Nasze nieMiśki ;-) - Hybrid Synergy Drive :)
Olivia - 13-01-2018, 01:45
To w ogóle są żarówki w5w na LED-ach które obsługują wiązkę CAN ?
Bizi78 - 13-01-2018, 07:48
Olivia napisał/a: | To w ogóle są żarówki w5w na LED-ach które obsługują wiązkę CAN ? |
Pierwsza z brzegu aukcja :
http://allegro.pl/6-led-5...bb-8dd7771051d7
Krzyzak - 13-01-2018, 18:45
deejay napisał/a: | jak to mówią DJ nie usiedzi na miejscu | a widzisz - inteligentni ludzie zawsze sobie znajdą zajęcie
SPIDER-ek - 13-01-2018, 23:21
Bartek jeszcze raz gratulacje. Przyda sie hybryda do centrum jak strefy wprowadzą to bynajmniej będzie taniej niż z dieslem
Widzę że usiedzieć nie możesz i tylko dłubiesz.
Ja odkąd zmieniłem samochód to dosłownie nic nie tykam no może śruby zabezpieczające do kół bo nowe drogie opony;) a Ty to już nawet żarówki wymieniasz. Szacun za chęci nałogu się nie pozbędziesz.
larelijux - 14-01-2018, 12:11
Nie będzie żadnych opłat za wjazd do centrum miasta, wprowadzili poprawkę do tej ustawy usuwającą ten zapis
deejay - 14-01-2018, 13:45
https://www.wroclaw.pl/hybrydy-parkuja-za-darmo
Krzyzak - 14-01-2018, 16:07
a tu ciekawy artykuł o elektrykach:
https://www.money.pl/gosp...,0,2396018.html
skrót: auta elektryczne są nieopłacalne, na zero wychodzi się w... 29 lat
Cytat: | Wydatek będzie się zwracał tyle lat, że nie ma to sensu ekonomicznego. To pojazdy dla osób, które chcą być ekologiczne i są skłonne dla poprawy czystości powietrza wydać własne pieniądze. |
deejay - 14-01-2018, 19:36
Darek nie do końca sie z tym zgodzę . Bo gdy zakup auta hybrydowego potraktujemy jak inwestycję, kluczowe jest pytanie, po jakim czasie zacznie nam ona przynosić zyski. W przypadku Toyoty Auris wybór wersji hybrydowej oznacza wyższy o 8,5 tys. zł wydatek na wstępie. Zakładając, że różnice w spalaniu pomiędzy hybrydą a odmianą benzynową będą porównywalne z danymi katalogowymi, to przy dzisiejszych cenach benzyny na każde 100 km zapłacimy 12 zł mniej, czyli wyższa cena zakupu zwróci się po przejechaniu ok. 70 tys. km. W przypadku Kii Optimy wybór wariantu hybrydowego przyniesie wymierne korzyści na paliwie po ok. 140 tys. Według uśrednionych szacunków przy normalnym użytkowaniu auta zakup hybrydy zwraca się po ok. 4-5 latach. Ale Hybryda to tez niższe koszty eksploatacji i dużo prostsza konstrukcja niż w przypadku tradycyjnych aut. Nie ma alternatora, sprzęgła , pasków klinowych , klocki i tarcze wolniej sie zużywają dzięki wykorzystaniu układu hybrydowego do hamowania . Silnik tez pracuje w cyklu Atkinsona , a nie Otto przez co jest o 30% mniej obciążony
Poniżej posłużę sie przykładami z netu .
https://www.totalmoney.pl...ziej-oplaca,1,1
Krzyzak - 14-01-2018, 20:47
Oczywiście w przypadku hybrydy - ale artykuł jest o elektrykach, takich jak Tesla zapewne czy nissan Leaf...
Tam koszt akumulatorów jest znaczący.
SPIDER-ek - 15-01-2018, 12:23
deejay napisał/a: | Według uśrednionych szacunków przy normalnym użytkowaniu auta zakup hybrydy zwraca się po ok. 4-5 latach. Ale Hybryda to tez niższe koszty eksploatacji i dużo prostsza konstrukcja niż w przypadku tradycyjnych aut. Nie ma alternatora, sprzęgła , pasków klinowych , klocki i tarcze wolniej sie zużywają dzięki wykorzystaniu układu hybrydowego do hamowania . |
Tylko że jak masz nowy samochód to te elementy nawet jak się zużywają w podwyższonym tempie to po 4-5 latach zanim będziesz je chciał wymienić to już dawno sprzedasz samochód.
Więc to tylko pozorna oszczędność zużycia elementów. Owszem osoba która odkupi po 5 latach nie będzie miała ich do wymiany tak jak w zwykłym samochodzie ale nie wiadomo co z baterię która kosztuje troszkę więcej .Wiem wiem że jest gwarancja na 10lat. Ale pytanie czy będzie rozpatrzona pozytywne w obliczu charakteru eksploatacji samochodu np stał 2 tyg na mrozie i nie używane itp.
Moim skromnym zdaniem to i tak kręcimy się w około podobnych sum kosztowych.
Dodam że jeżdziłem Teslą i tylko pełny elektryk z zasięgiem ok 1000km będzie miał uzasadniony wybór ekonomiczny oczywiście jeżeli stanieje.
sampler - 15-01-2018, 12:37
Dobrą opcją też jest hybryda Plug-in. Zasięg 50-60 km z baterii na dojazdy do pracy i można się też wybrać na wakacje w długą trasę.
Matejko - 15-01-2018, 12:57
sampler napisał/a: | Dobrą opcją też jest hybryda Plug-in. Zasięg 50-60 km z baterii na dojazdy do pracy i można się też wybrać na wakacje w długą trasę. |
znajomy jezdzacy outlanderem, kupil leafa - bo przy zasiegu jaki ma i ilosci km jakie robia, to w cenie ropy do outlandera na miesiac maja prąd i rate za leafa
deejay - 15-01-2018, 13:20
sampler napisał/a: | Dobrą opcją też jest hybryda Plug-in. Zasięg 50-60 km z baterii na dojazdy do pracy i można się też wybrać na wakacje w długą trasę. |
Myslalem też o tym w stylu Outlandera , ale jednak za duze auto dla mnie .
Krzyzak - 15-01-2018, 13:32
mój kolega z Austin/Texas też kupił leaf - ale tam ma ogromne upusty za takie auto (w sensie dopłat) oraz prąd do ładowania za darmo
sampler - 15-01-2018, 19:51
Jest przecież Outlander PHEV. Na baterii przejedzie średnio 50 km. Tylko ta cena...
Może ktoś potwierdzić czy PHEV nie ma skrzyni biegów?
|
|
|