To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić ASX! - Nowy czy używka?

Rok z Bagien - 04-11-2018, 19:40

Ano odebrany. :)

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107005

mkm - 04-11-2018, 19:42

I dasz radę już odpowiedzieć na tytułowe pytanie czy jeszcze za wcześnie? :D
Rok z Bagien - 04-11-2018, 20:06

Chyba dam, bo ja jestem trochę dziwnym moto maniakiem. Kupuję jedynie nowe, nawet jak to jest największa bida edition.

Gdyby nie przyzwyczajenia do niektórych wygód, które miałem w Octavii, wziąłbym Informa.

Nowy, to nowy. :lol:

Sam mogę ułożyć silnik, przez pierwszy 1000 km, nie przekraczam raczej 3000 obrotów.
Staram się unikać niepotrzebnych naprężeń motoru przy zbyt wczesnym wrzucaniu biegu w górę. Podpowiadacz prowadzi na manowce. :wink:
Nowy daje gwarancje, że wszystko powinno być OK, a zużycie pojazdu będzie wynikać z normalnego użytkowania (a nie z katowania lub powypadkowej przeszłości). To są rzeczy trudne do przecenienia.

Stąd nowy.

zbylan - 12-06-2019, 21:24

Mam nadzieję, że temat jeszcze całkiem nie umarł, bo proszę Was o pilną odpowiedż, jako że decyzję nowy, czy używany muszę podjąć do jutra.
A dylemat wygląda tak:
Czy Mitsu poddało się dyktatowi i też wsadza już filtry DPF (czy coś podobnego) do nowych ASX z silnikiem 1,6 (benzyna) ?
Jeśli tak, to czy macie wiedzę na temat ich zachowania w tej jednostce i ew. kosztów serwisu/wymiany ?
Piszę to jako zaniepokojony emeryt-mieszczuch, planujący siłą rzeczy przewagę b. krótkich tras.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Amiga - 12-06-2019, 22:03

Czy Mitsu poddało się dyktatowi i też wsadza już filtry DPF (czy coś podobnego) do nowych ASX z silnikiem 1,6 (benzyna) ?

W benzynie nie ma dpf ...to stara jednostka mivec 1'6 wolno ssaca jednak bez problemowa

Jeśli tak, to czy macie wiedzę na temat ich zachowania w tej jednostce i ew. kosztów serwisu/wymiany ?

Koszty w ropniaku sa kosmiczne w aso ..jesli na miasto to benzyna

Piszę to jako zaniepokojony emeryt-mieszczuch, planujący siłą rzeczy przewagę b. krótkich tras.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Witaj emerycie widze ze jarkowe bylo ;)

zbylan - 12-06-2019, 22:20

Amiga napisał/a:
W benzynie nie ma dpf ...to stara jednostka mivec 1'6 wolno ssaca jednak bez problemowa
Witaj emerycie widze ze jarkowe bylo ;)

Cześć !
Jesteś pewny ? Z tego co usłyszałem w salonie Suzuki, do ostatnich 1,6 VVT w Vitarze (którą też rozważałem, a które właśnie wyprzedali) wsadzali już DPF (podobno Unijne jakieś ECO przepisy).
A propo's jarkowego: emerytem będę od lipca i nie przysługuje, zresztą liczę raczej na siebie i na swą skarpetę, a różnica pomiędzy Invite z '19 a '17 to ledwie kilka kilo (tak jakoś dziwnie). Więc decyzja na prawdę zależy od: być lub nie być z DPF.
Pozdrawiam - zbyszek

bob1969 - 12-06-2019, 23:20

Jak że 1.6 MIVEC ma wtrysk pośredni, spełnia aktualną normę Euro6d-temp bez gpf.
zbylan - 13-06-2019, 00:36

To super. :)
Najprawdopodobniej jeszcze sziś będzie nowy Invite lub raz "w górę" - dla kamery cofania. Dzięki koledzy.
Pozdrawiam

piker - 13-06-2019, 06:59

zbylan napisał/a:
Najprawdopodobniej jeszcze sziś będzie nowy Invite lub raz "w górę" - dla kamery cofania. Dzięki koledzy.
Pozdrawiam

Bierz raz w górę, będą też ksenony. No i prezencja na działkach na 18 lepsza :wink:

Laknat - 13-06-2019, 07:57

piker napisał/a:
zbylan napisał/a:
Pozdrawiam

Bierz raz w górę, będą też ksenony. No i prezencja na działkach na 18 lepsza :wink:

Kamerę zakłada kolego Tokyo za ułamek ceny z salonu. Polecam ;)

piker - 13-06-2019, 09:39

Laknat napisał/a:
piker napisał/a:
zbylan napisał/a:
Pozdrawiam

Jeśli dopłacać tylko dla kamerki, to jasna sprawa :wink:

Laknat - 13-06-2019, 10:00

piker napisał/a:
Laknat napisał/a:
piker napisał/a:
zbylan napisał/a:
Pozdrawiam

Jeśli dopłacać tylko dla kamerki, to jasna sprawa :wink:

Niby tak, ale ja mam wersję Navi Intense Plus i kamerkę też mi zakładał Tokyo bo było dużo taniej i pewnie lepiej niż w ASO.

zbylan - 13-06-2019, 22:41

Stało się. Czekam na info o odbiorze. Dzięki Waszym podpowiedziom będzie ver. Invite (oferta była nie do odrzucenia) :) . Czy instalacja kamerki w Invite wiąże się z wymianą zestawu audio, czy zamontowaniem dodatkowego wyświetlacza ?
Laknat - 14-06-2019, 08:05

Jeśli radio jest zwykłe to pewnie dodatkowy wyświetlacz. Jeśli jest stacja multimedialna, np. MGN wystarczy sama kamera.

Cho w tym pierwszym przypadku ja bym zainwestował w zestaw z kamerami przód - tył, funkcją videorejestratora i funkcją kamery cofania.

bob1969 - 18-06-2019, 21:38

A w salonach nowe ceny na ASX ... od 59.990 zł.