To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Szkodnik Szary L&K MR2020 7-os

Krzyzak - 12-06-2024, 07:03

Marcino napisał/a:
kupiłem teraz ori Olej do DSG
ja też, razem z ori filtrem i niezbędnymi dodatkami - będę wymieniał ogólnie wszystko co powinno się zmienić, czyli oleje i rozrząd - szczególnie, że rozrząd w tym silniku jest banalnie prosty, przypomina łatwością Mitsubishi z lat 80...
DSG będę zalewał od góry, przez kanał od filtra - podobno idzie szybciej niż grawitacyjna metoda od dołu

Marcino - 12-06-2024, 09:22

Krzyzak napisał/a:
DSG będę zalewał od góry, przez kanał od filtra - podobno idzie szybciej niż grawitacyjna metoda od dołu

Ja zrobiłem od dołu ale pompka elektryczna 12V do plaiwa i olejów z Lidla. Dosłownie kilka minut to trwa. Odkrecasz butleke za butelka. Ale to już jak kto woli sie bawic. Jak coś uzyczę cały zestaw z rurką korkiem itp.

Juiceman - 12-06-2024, 22:58

Dziś misiek otrzymał nowe lampy (wymiana gwarancyjna) oraz tuleje na wahaczu tak samo na gwarancji:)najechane 105kkm
Owczar - 12-06-2024, 23:18

Co się stało z lampami że podlegały wymianie?
Krzyzak - 13-06-2024, 07:40

Owczar - to pewnie śmieszne, ale np. w Leonie pękały lampy przednie od... zamykania maski :D
Nie wiem na jakiej zasadzie. Na początku nie chcieli tego uznawać reklamacyjnie a jak jest obecnie to nie wiem. U mnie lampy całe, ale ja tym autem przez pół roku raz na przegląd wyjechałem...

Marcino - 13-06-2024, 10:08

Octawia u siąsiada - równniej pęknięcie lampy led lewej zaraz pod krawędzią maski. Wymieniał po gwrancji.
Juiceman - 13-06-2024, 19:53

Owczar napisał/a:
Co się stało z lampami że podlegały wymianie?

Od 2020 chemicy z skody nie potrafią dojść czemu lampy a raczej plastikowy klosz robi się mleczny, stąd wymiana

robertdg - 16-06-2024, 13:33

Krzyzak napisał/a:
robertdg napisał/a:
za dużo tych zer
nie, jest poprawnie - sam sprawdź sobie oferty oryginalnych płynów vw na popularnym portalu sprzedażowym

Jak chcesz mam dostep do oryginalnego za połowe ceny, warunek zakup w pojemniku 1000litrów :badgrin: Oczywiscie żarty żartami, kwestia odpowiedniej certyfikacji, można mieć certyfikacjie nadrzędna nad tym co wystarczy
Juiceman napisał/a:
Od 2020 chemicy z skody nie potrafią dojść czemu lampy a raczej plastikowy klosz robi się mleczny, stąd wymiana
WOW, uwielbiam takie teorie, zwłaszcza kiedy technologia jest stosowana od przeszło ćwiercwieku :mrgreen:
Krzyzak napisał/a:
Owczar - to pewnie śmieszne, ale np. w Leonie pękały lampy przednie od... zamykania maski
Znajomy kupił nowe auto i od nowosci przednie reflektory parowały po deszczu, na poczatku serwis nie chciał z tym nic robic, ale w końcu po kilku pisemkach zmienili na nowe, ale problem pozostal, do pewnego czasu kiedy chyba okazalo sie to sprawa nagminna bo jak ruszyla akcja serwisowa to przy kolejnej wymianie juz tego problemu nie było - legenda głosi że inzynierowie dalej nie wiedza co bylo przyczyna :P
Bzyk_R1 - 16-06-2024, 17:01

Myślę że na wszystkie pytania odpowiedź znają księgowi.
Juiceman - 17-06-2024, 22:18

To że w kodiaqu parują lampy to norma, to że matowieją z czasem też, tylko one robią się jak mleko heh
Marcino - 18-06-2024, 09:06

No puki co po 6 latach u mnie nie ma żadnch niepokojących objawów na lampach
Juiceman - 18-06-2024, 09:27

Marcino napisał/a:
No puki co po 6 latach u mnie nie ma żadnch niepokojących objawów na lampach

Ja nie wiem czy ten przypadek nie tyczy tylko Kodiaqa na full led. W Superbie np tego problemu nie było. A żeby było śmieszniej niektórzy po 2 latach mają mleko na reflektorze, a u innych po 4 latach się dopiero zaczyna ( przykład moja sztuka)

Juiceman - 30-06-2024, 08:41

BTW. W Szkodniku zapiekł się odpowietrznik w jednym przednim zacisku. ASO nie podjęło się jego odkręcenia. Te nowe serwisy to chyba tylko wymieniacze xD we wtorek wymienię cały zacisk naszczescie koszt niewielki przy okazji wymiana płynu hulcowego.

W poniedziałek tj 1.07.2024 wjadą nowe opony Pirelli Cinturato All Season SF3 235/50 R19 103 W XL także obecne 20calowe felgi idą do garażu lub na sprzedaż jeśli komfort jazdy po Wrocławiu się zwiększy.

Szkodnik już ma najechane 107600kkm

Spalanie przy tempomacie ustawionym na 109km to 5.8l, a przy 130km to 6.9 przy 99 kkm wydaje się realne osiągnąć ~5-5.3l ale prędzej bym zasnął w tym aucie przy tej prędkości na dłuższej trasie. Pod tym względem lepiej w galancie:p

Krzyzak - 30-06-2024, 19:38

Jak jechałem ostatnio do Grudziądza to mi średnie spalanie wyszło 4.6, ale regularnie jest to 5.5-6

Powiedz mi w kontekście opon - czy te pirelli to jakiś przemyślany wybór? - bo w 3 autach mam michelin crossclimate+ i do vw też chciałem właśnie kupić, ale szukam jeszcze czegoś ZA innymi, może podpowiesz

Juiceman - 01-07-2024, 19:14

Też myślałem nad Cc,, ale opinie osób użytkujących poprzedni model pirellek i to że jest to najcichsza opona z tymi parametrami wygrały. No i jest to nowy model który wyszedł dopiero w tym roku.

Mimo że opona świeża i powinna jeszcze być śliska to już pokazała że na mokrym hamuje genialniea przejechane zaledwie 2km.... albo to tylko wrażenie po jeździe na zimówkach w tych temperaturach. Narazie szykuje się trasa ponad 2kkm to zobaczymy jak sobie radzi.

Ja mam ciężką nogę w galu średnie spalanie w mieście miałem 16l lpg w trasie 12.. także wynik poniżej 5.5 na dłuższą metę jest nierealny:p