To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

jacek11 - 28-03-2019, 16:20

Bry :)

joujoujou napisał/a:
Przy spawaniu elektrodą osłona się oczywiście zrobi sama, przy drucie argon albo mieszanina argon + CO2. Chyba że coś się zmieniło przez ostanie kilkanaście lat.

Elektrodą nawet nie próbuję. Podejrzewam,że powygina tak cienką blachę.

joujoujou - 28-03-2019, 16:45

Żeby tylko powygina. Przepali! :lol:
Marcino - 29-03-2019, 07:13

jacek11 napisał/a:

joujoujou napisał/a:
Przy spawaniu elektrodą osłona się oczywiście zrobi sama, przy drucie argon albo mieszanina argon + CO2. Chyba że coś się zmieniło przez ostanie kilkanaście lat.

Elektrodą nawet nie próbuję. Podejrzewam,że powygina tak cienką blachę.

Nic z tych rzrczy. Ja kiedyś z cienkiej nierdzewki zwykła elektrodą nietrdzewną wyspawałem sobie cały tłumik przelotowy do malucha. Kwestia ustawienia prądu.
Też mam zamiar spróbować nierdzewkę migomatem.
Ale co najważneisze przy szlifowaniu i cięciu pamiętajcie żeby tarcze były nowe które nie cięły zwykłej stali bo opiłki mogą się zmieszać z nierdzewnką i wtedy spaw będzie korodować.

Bzyk_R1 - 29-03-2019, 07:23

Marcino, jak będziesz spawać migomatem to i tak spawy zardzewieją. Jak ma być ładnie i na dłużej to tig w osłonie.
Bizi78 - 29-03-2019, 08:53

Bry spawacze :mrgreen: :coffee2: :coffee2: .
jacek11 - 30-03-2019, 09:42

Marcino napisał/a:
Ale co najważneisze przy szlifowaniu i cięciu pamiętajcie żeby tarcze były nowe które nie cięły zwykłej stali bo opiłki mogą się zmieszać z nierdzewnką i wtedy spaw będzie korodować.

Na alledrogo jest firma która tnie blachy na dany wymiar,i robią to na gilotynie, więc całkiem bezpiecznie.
Bzyk_R1 napisał/a:
jak będziesz spawać migomatem to i tak spawy zardzewieją.

Wszystko popsułeś Krzysiu :P
Bzyk_R1 napisał/a:
Jak ma być ładnie i na dłużej to tig w osłonie.

Koszta kupna maszyny przewyższają koszta kupna całej stacji grilowej :mrgreen: i jeszcze trzeba się nauczyć spawać :mrgreen:

Bizi78 - 30-03-2019, 09:47

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Bzyk_R1 - 30-03-2019, 13:44

Cytat:
Wszystko popsułeś Krzysiu

jacek11, sprawdzone na wydechu w outlanderach. Kto robił migomatem to ma nierdzewny wydech z rdzewiejącymi spawami.

joujoujou - 30-03-2019, 14:55

Doberek.

Migomat z nierdzewnym drutem i odpowiednią obróbką mechaniczną po spawaniu nie spowoduje rdzewienia spawów. TIG oczywiście lepszy, ale i kosztuje swoje.

Co do używania narzędzi - lata przepracowałem w fabryce produkującej różne graty - mieliśmy dwa zestawy narzędzi - jeden do stali czarnej, drugi do nierdzewnej. Norma. Po cięciu czarnej stali na gilotynie a przed cięciem nierdzewy robiliśmy kilka cięć z odpadów aby oczyścić noże.

A tymczasem kończę kawę i idę grillować.

Zdrówko! :D

[ Dodano: 30-03-2019, 19:17 ]
Urodzinowe piwko przy urodzinowym grilku wyżłopane w ilości sztuk kilku, jak to przy grilku. ;)

Jutro czas pakować walizki, w nocy z niedzieli na poniedziałek autobus na lotnisko i bladym świtem lecimy do kraju ojczystego. :D

Dentysta się o mnie pytał. :lol:

jacek11 - 30-03-2019, 20:46

O żesz w mordę. Jaki ja nie uważny jestem :oops:

joujoujou, Wszystkiego Najlepszego Dobry Człowieku :!: :!: Kupę kasy i zdrówka żeby nie zabrakło :!: :!:

Bizi78 - 30-03-2019, 21:55

joujoujou napisał/a:
Urodzinowe piwko przy urodzinowym grilku wyżłopane w ilości sztuk kilku, jak to przy grilku. ;)

:occasion4:

joujoujou napisał/a:
Jutro czas pakować walizki, w nocy z niedzieli na poniedziałek autobus na lotnisko i bladym świtem lecimy do kraju ojczystego. :D

A w jakie okolice Polszy, jeśli można spytać 8) .

jacek11 - 30-03-2019, 22:13

Na mapie to wysoko jak kojarzę.
Bizi78 - 31-03-2019, 06:45

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
jacek11 - 31-03-2019, 10:15

Bry :) Ciepło i słonecznie :)
joujoujou - 31-03-2019, 12:19

Bizi78 napisał/a:
w jakie okolice
Do Gdańska, mego miasta rodzinnego. :)

I dziękuję za życzenia. :oops:

Tymczasem kawa wypita, słonko świeci, ale zimno.