[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.
superges - 26-11-2014, 19:00
Przy takiej cenie to chyba warto zaryzykować i jej nie wymieniać zwłaszcza, że wydaje mi się, że ona pochodzi dłużej niż ten rozrząd hehe
RalfPi - 26-11-2014, 19:03
ZygZak napisał/a: | Moje pytanie jest w tym momencie takie czy skoro MMC zaleca kontrole luzów , łańcucha przy przebiegu 100kkm a mi się coś zepsuje wcześniej ale fakt faktem po okresie gwarancji (auto odkupiłem od wujka) to czy mogę dochodzić zwrotu poniesionych kosztów? Czytając bowiem forum dochodzę do wniosku że problem z zaworami , łańcuchem jest dość częsty we wczesnych rocznikach żeby nie powiedzieć nagminny |
No ja bym nie przesadzał - to tak jakbyś napisał, że jest problem z klockami, bo trzeba je wymienić...
Rozrząd, to element silnika i tak jak każdy inny się zużywa.
Trik najeździł już jakieś 170kkm, bastek też coś koło tego - i nikt z nich łańcucha rozrządu nie wymieniał (ale luzy regulowali) - z tego co pamiętam.
mjsystem - 26-11-2014, 19:04
RalfPi napisał/a: | Trik najeździł już jakieś 170kkm, bastek też coś koło tego | Ale mają silniki 1.5 a nie 1.8
RalfPi - 26-11-2014, 21:00
mjsystem napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Trik najeździł już jakieś 170kkm, bastek też coś koło tego | Ale mają silniki 1.5 a nie 1.8 |
A czy w 1.5 jest pasek czy łańcuch?
Myślicie, że różnej jakości elementy montowali do różnych silników..?
ZygZak - 26-11-2014, 22:46
RalfPi napisał/a: | ZygZak napisał/a: | Moje pytanie jest w tym momencie takie czy skoro MMC zaleca kontrole luzów , łańcucha przy przebiegu 100kkm a mi się coś zepsuje wcześniej ale fakt faktem po okresie gwarancji (auto odkupiłem od wujka) to czy mogę dochodzić zwrotu poniesionych kosztów? Czytając bowiem forum dochodzę do wniosku że problem z zaworami , łańcuchem jest dość częsty we wczesnych rocznikach żeby nie powiedzieć nagminny |
No ja bym nie przesadzał - to tak jakbyś napisał, że jest problem z klockami, bo trzeba je wymienić...
Rozrząd, to element silnika i tak jak każdy inny się zużywa.
Trik najeździł już jakieś 170kkm, bastek też coś koło tego - i nikt z nich łańcucha rozrządu nie wymieniał (ale luzy regulowali) - z tego co pamiętam. |
Ja z kolei bym nie porównywał klocków do rozrządu czy zaworów. Powiedz mi który producent zaleca wymianę czy choćby kontrolę po 60kkm osprzętu silnika?
Trik - 26-11-2014, 23:01
RalfPi napisał/a: | Trik najeździł już jakieś 170kkm |
Luzów nie regulowałem tylko sprawdzałem.
RalfPi napisał/a: | A czy w 1.5 jest pasek czy łańcuch? |
Wielokrotnie na forum było pisane - łańcuch.
1.5 4A91 jest silnikiem z kooperatywy niemiecko - japońskiej (DC+MM)
W 1.6 4A92 też jest łańcuch, ponieważ ten silnik jest "japońską wariacją" silnika 1.5
Do 1.8 4B10 szukajcie części z Dodga Caliber-a, wiadomo że szklanki są dobre. (z kooperatywy niemiecko - japońskiej (DC+MM))
mjsystem - 26-11-2014, 23:07
RalfPi napisał/a: | Myślicie, że różnej jakości elementy montowali do różnych silników..? | jest na pewno inny moment obrotowy i większe obciążenie elementów
Hubeeert - 27-11-2014, 00:15
Stan pompy należy ocenić organoleptycznie, ale producent zakłada żywotność 200kkm. Tyle, że łańcuch miał wytrzymać 100km co najmniej...
RalfPi - 27-11-2014, 05:12
mjsystem napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Myślicie, że różnej jakości elementy montowali do różnych silników..? | jest na pewno inny moment obrotowy i większe obciążenie elementów |
Ale podejrzewam, że większych elementów - myślisz, że wałek w 1.8 jest ten sam co 1.5?
tyku - 27-11-2014, 11:56
Panowie, kto wie jaki jest numer katalogowy oryginalnego łańcucha rozrządu do 1.8 (4B10)
Może są jakieś zamienniki
superges - 27-11-2014, 12:09
Wpisz sobie tutaj vin auta, bądź wybierz z listy swój silnik:
http://www.mitsubishi-mot...ub_model%3DCY3A
Jak wpiszesz VIN wybierz nr 11 a potem 11-230, z listy z prawej strony kliknij numer jaki ma łańcuch i wyświetli Ci się numer katalogowy.
Jak już masz numer to możesz zamówić łańcuch tutaj: http://www.amayama.com/search?region=266&q
Do 1.6 kosztuje w granicach 50-60$
mjsystem - 27-11-2014, 12:40
RalfPi napisał/a: | Ale podejrzewam, że większych elementów - myślisz, że wałek w 1.8 jest ten sam co 1.5? | To dwie różne konstrukcję, więc IMO są inne.
superges napisał/a: | Jak już masz numer to możesz zamówić łańcuch tutaj: | A wiecie, że to jest żenujące, że w Rosji można cokolwiek kupić a u nas nie... Już słyszałem o kilku osobach/firmach, które tam kupują...
tyku - 27-11-2014, 13:20
superges, Dzięki.
Wyszukałem i mam takie opcje:
Więc, który kupić
superges - 27-11-2014, 13:28
Jak ktoś ma pewność to niech potwierdzi ale wydaje mi się, że ten droższy to oryginał a ten tańszy to zamiennik?
mjsystem - 27-11-2014, 13:39
tyku napisał/a: | Więc, który kupić |
Orginał.
superges napisał/a: | Jak ktoś ma pewność to niech potwierdzi ale wydaje mi się, że ten droższy to oryginał a ten tańszy to zamiennik? |
Tak napisali. Original replacement.
|
|
|