To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

robertdg - 11-01-2012, 18:36

http://www.youtube.com/wa...player_embedded
romero - 11-01-2012, 19:45

Luk napisał/a:
na rondzie Babka w Wawie

to akurat jest niezłe oznakowanie poziome.
Tylko trzeba na to patrzeć.
Pozdrawiam.

Luk - 11-01-2012, 22:31

romero, tak, masz rację, teraz jest rozrysowane lepiej niż było poprzednio. Logiczniej. Tylko ja pojechałem wtedy na pamięć i stąd zdziwienie. Ale dalej twierdzę, że przydało by się porządne oznakowanie pionowe PRZED rondem, żeby wiadomo było który zająć pas.
cns80 - 12-01-2012, 08:26

Luk napisał/a:
Ale dalej twierdzę, że przydało by się porządne oznakowanie pionowe PRZED rondem, żeby wiadomo było który zająć pas.
O ile pamiętam to ono tam jest tylko odpowiednio wcześniej zebyś miał się czas przygotować, a nie zmieniał pasy tuż przed przejściem. Tak dokładniej to jest to chyba po prawej stronie tuż za tym dojazdem prowadzącym pod główne wejście Arkadii. Po lewej stronie się chyba nie zmieściło na wysepce więc są znaki poziome.
Jak tam jeżdżę intuicyjnie, bo podobna turbina jest na Marsa :) Poprzednie wymalowanie to była masakra :axe:

fergul11 - 16-01-2012, 00:38

http://www.filmiki.jeja.p...ej-sprawie.html
oczywiście pomijam język ,admina proszę o oglądanie z wyłączoną fonią :oops:

jaca71 - 16-01-2012, 09:42

fergul11, Klasyka :) Daszek zawsze ma pierwszeństwo, nie wiedziałeś?
fergul11 - 16-01-2012, 12:09

jaca71 napisał/a:
nie wiedziałeś?
:mrgreen: :mrgreen:
to ja chyba z innych przepisów korzystam :roll:
Wtrącę do dyskusji na temat kultury swoje 3 grosze , ale z mojego podwórka .
W zeszłym roku komenda tutejszej drogówki pożyczyła na 2 miesiące wana z zamontowanym foto pstrykiem , oklejony był i wymalowany na jaskrawo że speed camera i informacje w lokalnych mediach były podawane i słuchajcie cud się stał , od kilku miesięcy pojazdu już nie ma , a efekt pozostał ,chociaż wcześniej z tym nie było źle w mieście nikt nie jedzie szybciej niż 55km/h a nawet poniżej dopuszczalnej 50ki ...
spotykamy się często w poskim gronie i tak przysłuchuję się rozmowom , jacy to my jesteśmy sprytni i bystrzy , a te irole to takie ..(admin zabronił..).
tak pewnie jest we wszystkich krajach gdzie jesteśmy , więc niech nie dziwi fakt policyjnych zakupów kolejnych wozów operacyjnych , foto masztów i milionów zł wydawanych na sprzęt do "łapania" bo trzeba tą polską ułańskość jakoś okiełznać i poskromić .
I jeszcze jedno , ludki kochane , można się spieszyć , ale ta agresja ..... :!: Pewne odruchy to już się nadają do leczenia , takie samo nakręcanie , gdzieś ta sprężyna musi się rozwinąć jak nie na ulicy to w domu , ale to już inna bajka i większy wstyd :oops:
Zastanawia mnie jeszcze mechanizm umieszczania tych filmów w necie , nagrywasz własną głupotę , agresję bądź niewiedzę , umieszczasz w sieci i poddajesz pod dyskusje , po co , swoisty wentyl bezpieczeństwa , psychoanaliza :?:

zet-em - 16-01-2012, 13:43

Muszę...bo ręka mnie świerzbi i nóż się otwiera w kieszeni.
Przed moimi oknami jest przejście dla pieszych - w zeszłym roku zginął tu człowiek.
Widzę często takie obrazki - przez przejście przechodzą dzieciaki lub starsze osoby a niektórzy ,,kierowcy'' nie dość, że nie zwolnią lub zatrzymają się, to trąbiąc przejeżdżają na pełnej szybkości przechodniom ,,po piętach''.
Wierzcie mi, ale gdy to widzę, wstyd mi za polskich kierowców.
Czuję się wtedy, jakbym nagle znalazł się w jakimś niecywilizowanym kraju trzeciego świata.

gzesiolek - 16-01-2012, 14:07

zet-em napisał/a:
jakbym nagle znalazł się w jakimś niecywilizowanym kraju trzeciego świata

Pociesze sie... nie znajdujesz sie tam nagle... tutaj po prostu od zawsze mieszkasz...

fergul11, podpisuje sie obydwoma rekoma pod Twoim postem... niestety dochodzi do tego frustracja zyciowa... no bo jak w zyciu nie potrafisz sie z niczego cieszyc... jak wszystkie Twoje dokonania sa do d... to choc na drodze udowodnisz ze jestes kozak... zgnoisz, zbluzgasz, obtrabisz, zajedziesz, wyprzedzisz... i juz jestes boss... jestes lepszy od tych frajerow... po prostu polska rzeczywistosc... :roll:

maniax86 - 16-01-2012, 14:46

Zawsze starałem sięna równi stawiać wszystkich kierowców, niezależnie jakim pojazdem się kierują. Ale kuffa czemu najwięcej chamstwa i cwaniactwa na drodze wykazują "buraki" jeżdżące VW i BMW z rocznika sprzed co najmniej 10 lat. Co te auta mają w sobie że tak lgną do nich takie wieśniaki?? i w czym czują się lepsi od innych?? Tego osobiście nie wiem. Oczywiście nie generalizuje bo normalne osoby też takimi autami jeżdżą.

[ Dodano: 16-01-2012, 14:49 ]
W piątek byłem świadkiem "zabawnej" sceny. Na rondzie i przed rondem zrobił sie korek i koleś z Passata zjechał w bok żeby wpuścić kilka osób. Jak wjechał koleś w BMW to koleś z VW od razu rura żeby go nie wpuścić i o mało w siebie nie walnęli bo nikt z nich nie chciał odpuścić i wpychali sie we dwóch na jeden pas. Koleś z VW nawet przez krawężnik jednym kołem już jechał. Oczywiście w końcu obydwaj staneli i ...... wysiedli z aut i darli ryje na siebie i całkowicie zablokowali rondo :shock:

Juiceman - 16-01-2012, 15:13

maniax86 napisał/a:
Ale kuffa czemu najwięcej chamstwa i cwaniactwa na drodze wykazują "buraki" jeżdżące VW i BMW z rocznika sprzed co najmniej 10 lat. Co te auta mają w sobie że tak lgną do nich takie wieśniaki??

Zacytuje, słowa pewnej osoby, którą można zaliczyć do owej grupy ludzi. Na zapytanie " Czemu ludzie tak się pchają do, ów wymienionych pojazdów" Usłyszałem, że te auta są pod każdym względem najlepsze, że jest tam "kosmos" i tanie części zamienne mimo iż te auta w ogóle się nie psują" No cóż ;-) Teraz jak widzę takowy kosmos na drodze to się przyglądam co zaraz kierowca wykombinuje xD :wink: taka anegdotka ;]

fergul11 - 16-01-2012, 16:24

gzesiolek napisał/a:
zgnoisz, zbluzgasz, obtrabisz, zajedziesz, wyprzedzisz...
maniax86 napisał/a:
wpychali sie we dwóch na jeden pas
maniax86 napisał/a:
wysiedli z aut i darli ryje na siebie

ale to jest wlasnie ta sprezyna samonakrecajaca sie , i gdzies cisnienie trzeba spuscic , ale najlepiej zdac sobie sprawe z tego mechanizmu i nie nakrecac sie :!:
Ja wiem , latwo powiedziec , trudniej zrobic (miec swiadomosc) .
zet-em napisał/a:
przez przejście przechodzą dzieciaki lub starsze osoby a niektórzy ,,kierowcy'' nie dość, że nie zwolnią lub zatrzymają się, to trąbiąc przejeżdżają na pełnej szybkości przechodniom ,,po piętach''.

ooo stary tutaj takie zachowanie jest karane z cala surowoscia , na przejsciach sa lampy ciagle migajace zoltym swiatlem i tam pieszy moze wejsc z zamknietymi oczami to kierowca ma uwazac na pieszego nie pieszy na pijazdy

mitsu00 - 16-01-2012, 17:22

W Szwecji za przekroczenie predkosci o 30km/h misie na 3-6 miesiecy zabieraja prawko i grzywne dowalaja 2tys zl w przeliczeniu. Za przejazd na czerwonym 3 miesiace bez prawka. Za strzelenie babci na pasach- kryminal od 5 lat wzwyz. Dlatego Swensoni jezdza jak zegarki i nikt nie chamuje. Jakby taki system albo podobny w Polandii wprowadzic, od razu luzniej na drogach by sie zrobilo:-)
jaca71 - 16-01-2012, 20:12

mitsu00, nie chodzi o system, chodzi o egzekwowanie prawa. Policja zamiast kręcić się po ulicach chowa się w krzakach.

Chociaż ostatni nawet ustawodawca zauważa paranoje wprawie drogowym. Ostatnia poprawka do cennika mandatów wprowadziła kare za wymuszenie pierwszeństwa na pieszym stojącym przed przejściem. Dla wielu kierowców w Polsce obowiązująca jest zasada. pieszy na chodniku - pierwszeństwo kierowca, noga na pasach pierwszeństwo pieszy :shock: Nie mówiąc już o tym jak może istnieć pojęcie: Wtargnięcie pieszego na pasy Kiedyś na ten temat na polskim forum prowadziłem dyskusję na ponad 300 wpisów. Poza mną i paroma osobami mieszkającymi poza granicami nikt nie potrafił pojąć abstrakcji takiego pojęcia. Co ja piszę, nawet w tym wątku prowadziłem taką dyskusję i zostałem zakrzyczany, że jednak możliwe jest wtargnięcie pieszego na pasy :shock:

[ Dodano: 16-01-2012, 20:13 ]
fergul11 napisał/a:
jaca71 napisał/a:
nie wiedziałeś?
:mrgreen: :mrgreen:
to ja chyba z innych przepisów korzystam :roll:

To był sarkazm :(

fergul11 - 16-01-2012, 21:01

jaca71 napisał/a:

To był sarkazm :(
alez zrozumialem cie kolego doskonale i dalej sarkazm ciagnalem :mrgreen:
jaca71 napisał/a:
Policja zamiast kręcić się po ulicach chowa się w krzakach.

bo obowiazauja w resorcie limity , statystyka i wiele wiele innych biurokratycznych wymyslow :!:
przeczytaj kilka postow a zrozumiesz czemu stoja po krzaczorach :mrgreen:
http://www.ifp.pl/index.p...r=asc&start=645

[ Dodano: 16-01-2012, 20:23 ]
i tu kilka ciekawostek , rzecz jasna ze nawet funkcjonariusze dostrzegaja absurdy prawa i nowelizacji do niego
http://www.ifp.pl/index.p...r=asc&start=150
ps; warto poczytac IFP , bo mozna zmienic zdanie na wiele zagadnien