejsie IDE, ale lepiej, żeby miał przynajmniej takie same lub lepsze parametry.
grzesiopol - 28-12-2017, 09:21
Pan ze sklepu dobrze ci powiedział, jeżeli jest cykanie to głowica nie może "skupić" sie na jednym miejscu tylko skacze. Dysk do wymiany i raczej nie da sie już nic wyczarować. Nawet formatowanie też nie pomoże. Tak miałem z dyskiem do laptopa.
Dysku system nie zobaczy bo jest on zablokowany, zeby zobaczyć dysk należy go odblokować.
Szukaj na allegro lub u znajomych dysku o zbliżonej pojemności najlepiej tej samej marki czyli toshiba, dyski jakie testowałem i działały na pewno mają końcówkę w modelu GAX. Dysk o końcówce GAP u mnie nie działał ale zaznaczam u mnie bo mógł być uszkodzony. Podobno działaja też inne marki ale nie testowałem, poczytaj tu na forum to zobaczysz jakie to dyski.
Oryginalny dysk ma oznaczenie GAC - C automotiv czyli przystosowany do pojazdów, powinny też pasować (z naciskiem na powinny) dyski oznaczone S - 9.5 mm 4,200 rpm, X - 9.5 mm 5,400 rpm, Y - 9.5 mm 7,200 rpm.
Jeżeli kogoś ciekawi co oznaczają poszczególne literki to można sobie tu poczytać https://toshiba.semicon-storage.com/us/design-support/partnumber/storage-products.html patrzeć w Begins with "MK"
driver1968 - 28-12-2017, 10:22
Cześć. Grziesiopoł pisałeś do mnie maila, że mam potwierdzić swoją tożsamość. A więc ja to ten gość, który zatruwał Ci okres świąt swoimi problemami z dyskiem. Dzięki za wszystko co do tej pory pomogleś.
A teraz dalszy ciąg informacji. Wróciłem od moich informatyków. Dysk zadziałał , ale że jest zablokowany nie mogliśmy zobaczyć partycji. Jeszcze dzisiaj spróbujemy się do niego dostać programem Victoria.
Na mój rozum jeżeli go odblokuję to nie równa się to z tym że tym samym go naprawię- tak? Bo po włożeniu go do kieszeni on się ponownie zablokuje, ale czy na pewno adpali mmcs-a?
[ Dodano: 28-12-2017, 10:34 ]
Trapi mnie jeszcze jedna kwestia. Jeżeli kupię nowy dysk to wystarczy że wgram do niego ten obraz płyty wypasiony na cd. Czy muszę również podzielić go na partycje i przekierować to co jest na starym dysku na poszczególnych partycjach.
[ Dodano: 28-12-2017, 10:38 ]
Wypasiony - miało być - wypalony
Przekierować - miało być - przekopiować
grzesiopol - 28-12-2017, 12:45
Victoria chodzi tylko na 32 bitach.
Dysk już nie cyka? Jaką płytę masz tzn z czym?
driver1968 - 28-12-2017, 15:40
Tak Victoria chodzi tylko w 32 bitach. Ale dysk pracuje czyli fizycznie jest sprawny. Koleś wczoraj w sklepie nie zobaczył go w exploatorze więc powiedział, że nie działa, nie wiedział, że jest zablokowany. Teraz przez okres noworoczny muszę przeczekać. Kółku kolesi obiecała mi, że podrzucą mi woje stare pecety z piwnic i wtedy będę działał.
Tylko powiedz mi CO MI DA ODBLOKOWANIE DYSKU TWARDEGO. Bo jakoś tego nie mogę zrozumieć.
grzesiopol - 28-12-2017, 15:56
Wyczyścisz pliki ze screendata i wyrzucisz plik loading. Wrzucisz oryginalny plik loading na dysk w wsadzisz dysk do mmcsa i ..... jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi. Będzie wiadomo, że to dysk albo nie. Jak już będziesz po odblokowaniu to daj znać wyślę ci plik.
Ten dvd in motion to miałeś to z forum z działu download czy od kogoś wersję 50.12?
Co do kompów z piwnicy to masz na myśli laptopy? czy do odblokowania? Bo dużego dysku raczej nie wstawisz.
driver1968 - 03-01-2018, 23:28
Witam w nowym roku -życzę wszystkim zdrówka, dobrych rozwiązań w swoich miskach, ale przede wszystkim niezawodności jakiegokolwiek sprzętu w aucie.
A teraz wrócę do swoich problemów. Piszesz,w dziale przygotowania płyty do odblokowania, że trzeba: "Pobrane pliki wypakowujemy, otwieramy katalog xboxhdm i odnajdujemy plik make-isowin.bat, uruchamiamy plik i powinien utworzyć się obraz płyty xboxhdm_v1.9 .iso..." Niestety po wielu próbach w win 7, win 10, a nawet win XP nie tworzy mi się plik xboxhdm_v1.9.iso, więc
przetłumaczyłem sobie jeden z plików tekstowych i tam jest trochę inaczej. A mianowicie: "BUDOWANIE ISO.
W oknach po "Wierszu polecenia" i przejdź do tego katalogu.
Uruchom następujące polecenie:
> make-iso-win.bat
W linuxie przejdź do tego katalogu i wykonaj:
> make-iso-lin.sh
Powinno to wytworzyć plik o nazwie linux.iso, który musisz teraz nagrać
do pustego CDROM."
Co Ty na to?Czy robię może coś nie tak, czy jednak mam rację.
Bo ja przygotowałem sobie obraz płyty z pliku linux.iso do odblokowania dysku mmcs
Druga sprawa.
Podłączyłem dysk z mmcs do laptopa z win xp przez wejście usb, odpaliłem program Viktoria, który wykrył podłączony dysk. Jednak nie pokazywał mi go jak na Twoich załączonych w instrukcji obrazkach. Nie było nic, że jest zablokowany, a gdy przeszedłem do opcji drugiej to niestety nie był już widoczny. Wyślę Ci zdjęcia na maila, bo nie umiem ich tu wstawiać.
Teraz, gdy dostanę peceta to spróbuje opcji odblokowania przez bios, pod warunkiem dobrze przygotowanej płyty z obrazem pliku.
|
|
|