To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - ASX 2020

MarekC - 06-03-2019, 09:37

Gdyby kasy starczyło, to pewnie jeździł bym jakąś hybrydą czy elektrykiem.
Amiga - 06-03-2019, 09:51

Każdy lubi to co ma .. ja sie nie znam na samochodach i handlarz pewnie by mi wcisnol skladany z 3 ... dlatego zawsze kupuje nowe z salonu
Wachałem się między skoda Rapid/Octavia a ASXem
W skodzie musialem doplacic za
1.trojramienna kierownice
2.podlokietnik
3.automatyczna klimatyzacje
4.Czujnik parkowania
5.czujnik deszczu
6.czujnik zmroku (automatyczne swiatla)
7.ELEKTRYCZNE SZYBY Z TYLU !!!!!
8.chłodzony schowek
9.Tempomat
10.systemy wspomagania ruszania pod gore
11.Autoalarm

itd itd .. za te wszystkie systemy mialem zaplacic po rabacie 87 tys za SKODE octavie

Kupilem po negocjacjach ASX Invite ktore ma to co powyzej z kompletem kół zimowych , dywaniki,autoalarm i znizke pierwszy rok ubezpieczenie (1400 zl OC AC za nowe auto)

za 64500 i cena wygral ASX

Druga sprawa ze jak wsiadlem do ASX i zobaczylem jaki on wielki jak duze sa lusterka od TIRA przeswit sporo miejsca z przodu na glowe itd ...to chciałem go mieć :)

Skoda nie jest zlym autem ..ale zbyt popularnym na poslkich drogach
teraz jadac do pracy w warszawie mijam na skrzyzowaniach przynajmniej 3-5 ASXów o innych Mitsu nie powiem

Po 5 latach uwazam ze to byl dobry wybór w moim misku nie robilem nic (nawet klocki sa jeszcze ok) zmienialem tylko regularnie filtry olej ..samochod jezdzi jak nowy nic nie skrzypi nic nie nawala

Kolega ktory kupowal pol roku po mnie nowe auto wybral octavie (oczywiscie silnik lepiej sie zbiera bagaznik potezny auto fajne)

W młodszym aucie
1.Problem ze sprzegłem
2.Wymiana poduszki silnika
3.nie dziala lewe lusterko
4.drazek zmiany biegu się łuszczy

Wszystkie aspekty wyszly po 2 latach jak gwarancja sie skonczyla Mitsu w ciemno daje na ASXa 5 lat bo w nim sie nic nie dzieje

Jest konstrukcja wiekowa - tak
Jest mniej bajerów i festynów w kabinie - tak
Jest powolny przy wyprzedzaniu i trzeba redukowac - tak
Jest drogi w naprawach i koszt czesci spory - tak

Ale jesli szukasz nie zawodnego auta to naprawde skoda sie chowa i warto zainwestowac w nowy samochod jak nie chcesz tracic czasu nerwow i pieniedzy u mechaników.

Być może jakość obecnie Mitsu jest gorsza bo młodsze ASXy niz mój maja problemy z korozja - ale inne nowe auta (np Mazda lub Ford Kuga juz sie pojawia ruda po roku czasu pkt na podwoziu)

Ja lubie mojego miska - pare razy przyszlo mu juz do glowy ze moze wiekszy moze nowszy
pytanie tylko po co ? trzy osobowa rodzina miesci sie z nadmiarem bagazami na wakacje
auto malo pali w trasie nie zawodne takie jakie byly auta w latach 90-tych

Kompromis nowy festyn w srodku i rakieta - czy stagnacja umiar ale niezawodnosc

Mitsubishi ASX RULES :)

Michauek22 - 06-03-2019, 14:46

krzychu napisał/a:
Krzyzak napisał/a:

ja lubię jak silnik jednak czuć że jest

To w takim razie szukaj jakiejś Hondy.

baart77 - 06-03-2019, 16:41

no i moment obrotowy, nie zapominajmy Panowie o niutonometrach łapiących nisko;)
Krzyzak gwarancja 3 lata, po tym czasie i tak zmienię auto, więc bez strachu o turbo, tak swoją drogą akurat 1.4T od Suzuki nie jest jakoś wyjątkowo mocno wysiloną jednostką, co innego 1.0T na trzech cylindrach z GPF, tutaj już bym się obawiał o trwałość, ale czas wszystko wyjaśni
a w temacie:
https://www.youtube.com/watch?v=LrzQWe0BycU

MarekC - 07-03-2019, 07:37

Fracuzczyzną czy jakimś "gender" mi zajeżdża ;-)
Sporo obłości, lakier bardziej "cukierkowy". I masa chromów..

Co to turbo-benzynek Suzuki - nie mają dwumas. 1,0 robiony w JPN, 1,4 w HU. Pierwszy chyba nie ma popychaczy hydraulicznych, drugi ma takie. Pierwszy turbina IHI, drugi Mitsubishi z wastegate - więc może bez zmiennej geometrii łopatek. W wypowiedziach dla mediów prezes Suzuki - gwarantował bezawaryjne resursy 200 kkm i więcej, popierając to wieloletnim doświadczeniem firmy w budowie turbo-benzyn dla motolotni, motoszybowców. Oba mają wtryski z 6-ma otworami, co ma lepiej rozpylać benzynę, ale są obawy o łatwiejsze zabrudzanie się ich. Do żadnego z nich nie zalecają zakładania LPG.
Jechałem S-Crossem z oboma przed zakupem Miśka i są naprawdę ciche, 1,4 daje autu niezłego kopa, choć trzeba się liczyć ze średnim zużyciem Pb rzędu 8l/100km. jak ktoś większośc przebiegów robi w mieście 1,0 będzie chyba lepszy - wystarczająca dynamika (jak dla mnie) i w czasie jazdy próbnej pow Wa-wie spalił mi średnio 6,4l/100 km. handlowiec chyba nie miał dużo roboty, więc pojeździliśmy ok 40 minut, w tym były n 2 korki.
Nie kupiłem, bo cena za wysoka

Krzyzak - 07-03-2019, 11:29

MarekC napisał/a:
jeździłem nowym Civic z 1.8 - nie zbiera się jakoś super no i ten wygląd... jak predator po zdjęciu maski...
honda i toyota odpadły za wygląd - no nie będę się każdego dnia wstydził, że jeżdżę szkaradą
tak naprawdę to po jeździe leonem pójście do innych marek było formalnością - szukałem auta z kopem i żeby można było LPG założyć (bo do TSI się nie da)
ale jak się okazuje teraz do żadnego sensownego silnika się LPG nie zakłada - mało opłacalne i mocno skomplikowane

MarekC - 07-03-2019, 14:31

Krzyzak napisał/a:
MarekC napisał/a:

jakiś bug jest w oprogramowaniu forum, bo ja niczego takiego nie napisałem ;-)

baart77 - 07-03-2019, 23:24

oglądam tą Genewe i jestem zaintrygowany, coś jak przed pierwszą randką...
https://www.auto-swiat.pl...e-mazdy/x29hmbh
https://www.youtube.com/watch?v=vlKiKl2yilE

Krzyzak - 08-03-2019, 12:43

widziałeś politykę cenową mazdy? - 3-ka się zaczyna od takich kwot, że wątpię by ktoś chciał kupić rdzewiaka... a sensowne egzemplarze to od 130k...
Jarl - 08-03-2019, 14:00

Niebrzydka fura, acz z rozmiarem nadkoli ktoś chyba przesadził. Prześwit wydaje się umiarkowany.

Dziwie się tylko, że w dzisiejszych czasach chce im się jeszcze bawić w diesle.

Co do designu to Mazda pozostaje unikalnie ładna wśród japońskich producentów. Linia Toyoty jest obecnie szkaradna, Hondy również, Subaru niewiele lepiej, a Mitsu, koń jaki jest każdy widzi. Nie dziwie się wiec że się Mazda ceni…

krzychu - 08-03-2019, 14:24

Jarl napisał/a:

Dziwie się tylko, że w dzisiejszych czasach chce im się jeszcze bawić w diesle.

Niektórzy chcą i już to Mazda też ma, ale mało tego sprzedaje. Do tego jak będzie silnik benzynowy SkyActive-X to pewnie jeszcze bardziej spadnie sprzedaż diesla. Ja z niecierpliwością czekam na jakaś demówkę ze SkyActive-X

Michauek22 - 08-03-2019, 15:18

SkyActive-X ?
Ale to dopiero sie bedzie psuć :)

baart77 - 08-03-2019, 15:59

Michauek22 napisał/a:
SkyActive-X ?

również skoczę na jazdę próbną, ciekaw jestem jak to się będzie prowadzić, taka "miękka hybryda" interesująca sprawa, Suzuki już się z tym tematem bawi od jakiegoś czasu w swoich małych autkach i do tej pory działa świetnie, nie ma żadnych zgłoszeń do ASO itp, u mnie zmiana auta równo za 2 lata, ale ja z tych co już się rozglądają co w trawie piszczy, na chwilę obecną wchodzi w grę Vitara 1.4T AllGrip po lifcie i liftowy ASX 2.0 AWD, Mazda intryguje, ale zapewne jakieś 15k trzeba będzie dorzucić, tak czy siak czekam co jeszcze ciekawego wypłynie do tego czasu;)

krzychu - 09-03-2019, 00:41

Michauek22 napisał/a:
SkyActive-X ?

Patrząc na silniki SkyActive-G, które są bezawaryjne... Patrząc na skrzynie automatyczne które sama mazda zaprojektowała i produkuje (a nie jak 3 diamenty bierze od Jatco) to nie wiem skąd taki pomysł? Jeśli chodzi o awaryjnosc to Mitsubishi i Mazda mają podobne wskazniki. Tylko Mazda jest bardziej innowacyjna a i tak samo mało awaryjna co stare sprawdzone technologie w Mitsubishi... Z drugiej strony patrząc ile akcji serwisowych ma Eclise cross to mnie dziwi taka wysoka lokata 3 diamentów. To chyba było za czasów Lancera CS który do 150 tys nie doznał ani jednej awarii. Potem było tylko gorzej.

[ Dodano: 09-03-2019, 00:43 ]
baart77 napisał/a:
taka "miękka hybryda"

Nie to. Mnie chodziło o silnik benzynowy z zapłonem samoczynnym... Będzie dostępny niedługo w Mazda 3

Michauek22 - 10-03-2019, 21:46

krzychu napisał/a:
Michauek22 napisał/a:
SkyActive-X ?
Patrząc na skrzynie automatyczne które sama mazda zaprojektowała i produkuje (a nie jak 3 diamenty bierze od Jatco)

A Jatco złe jest czy co?