Nasze Miśki - Outuś
To masz - 09-02-2025, 14:48
Przegub nie ma koronki, bo odczytywane są impulsy magnetyczne.
jacek11 - 09-02-2025, 15:58
No dobrze. Tylko co wysyła te sygnały?
W autach które do tej pory miałem sposobność mieć, czy też naprawiać, zawsze występowały zębatki, jak w przypadku Galanta, albo koronki z otworami, jak na przykład w BMW. W tym przypadku zasada działania jest prosta, bo podczas obracania odległość od czujnika halla zmienia się, i sterownik wie, czy koło się obraca, czy też nie. W BMW nawet prędkościomierz jest sterowany z takiego czujnika.
Krzyzak - 09-02-2025, 16:19
A do czego wchodzi czujnik ABS? - do zwrotnicy? czy do piasty? Teraz się masowo stosuje czujniki w łożysku, gdzie jest to zabudowane - łożysko + koronka.
jacek11 - 09-02-2025, 16:25
Jest w zwrotnicy, i patrzy na przegub.
To masz - 10-02-2025, 09:27
jacek11 napisał/a: | No dobrze. Tylko co wysyła te sygnały?
W autach które do tej pory miałem sposobność mieć, czy też naprawiać, zawsze występowały zębatki, jak w przypadku Galanta, albo koronki z otworami, jak na przykład w BMW. W tym przypadku zasada działania jest prosta, bo podczas obracania odległość od czujnika halla zmienia się, i sterownik wie, czy koło się obraca, czy też nie. W BMW nawet prędkościomierz jest sterowany z takiego czujnika. |
W piaście/łożysku jest pierścień magnetyczny i z niego czujnik ABS odczytuje impulsy.
Marcino - 10-02-2025, 10:38
No bo to mogą być czujniki Halla gdzie nawet na 2 przewodach odczytasz kierunek obrotów.
https://www.ebmia.pl/wied...-jak-sprawdzic/
https://automationcommunity.com/namur-sensor/
https://instrumentationtools.com/proximity-sensor/
Hugo - 10-02-2025, 19:08
jacek11, na pewno w łożysku jest pierścień magnetyczny i z niego czyta czujnik ABS. Norma w nowszych autach. To czarne to pierścień magnetyczny: https://allegro.pl/oferta/zestaw-lozysko-kola-fag-12515363541
jacek11 - 10-02-2025, 22:52
Dzięki Wam za wyjaśnienie zagadnienia. Najpewniej w łożysku jest pierścień. Mam jeszcze jedno łożysko, to oblukam w wolnej chwili.
jacek11 - 12-02-2025, 23:08
Tak. Sprawdziłem, i w łożysku jest pierścień magnetyczny. Czyli potwierdzone.
Dzisiaj zabrałem się za czyszczenie przepustnicy, i zaworu egr. Było to całe towarzystwo zabite nagarem bardzo mocno. Sporo tego jest jeszcze w kolektorze ssącym, ale tam nie dałem rady dojść. Trzeba pomyśleć jak to wyczyścić. W dolocie znalazłem też spore ilości oleju. Najpewniej turbina ma luzy, i rzuca olejem. Jest ta cholera schowana z tyłu silnika, pod chłodniczką egr. Ciężko się tam będzie dostać. Ale nie takie rzeczy się robiło
Mam wrażenie, że po czyszczeniu auto jest jak by żwawsze. Nie występuje też błąd zbyt dużego doładowania. Widocznie nagar mocno blokował przepływ powietrza. Zobaczymy ile teraz będzie pożerał ropki
Krzyzak - 13-02-2025, 06:25
jacek11 napisał/a: | Trzeba pomyśleć jak to wyczyścić. | W Galancie rozmontowałem kolektor (aluminiowy) i pryskałem sprajem do czyszczenia silników (MA Professional) i przelewałem, potem woda pod ciśnieniem, ile się dało czyściłem szczoteczką do zębów.
Marcino - 13-02-2025, 10:21
Myśle ze płyn do mycia kominków by tez dobrze dał radę. Ja mam jeszcze resztki tego co mi sadze czyscili po pożazrze - tez jest dobry.
Ale jest metoda mechaniczna - tzw orzeszkowanie ale sobie liczą za to chyba 1000-1300zł.
Krzyzak - 13-02-2025, 11:09
Marcino napisał/a: | płyn do mycia kominków by tez dobrze dał radę | zależy jaki, bo ja szybę kominkową myję... płynem do mycia silników - wszystkie te niby do kominka nie dawały rady
miałem z 4-5 różnych dedykowanych płynów i tylko Tytan był w miarę OK
co prawda od kilku lat nie paliłem w kominku, zatem na pewno nie znam całej dostępnej chemii, ale to co używałem osobiście, to mogę polecić - tylko trzeba używać rozpylacza, który tworzy pianę
Hugo - 13-02-2025, 19:51
Krzyzak, różnica w nagarze z silnika diesla i z benzynowego jest diametralna Nagar z benzynowca możesz umyć pędzlem i benzyną ekstrakcyjną, z diesla nawet go nie ruszy.
jacek11 - 13-02-2025, 21:29
Hugo napisał/a: | różnica w nagarze z silnika diesla i z benzynowego jest diametralna Nagar z benzynowca możesz umyć pędzlem i benzyną ekstrakcyjną, z diesla nawet go nie ruszy. |
To prawda. Nagar w dizlu trzeba kuć, skrobać, i dopiero na koniec resztę domyć. Ja też nie miałem świadomości tego, że może tak dużo narosnąć. Zawór egr ma średnicę ok. 50mm. Z tego zostało może połowa prześwitu. A że jest bezpośrednio przykręcony do kolektora ssącego, to on też jest zarośnięty. Sporo nagaru usunąłem z szyjki kolektora, ale za daleko nie grzebałem, bo strach, żeby coś się do cylindrów nie dostało. Mam obawy, że kanały które idą bezpośrednio do głowicy też są pomniejszone, a już całkiem się boję, że kanały w samej głowicy też trzeba będzie czyścić.
Na tę chwilę zamówiłem uszczelki, i jak będą miał natchnienie to się za to zabiorę.
A no i jeszcze lampa silnika raczyła się zapalić. Błąd P0487. Niemieckie silniki. Brawo Hans więcej piwa pij przy projektowaniu.
Hugo - 14-02-2025, 08:46
Świecące błędy Check Engine w niemieckich konstrukcjach to niestety standard.
|
|
|