Nasze Miśki - Wóz z klasą
Sonnyix - 16-07-2018, 12:04
Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest
Rozumiem, że to się wymienia razem z uszczelką pokrywy zaworów?
I chyba odpowiedź brzmi tak bo wydaje mi się, że chodzi o te 4 gumy w środku
Krzyzak - 16-07-2018, 12:27
Sonnyix napisał/a: | na nowych obecnych jest "Made in France" | i są o nich same złe opinie...
dlatego teraz stosujemy Denso
Bizi78 - 16-07-2018, 12:39
Sonnyix napisał/a: | Rozumiem, że to się wymienia razem z uszczelką pokrywy zaworów? |
Teoretycznie uszczelkę pokrywy powinno się wymienić każdorazowo po jej zdemontowaniu.
Sonnyix napisał/a: | I chyba odpowiedź brzmi tak bo wydaje mi się, że chodzi o te 4 gumy w środku |
Tak.
Krzyzak napisał/a: | dlatego teraz stosujemy Denso |
Ja świeczki NGK kupuję w ASO .
Sonnyix - 16-07-2018, 12:51
Krzyzak napisał/a: | i są o nich same złe opinie.. |
Aż lekko poszukałem i trafiłem na jakiś artykuł na temat podrabianych świec i ich efektów.
Ogólnie wg. wzorca moje na szczęście wydają się oryginalne
http://www.ngk-sparkplugs...fake/index.html - Artykuł dot. podróbek
jacek11 - 16-07-2018, 16:47
Świece faktycznie kupiłeś do dupy. Ale to nie powód,żeby się nie napić
Natomiast polecam sprawdzić ciśnienia w cylindrach, bo stare świece są bardzo nie równo zużyte.
Sporo nagaru może świadczyć,że pobiera olej.
Bzyk_R1 - 16-07-2018, 19:48
Ja kupiłem NGK made in Japan poza ASO i sobie chwalę. Przebieg mają 30.000km na lpg po czipie i żadnych problemów z nimi. Made in france lepiej oddać bo jak nie będzie w najlepszym wypadku wypadania zapłonu to któraś z elektrod może wskoczyć do komory.
Hugo - 16-07-2018, 22:34
Sonnyix napisał/a: | "Made in France" | Długo nie pociągną. Jak radzi Bizi78, jak najszybciej wymień uszczelniacze świec: https://allegro.pl/mitsubishi-galant-ea-97-03-2-0-uszczelniacz-swiec-i7275167031.html bo za chwilę nowe świece szlag trafi. Koniecznie odtłuść lub wymień fajki pod cewkami i kable zapłonowe.
Krzyzak - 17-07-2018, 11:20
Hugo napisał/a: | bo za chwilę nowe świece szlag trafi | prędzej fajki, ale skutek dla silnika podobny
Hugo - 17-07-2018, 16:56
Ceramika świec też się uszkodzi od przebić.
Sonnyix - 19-07-2018, 10:54
1. Denso K20TT - zgaduję, że ten model będzie ok?
2.Od razu do uszczelniaczy świec, ta uszczelka powinna pasować? https://allegro.pl/galant-ea-97-03-2-0-uszczelka-pokrywy-zaworow-i7004516973.html
Z góry dziękuję za przyśpieszenie bicia serca
PS. JMcarparts - mam wrażenie, że to dość dobre źródło części, racja?
Ps2. Denso jest też produkowane po za Japan? Też na jakieś uważać?
Czy w sklepie motoryzacyjnym dostanę pewniaki
Krzyzak - 19-07-2018, 15:18
Sonnyix napisał/a: | to dość dobre źródło części, racja? | ja byłem zadowolony
Sonnyix - 14-08-2018, 18:29
No i elegancko. W sobotę zamówiłem dzisiaj już z paczkomatu odebrałem.
A za parę dni wymiana
A propo
jacek11 napisał/a: | Sporo nagaru może świadczyć,że pobiera olej. |
Odkąd sprawdzam nie ubyło ani trochę na bagnecie oleju
Sonnyix - 20-08-2018, 12:24
No. 268 tys. na liczniku.
Płukanie Liqui Moly zrobione, filtr oleju Mahle założony, oraz olej Liqui Moly 5W40 zalany
Sonnyix - 29-08-2018, 20:43
Elo elo.
268167 i tak.
Wymieniono 4x uszczelniacze świec, świece + uszczelka pokrywy zaworów.
Odtłuszczone fajki jak doradziliście, stary silikon zeskrobany [ Sam nie używałem żadnego silikonu], pokrywa przedmuchana sprężonym powietrzem, żeby żadne skrawki nie zostały.
Stare uszczelniacze były już dość twarde..
A tu świece po dosłownie 300(?) km
Nowe Denso K20TT
Więcej zdjęc nawet nie chciało mi się robić, co chwile ręce wycierać by się telefonem bawić, meh.
Co ciekawe. Nie wiem czy to zasługa tej wymiany czy przypadku, ale raz. Nie słyszałem by mi popychacze cykały (może to od początku nie były one )
A dwa. Że obroty miałem o jakieś 100-200 wyższe, co jest na plus bo wcześniej po prostu wiem, że były za niskie, a zdarzało też się, że czasem falowały. No nic. Jeśli przez parę dni się ten stan utrzyma to będzie znak, że gdzieś musiało być coś niedobrego
jacek11 - 29-08-2018, 21:15
Sonnyix napisał/a: | Co ciekawe. Nie wiem czy to zasługa tej wymiany czy przypadku, ale raz. Nie słyszałem by mi popychacze cykały (może to od początku nie były one ) |
To były one Wypłukałeś silnik,i zalałeś świeży olej. Na jakiś czas będziesz miał spokój. A może i dłużej.
Ten silnik jest bardzo czuły na przebicia instalacji zapłonowej. Ja też walczyłem z szarpaniem,i nawet wymieniłem fajki pod cewkami. Od tamtej pory działa prawidłowo,chociaż zdarzy mu się czasami szarpnąć.
|
|
|