Galant VR4/Dynamic E39A 88-92 - [E39A 4WD 2.0T] Ile osób posiada takie auto
mitsu_pl - 18-05-2008, 20:39
W modelu E88A jak czytałem w zależności od prędkości układ 4WS działa na dwa sposoby:
1. przy małych prędkościach, typu manewry na parkingu, zawracanie itp. tylne koła powinny skręcać się w przeciwną strone do przednich, aby zmniejszyć średnice skrętu
2. przy dużych prędkościach, koła skręcają się w tą samą stronę co przednie, aby pojazd stabilniej pokonywał przeszkody (tak jak jest to ukazane na filmikach podanych przez TommiCrazy)
Z tego co można też zauważyć, system 4WS w Galantach do 1992 roku, działa tylko w jedną stronę (czyli tak jak wyżej wymieniony 2 pkt.)
To tyle jeżeli chodzi o moją skromną wiedzę na ten temat...
Wook@sH - 19-05-2008, 08:19
No i juz mi sie wele wyjaśniło, wiec to 60km/h to dojrzałem przy tłumaczeniu zasady działania przy skręcaniu w tą sama stronę. Szkoda ze w czasie jazdy nie moge zobaczyc tego czy koła skręcają, żebym np wiedział czy to działa Chyba ze wrzucę go kiedyś na podnośnik i w taki sposób sprawdzę
mitsu_pl - 19-05-2008, 19:27
Ja właśnie tak zrobiłem, dlatego znam zasade działania 4WS w modelu E88A, jak jeszcze działało
Serek - 11-06-2008, 00:00
Odświeżam temat. Właśnie nabyłem wersję E39A 4WD 4WS (sedan). Biały! Czy przyjadę na zlot w tym roku? To zależy czy zrobię silnik. Chciałbym, tym bardziej że odpuściłem sobie 2 ostatnie Ale jak na razie wygląda fajnie.
kielichkch - 23-06-2008, 10:59 Temat postu: Re: Ile osób posiada takie auto
Seba_Dominika napisał/a: | Ja na dniach będe miał takie cuś.Napęd na 4buty i turbo I tak mnie zastanawia ile takich aut jest w Polsce w klubie?? |
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem galanta 2.0 4wd do tego 4ws tylko szkoda ze bez turbo ale powoli pracuje nad włożeniem czegoś lepszego auto świetnie sie prowadzi szczególnie zimą czuć różnice przedni napęd a 4wd. osobiście polecam.
Wook@sH - 07-12-2008, 18:25
Panowie dziwna rzecz mnie ostatnio spotkała.
Chciałem ubezpieczyć swój samochód (AC). Więc dzwonię do PZU(pracowałem tam jakies 1.5roku temu, wiec mnie pamiętają) i proszę o wyliczenie składki i wycenę samochodu, po kilku chwilach rozmowy z koleżanką zaczyna się pierwszy problem - nie ma takiej wersji samochodu w Eurotaxie. Wiec telefon do Wa-wy gdzie są wyceniane nietypowe przypadki(zachciało mi się nietypowego samochodu). Tam się okazuje że mają galanty ale po '92 roku a mój to '89 :/ Dalej była wizyta u kierownika. Miał z rzeczoznawcami PZU wycenić samochód. Ale też rozłożyli ręce. Zasugerowali żebym sam załatwił sobie wycenę rzeczoznawcy na piśmie i wówczas będą mieli podstawę aby od tej wartości ubezpieczyć samochód. Czy ktoś z Was to przerabiał?
Od jakiegoś czasu się zastanawiam czy by nie spróbować popytać o rejestrację na żółte tablice, jako unikat. W końcu tych wersji jest mało. A np dostanie zderzaka przedniego lub progów graniczy z cudem. A przecież o stłuczkę nie trudno.
michu_872 - 07-12-2008, 21:28
co do żółtych tablic to kiedyś też chciałem ale mi przeszło (oczywiście nie do gala)
raczej więcej z tym problemu niż korzyści.
Polecam lekture forum: http://www.youngtimer.pl/
znajdziesz tam wiele przydatnych informacji na temat żółtych tablic
Wook@sH - 07-12-2008, 21:40
michu_872, wiem że są ograniczenia i później pewnie bym już w ogóle auta nie sprzedał bo nikt by nie chciał(pod warunkiem że w ogóle udało by się go tak zarejestrować).
Ale tez mnie bardziej interesuje to czy macie jakieś pomysły lub doświadczenia w kwestii wyceny naszych samochodów?
michu_872 - 10-03-2009, 15:37
jeden GAL mniej... i to w dodatku ten mniej "popularny" (5-cio drzwiowy)
został tylko sedan...
Wook@sH - 10-03-2009, 17:57
A cóż się stało? Sprzedaż czy wypadek?
michu_872 - 10-03-2009, 18:13
niestety rozsądek zwyciężył...
po prostu na skutek dość intensywnej eksploatacji w aucie "skończyło" się prawie wszystko
ale i tak bardzo długo służył praktycznie bezawaryjną jazdą...
Wook@sH - 10-03-2009, 18:21
taka kolej rzeczy... obyś nie zajechał sedana za szybko- albo w ogóle
michu_872 - 10-03-2009, 18:34
sedan ma prostą bude ( w miarę) ten pierwszy nie bardzo... to było jednym z powodów odpuszczenia "reanimacji"...
Wook@sH - 10-03-2009, 18:49
co masz na myśli pisząc "prostą", w sensie konstrukcyjnie, czy może sztywność, czy może w jakiś sposób są inne podzespoły?
michu_872 - 10-03-2009, 19:11
jak kupiłem tego pierwszego 4 lata temu to wyglądał świetnie i był bardzo zadbany.. ale...
pas przedni pokrzywiony (taka bzdura), z tyłu też był prawdopodobnie klepany... a najdziwniejsze było to, że cały profil po prawej stronie pod podłogą (łącznie z nią) był zagięty... dorobione pociągnięte i wspawane i niby wszystko było ok. ale jak to po spawaniu wszędzie ruda pomału zaczęła wyłazić... szkoda mi go bardzo bo tyle co wytrzymał to już chyba mi żadne auto tak nie posłuży... ale niestety w tym przypadku względy ekonomiczne zwyciężyły...
zobaczymy co będzie z tym 2 bo jak na razie ma focha i nie chce palić... (kupiłem uszkodzonego za chyba dość rozsądne pieniądze...) ja już się poddałem i zawiozłem do elektryka i czekam co wymądrzy...
|
|
|