To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Czujniki parkowania przednie.

Nico851 - 16-12-2021, 13:36
Temat postu: Czujniki parkowania przód
Pozwolę sobie odgrzać temat. Pomóżcie Panowie, otóż sprawa dotyczy czujników z przodu za pewne były montowane w aso bo mam czerwony samochodzik po między zegarami. Problem dotyczy tych czujników bo mi szwankują i chciałbym je wyłączyć bo podobno można tylko nie wiem gdzie, nie mam żadnego włącznika w środku i nie wiem gdzie szukać tej centralki, na pewno ktoś już przerabiał ten temat i może pomoże...?
polsky - 16-12-2021, 15:47
Temat postu: Re: Czujniki parkowania przód
Nico851 napisał/a:
Pozwolę sobie odgrzać temat. Pomóżcie Panowie, otóż sprawa dotyczy czujników z przodu za pewne były montowane w aso bo mam czerwony samochodzik po między zegarami. Problem dotyczy tych czujników bo mi szwankują i chciałbym je wyłączyć bo podobno można tylko nie wiem gdzie, nie mam żadnego włącznika w środku i nie wiem gdzie szukać tej centralki, na pewno ktoś już przerabiał ten temat i może pomoże...?

Tokyo ogarnia temat :)
Ja mam założony włącznik z lewej strony kierownicy

Nico851 - 16-12-2021, 16:55

Kurcze skoro ktoś to zakładał jak należy to i ja powinienem mieć taki włącznik a nigdzie nic nie widzę...
Brodzins - 21-12-2021, 08:57

Nico851 napisał/a:

Otwórz skrzynkę z bezpiecznikami po lewej stronie kierownicy (taka klapka prostokątna z podcięciem) i poszukaj czarnej centralki, coś takiego (prostokąt po lewej):

Jak mi strzelił jeden czujnik z przodu, to po prostu wypiąłem przewód z centralki (dochodzą do niej cztery kable z kostkami na 2 piny, po jednym na każdy czujnik).

Wyłączenie czujników odbywa się przez kompa. Fizycznie, można je tylko odpiąć.

Cytat:
Kurcze skoro ktoś to zakładał jak należy to i ja powinienem mieć taki włącznik a nigdzie nic nie widzę...

Włącznik/wyłącznik mam od czujników z tyłu. Przodu nie mogę wyłączyć.
Przycisk znajduje się w grupie po lewej stronie kierownicy, oznaczenie P i znaczek sensora.
Coś w ten deseń:

Krasnal77 - 03-01-2022, 16:31

Witam,
Pytanko może ktoś się spotkał z podobnym defektem .
Posiadam czujniki parkowania tylne jak na zdjęciu powyżej info między zegarami .
Podczas cofania mimo że nie ma przeszkody od razu zaczyna piszczeć po wbiciu wstecznego.
Przetarłem wszystkie czujki jednak nic się nie zmieniło czy może ktoś zna przyczynę.
Zadzwoniłem do serwisu bo samochód posiada 5 letnią gwarancje (rocznik 2018)
Jednak pan w serwisie twierdzi że na czujniki jest tylko 2 lata gwarancji.

lexus - 04-01-2022, 10:22

czasami na mrozie i w upale mogą tak reagować w innym przypadku to centralka
To masz - 06-02-2023, 15:32

Czy fabryczny przycisk do aktywacji przednich czujników będzie pasował w miejsce zaślepek o wymiarach 23 mm x 33 mm widocznych na zdjęciu?

MiG25 - 06-02-2023, 17:36

To może przy okazji ,szukam takiego czujnika jak poniżej , jest zainstalowany w Outlander PHEV. Te z 2015 roku nie wychodziły podobno fabrycznie z czujnikami , ale były dokładane w ASO ,i ten najprawdopodobniej taki jest.
Na allegro za nic nie mogę takiego znaleść , jedną aukcję archiwalną tylko znalazłem ( i to ostatnie zdjęcie jest z niej).

https://archiwum.allegro.pl/oferta/outlander-iii-2012-czujnik-parkowania-tyl-pdc-usa-i7544877919.html

To masz - 07-02-2023, 09:29

Trochę żałuję, że w trakcie pobytu w Wiśle nie udało mi się spotkać z Tokyo, jednak z drugiej strony poszedłem w kierunku montażu jednych z tańszych(49 zł za komplet) czujników parkowania co dało mi dużą oszczędność. Są w kolorze auta, więc pozostaje montaż we własnym zakresie. Minus to brak pojawiającej się ikony auta na wyświetlaczu centralnym, jednak w trakcie manewrów nie patrzę w to miejsce tylko w lusterka. Kilkuletnia praktyka potwierdza, że wystarczy sygnał dźwiękowy, a dodatkowo jazdę do tyłu wspiera kamera.

bilu - 11-08-2024, 20:23

To masz napisał/a:
Czy fabryczny przycisk do aktywacji przednich czujników będzie pasował w miejsce zaślepek o wymiarach 23 mm x 33 mm widocznych na zdjęciu?
[url=https://images89.fotosik.pl/646/e60a5d6d274ff737med.jpg]Obrazek[/URL]

Siema co masz podpięte pod niebieską kostkę?

To masz - 15-08-2024, 12:20

Trzy wyjęte to zaślepki. Zamiast jednej z nich mam dołożony port ładowania 2 x USB z wskaźnikiem ładowania.
Poszukaj na zdjęciach w aukcjach sprzedaży co tam ludzie mają dodatkowo.