Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA
jacek11 - 28-03-2019, 16:20
Bry
| joujoujou napisał/a: | | Przy spawaniu elektrodą osłona się oczywiście zrobi sama, przy drucie argon albo mieszanina argon + CO2. Chyba że coś się zmieniło przez ostanie kilkanaście lat. |
Elektrodą nawet nie próbuję. Podejrzewam,że powygina tak cienką blachę.
joujoujou - 28-03-2019, 16:45
Żeby tylko powygina. Przepali!
Marcino - 29-03-2019, 07:13
| jacek11 napisał/a: | Bry
| joujoujou napisał/a: | | Przy spawaniu elektrodą osłona się oczywiście zrobi sama, przy drucie argon albo mieszanina argon + CO2. Chyba że coś się zmieniło przez ostanie kilkanaście lat. |
Elektrodą nawet nie próbuję. Podejrzewam,że powygina tak cienką blachę. |
Nic z tych rzrczy. Ja kiedyś z cienkiej nierdzewki zwykła elektrodą nietrdzewną wyspawałem sobie cały tłumik przelotowy do malucha. Kwestia ustawienia prądu.
Też mam zamiar spróbować nierdzewkę migomatem.
Ale co najważneisze przy szlifowaniu i cięciu pamiętajcie żeby tarcze były nowe które nie cięły zwykłej stali bo opiłki mogą się zmieszać z nierdzewnką i wtedy spaw będzie korodować.
Bzyk_R1 - 29-03-2019, 07:23
Marcino, jak będziesz spawać migomatem to i tak spawy zardzewieją. Jak ma być ładnie i na dłużej to tig w osłonie.
Bizi78 - 29-03-2019, 08:53
Bry spawacze .
jacek11 - 30-03-2019, 09:42
Bry
| Marcino napisał/a: | | Ale co najważneisze przy szlifowaniu i cięciu pamiętajcie żeby tarcze były nowe które nie cięły zwykłej stali bo opiłki mogą się zmieszać z nierdzewnką i wtedy spaw będzie korodować. |
Na alledrogo jest firma która tnie blachy na dany wymiar,i robią to na gilotynie, więc całkiem bezpiecznie.
| Bzyk_R1 napisał/a: | | jak będziesz spawać migomatem to i tak spawy zardzewieją. |
Wszystko popsułeś Krzysiu
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Jak ma być ładnie i na dłużej to tig w osłonie. |
Koszta kupna maszyny przewyższają koszta kupna całej stacji grilowej i jeszcze trzeba się nauczyć spawać
Bizi78 - 30-03-2019, 09:47
Bry kawosze .
Bzyk_R1 - 30-03-2019, 13:44
| Cytat: | | Wszystko popsułeś Krzysiu |
jacek11, sprawdzone na wydechu w outlanderach. Kto robił migomatem to ma nierdzewny wydech z rdzewiejącymi spawami.
joujoujou - 30-03-2019, 14:55
Doberek.
Migomat z nierdzewnym drutem i odpowiednią obróbką mechaniczną po spawaniu nie spowoduje rdzewienia spawów. TIG oczywiście lepszy, ale i kosztuje swoje.
Co do używania narzędzi - lata przepracowałem w fabryce produkującej różne graty - mieliśmy dwa zestawy narzędzi - jeden do stali czarnej, drugi do nierdzewnej. Norma. Po cięciu czarnej stali na gilotynie a przed cięciem nierdzewy robiliśmy kilka cięć z odpadów aby oczyścić noże.
A tymczasem kończę kawę i idę grillować.
Zdrówko!
[ Dodano: 30-03-2019, 19:17 ]
Urodzinowe piwko przy urodzinowym grilku wyżłopane w ilości sztuk kilku, jak to przy grilku.
Jutro czas pakować walizki, w nocy z niedzieli na poniedziałek autobus na lotnisko i bladym świtem lecimy do kraju ojczystego.
Dentysta się o mnie pytał.
jacek11 - 30-03-2019, 20:46
O żesz w mordę. Jaki ja nie uważny jestem
joujoujou, Wszystkiego Najlepszego Dobry Człowieku Kupę kasy i zdrówka żeby nie zabrakło
Bizi78 - 30-03-2019, 21:55
| joujoujou napisał/a: | Urodzinowe piwko przy urodzinowym grilku wyżłopane w ilości sztuk kilku, jak to przy grilku. |
| joujoujou napisał/a: | Jutro czas pakować walizki, w nocy z niedzieli na poniedziałek autobus na lotnisko i bladym świtem lecimy do kraju ojczystego. |
A w jakie okolice Polszy, jeśli można spytać .
jacek11 - 30-03-2019, 22:13
Na mapie to wysoko jak kojarzę.
Bizi78 - 31-03-2019, 06:45
Bry kawosze .
jacek11 - 31-03-2019, 10:15
Bry Ciepło i słonecznie
joujoujou - 31-03-2019, 12:19
| Bizi78 napisał/a: | | w jakie okolice | Do Gdańska, mego miasta rodzinnego.
I dziękuję za życzenia.
Tymczasem kawa wypita, słonko świeci, ale zimno.
|
|
|