Outlander III Ogólne - Kamera cofania 

FUJIJACK - 27-09-2017, 23:20
  Niniejszym obwieszczam, że dzięki wsparciu merytorycznemu kolegów tokyo, enea i rajan udało się rozwiązać problem. Zakupione radio okazało się być identyczne z dotychczas zamontowanym i w pełni sprawne (tzn. działa moduł kamery cofania). Jedyny zauważalny mankament to niezbyt wyraźne zielone linie boczne na ekranie - wygląda jakby były dwie nałożone na siebie. Ale generalnie obraz jest wyraźny i radio w pełni sprawne.

Demontaż konsoli faktycznie bardzo łatwy. Wykorzystałem w tym celu plastikowe łyżki do zmiany opon w rowerze (do kupienia za parę złotych w każdym sklepie rowerowym).

Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc i życzę powodzenia innym forumowiczom,

Pozdrawiam,
												 tokyo - 29-09-2017, 04:39
  to spox   

zrob zdjecie ekranu przy wlaczonym wstecznym moze cos zaradzimy  
												 Fun - 09-04-2018, 08:42
  Witam

Od tygodnia nie mam kamery cofania a właściwie to nie załącza się przy wbiciu wstecznego...mam wersję bieda edyszyn  z 5 biegową skrzynią    ...działa światło wstecznego i działąją czujniki cofania tylko nie ma obrazu z kamey...natomiast kamera jest sprawna bo wchodząc do opcji kamery daję obraz...coś, ktoś?

aha w serwisie też mi powiedziano że kamera do wymiany bo sól,brd i auto już stare bo ma prawie 4 lata    

Fotki z radia...nie mogę uruchomić jednej opcji w ustawieniach bo jest nie aktywna?

https://photos.app.goo.gl/iY2W2cZqafuttXxT2

P.S Tragicznie się tu wstawia fotki a taki prosty jest silnik tego forum?...zmieńcie to!
												 FUJIJACK - 09-04-2018, 09:22
  Kolego,

Dokładnie te same objawy występowały u mnie. Pomogła wymiana radia-ale skoro serwis twierdzi,ze to kamera to niech Ci ściągną i założą.Jak nie będzie efektu,to przynajmniej. Je będziesz musiał kombinować z oddawaniem kamery. Chyba,ze chcą za to "miliony" to kup radio uzywane,ale sprawne i załóż dla sprawdzenie (sama wymiana nie zejdzie Ci dłużej niż 15 min-dobrze gdybys miał takie plastikowe łyżki do zmiany opon w rowerze-znacznie ułatwiają prace    Pozdrawiam i życzę powodzenia,

Jacek
												 Fun - 10-04-2018, 18:13

| FUJIJACK napisał/a: | 	 		  Kolego,

Dokładnie te same objawy występowały u mnie. Pomogła wymiana radia-ale skoro serwis twierdzi,ze to kamera to niech Ci ściągną i założą.Jak nie będzie efektu,to przynajmniej. Je będziesz musiał kombinować z oddawaniem kamery. Chyba,ze chcą za to "miliony" to kup radio uzywane,ale sprawne i załóż dla sprawdzenie (sama wymiana nie zejdzie Ci dłużej niż 15 min-dobrze gdybys miał takie plastikowe łyżki do zmiany opon w rowerze-znacznie ułatwiają prace    Pozdrawiam i życzę powodzenia,

Jacek | 	  

Dzięki FUJIJACK za wskazówki:)....dziś rozebrałem konsolę i odkręciłem radio,,,rzeczywiście bardzo proste za pomocą łyżek do opon rowerowy zakupionych za całe 5 pln....ale jak odłączyłem wszystkie kostki i ponownie załączyłem je po zmontowaniu całości nie mogę wywołać kamery z panelu Setting?...ani po wbiciu wstecznego?...czyli jest jeszcze gorzej?...jakieś wskazówki?...mam na oku radio i nie wiem co teraz?...kupować radio czy sprawdzać kable?

Zrobiłem fotki z demontażu i na jednej widać że nie jest aktywna kamera z wywołania?

https://photos.app.goo.gl/YneDBkyxHvHhR6JM2
												 rajan - 10-04-2018, 21:50
  Napisałem PW - jak damy radę się złapać to możemy podpiąć moje radyjko 😀
												 Fun - 11-04-2018, 08:49

| rajan napisał/a: | 	 		  | Napisałem PW - jak damy radę się złapać to możemy podpiąć moje radyjko 😀 | 	  

Odpisałem na PW:) 

[ Dodano: 18-04-2018, 22:14 ]

Kupiłem nowe radio,ale po zamontowaniu niby jest ok,ale nie mam linii wytyczających obrys czyli zielonych i czerwonej?..mam tylko widok z kamery...niby mi nie przeszkadza ich brak,ale może ktoś coś podpowie?...jakiś soft inny czy co?

https://photos.app.goo.gl/hET6s39qj7tSE2Sv1
												 rajan - 19-04-2018, 13:22
  Nie jestem pewny, ale to chyba można włączyć w menu serwisowym (tutaj instrukcja jak wejść: https://www.youtube.com/watch?v=Z30ePfc4dTg).
												 Fun - 19-04-2018, 16:43

Fajny jest ten tryb serwisowy,ale i tak nie pokazały się linie:(...mimo to dzięki za link,będę cofać bez linii...choć swoją drogą to dziwne dlaczego ich nie ma?
												 tokyo - 28-04-2018, 07:11
  wejdz w tryb serwisowy i zrob inicjalizacje stacji do trybu fabrycznego powinno zadzialac
												 chris_01 - 10-06-2018, 11:52
  Cześć,

mam ten sam problem - Outlander III 2013, automat i brak obrazu z kamery po wrzuceniu wstecznego - wchodząc w menu i settings obraz jest i można ustawić kontrast,  jasność etc. ale nie działa przy wrzuceniu "R" - stało się tak na drugi dzień po umyciu samochodu.

Myślałem, że jakoś się wysuszy i przejdzie ale to już 5 dni i brak reakcji.

czy rozwiązanie problemu to tylko zakup nowego/używanego radia czy może ktoś rozwiązał problem w inny sposób?

dzięki za ewentualne podpowiedzi  
												 rajan - 11-06-2018, 11:59

| chris_01 napisał/a: | 	 		  | czy rozwiązanie problemu to tylko zakup nowego/używanego radia czy może ktoś rozwiązał problem w inny sposób? | 	  

Raczej tylko radio, chyba, że jakiś magik elektronik naprawi Twoje (jeżeli to w ogóle jest naprawialne). Fun miał chyba kombinować z naprawą starego radia, może go podpytaj o to.

Ja mogę Ci podpiąć moje radio dla sprawdzenia, czy to na pewno to. Jak coś, to wal na PW.
												 chris_01 - 13-06-2018, 15:20

| rajan napisał/a: | 	 		   	  | chris_01 napisał/a: | 	 		  | czy rozwiązanie problemu to tylko zakup nowego/używanego radia czy może ktoś rozwiązał problem w inny sposób? | 	  

Raczej tylko radio, chyba, że jakiś magik elektronik naprawi Twoje (jeżeli to w ogóle jest naprawialne). Fun miał chyba kombinować z naprawą starego radia, może go podpytaj o to.

Ja mogę Ci podpiąć moje radio dla sprawdzenia, czy to na pewno to. Jak coś, to wal na PW. | 	  

Ok - odezwe sie jak tylko bede mial chwile czasu aby sie spotkac i pokombinowac - jestes gdzies w Warszawie?
												 tokyo - 20-06-2018, 01:28
  jakie wyposazenie  auta?
												 chris_01 - 20-06-2018, 11:31

| tokyo napisał/a: | 	 		  | jakie wyposazenie  auta? | 	  

2.0 benz, automat cvt, radio rockford fasgate - nie wiem czy o to Ci chodziło    

[ Dodano: 23-06-2018, 22:27 ]

| tokyo napisał/a: | 	 		  | wejdz w tryb serwisowy i zrob inicjalizacje stacji do trybu fabrycznego powinno zadzialac | 	  

mam pytanie - jakie dane / informacje samochód traci jeśli przywróci się ustawienia fabryczne w radio?

| 

|  

|