[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Geometria zawieszenia
Marti - 07-08-2009, 15:51
JaGrab3 też mam takie delikatne odczucia na nie równym zakręcie. Mam Nivo ok 70% ale chętnie już bym je wymienił na nowe amory wraz ze springami. U mnie może grać rolę niewielki luz prawego tylnego łożyska, stąd może uczucie "zeskoku".
Matejko - 07-08-2009, 19:20
wezcie pod uwage, ze wasze auta sa ciut szersze, przez co w koleinach sa w nich bardziej od tych wezszych stad objawy jak opisujecie, sam mialem podobne wrazenia po przejechaniu sie volvo s60, aczolwiek po wymianie opon i skorzystaniu z promocji(do kazdego kompletu opon pelna geometria gratis) - okazalo sie ze tylne prawe kolo bylo lekko przestawione, po ustawieniu o wiele mniej czuc koleiny itp.
akbi - 07-08-2009, 22:43
Matejko napisał/a: | wasze auta sa ciut szersze |
moze nie tyle auto odgrywa tu role, ale szerokość opony ... kiedyś jechałem BMW7 z oponami z tyłu o szerokości ...265 jak dobrze pamiętam /niektórzy warszawscy mitsumaniacy mogą pamiętać ) ... i na drodze Raszyn-Wawa (miejsce Spotu Route 66 czy jakoś tak) ledwo kierownicę mogłem utrzymać jedną ręką.
Kmer - 07-08-2009, 23:04
Zgodzę się z Tobą akbi do rozmiaru 215 opony mieszczą się jeszcze w koleinach powyżej już niestety nie,jechałem miśkiem który miał 225 na tyle i nie szlo nim się utrzymać na drodze,
JaGrab3 - 07-08-2009, 23:14
to fakt, na 215 z przodu i 225 z tyłu źle się jezdzilo, teraz mam 205 i jest duuuuuzo lepiej, no i się już felgi nie gną
Marti - 07-08-2009, 23:21
Kmer napisał/a: | Zgodzę się z Tobą akbi do rozmiaru 215 opony mieszczą się jeszcze w koleinach powyżej już niestety nie,jechałem miśkiem który miał 225 na tyle i nie szlo nim się utrzymać na drodze, |
Może coś w tym jest bo mam teraz 225/45/17. Na zimie tego nie czuję.
costa brawa - 08-11-2009, 10:33
a ja mam takie pytanie/pomysl - moze ktos cos podpowie
jak wiadomo z tylu sie pochylenie kola nie reguluje i tak kiedys przygladalem sie temu i wymyslilem zeby moze blaszke podlozyc pod mocowanie wachacza i tym chociaz czesciowo wyregulowac kat ?
oczywiscie to tego trzeba blache ( tak mysle ze nierdzewka najlepsza by byla) i sruby odpowienie ( trzeba by odczytac oznaczenie )
jak myslicie moglo by sie to sprawdzic ? na bezpieczenstwo wplywu nie bedzie miec jesli sie zastosuje odpowiednie materialy ale tak sie zastanawiam jak duzo trzeba by podlozyc zeby choc troche zniwelowac - czy np 5 mm wystarczy?
a jeszcze dolacze sie do tematu opon i kolein
W Ram-iku ojciec ma 275 szerokie i nie nosi mi jakos dziwnie po koleinach(porownywalnie jak galem z 215 ) tylko ze rozstaw kol jest prawie jak w ciezarowce takze nie tylko szerokosc ma znaczenie ale i rozstaw kol
robertdg - 08-11-2009, 10:46
costa brawa, pomysł nienajgorszy, 5mm to az nadto moze byc, tymbardziej ze kola z tylu nie moga miec 0 kata pochylu, musi byc w granicach -1.3stopnia, blaszki potrzebujesz roznej grubosci najlepiej 1mm, ostatecznie 2mm, sruby dajesz dluzsze w zaleznosci od tego ile podkladek blaszanych zastosujesz, oczywiscie racjonalnie z dlugoscia srub, klasa wlasnosci sruby min 8.8, najlepiej 10.9, do wacacza podchodza 4 sruby, po zmianie kata pochylenia kola, konieczne jest ustawienie zbieznosci koa, gdyz odchylajac kolo gora do zewnatrz, tyl zaczyna byc rozbiezny, wiec po tym zabiegu konieczna geometria, jak najlepiej domowym sposobem zmierzyc kat pochylenia kola?
Bierzesz poziomice , przykladasz ja do rantu blotnika, ustawiasz na oczku idealny pion i mierzysz suwmiarka odleglosc gory felgi od poziomicy i odleglosc dolu felgi od poziomicy, z tw. Pitagorasa wyzesz wyznaczyc kat zawarty na pochyleniu kola.
[ Dodano: 08-11-2009, 10:50 ]
Blaszki moga byc wykonane ze zwyklej blachy czarnej, aluminium, nierdzewka nie jest latwa w obrobce, zwlaszca im grubsza, wiec odpowiednie bedzie albo Al, albo zwykla blacha, byleby nie po konserwach.
costa brawa - 08-11-2009, 11:30
a to ze nie ma byc 0 to wiem
pewnie sie zajme tym w ktorys dzien - najpierw materialy zbiore - blache mam ( wcale nie taka straszna nierdzewka jak sie ma troche cierpliwosci a nie bedzie rdzewialo )
tylko z ta zbieznoscia bede mial problem ;/ bo zapieczone wszystko a mam zbierzna? ( do srodka auta ale w normie wszystko ) a katy ponad 2 stopnie pochylenia( dokladnie 2.08 jedno a drugie 1.5 ;/ dlatego musze sie tym zjac
a jeszcze jedno - moze istnieje jakis sposob na odblokowanie tych srob na mimosrodach - jakis srodek/specyfik/kwas ? czy tylko ciecie i wymiana
robertdg - 08-11-2009, 13:42
costa brawa, mozesz probowac srodkami antykorozyjnymi typu wd40, ale watpliwe, gdyz sruba zapieka sie wewnatrz tulei a tam srodek nie dojdzie na dlugosci 3cm najpewniejsze ciecie i wymiana na nowe, tylko trzeba dobrze zabezpieczyc antykorozyjnie nowe sruby aby sie nie zapiekly znowu, niech zgadne 2.08 masz na prawym tylnym kole? 1.5 miesci sie w tolerancji.
costa brawa - 08-11-2009, 14:02
wlasnie na lewym - choc z prawej strony cos mial robione ( jakas stluczka czy cos bo prostowane bylo nadkole )
a blache mam 0.6 , 1 , 1.5 , 2 , 2.5 to mam zakres regulacji do woli
bede sie bawil w ktorys dzies to zdam relacje
dzieki za podpowiedzi
bieniak - 09-11-2009, 22:05
no to teraz ja zadam pytanie jakie sprężyny polecacie na tył???chodzi mi głównie o to aby samochód mi się podniósł i wyrównał z tyłu bo jest tragicznie.a jak patrzyłem na seryjne to są dość cieniutkie zwoje a ja mam butle lpg z tyłu więc pare kg jest.może od czegoś innego pasują i będą sztywniejsze
robertdg - 09-11-2009, 22:20
bieniak, Teoretycznie pasuja od passata combi b4, ale i tak trzeba przerabiac troche, jezeli jest w Twojej okolicy dobry kowal albo zaklad zajmujacy sie sprezynami, to albo Ci wzmocnia i podniosa Twoje albo dorobia nowe, u mnie za jedna sprezyne dopasowana pod zwiekszona mase (czyli dodatkowa butla z paliwem) 120zł, sprezyna wywinieta jako nowa z odpowiedniego materialu, dorabiana przez firme ktora zajmuje sie sprezynami do 40lat. moge dac kontakt, ale to Katowice i spory kawalek do Elblaga.
bieniak - 09-11-2009, 22:32
kowal to jest:)tylko ciekawe czy cos takiego mi zrobi:) musiał bym się iść i dowiedzieć.bo na chwile obecną tył mam dość nisko.mówisz że od paska b4:) to chyba łatwiej w moim mieście będzie znaleźć:)bo tutaj panuje kult na samochjody niemieckie
robertdg - 09-11-2009, 22:52
bieniak, tylko ze te sprezyny nie pasuja idealnie (srednice osadzen) dlatego msuialyby byc delikatnie przez kowala przerobione i ponownie utwardzone, wiem natomiast ze sa dostepne dwa typy sprezyn standardowe i mocniejsze(pod auta z LPG). Osobiscie ich nie testowalem wiec wstrzymuje sie od ich oceny
|
|
|