Outlander III GEN Techniczne - Wymiana radia MMCS, update lub inne pomysły
tomo63 - 27-02-2019, 23:06
tomo63 napisał/a: | coob napisał/a: | Odświeżę temat. Planuję wymianę radia, albo podpięcie AUX'a do obecnego. Mam najprostsze radio "dwugałkowe". Czy ktoś przerabiał podłączanie AUX'a? W podłokietniku z tyłu wiązki nie ma. Jest za to pod radiem zestaw nie podłączonych kostek. Samo radio ma jedno gniazdo z tyłu wolne. Załączyłbym zdjęcie kostek z pytaniem co to takiego, ale nie wiem jak tu się wrzuca foty? Od razu mam pytanie, jak z możliwością bezproblemowego podpięcia np PIONEER FH-X730BT? Zależy mi na muzyce. Najlepszy byłby Android, ale niech będzie cokolwiek z wyjściem na wzmacniacz i sub no i bluetooth'em.
[ Dodano: 29-04-2018, 19:41 ]
Obrazek
[ Dodano: 29-04-2018, 19:46 ]
Kostki:
http://photos.app.goo.gl/1oJV4gzssFubT5lm2 |
Planuję tak sam podpiąć AUX ale jakoś póki co czasu brak.
Mam zamiar skorzystać z manuala z poniższego linka.
Radia chyba są takie same - życie pokaże |
Odgrzewam offtopowego kotleta
AUX podpięty.
Natchnęły mnie do tego te manuale:
Outlander manual
i
Lancer manual
i schemat radia z Lancer manuala:
schemat radia
Inaczej niż w manualu rosjanina u mnie były 2 kostki podłączone do radia
kostka
więc przylutowane wcześniej do kabelka domowej roboty piny musiałem odciąć i kable po prostu do wtyczki wcisnąć (nie wiedziałem gdzie dokupić odpowienie piny), a soją drogą ASO twierdzi, że AUX do tego radia podpiąć sie nie da...
Aux podpięty do kostki
a tu wynik pracy:
AUX1
AUX2
natalia_240687 - 06-03-2019, 09:07
Chciałam zmienić radio z navi bo mam wersje z USA i nie chce działać wszystkie fale navi itd.
Nikt nie chce zmienić m oprogramowania bo podobnież się nie da nic zrobić .
Posiadam kamery 360 i chciałam się dowiedzieć czy jak kupie radio z androidem będą działać mi wszystkie 4 kamery i ta z przodu w zderzaku też i czy wszystkie ustawienia co są w oryginalnym radiu będą działać. I jeszcze jak ktoś potrafi zmienić stopnie temperatury z F na C .
Jakie radio możecie mi polecić żeby było w miarę ok i zostały funkcje ?
sla - 08-03-2019, 19:59
Nie wiem jakie masz radio i jakie funkcje samochodu są przesyłane przez CAN-BUS do tego radia. Ale żeby wszystko działało nie wystarczy kupić radio z Androidem. Potrzebny będzie specjalny interfejs. Tutaj na forum jest kilku specjalistów, to pewnie Ci pomogą.
dzierzb - 08-03-2019, 21:04
Jak dla mnie gra nie warta świeczki chyba że masz koło 2tys bo pewnie tyle wyjdzie radio plus montaż ustawienia can i oby wszystko działało bo pewnie masz jeszcze sterowanie kamer w kierownicy
Ja mam radio transmiter do zapalniczki z bluetooth za 80 zlotych i hula wszystko he he
natalia_240687 - 08-03-2019, 22:32
Jak działa radio transmitter bluetooth podłącza do zapalniczki łączę przez bluetooth i radio normalnie gra w głosnikach . Powiem że nie słyszałam o tym ale kupię sobie i sprawdzę jak dział koszt nie jest duży. Właśnie mam przycisk w kierownicy do kamery więc mogło by tak nie działać jak powinno. Bo właśnie najbardziej brak nie 103.6 bo akurat tego nie łapie. Ok dzięki za podpowiedź
dzierzb - 09-03-2019, 00:32
Jak masz czas to zrób tak żeby odblokować pełne funkcje android auto zrobić kompletny mirror telefonu i mieć podłączony telefon w nim radio i wszystkie dostępne funkcje to się sprawdza najlepiej. Tylko musisz nadać sobie uprawnienia super usera na telefonie ściągnąć wtedy apki i już
Seawolf - 14-03-2019, 15:38
Znalazłem coś takiego na allegro:
https://allegro.pl/oferta/v-s-tft-sharp-nawigacja-mitsubishi-outlander-7397056776
Niby wszystko kompatibylne i kierownica i fosfgate ale... ktoś coś w tym temacie?
Molo - 08-04-2019, 11:01
Przeczytałem wiele postów i tematów ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jaka jest różnica (przewaga) między MMCSami serii W (W-12 / W-13 / W-15 / W-17)
W tej chwili mam w ręku W-12 oraz W-15. Jeden sobie zostawiam a drugi muszę oddać - tylko który...
Oba miałem podłączone i z moich obserwacji wynika że:
- szybkość (powolność) działania: zdaje mi się ze w-15 szybciej reaguje na przyciski. W-12 wykonuje taką jakby animację przycisku przy naciśnięciu która przedłuża reakcję. Pokrętło głośności reaguje z jednakowo dużą zwłoką .
- funkcje te same ale w-15 moze wyłączyć menu startowe co przyspiesza uruchomienie.
W-12:
1 lepsze bardziej intuicyjne rozmieszczenie przycisków
2 skalowanie przyciskami łatwiejsze niż pokrętłem
3 przycisk zmiany jasności na wierzchu co ułatwia zmianę np po zgaszeniu auta albo chwilowej potrzebie rozjaśnienia / ściemnienia.
4. Dostępne odblokowywanie karty z mapami
5. Uruchamia sie 30 sek (nie ma możliwości wyłączania animacji startowej)
W-15
1. ładniejszy lakierowany front
2. być może nowszy soft ?
3. Uruchamia sie 16 s. z wyłączoną animacją startową
są jakieś inne istotne różnice przemawiające za jednym z nich ?
michał7 - 21-04-2019, 00:04
Witam,
Kolega od 2 miesięcy ma to radio , jakość dźwięku rewelacja, procesor Intel Atom, pojemnościowy panel , wszystko jak w telefonie, obsługuje fabryczny wzmacniacz i wbudowany w niego procesor, wszystko chodzi jak fabryka, montaż trwał 10 minut pełny zestaw plug&play bez żadnego przerabiania.. radio uruchamia się w 2 sekundy, bardzo szybko działa.
https://www.youtube.com/w...Qg2Oaa2CY&t=35s
Polska firma w mojej lokalizacji, ..;)
http://www.gms.pl/pl/start/
Tu jeszcze filmik z YT o tym urządzeniu:
https://www.youtube.com/watch?v=TjqgUEYn7II
Myjk - 13-05-2019, 21:37
Fajne, tylko podejrzewam że funkcji PHEVa to nie obsługuje (timery ładowania/klimatyzacji).
kubabrzesko - 14-05-2019, 11:23
Podejrzewam ze funkcji komfortu tez nie obsluguje??
iwi - 14-05-2019, 11:45
Zamówiłem takie radyjko w CHRL i już otrzymałem. Podobno obsługuje funkcje komfortu, ładowania itp, ale też obawiam się że nie. Jak tylko znajdę trochę czasu to zamontuję i dam znać.
Myjk - 14-05-2019, 12:10
iwi napisał/a: | Zamówiłem takie radyjko w CHRL i już otrzymałem. Podobno obsługuje funkcje komfortu, ładowania itp, ale też obawiam się że nie. Jak tylko znajdę trochę czasu to zamontuję i dam znać. |
Od którego sprzedawcy jeśli to nie tajemnica?
iwi - 07-06-2019, 21:50
Witajcie.
Znalazłem w końcu trochę czasu i rozkręciłem radio.Sam system działa stabvilnie, szybko, GPS działa, Radio gra czysto i rockford fosgate też działa poprawnie.
Ale jest kilka mankamentów
1 śruby mocujące nie pasują do ramki
Nie pasujące śruby L i druga strona
2. Nie działa kamera cofania. Po wbiciu wstecznego przełącza się i na ekranie ostrzeżenie
Po wlaczeniu wstecznego
3. Sterowanie z kierownicy po Canie powinno działać wg zapewnień sprzedawcy a niestety nie działa
4. Brak polskich liter w aplikacji IGO - co prawda można z niej nie korzyu
stać ale chyba w dzisiejszych czasach nie powinno być problwemów z ogonkami w androidzie.
Ogonki w aplikacji IGO
Jeśli chodzi o sterowanie z kierownicdy to chyba jest niekompatybilny modułCan. Czyżby inny moduł był do Outlandera zwykłego a inny do PHEV i dlatego nie działą?
Albo inaczej - moduł częściowo działą bo rozpoznaje że wbiłem wsteczny, muzyka działa na wszystkich głośnikach a po odpięciu tego modułu jest cisza, ale tak jak wspominałem nie działa wszystko.
[ Dodano: 07-06-2019, 22:01 ]
Cały czas szukam rozwiązania żeby wejść sygnałem VIDEO do tego radia.
Znalazłem instrukcję Manual i na 16 pinowym gnieździe jest sygnał Video. Tylko jak go potem włączyć w radiu.
zbylan - 07-07-2019, 22:10
iwi napisał/a: | Witajcie.
... Ale jest kilka mankamentów ...
|
A czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z taką stacją:
https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-mitsubishi-asx-outlander-android-8260789523
którą planuję zainstalować do ASX Invite (bez CAN BUS i Fosgate), zamiast standardowego (podstawowego) modelu radia. Przede wszystkim zależy mi na kamerze cofania i MirrorLink.
(sorki za czasowego linka - nie wiem jak wstawić fotkę identyfikacyjną)
Proszę o jakieś opinie, informacje lub sugestie, bo już trzymam palec nad klawiszem "Kup Teraz"
[ Dodano: 07-07-2019, 23:44 ]
I dodatkowo:
Jak "wygląda" sprawa fabrycznej gwarancji na samochód, w sytuacji, gdy tą stację zamontuję sam, bez udziału autoryzowanego serwisu Mitsu ?
Bardzo proszę o Wasze cenne opinie, bo decyzje tuż tuż.
Pozdrawiam
Zbyszek
|
|
|