Nasze Miśki - Violett6
mkm - 29-06-2019, 15:39
Trudno się dziwić, biorąc pod uwagę, że w teorii Diamante miała konkurować w klasie najwyższej. Galant jest klasę niżej.
Trochę jak porównanie Eklasy do Sklasy
Misiek :) - 29-06-2019, 21:49
Cytat: | Pomijając wygląd bo to kwestia gustu, to i tak nie mogę sie zgodzić z takimi opiniami. Polecam przejechać się diamante które bije na głowę galanta pod każdym względem wygoda, przestronność, dynamika, wyposażenie no i kilkukrotnie mniejsza podatność na rudą
No i spalanie mniejsze w trasie, bo przy 160-170km/h spala 13-14 l/lpg |
Planowałem zakup Diamante, ale niestety budżet miałem za mały.
AidsD - 01-07-2019, 12:00
Misiek napisał/a: | zakup Diamante |
i drugie na części w zestawie
mkm - 02-07-2019, 01:57
Misiek , przeczytałem całośc. Akcja dynamiczna
Misiek napisał/a: | Chciałem skórzaną tapicerkę, ale ten przedlifotwy welur jest taie mięciutki i przyjemny |
Misiek napisał/a: | Skóry nie chcę, bo jest twardsza od weluru oraz śliska |
Misiek napisał/a: | Wróciłem z tapicerką skórzaną. Bananowa skóra. |
Wnioskuję, że wkrótce będzie Avance, na 18-tce i Eibachu
Misiek :) - 19-08-2019, 13:00
Autem zrobiłem ponad 10'000km. Zadziwiająco dużo, ale i zadziwiająco przyjemnie. Czasem brakuje i prowadzenia się w zakrętach... ale w Galu nie czuję potrzeby szybkiej jazdy, nie czuję potrzeby szybkich zakrętów. Po każdej trasie wysiadam wypoczęty.
Beżowe wnętrze mam już praktycznie całe. Trzeba tylko przednie fotele odnowić resztę wyczyścić. Została do nabycia czarna podłoga, czarne pasy bezpieczeństwa i dokończyć kompletowanie wnętrza.
W sumie, to chciałbym dać hydrografikę - drewno w fioletowym odcieniu, więc chyba nie musze kupować drewna do środka, tylko kierownicę, biegi i ręczny z pakietem nardi.
Z aktualności technicznych olej wymieniony, przednie klocki do zrobienia jutro.
Na zlocie będę się chciał przejechać galem z zawieszeniem eibach. Moja koza jest strasznie wysoka, i jak załaduję komplet pasażerów i bagaży, to z tyłu bieżnik chowa się w nadkole. Jak dam owe zawieszenie, to wtedy z tyłu dołożę dystanse, żeby tył był nieco wyżej niż przód.
Ogólnie auto bardzo fajne, super, spoko się śpi w środku.
Misiek :) - 24-01-2020, 14:03
Violett6 jeździ, hamuje, zakręca.
Niestety jakiś pajac obtarł mi błotnik i zderzak z przodu na parkingu. I to tyle z aktualności.
Misiek :) - 02-05-2020, 14:41
Taka malutka aktualizacja;
Z rzeczy serwisowych zrobione: Filtry, płyny, rozrząd, olej w skrzynii, nowa chłodnica silnika.
Ostatnio przez około 12 godzin wymieniłem wnętrze na bananową skórę. Niestety wszystko wskazuje, ze dostałem tylne kanapy z kombiaka, Na razie siedzą, możliwe, że będę wymiał na sedana. Brakuje mi tylko pasów czarnych (niby kupione, ale nie mam ich fizycznie), oraz słupek A kierowcy - będzie wskaźnik temp oleju.
Na pewno będę dawał panel środowy, pakiet Nardi Torino (ierownica, ręczny, biegi), wszystkie przełączniki szyb i klamki-schowki w drzwiach na drewno Narazie nie jestem pewien jaki wzór.
Możliwe, że będępod popielniczką w plastiku poziomym montował podgrzewanie foteli, ale nie jestem jeszcze pewien. I skórę na siedziskach będę chciał dać perforowaną.
Celowo dałem czarną podłogę i czarne uszczelki.
Po zmianie tapicerki jeszcze chętniej jeżdżę Violką
Misiek :) - 31-05-2020, 21:32
Jak zwykle coś i odwala...
Zastanawiam się nad głowicą DOHC z 6A12
Marcino - 01-06-2020, 12:14
Misiek napisał/a: | Jak zwykle coś i odwala...
Zastanawiam się nad głowicą DOHC z 6A12 |
Co mało pod nogą....:)
robertdg - 01-06-2020, 18:50
Cytat: | Zastanawiam się nad głowicą DOHC z 6A12 | Raczej nie bedzie pasowac bo 6A12 jest obrócony w komorze silnika o 180°
Co innego 6A13TT
Misiek :) - 01-06-2020, 19:48
Marcino napisał/a: | Co mało pod nogą....:) |
Przy automacie strasznie zamula, i tak myślałem o jakichś 20-40 konikach ekstra
Misiek :) - 22-08-2020, 15:08
Autem jeżdżę, i się cieszę każdym kilometrem:)
Warto zaktualizować temat:
Do auta wjechały czarne pasy bezpieczeństwa, i varna tylna półka (z osłonkami głośników oraz stopem
Auto zostawione na parkingu zostało obtarte z tyłu - wgięty zderzak z lewej strony, pod wpływem słońca wrócił na swoje miejsce, ale widać ślady na lakierze. Mam kupionydrugi używany, będę alował i zakładał
Wymienione były filtry (w tym skrzynia biegów) i filtry przy koło 210'000km
Odgrzybianie klimy.
CO do zawieszenia zostanie takie jak jest, jest cudwnie mięciutki, ale z tyłu sprężyny trzeba wymienić.
Niestety, nie znalazłem drewna do środka, więc w zimę lub na jesieni będzie hyfrografika.
Planuję SWAP Hamulców na ASX, ze zmianą piast 5x114,3
Misiek :) - 20-11-2020, 18:56
Ostatnio Galant przeszedł małe ulepszenie. Mam kierownicę Nardi Torino i panel środkowy od kompletu.
Do tego nowy akumulator.
Tak się zastanawiam, czy gałka wybieraka ręcznego z BMW E39 by pasowała do Gala. Chyba się zakochałem
Hugo - 20-11-2020, 19:49
Całkiem możliwe, że sam uchwyt ręcznego z e39 podejdzie do Gala. Oczywiście mieszek do wymiany na ten z Galanta, ale to żaden problem. Tylko kolorystyka i wzór "drewna" z bmw jest zupełnie inny.
Misiek :) - 20-11-2020, 22:00
Chodziło mi o skrzynię automatyczną nie hamulec ręczny
|
|
|