Off Topic - Jakie ogrzewanie do domu jednorodzinnego?
Koton - 04-06-2007, 18:43
Krzyzak napisał/a: | z tym odludziem to tylko moje spostrzezenia - ostatnio cenie sobie prywatnosc i spokoj
(w bloku juz mieszkalem ostatnie 25 lat - wczesniej w domku - i mam dosyc dracych sie bachorow, rzucania czym sie da w okna, zabawy w niszczenie aut, zasr...nych chodnikow, sasiadow rzucajacych kupy na parapet - bo im sie nie chcialo po swoim psie sprzatnac do kibla, sasiadow podlewajacych kwiaty gdy nizej suszy sie pranie - przykladow mialbym nieskonczonosc...)
teraz w domku tez wkurza mnie gdy pies obok wyje do ksiezyca albo ktos caly dzien kosi trawnik - nie jestem nadpobudliwy czy nienormalny i nie uzewnetrzniam tego, bo wiadomo, ze ja niedlugo tez bede kosil trawnik itp., ale jednak zaczynam docieniac takie odludzie, gdzie najblizszy sasiad jest 500 ode mnie
|
No no nawet Adaś Miauczyński nie miał takich przebojów....
Ale wiem o co chodzi, niestety aż za dobrze...
-Klatka schodowa wygląda jak pegeerowski sracz,
-Codziennie ktoś testuje sprzęt grający pod kątem intensywności niskich dzwięków
-Smierdzacy kotem zwirek albo chomikiem trociny wystawiany przed drzwi
-Powszechne uzywanie klaksonu przez kierowcow celem poinformowania ze taki"kierowiec" przyjechal
-wieeeele innych.....
Z kolei na wsi trzeba przyzwyczaic sie do:
-okresowych spadkow napiec oraz chwilowych przerw w zasilaniu
-fruwajacej choloty ktora awanturuje sie o czereśnie , a w razie braku czeresni o cos innego
-ujadania burków(najdłużej wyją po przejezdzie karetki,straży,policji na sygnale albo obwoźnego sprzedawcy mrożonkami
- co do innych immisji to zalezy od lokalizacji
Anonymous - 04-06-2007, 21:53
Krzyzak napisał/a: | Fido__ napisał/a: | Jeśli planujesz położyć na dach takie kolektory w niedługim czasie po zamieszkaniu, to warto od razu kupić zbiornik na cw z dwoma wężownicami. Jedna wężownica jest grzana przez solary, druga dogrzewana przez piec w razie potrzeby. |
Albo kociol wspomniany przeze mnie wczesniej - ma wbudowane podejscia oraz logike sterowania na instalacje solarne. I ma jeden zasobnik - co w przypadku malego domku jest ogromna zaleta. Na dodatek wyglada jak mala lodowka, wiec nie szpeci pomieszczenia. |
Pieców i zasobników które można podłaczyć do instalacji solarnej są dziesiątki. ZTCW nie potrzeba żadnej logiki pieca poza czujnikiem temp. w zbiorniku cw, żeby wiedział, czy ma dogrzewać gazem czy nie. Oczywiście można podłączyć drugi zasobnik do instalacji i przepompowywać wodę z zasobnika solarnego do zasobnika obsługiwanego przez piec. Ale to mało ekonomiczne. Każdy producent ma w ofercie zasobniki z dwoma wężownicami. Warto wziąć taki zasobnik o ile planuje się w skończonym czasie instalację solarów.
Grześku - 05-06-2007, 07:58
dm17 napisał/a: | Tylko widzisz Ruslana prolem w tym ze mase ludzi sie o nich wypowiada a mało kto je posiada |
ja je mam, pracują w tandemie. Łącznie mają powierzchnie 2,25 m2 i współpracują z 300 litrowym zasobnikiem wyposażonym w dwie wężownice. Dolna wężownica należy do zestawu solarnego, górna do pieca grzewczego.
Zamontowałem je 4 lata temu, kosztowały mnie łącznie z piecem, pompami, zaworkami, zasobnikiem 18k PLN. Same kolektory to był koszt rzędu 6k, do tej pory wydałem na nie 200 PLN - 100 za przegląd i 100 za glikol, który jest nośnikiem ciepła w układzie.
W okresie maj - wrzesień CWU mam praktycznie bez udziału kociołka gazowego, 300l ciepłej - a nawet gorącej wody (jak pisałem wcześniej temp wody w zbiorniku potrafi mieć 80C) wystarcza mi na dwa dni, więc wystarczy co drugi słoneczny dzień do poprawnego funkcjonowania układu.
Amortyzacja - przez rok zaoszczędzam dzięki solarom ok 1000 PLN, więc dopiero za 2 lata będzie to darmowe ciepło, ale nie zapowiadali końca świata więc mam nadzieję że dożyję
Postaram się jeszcze dziś wkleić zdjęcia solarów i pozostałej aparatury.
Krzyzak napisał/a: | a co do kolektorow - jest jak z LPG - wydajesz mnostwo kasy na instalacje, przez kilka (lub wiecej) lat wychodzisz na 0, a potem to juz czysty zysk; |
mnóstwo... hmmm
Krzyzak napisał/a: | ilosc ciepla jest niewielka (z pojedynczego - trzeba dawac kilka), no i okropnie szpeca dach |
okropnie to wygląda rysa na lakierze, osobiście czekam na upowszechnienie a tym samym na obniżkę ceny fotoogniw i zamontuje je po drugiej stronie dachu. Ważniejsza dla mnie jest ekonomika niż wygląd dachu na który i tak nie patrzę.
Chooper - 05-06-2007, 08:25
Grzesiu chyba sobie załatwie audiencję u Ciebie, bo widze, że masz info i obiekt pokazowy, a też myśle o kolektorach
Krzyzak - 05-06-2007, 08:47
skoro zaplaciles 6 000 a rocznie oszczedzasz 1 000, to darmowe cieplo bedzie za 6 lat a nie za 2 (no chyba, ze masz je juz 4 lata ) - no i nie licze wszelkich do nich dodatkow
jak dla mnie to jest jak pompa ciepla czy rekuperator - dobre, ciekawe ale drogie na starcie
moi sasiedzi maja 3 kolektory na dachu, wiec widze jak to wyglada - jak dla mnie szpeca i juz (mamy ta sama dachowke)
Grześku - 05-06-2007, 09:01
Krzyzak napisał/a: | no chyba, ze masz je juz 4 lata |
Grześku napisał/a: | Zamontowałem je 4 lata temu |
Krzyzak napisał/a: | jak dla mnie to jest jak pompa ciepla |
pompa ciepła to nic innego jak "odwrócona lodówka" - w przybliżeniu: chłodzi otoczenie poza domem a radiator to grzejniki w domu. I jest drogie cały czas, nie tylko na starcie. Silnik sprężarki musi odpowiednią moc do właściwej pracy a prąd za darmo nie jest...
Chooper napisał/a: | Grzesiu chyba sobie załatwie audiencję u Ciebie, bo widze, że masz info i obiekt pokazowy, a też myśle o kolektorach |
To weź ze sobą Mateusza, zrobimy próbę generalną przed zlotem
Anonymous - 05-06-2007, 10:57
Grześku fajnie ze napisałeś jako osoba która przetestowała to na swojej skórze MI tez ten system sie podoba - zwazywszy ze ilosc dni slonecznych sie zwiększa ( nie trzeba byc geniuszem aby to zauważyć )
Do tego dach - cóż to tylko dach, nikt go nie ogląda, nikt na nim pikników nie robi- jest zrobiony poto aby chornic wnętrze domu i zamontowanie na nim baterii - które i tak wyglądają ładnie nie szpeci jego wyglądu.
Pozdrawiam
PS. Ciekawi mnie co napisałeś o fotoogniwach?? jaka jest ich cena aktulanie (mniej wiecej) i jak sie mają to baterii którą teraz posiadasz- wydajność, efektywność itd.
Matejko - 05-06-2007, 13:17
Grześku napisał/a: |
To weź ze sobą Mateusza, zrobimy próbę generalną przed zlotem |
pamietasz co mnie obiecales, ciagle czekam tu w kaliszu
Chooper - 05-06-2007, 14:46
Krzyzak napisał/a: | iec widze jak to wyglada - jak dla mnie szpeca i juz |
nie koniecznie trzeba montować na dachu (zwłaszcA, gdy nie ma upadu PN-PD, bo można również na stelażu w postaci "markizy"
Grześku - 05-06-2007, 21:30
Zgodnie z obietnicą wklejam fotki kolektorów z daleka:
i z bliska:
a tak wygląda "sterownia" wybaczcie mały sajgon ale w kotłowni jestem bardzo rzadkim gościem, stąd ten nieporządek.
Od lewej:
- zasobnik 300 litrów
- komputer zawiadujący pracą pompy solarnej
- pompa + termometry
- kocioł 2-funkcyjny
- naczynie wzbiorcze glikolu.
ruslana81 - 06-06-2007, 11:32
Grześku, dzięki za foty! Moim zdaniem kolektory wcale nie szpecą domu (ps. -fajny dom)
W zależności od tego, na ile zostanie skalkulowana budowa i ile nam zostanie "wolnych środków" myślę, że zdecydujemy się na to. Gregorbu zresztą od początku był "za". Raz jeszcze dzięki, jakby co będziemy dopytywać o szczegóły
Grześku - 06-06-2007, 11:56
ruslana81 napisał/a: | ps. -fajny dom |
Gracias
ruslana81 napisał/a: | Raz jeszcze dzięki, jakby co będziemy dopytywać o szczegóły |
nie ma problemu, zresztą Grzechu może raz do Włodawy pojechać przez Świdnik i na żywo zobaczyć co i jak. Zapraszam Was oboje.
Krzyzak - 07-06-2007, 00:40
Grześku napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | jak dla mnie to jest jak pompa ciepla |
pompa ciepła to nic innego jak "odwrócona lodówka" - w przybliżeniu: chłodzi otoczenie poza domem a radiator to grzejniki w domu. |
z ta slepota nie polemizuje - 4 lata, to 4 lata
a tu chodzilo mi o to, ze pompa i kolektory to taka nowinka na bogatych, bo jak dziala to wiem - dlatego je przyrownalem
drogie w zakupie, na 0 wychodzi sie po ilustam latach itp.
podobie rekuperator czy dom pasywny - dla mnie wynalazki dla bardzo bogatych ludzi...
to mialem na mysli
edit - dach wyglada okropnie - trzeba bylo chociaz czarna dachowke dac...
a tak - jak slepy w czarnych okularach...
Grześku - 07-06-2007, 12:48
Krzyzak napisał/a: | trzeba bylo chociaz czarna dachowke dac... |
budując zakład pogrzebowy wezmę to pod uwagę
Darku, przecież nikt nie każe Ci budować nowoczesnego domu. Nie ma obowiązku zakładać kolektorów słonecznych, instalować pomp ciepła czy wiatraków. Na szczęście dla mnie, nie patrzę na dach swojego domu jak na witrynę sklepu jubilerskiego.
Poza tym nowinką to to nie jest już od dawna, tym bardziej dla bogatych - udało mi się znaleźć ofertę za 1715 PLN.
Miło mi że bierzesz mnie za zamożnego człowieka, ja jednak wolę patrzeć na to z perspektywy oszczędności i komfortu korzystania z ciepłej wody bez ograniczeń.
Krzyzak - 07-06-2007, 13:08
to nie tak - uwazam, ze konstruktywna krytyka wsrod przyjaciol powinna byc czyms docenianym a nie tylko kadzenie sobie nawzajem
dach jest takim zwienczeniem domu i jako taki tez moze byc ladny lub brzydki
rozni ludzie maja rozne potrzeby i gusta - dlatego dla nas piekny jest Galant EAx a ktos kupuje renulata z odstajaca du...a czy inne paskudztwo (multipla )
budujac dom - szczegolnie teraz - najwazniejsze jest w ogole jego wybudowanie, jego czyli tego, bez czego dom nie bylby domem - fundamenty, sciany, dach
reszta to juz jest zalezna od portfela i dlatego uwazam, ze ktos montujac kolektory lub pompe ciepla lub rekuperator lub odkurzacz centralny musi byc bogaty, bo mnie na to nie stac - wole ta kase przeznaczyc na to, co musze - np. teraz kupilem welne lub cement, ktory kosztuje 200% tego co przed rokiem; a jeszcze dluga lista przede mna...
a cieplo zapewni mi kociol, ktory i tak musze kupic - fakt, ze oplaty beda wyzsze, ale tak jak nie zakladam gazu do auta tak tez nie zamontuje kolektorow
naprawde podoba mi sie czarny dach - jest bardzo dostojny i swietnie kontrastuje z bialymi wykonczeniami - od zawsze chcialem czarny dach
czerwona dachowka jest oklepana a proste wykonania strasznie zielenieja po juz 3 latach (widze co jest u sasiada)
|
|
|