Nasze nieMiśki ;-) - Białe auto
Tomek - 14-07-2020, 11:58
Olivia napisał/a: | W takim razie nasuwa się odpowiedź o rozkodowaniu się dodatkowego immobilizera. Albo to naprawisz u dealera który to zakładał lub wyspecjalizowanym zakładzie zajmującym się zabezpieczeniami elektronicznymi albo to całkowicie wymontujesz. |
myślę raczej nad wywaleniem tego ustrojstwa
co gorsze .... zgodnie z instrukcją, da się ten immobilizer deaktywować (tzn. trwale rozbroić, np. na czas wizyty u mechanika)
trzeba przytrzymać przycisk na pilocie 10 sekund i powinien się wyłączyć
niestety u mnie chyba to nie działa (albo nie wiem jak rozumieć punkt, że kluczyk ma być w stacyjce - pewnie chodzi o kluczyk w stacyjne i przekręcony w pozycji na zapłon, ale tutaj nie ma to miejsca)
IMMO to jakieś uniwersalne dziadostwo, choc montowane w salonie
Olivia - 14-07-2020, 18:17
To będzie najlepsze wyjście. W ogóle nie rozumiem po co ktoś takie słabe zabezpieczenie w ogóle dokładał.
Pamiętam jak miałam Carisme z problemem z fabrycznym immobilizerem. Auto w sumie poszło na sprzedaż. Był problem aby ECU zaprogramować bez tego ustrojstwa. Doszło do tego że auto odpalało się po 15 minut bawiąc się OFF - zapłon - OFF - zapłon ...
X5 które ma mój partner nie ma nic poza fabrycznym alarmem z zabezpieczeń. Dołożył jedynie telefon z monitorowaniem położenia. Taki pakiet dla rodziców którzy kupują telefon swoim krasnoludom.
Tomek - 15-07-2020, 08:45
Na pewno będę chciał to wywalić.
Zamysł tego dziadostwa jest zacny. Masz nosić kluczyk do auta osobno, a ten pilot osobno. Jest na tyle mały, że można go spokojnie włożyć do portfela (te co ja mam akurat nie są takie mikro, ale widziałem mniejsze).
Jak Ci ukradną kluczyki do auta, to nie odjadą bez pilota.
Tyle z teorii, bo w praktyce mam te piloty przypięte do kluczy rzecz jasna.
Druga sprawa - montaż - nie wiedząc gdzie to jest po sygnale dźwiękowym udało mi się znaleźć centralkę w minutę.
Okazuje się, że źle wczoraj próbowałem rozbroić to IMMO (wejść w tryb serwisowy) i naciskałem przycisk na pilocie (w instrukcji nazwywają to przyciskiem rozbrajania, więc myślałem, że to to).
Okazuje się, że przycisk rozbrajania jest przy centralce (nie na samej centralce, ale umieścili go na przewodzie na tyle blisko, że od razu znalazłem - brawo, profesjonalny złodziej na pewno nie znajdzie). A dodam, że przyciskiem tym można odblokowować IMMO i odjechać (mając kluczyk).
Także takie zabezpieczenie na dzieci co najwyżej.
No, ale w końcu udało mi się to wyłączyć, mam nadzieję, że to kończy problemy na dzisiaj.
Kolejny krok to demontaż tego dziadostwa.
Olivia - 15-07-2020, 10:53
Montaż tego to pewnie wymóg ubezpieczyciela lub poprzedniego kierowcy. Takie auta kradnie się na”walizkę”. Jest to urządzenie / odbiornik który tworzy duplikat kluczyka oryginalnego na „surowym” kluczu. Wtedy owa kradzież zajmuje około 2-3 minut. W Twoim aucie ktoś przezorny to zainstalował. Obecne auta kradnie się tak jak w ASO naprawia auta. Jeżeli auto nie odpala po włożeniu duplikatu kluczyka to złodziej tym razem odpuści.
Najważniejsze że poradziłeś sobie z problemem. No i nie jest to wina auta
Tomek - 15-07-2020, 10:58
Olivia napisał/a: | Montaż tego to pewnie wymóg ubezpieczyciela lub poprzedniego kierowcy. Takie auta kradnie się na”walizkę”. Jest to urządzenie / odbiornik który tworzy duplikat kluczyka oryginalnego na „surowym” kluczu. Wtedy owa kradzież zajmuje około 2-3 minut. W Twoim aucie ktoś przezorny to zainstalował. Obecne auta kradnie się tak jak w ASO naprawia auta. Jeżeli auto nie odpala po włożeniu duplikatu kluczyka to złodziej tym razem odpuści.
Najważniejsze że poradziłeś sobie z problemem. No i nie jest to wina auta |
też myślę, że był to jakiś wymóg ubezpieczenia lub leasingodawcy (ew. ubezpieczenie było o tyle tansze, że opłacało się zapłacić te 1-2-3k za to)
tego auta na walizkę się nie kradnie, tutaj nie ma keyless-go, czy jak się to nazywa
tutaj trzeba klucz włożyć do "stacyjki"
Tomek - 10-08-2020, 11:01
No dobra, miło się jeździło.
Minął prawie rok, odkąd nie widziałem mechanika.
i pierwszy problem
co jakiś czas (tak, raz na dwa dni) wyskakuje błąd "particle filter", czyli DPF
co dziwne pierwszy raz pojawiło się to po długiej trasie (w weekend zrobiłem ~600km, wiekszość po autostradzie, potem pare km po wsi, i znowu weekend i jakieś 300km po trasie)
co dalej?
czyścić, wymieniać, usuwać?
Bzyk_R1 - 10-08-2020, 13:14
Tomek napisał/a: | czyścić, wymieniać, usuwać? |
jacek11 - 10-08-2020, 13:26
Czyszczenie daje dobre efekty, i mamy legalny wozik.
Tomek - 10-08-2020, 13:30
Bzyk_R1 napisał/a: | Tomek napisał/a: | czyścić, wymieniać, usuwać? |
Obrazek |
https://youtu.be/Ojcu2lxZxrc
Tomek - 10-08-2020, 13:31
jacek11 napisał/a: | Czyszczenie daje dobre efekty, i mamy legalny wozik. |
rozeznam temat
byłaby to pierwsza drogą którą bym poszedł
póki co idą wakacje, więc nie bardzo mam czas
czytałem gdzieś po internetach, że lubią padać jakieś termostaty, ale to trzeba mieć komputer, żeby coś stwierdzić
Bizi78 - 10-08-2020, 16:35
Tomek napisał/a: | czytałem gdzieś po internetach, że lubią padać jakieś termostaty, ale to trzeba mieć komputer, żeby coś stwierdzić |
Chyba bardziej sondy lambda lub czujniki spalin.
Krzyzak - 10-08-2020, 20:00
laleczka chucky... dziwną mimikę ma ta dziewczyna...
HUGIO - 10-08-2020, 20:15
Może dlatego, że ma zespół Aspergera.
Bzyk_R1 - 10-08-2020, 20:47
Szkoda zaśmiecać temat tym biednym dzieckiem uwikłanym w chore interesy. Ale jak już w tym kierunku to mam lepszy film od tego porsche
https://youtu.be/TaafCYvqicA
deejay - 10-08-2020, 21:17
Tomek napisał/a: | czyścić, |
Są dobre firmy co wypalają DPF w specjalnym piecu . Mamy takiego speca we Wrocławiu gdzie robił dla nas takie usługi , profesjonalna robota Oczywiscie filtr jest rozcinany i sam wkład demontowany i wypalany.
Następnie kompem robisz adaptacje i wpisujesz ze "dostał" nowy filtr i po sprawie. Tak to wyglada w przypadku BMW i powrotów nie ma . Zegar ECU jest policzony na ok 200 tkm dla DPF
https://www.regeneracja-d...-stalych-dpf-16
Poniżej fotka jego roboty , dla mnie rewelka Zdjęć wnętrza akurat nie mam , ale uwierz mi ze wkład jak nowy . Akurat to nawet chyba E70 3.0 Diesel
|
|
|