Nasze Miśki - Marecki Galant Avance 2002r
Hugo - 31-03-2020, 11:03
mkm, spoko, ale złącza elastyczne na wydechu nie są po to montowane by pękały po czasie. Mają inne zadanie
robertdg - 31-03-2020, 20:32
mkm na zdjeciu przedstawionym przez deejay ne ma żadnych pierscieni i śrub na sprezynach do kompensacji drgan - no chyba ze ja czegos nie zauważam, to proszę wskaż.
Co do pękniec rur, przy połaczeniu sztywnym nawet gruba rura potrafi pęknąc od napręzeń, zwłaszcza gdy poddana jest zmiennym warunkom temperaturowym
mkm - 31-03-2020, 22:06
robertdg, porównaj układ wydechowy seria/sport.
Średni kolektor - sztywne - średnie portki - rura do kata/tłumików.
Sport - długi kolektor - jedna rura . Tam gdzie najbardziej pracuje dzielisz i dajesz pierścień.
Ideałem jest "jedna rura"
na szybko:
http://www.snaplap.net/williams-fw15c/
Bzyk_R1 - 31-03-2020, 22:34
Jak spawałem u siebie kwasiaka to też jest zrobiony na sztywno bez żadnych siatek. 3 rok bez problemu póki co.
MichciuGT - 07-04-2020, 18:12
Wymieniłem dzisiaj antenę z podstawą, poprzednia nie miała bata i było wyłamane gniazdo
Dokupiłem jeszcze roletę bagażnika, dzisiaj przyszła to założyłem.
Wcześniej nie przyszło mi do głowy to że stukanie może być od wyłamanego uchwytu na kijek od trzymania podniesionej maski, zamówiłem uchwyt w Aso i jutro powinien przyjść.
jacek11 - 07-04-2020, 20:26
MichciuGT napisał/a: | Wcześniej nie przyszło mi do głowy to że stukanie może być od wyłamanego uchwytu na kijek od trzymania podniesionej maski, zamówiłem uchwyt w Aso i jutro powinien przyjść |
Jaki koszt tego plastiku ?
MichciuGT - 07-04-2020, 21:15
Dosyć drogo - 20zł, ale to i tak o wiele taniej jeśli to nie zawieszenie
Krzyzak - 07-04-2020, 21:35
Zawiasy maski sprawdziłeś? - one potrafią stukać niediagnozowalnie.
Ew. jak wszystko sprawdzone, to zawsze zostaje przekładnia.
jacek11 - 07-04-2020, 22:04
Pytałem z ciekawości, bo sam kupiłem w zwykłym motoryzacyjnym za kilka PLN.
MichciuGT - 09-04-2020, 19:23
Krzyzak napisał/a: | Zawiasy maski sprawdziłeś? - one potrafią stukać niediagnozowalnie.
Ew. jak wszystko sprawdzone, to zawsze zostaje przekładnia. |
Sprawdziłem ruszając maskę przy zawiasach na zamkniętej i na otwartej - nie ma luzu.
odebrałem dzisiaj mocowanie tego kijka od maski, zamontowałem, ale jak przejechałem się po drodze wyboistej to słyszałem nadal stukanie, zatrzymałem się na jakieś 5 min. poszukać czy coś nie jest luźne i z lewej strony zderzak jest trochę luźniejszy, nie wiem czy coś przy nim nie daje takiego objawu. Nie wiem jak sprawdzić przekładnię, ale ruszając szybko kierownicą na postoju i podczas jazdy niema żadnych stuków.
Po tych 5 minutach wsiadłem do samochodu i zaświeciła się kontrolka silnika, sprawdziłem błąd P0431 - coś z sondą lambda jeśli dobrze przeczytałem angielski opis. skasowałem błąd i w trasie do domu (5km) się nie pojawił.
Podłączyłem antenę oryginalną do radia, a wewnętrzną wyjąłem żeby nie szpeciła, radio w garażu dobrze odbiera, jak będę jechał w dłuszą trasę to okaże się czy dobrze zbiera sygnał.
oznaczenie spinki od kijka maski - MB889049
Hugo - 09-04-2020, 20:25
Nie wyczujesz luzów na zawiasach maski gdy maska jest do nich przykręcona.
robertdg - 10-04-2020, 07:48
MichciuGT napisał/a: | P0431 | Wydajnośc rozgrzewania katalizatora na banku drugim poniżej progu, może być: nieszczelnośc układu, sonda lambda - lub jej wiazka, albo dowolnie uszkodzony prekat
Krzyzak - 10-04-2020, 20:14
Hugo napisał/a: | Nie wyczujesz luzów na zawiasach maski gdy maska jest do nich przykręcona. | oczywiście, że się da - miałem taki przypadek, auto po dzwonie, maska zmieniona, zawiasy nie...
Hugo - 10-04-2020, 20:41
Krzyzak, to musiały być prawdziwe LUZY
MichciuGT - 19-04-2020, 13:44
Wczoraj przy przebiegu 181 370km wymieniłem olej na Valvoline Maxlife Full Synthetic 5W-30, przed wymianą wlałem 400ml nafty uniwersalnej jako płukanki, oleju zleciało ok. 4l, weszło 3,5l i jest połowa stanu na bagnecie, Filtr oleju zmieniłem na Filtron OP 575, miałem trochę problem z odkręceniem starego bo nie mam klucza do niego i jest mało miejsca, ale jakoś sobie poradziłem żabką, dzisiaj po rozgrzaniu silnika dodałem do oleju ceramizera cs.
Po spuszczeniu oleju wczoraj zdjąłem pokrywę zaworów, w miarę możliwości wyczyściłem zmywaczem do silikonu, w rowku po całej długości dałem masę uszczelniającą Victor Reinz Reinzosil i złożyłem na nowych uszczelkach victor reinz.
|
|
|