To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

joujoujou - 26-03-2019, 15:13

Marcino napisał/a:
Może ruszt by trzeba nowy bo nie jest nierdzewny.
Można. Byle go nie przypalić za mocno, bo solidnie rozżarzona nierdzewa przestaje być nierdzewna.

Mój nierdzewny przeszedł tylko jedną modyfikację, zresztą przeprowadzoną od razu po zakupie - wewnątrz stopy na której stoi dołożyłem mu kilka sporych kawałków blachy ołowianej, przez co przybyło mu jakieś 30 kilo, ale za to żaden z atlantyckich huraganów jeszcze mi go nie zabrał. :lol:

I dzień dobry przy okazji. Ma się rozumieć, kawa jest. :)

jacek11 - 26-03-2019, 15:36

Bry :) Grad pada na przemian z deszczem, do tego wieje mocno. Super początek wiosny się zapowiada :mrgreen:
Nierdzewka to nie jest zły pomysł. Ładnie ponitować, i na jakiś czas by było :roll:
Ale taki murowany ładny jest. :|

joujoujou - 26-03-2019, 15:56

Dwa razy Cię zmartwię. ;)

jacek11 napisał/a:
Super początek wiosny się zapowiada
Będzie gorzej, bo się w PL pojawię w przyszłym tygodniu, czyli jak zawsze, pogoda się jeszcze pogorszy.
jacek11 napisał/a:
Ładnie ponitować, i na jakiś czas by było
Na bardzo krótki - ze względu na inną rozszerzalność cieplną (nawet nitów nierdzewnych) całość się szybko rozluźni - już lepiej byłoby śrubami (też się może poluźnić, ale to już da się dokręcić), a najlepiej pozgrzewać lub pospawać.
jacek11 napisał/a:
Ale taki murowany ładny jest.
Się wie! :D
Krzyzak - 26-03-2019, 16:05

Też mam taki z blachy 2mm, ale prawie nie korzystam. Nie chce mi się rozpalać.
Kiedyś jak robiłem częściej to dno tych marketowych przepalało się po 2 latach.

jacek11 - 26-03-2019, 16:38

joujoujou napisał/a:
Na bardzo krótki - ze względu na inną rozszerzalność cieplną (nawet nitów nierdzewnych) całość się szybko rozluźni - już lepiej byłoby śrubami (też się może poluźnić, ale to już da się dokręcić), a najlepiej pozgrzewać lub pospawać.

Nie bardzo mam jak zgrzać, a spawy zaraz będą korodowały, i po radości. To chyba zostają śrubki :mrgreen: A na dno cienki szamot, i tak szybko go nie ruszy.

Krzyzak napisał/a:
Też mam taki z blachy 2mm, ale prawie nie korzystam. Nie chce mi się rozpalać.

Ja rozpalam opalarką. Szybko, bezboleśnie, i bez użycia środków chemicznych 8)

joujoujou - 26-03-2019, 18:38

jacek11 napisał/a:
spawy zaraz będą korodowały
Nierdzewne spawy korodować nie mają prawa, szczególnie oszlifowane/wytrawione. :) Ale śrubki też dadzą radę. 8)
jacek11 - 26-03-2019, 20:49

Nie jestem w stanie zrobić nierdzewnych spawów. Mam tylko spawarkę zwykłą, tak zwaną elektryczną, i migomat.
joujoujou - 26-03-2019, 23:59

To przecież wystarczy. :)

Są nierdzewne elektrody, drut do migomatu też.

Przy okazji dobry wieczór i kawa. ;)

Bizi78 - 27-03-2019, 09:14

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .

Nie spać, głosować 8) .
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1595623#1595623

joujoujou - 27-03-2019, 14:46

Śpię. :P

Wczoraj zasnąć nie mogłem. Jak już się udało, to po 3 godzinach trzeba było wstawać do pracy. :evil:

jacek11 - 27-03-2019, 16:33

Bry :)

joujoujou napisał/a:
Są nierdzewne elektrody, drut do migomatu też.

W sumie kilo drutu kosztuje 80 zł. Blacha pewnie ze 150-200 zł. Jakieś kształtowniki na postument, i robi nam się cena jak za w miarę fajny gril z alledrogo. Jeszcze ruszt :roll:
Pytanie tylko, jak to się spawa, i czy sprzęt sobie poradzi. I czym to osłaniać, dwutlenek, czy argon :roll:

joujoujou - 27-03-2019, 23:57

Dobry wieczór kawowy. :)

Przy spawaniu elektrodą osłona się oczywiście zrobi sama, przy drucie argon albo mieszanina argon + CO2. Chyba że coś się zmieniło przez ostanie kilkanaście lat. ;)

Bizi78 - 28-03-2019, 09:52

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
AidsD - 28-03-2019, 13:50

Halo halo wszem i wobec
joujoujou - 28-03-2019, 16:03

Dzień dobry. Piękne słońce a ja spać iść muszę. :evil: