Carisma - Techniczne - [Carisma]Podświetlenie przycisków w desce...
Piwor - 16-12-2008, 13:43
saphire, z reguły spalam do dna, ponieważ krucho z pieniążkami, to tankuje za 25/30 pln. Koniec końców nawet przy 5l mi się nie zapala. Wczoraj zmieniłem żarówkę, może coś to da.
turek61 - 16-12-2008, 20:44
U mnie spaliły się od podświetlania awaryjnych i reg. lusterek.Żeby dostać się do żarówki awaryjnych pewnie trzeba rozebrać część kokpitu ? Mam rację ? Jeżeli tak to robię odbój.
Co do lusterek wyjąłem ten panelek rozpiąłem wtyczki i zwątpiłem...
Boczne kostki wyjąłem z panela a tę od lusterek nie bo nie mogłem jej wypchnąć ani na zewnątrz ani wepchnąć wewnątrz.Czy odpinacie tył kostki bez wyjmowania jej z panela ?
Czy nie ma we wnętrzu kostki sprężynek na które trzeba specjalnie uważać aby nie wyskoczyły ?
P.S.
I padła jeszcze jedna żaróweczka podświetlania wyświetlacza śr. spalania(komputera).W prawym górnym rogu ciemno co pewnie też wiąże się z demontażem kokpitu
maciej76 - 16-12-2008, 22:57
| turek61 napisał/a: | Boczne kostki wyjąłem z panela a tę od lusterek nie bo nie mogłem jej wypchnąć ani na zewnątrz ani wepchnąć wewnątrz.Czy odpinacie tył kostki bez wyjmowania jej z panela ?
Czy nie ma we wnętrzu kostki sprężynek na które trzeba specjalnie uważać aby nie wyskoczyły ? |
U mnie także ciężko wychodził panelik od lusterek. Dopiero podważenie małym płaskim śrubokrętem dwóch zaczepów po bokach pomogło. Zapomniałem już czy do wewnątrz czy na zewnątrz. Jak zobaczysz małe zaczepiki to będziesz wiedział. Z tego co pamiętam to chyba wyjmowane odwrotnie do przeciwmgielnych.
Piwor - 16-12-2008, 23:16
turek61, co do awaryjnych, to wyjmij zegar, dalej będziesz wiedział co i jak, a regulacja lusterek tak jak i przeciwmgielne to banał.
wichura1 - 17-12-2008, 09:03
| Narang napisał/a: | | wichura1 napisał/a: | | Sprawdź ładowanie, jeżeli jest OK. Kup żarówki u Japaneze, wiem, że je ma, niestety bez niebieskich osłonek. |
jakieś namiary??? wszak jestem tu "świeżak"... |
Japaneze
Marek Malik
Pabianice
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
GG: 1027199
turek61 - 17-12-2008, 09:09
| Piwor napisał/a: | co do awaryjnych, to wyjmij zegar, dalej będziesz wiedział co i jak, a regulacja lusterek tak jak i przeciwmgielne to banał. |
Dla kogoś kto juz to zrobił to banał a jak ktoś nie wie "jak to ugryźć" to wielki problem....
"wyjmij zegar" ... łatwo powiedzieć...
Kiedyś problem był z wyczyszczeniem przepustnicy, szlifowaniem lamp a teraz dla mnie to też banał...
Szkoda, że jak robicie takie zabiegi to nie pstrykacie fotek.Było by poglądowo...
| maciej76 napisał/a: | | Jak zobaczysz małe zaczepiki to będziesz wiedział |
Tak jak wspomniałem sąsiednie kostki miały zaczepy wiec wyskoczyły a została tylko ta od lusterek, która ani drgnie.Nie chcę ja traktować siłą, żeby czegoś nie połamać.
Zrobię może kilka fotek dla potomnych przy demontażu.
slawek st - 17-12-2008, 12:14
Ta kostka też ma zaczep, trzeba dość mocno nacisnąć taki dynks po środku kostki i poruszać w prawo, lewo powinna wyjść. Mnie się tak udało. Natomiast sam regulator ustawienia lusterek to tak jak opisano wyżej, ostrożnie aby nie uszkodzić gumowych przycisków( łączników) w środku. Żaróweczka jest po środku w gumowej oprawce, szczypcami, pensetą za oprawkę i wyjdzie. Ja założyłem tam diodę z tych co pisałem , z tym że tu wymieniłem oprawkę na oryginalną. Dioda może być troszkę większa( dłuższa) trzeba ja pochylić aby regulator dobrze działał. U mnie świeciła zbyt jasno dlatego założyłem na nią ten oryginalny gumowy kapturek. Pozdrawiam.
barthez2183 - 17-12-2008, 16:07
Wie ktoś jaka żarówka przychodzi do włącznika awaryjnych,a może ma ktoś fotkę?Wiem tylko że jakaś nietypowa tam jest.
turek61 - 17-12-2008, 19:06
slawek st, spróbuje się jeszcze raz do niej dobrać.
A powiedzcie mi czy aby wymienić żarówkę podświetlania ekranu kompa jest możliwe zdemontowanie tylko tego co zaznaczyłem na czarno:
Czy do wymiany żarówki awaryjnych tego co zaznaczyłem na niebiesko czy całą część zaznaczoną na czerwono ?
barthez2183 - 17-12-2008, 19:59
coś takiego podświetla włącznik awaryjnych w Cari przed liftem,tylko zamiast diody jest żarówka.Nazywa się to żarówka R3.
slawek st - 17-12-2008, 20:01
Jeśli chodzi o awaryjne to niebieskie, nie wymieniałem ekranowego oświetlenia ale jak pamiętam zdejmowałem to co zaznaczyłeś na czerwono i na czarno. Wszystkie te osłony trzeba zdjąć i wtedy również do ekranu jest dostęp. W awaryjnych żarówka podobna chyba do pozostałych , u mnie nie było potrzeby wymiany więc nie pamiętam. Te diody ( żarówki) których zdjęcie zamiescił barthez2183 występują w trzech odmianach (wielkość) no i diody świecą w różnych kolorach. Wymiana żarówek podświetlających ekranik kompa na diody zmniejszy zakres regulacji natężenia tego oświetlenia, diody są mniej podatne na regulację, zmniejsza się zakres regulacj.Pozdr.
Anonymous - 27-12-2008, 12:28
| turek61 napisał/a: | slawek st, spróbuje się jeszcze raz do niej dobrać.
A powiedzcie mi czy aby wymienić żarówkę podświetlania ekranu kompa jest możliwe zdemontowanie tylko tego co zaznaczyłem na czarno: |
turek61 - wymieniłeś te żarówki już? Mi nagle podświetlenie padło - jakiś cud świąteczny - jeżeli już wymieniłeś to poproszę o jakieś informacje: czy faktycznie demontowałeś to wszystko, jakie parametry mają te żarówki, oraz czy zaczęło działać
[ Dodano: 27-12-2008, 12:58 ]
Chyba, że ktoś może mieć inny pomysł DLACZEGO PODCZAS JAZDY NAGLE PRZESTAŁ MI ŚWIECIĆ WYŚWIETLACZ????
saphire - 27-12-2008, 14:38
Bo spaliła się żaróweczka podświetlenia lub bezpiecznik?
Anonymous - 27-12-2008, 14:53
Z tego co widze w dokumentacji to nie ma osobnego bezpiecznika tylko na wyswietlacz. A wszystkie inne podświetlenia działają. Tak więc jestem skłonny do żarówki.
Ale gdzie się ona znajduje i jak ją wymienić? Patrzyłem w service manual i nic mi to nie pomogło
Podejrzewam (bystrość moja nie zna granic ), iż będzie to wymagało demontażu wyświetlacza i/lub jego obudowy. Niestety dysponuję tylko Workshop Manual'em dla Cari przed liftem - a to nic nie pomoże, gdyż cały panel jest inny - nie chciałbym polamać sobie części próbując wyjąć na siłe... Jak ktoś zna rozwiązanie to będę wdzięczny za pomoc Może był już jakiś temat na forum tylko ja nie umiem go znaleźć...
turek61 - 28-12-2008, 09:56
szkbury, ja jeszcze nie wymieniałem tych w konsoli centralnej gdyż pożyczyłem córce Cari.Pojechała moim caculkiem do Karpacza na narty i Sylwestrową noc.Pojechała ze Szczecina przez Niemcy bo tamtędy trochę nadłoży drogi ale leci w większości auto banem.
Teraz tylko myślę aby szczęśliwie wróciła z wojaży.
Słuchaj, poniższy temat dotyczy Carismy po lifcie i tu Robson napisał w punktach jak to zrobić :
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
|
|
|