To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Infiniti Q50

robertdg - 22-04-2024, 09:46

Tomek napisał/a:
także tego no ...
Wyprostowac, pospawac, pomalowac, będzie żylo, o ile nie dostala w osi.
Tomek napisał/a:
policja była, pytanie, czy zarządca drogi lub jego TU weźmie winę na siebie, czy będą odwalać cyrki, jak zawsze
wolałbym to zrobić z OC, a nie AC
Gehenna, trzeba wziać specjalistow i sie pomeczyc jakiś czas
Tomek - 22-04-2024, 10:22

robertdg napisał/a:

Wyprostowac, pospawac, pomalowac, będzie żylo, o ile nie dostala w osi.

nie będę tego naprawiać
mam tutaj jedną firmę, która robi takie rzeczy i nieraz jak wrzucali coś na FB, to się aż za głowę łapałem
ale nawet oni napisali mi:

Kod:
Za dużo roboty żeby było opłacalne i bezpieczne

może gdyby to była jakaś unikatowa felga o wartości historycznej to tak

robertdg napisał/a:
Gehenna, trzeba wziać specjalistow i sie pomeczyc jakiś czas

na tę chwilę nie robią problemów (urząd gminy), w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że "droga jest zgłoszona na gwarancję do generalnego wykonawcy, bo są pewne niedociągnięcia"

Oczywiści teraz się zacznie błazenada z TU

Krzyzak - 22-04-2024, 14:13

to ja źle zrozumiałem ten fragment:
Tomek napisał/a:
poza tym nie ma takiego znaku (poza zakazem wjazdu/ruchu), który mógłby na mnie przerzucić winę za tę sytuację

nic - zatem czekamy na werdykt - nie masz takiego koła na zapasie, żeby założyć?

Tomek - 22-04-2024, 16:23

Felga właśnie zamówiona, około 7-10 dni niby.
Ale po drodze jeszcze majówka, więc liczę 3 tygodnie.

Krzyzak napisał/a:
nie masz takiego koła na zapasie, żeby założyć?

nie mam niestety nic, ani koła, ani zapasu, ani nawet dojazdówki

to chyba moje 3 auto (po BMW 5er i Subaru), do którego nie mam przynajmniej 2 kompletów kół
ale jestem właśnie na kupnie jeszcze oryginalnych felg, więc może te uda się ogarnąć szybciej niż tą uszkodzoną

robertdg - 22-04-2024, 19:22

Tomek napisał/a:
nie będę tego naprawiać
mam tutaj jedną firmę, która robi takie rzeczy i nieraz jak wrzucali coś na FB, to się aż za głowę łapałem
To zależy, trudno ocenić powage uszkodzenia ze zdjecia (wygląda na wbitą walcowanym płaszczem - takie rzeczy bez problemu sie prostuje i spawa o ile felga nie jest walnięta osiowo czy po ramionach) po to sie robi weryfikacje przed naprawa, aczkolwiek znam przypadki gdzie do starego BMW wolaja za komplet uzywanych felg po 7-8tys.
Zakładając ze felga dostala po samym plaszczu to w mojej okolicy taka naprawa z malowaniem jakieś 600-800zl

Tomek - 08-05-2024, 08:54

robertdg napisał/a:
Tomek napisał/a:
nie będę tego naprawiać
To zależy, trudno ocenić powage uszkodzenia ze zdjecia (wygląda na wbitą walcowanym płaszczem - takie rzeczy bez problemu sie prostuje i spawa o ile felga nie jest walnięta osiowo czy po ramionach) po to sie robi weryfikacje przed naprawa, aczkolwiek znam przypadki gdzie do starego BMW wolaja za komplet uzywanych felg po 7-8tys.
Zakładając ze felga dostala po samym plaszczu to w mojej okolicy taka naprawa z malowaniem jakieś 600-800zl

rozumiem tok myślenia

ale 600-800 zł vs. 1305 zł nowa felga to wybór w sumie prosty (dla mnie)
poza tym naprawa w znanym mi i dobrym zakładzie to byłoby tygodnie czekania, bo takie terminu
tym bardziej, że jest duża szansa, że ktoś mi za to zapłaci

na chwilę obecną odesłałem informacje do TU o jakie prosili, w piątek ma być rzeczoznawca

w poniedziałek przyszła nowa felga, a wczoraj ją założyłem na auto (z oponą oczywiście)

niestety, po przejechaniu kilku kilometrów nadal nie gaśnie "warning flat tyre", ale ponoć może potrzebować więcej czasu
jeżeli nie to, albo serwis i komputer, albo jeszcze czujnik uszkodzony, choć raczej nie bo ten był akurat dokładnie po drugiej stronie uszkodzenia

Krzyzak - 08-05-2024, 13:40

masz czujniki z bateryjką czy z ABS bierze dane? przy tym drugim trzeba zrobić ręcznie reset
Owczar - 09-05-2024, 14:23

Zdjęcia się nie wyśietlają, ale samo wozidełko z charakterem ;) Żeby jeszcze odrobinę większy bagażnik miał.
Tomek - 09-05-2024, 18:40

Krzyzak napisał/a:
masz czujniki z bateryjką czy z ABS bierze dane? przy tym drugim trzeba zrobić ręcznie reset

czujnik radiowy, więc chyba z baterią

Owczar napisał/a:
Zdjęcia się nie wyśietlają, ale samo wozidełko z charakterem ;) Żeby jeszcze odrobinę większy bagażnik miał.

żadne? czy któreś konkretne
ktoś potwierdzi
bo "u mnie działa"

Bagażnik nie jest mały, w hybrydzie jest mały.
To jest sedan, średniej wielkości bym powiedział.
Do wożenia powietrzw w sam raz.
Ale na narty w 4 osoby bym się nie wybrał. We 3 może prędzej.

No, ale ...

Za wiele nie pojeździłem, pierwszy wyjazd na miasto i dowód zabrany :badgrin:

Owczar - 09-05-2024, 18:49

Wlasnie sprawdzilem, bez vpn-a i dzialaja :)

Bez dowodu możesz chociaż posłuchać silnika :lol: ja kupiłem auto bez kluczyków, a żeby dorobić muszę zarejestrować, a żeby zarejestrować musiałem ogarnąć papiery, które płynęły dłużej od auta :lol:

Do tej pory nie wiedziałem co znaczy lizać miodek przez szybkę :lol:

Krzyzak - 10-05-2024, 07:27

Tomek napisał/a:
czujnik radiowy, więc chyba z baterią
to może trzeba cośtam do komputera zapisać?
robertdg - 12-05-2024, 08:33

Tomek napisał/a:
ale 600-800 zł vs. 1305 zł nowa felga to wybór w sumie prosty (dla mnie)
poza tym naprawa w znanym mi i dobrym zakładzie to byłoby tygodnie czekania, bo takie terminu
tym bardziej, że jest duża szansa, że ktoś mi za to zapłaci
Fakt, też bym tak zrobił przy cenie nowej felgi
Tomek - 14-05-2024, 08:29

Tymczasem dostałem wycenę szkody.

Wycena felgi nawet spoko, robocizna oczywiście śmieszna (np. podpięcie do komputera 9 zł)

Ogólnie to co mi proponują pokrywa prawie felgę i koszt auta zastępczego, które musiałem wynająć na 3 dni (10 dni miałem auto z assistance).

Owczar - 14-05-2024, 08:49

Wycena od ubezpieczyciela zarządcy drogi?
Tomek - 14-05-2024, 09:30

Owczar napisał/a:
Wycena od ubezpieczyciela zarządcy drogi?

tak, dokładnie