To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Dziwne wartości napięcia w sieci auta

MitsuMT - 15-01-2026, 14:18

Byłem wczoraj w serwisie z Coltem po roku użytkowania samochodu. Ogólnie wszystko w porządku, tylko wypłynął temat niedoładowanych akumulatorów w serwisowanych samochodach. A wszystko przez to, że mój jako jedyny z nowszych był naładowany do pełna :D
No i zaczęła się dyskusja. Początkowo sądziłem, że kierownik serwisu robi sobie jaja będąc zdziwionym, jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy. Oni za normę już przyjęli, że akumulatory nie są w pełni naładowane i tak być powinno. Największe ich zmartwienie to to, by nie było potrzeby wymiany gwarancyjnej. Najczęściej tłumaczą, że ludzie jeżdżą wokół komina i dlatego akumulator nie ma się kiedy naładować. Na tej też podstawie odmawiają wymiany gwarancyjnej.
No to zrobiłem im wykład i przyznałem się do odpięcia wtyczki przy klemie minusowej. Zaskoczenie wyrażone jakże soczystą i piękną polszczyzną: O qra! :D
Trochę bałem się czy nie przyczepią się do tej modyfikacji, ale było spoko. Po przeglądzie wyjechałem z odpiętą wtyczką, nikt nie sugerował by ją wpiąć. W systemie komputer nie znalazł ŻADNEJ USTERKI.

leon - 20-01-2026, 14:54

Mógłby ktoś mi poradzić jak wypiąć tę wtyczkę jakoś nie mogę sobie poradzić.
https://zapodaj.net/plik-MZSAd9VhT7

apikus - 20-01-2026, 18:22

Naciśnij na ten koniec z "trzema schodkami" aż wyskoczy z zatrzasku jego druga strona i wyciągnij. Dość dużo siły trzeba w to włożyć.
leon - 20-01-2026, 19:12

Dzięki za podpowiedz spróbuje chociaż wciskałem już z dosyć dużą siłom i nic dlatego nie byłem pewien czy w ten sposób się to wypina
Bizi78 - 20-01-2026, 20:15

Albo z umiarem podwarz cieńkim śrubokrętem z przeciwnej strony.
Tylko przy niskich temp. uważaj aby coś nie pękło :wink: .