Nasze nieMiśki ;-) - Citroen C5 2.2 HDI
mkm - 28-09-2019, 20:28
sampler, ja doczytałem - Ty nie zrozumiałeś.
Żartem jest max. przebieg 200tys - bez względu na rodzaj skrzyni lub innego podzespołu.
Krzyzak - 28-09-2019, 21:53
sampler napisał/a: | Rozumiem, że żartujesz. | Marcin bardzo binarnie traktuje gaz - ja tam nie narzekałem - gdy chciałem, to nikt nie startował ze świateł lepiej niż srebrna strzała i to wcale nie wciskając gazu mocniej niż 3/4
mam spore porównanie, bo mam też mazdę z automatem, w ogóle nic innego jak automat u mnie nie wchodzi w grę, więc wybierając auto jeździłem różnymi automatami i ten z galanta naprawdę fajnie pracuje
gdyby miał jeszcze 1 bieg więcej też byłoby super
abdul - 29-09-2019, 11:26
sampler napisał/a: | Rozumiem, że żartujesz |
sampler, nie żartuje. Wiem, że w C4 AM6 to rarytas ale tak mnie wkurzała ta skrzynia, że po pół roku sprzedałem auto Ogólnie jako skrzynia wszystko ok nic nie biło, nie szarpało ale były dni, że płynnie zmieniała biegi a następnego dnia po prostu jakby nie wiedziała czy redukować czy wbić wyższy bieg... Dobrze, że chociaż były łopatki przy kierownicy to można było samemu się pobawić. Nie wiem może też i przebieg ma znaczenie. Nie wiem ile jest u Ciebie nalatane ale u mnie było ok. 300 tys. i niektórzy na grupie Citroena pisali, że przy takim przebiegu ta skrzynia już dawno powinna być regenerowana.
Owczar - 29-09-2019, 11:51
Też jeżdżę tylko autami z AT.
Choć galanta bardzo lubię, to będąc obiektywny, automat poza bezawaryjnością i bezobslugowoscia (pomijając wieloklin), jest słaby bo ma tylko 4 biegi.
Zawszę ruszam z wolnego pasa nawet gdy za skrzyżowaniem się kończy.
To powoduje, że w 50% przypadków ten z pasa obok daje gaz do oporu tak jak ja.
I niestety startując od razu po zmianie świateł musiałem ustępować miejsca klasycznym malolitrazowym autom. Raz na 100m nie byłem w stanie nadrobić długości auta by wjechać przed Yarisa 1 gen który ruszył z buta.
Na autostradzie bez redukcji do 3 biegu przy 120km/h diesel 1.6 przedstawicieli handlowych spychał mnie z drogi.
Innym razem bez kickdownu nie byłem w stanie odejść carismie - nawet nie wiem z jakim silnikiem była. A z kickdownem i tak nie zostawała w tyle.
Reasumując, ta skrzynia zabijała całą frajdę i elastyczność tego silnika. Jedno muszę mu przyznać, nie jest tak gumowy jak niektóre klasyczne automaty i pięknie rusza od zera. Gdyby miał 5 biegów byłaby bajka.
Am6 też idealny nie jest i porównaniu do skrzyni w Lexusie trochę mniej kulturalnie zmienia biegi, czasem się zastanawia (ale to i w Lexusie się zdarza). Ale ma 6 biegów i to jego atut. Dodatkowo z momentem tego diesla na 6 biegu ciągnie jak szalony. Gdy w Lexusie już schodzę do 4 biegu, tutaj mogę jechać na 6.
Krzyzak - 29-09-2019, 20:40
Marcin - ale masz tam tiptronic czy zwykłą? - bo zwykły bardziej zamula a tip z silnikiem po 2 lifcie rwie genialnie i nie mogę się zgodzić tym co piszesz; być może też kwestia tego, że zwykły mam w kombi (cięższe) a tip był w sedanie, to auto startowało jak z procy... czy fakt, że robiłeś tam swap z diesla nie ma tu wpływu? może jakieś elementy instalacji? może układ wydechowy?
Owczar napisał/a: | z momentem tego diesla na 6 biegu ciągnie jak szalony | każde auto turbo daje taki efekt - tu nawet niezależnie czy Pb czy gnojówka
Owczar - 29-09-2019, 21:03
Mam tipa po 2 lifcie.
Usunięte oba prekaty i główny katalizator bo kolektory od przedlifta.
Mierzyłem go tuż po swapie - z GPS i ukp. Wychodził coś koło 9s do setki.
Ba, szedł nawet równo z Civic type s 160km w manualu do 140KM/h. Ale jazda na tipie do odcinki.
Z gazem w podłodze wychodził jak mitsuwiki podaje 9.7-9.9 do setki.
Zresztą nawet patrząc na dane katalogowe i porównanie do manuala to po prostu wygląda słabo.
Pierwszy bieg jest spoko - czasem nawet skręcam w lewo zanim auta z przeciwka zdaza ruszyć. Ale 2jka już za długa.
Nie każde turbo tak ciągnie. Malolitrazowe turbo już tak nie ciągną. Wysoki moment jest w krótkim zakresie obrotów.
sampler - 30-09-2019, 10:47
abdul napisał/a: | sampler napisał/a: | Rozumiem, że żartujesz |
sampler, nie żartuje. Wiem, że w C4 AM6 to rarytas ale tak mnie wkurzała ta skrzynia, że po pół roku sprzedałem auto Ogólnie jako skrzynia wszystko ok nic nie biło, nie szarpało ale były dni, że płynnie zmieniała biegi a następnego dnia po prostu jakby nie wiedziała czy redukować czy wbić wyższy bieg... Dobrze, że chociaż były łopatki przy kierownicy to można było samemu się pobawić. Nie wiem może też i przebieg ma znaczenie. Nie wiem ile jest u Ciebie nalatane ale u mnie było ok. 300 tys. i niektórzy na grupie Citroena pisali, że przy takim przebiegu ta skrzynia już dawno powinna być regenerowana. |
Masz nr VIN tego picassa? Bo łopatki są przy MCP. Przy AM6 z tego co wiem c cytrynach nie dawali.
Ja mam AM6 przebieg 250 tyś. Wymieniałem olej i skrzynia chodzi bardzo dobrze.
Wymiana oleju to oczywiście słowo klucz do trwałości tych skrzyń.
Oczywiście jest jeden minus - ogranicznik momentu przy ruszaniu ale to nie problem skrzyni a softu.
EDIT:
Miałeś taki długopis od zmiany biegów?
Owczar - 30-09-2019, 10:52
Właśnie też mnie dziwią te łopatki. Zgłębiałem temat bo zastanawiałem sie czy sobie nie dołożyć od wersji z łopatkami, ale to było dostępne tylko dla innych typów skrzyni (choć same łopatki można zaadoptować).
sampler i właśnie ten ogranicznik momentu czuć przy ruszaniu. Do 20km/h nic się nie dzieje.
sampler - 30-09-2019, 10:53
Krzyzak napisał/a: | Marcin - ale masz tam tiptronic czy zwykłą? - bo zwykły bardziej zamula a tip z silnikiem po 2 lifcie rwie genialnie i nie mogę się zgodzić tym co piszesz; być może też kwestia tego, że zwykły mam w kombi (cięższe) a tip był w sedanie, to auto startowało jak z procy... czy fakt, że robiłeś tam swap z diesla nie ma tu wpływu? może jakieś elementy instalacji? może układ wydechowy?
Owczar napisał/a: | z momentem tego diesla na 6 biegu ciągnie jak szalony | każde auto turbo daje taki efekt - tu nawet niezależnie czy Pb czy gnojówka |
Ja miałem porównanie manual 2 lift mój były i avance z tipem. Różnica kolosalna przy starcie.
Automat z galanta może kiedyś był ok ale teraz przy nowszych generacjach skrzyń blado wypada. W AM6 zmiana biegu jest w kilkaset ms a PSA ma już nowszą skrzynie EAT8 która jest o niebo lepsza i szybsza. 8 biegowy ZF też jest bardzo szybki
sampler - 30-09-2019, 10:59
Owczar napisał/a: | Właśnie też mnie dziwią te łopatki. Zgłębiałem temat bo zastanawiałem sie czy sobie nie dołożyć od wersji z łopatkami, ale to było dostępne tylko dla innych typów skrzyni (choć same łopatki można zaadoptować).
sampler i właśnie ten ogranicznik momentu czuć przy ruszaniu. Do 20km/h nic się nie dzieje. |
Można dołożyć do AM6 łopatki już ktoś na forum to robil tylko po co jak ta skrzynia w w trybie auto dobrze chodzi. Ja przełączyłem na manual może ze dwa razy żeby zobaczyć czy działa.
Z ogranicznikiem momentu można sie przyzwyczaić . Nie wciskaj pedału za głeboko to ruszy szybko i sprawnie Zobacz też jak na "sporcie" idzie bo jest duża różnica.
Owczar - 30-09-2019, 11:07
Ja myslalem o tych lopatkach w kategorii tylko żeby mieć, a nie używać Ale z czasem teraz tak stoję, że nawet rzeczy na teraz nie mam kiedy zrobić Czeka nadal siłownik zawieszenia i poduszka silnika do smarowania...
Sprawdzę w trybie sport jak startuje.
abdul - 01-10-2019, 12:04
sampler napisał/a: | Miałeś taki długopis od zmiany biegów? |
Miałem taki długopis tylko u mnie było PRND
Chyba trochę źle mnie zrozumieliście Nie chodziło mi o to, że skrzynia w Galu jest jakaś super fajna bo faktycznie brakuje jej 5 biegu tylko o to, że przyjemniej się nim jeżdziło bo skrzynia zmieniała biegi bez zastanowienia. Jak dałem gaz w podłogę to ciągnęła prawie do odcinki i nastepny bieg. A w Citroenie tak to czasami wyglądało, że but w podłogę na 3 do odcinki i nie wiedziała czy wbić 4 czy 5 bo tak się zdarzało, że z 3 wbijała 5 przy ostrzejszej jeździe
A to zdjęcie co dałeś to wybierak od MCP
sampler - 01-10-2019, 14:26
Jak miałeś PRND to był aisin. Ale objawy które opisujesz nie są normalne. Coś miałeś skaszanione w tym aucie (niekoniecznie skrzynia, np przepływka może dawać takie objawy)
Olivia - 02-10-2019, 12:45
Wszystkie auta europejskie mają między 3 a 5 sekundowe opóźnienie przy mocnym wciśnięciu gazu. To blokada systemowa tłumaczona przypadkowym wciśnięciem gazu w złym momencie. Ten sam „system” blokuje kręcenie silnika na postoju. Jedynie auta amerykańskie takich wynalazków nie mają. Niestety nie wiem jak sprawa się ma w autach japońskich.
sampler - 28-04-2020, 20:03
Parę fotek na 19" i po myciu. Poszła politura Black Hole Glaze + Meguiars #16.
Black Hole testowałem pierwszy raz. Fajnie wyciąga głębie koloru i daje szkliwienie.
Minusy: mocne przyciąganie kurzu, słabo wypełnia ryski.
Jeśli chodzi o eksploatację to tylko wymiany oleju w tym 8x statyczna w skrzyni.
Aktualnie na budziku 255 tyś. Jestem mega zadowolony
|
|
|