To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Zaparowane szyby

misiek-misiek - 12-08-2009, 11:56

halbog napisał/a:
ucxxx, ja jadąc w deszczu mam włączoną klimę z nadmuchem na szybę plus ogrzewanie. Daje to dobre wyniki. :wink:

100% poparcia. To powinna być norma w deszczu. Klima osusza powietrze a jak komuś za zimno to ogrzewanko i powietrze jest w stanie jeszcze więcej wilgoci wciągnąć. To takie proste, wystarczy spojrzeć na wykres I-X :P :twisted:
No i czysty filtr przeciwpyłkowy. Brudny filtr= parujące szyby. Ktoś tam pisał,ze wymiana filtra 150zł :shock: 50zł w IC, wymiana we własnym zakresie- bezcenna (łatwizna, nawet kobieta wymieni w 5 minut)

cns80 napisał/a:
halbog napisał/a:
Czy to chodzi o przestrzeń za klapką, u mnie po prawej, patrząc od strony otwartego bagażnika? ja tam trzymam apteczkę
Chodzi o tą kieszonkę, którą widać po otwarciu klapy po lewej stronie.

Ja tam mam co prawda kamizelkę odblaskową włożoną i gaśnicę ale wentylacja na razie działa poprawnie.

lucxxx - 12-08-2009, 13:02

Cytat:
To powinna być norma w deszczu.

tu się z tobą nie do końca zgadzam. Np. sytuacja z wczoraj - 20 stopni i pada deszcz - sama wentylacja w samochodzie powinna sobie z tym spokojnie poradzić. W MSS nie daje rady, a w każdym samochodzie służbowym w mojej firmie (skoda, reno, peżo) ten problem nie istnieje. Jak dla mnie klima powinna służyć do schładzania wnętrza przy upale a nie do odparowywania szyb.
Tak czy inaczej klima jest jakimś tam rozwiązaniem, chociaż ja wożąc małe dziecko nie jestem za jej stosowaniem

misiek-misiek - 12-08-2009, 17:21

no więc klima+grzanie i po problemie :D
JCH - 12-08-2009, 17:41

misiek-misiek napisał/a:
no więc klima+grzanie i po problemie :D
Ja bym jednak podjął jakieś poszukiwania przyczyny - brudny filtr przeciwpyłkowy, nie do końca otwarty obieg zewnętrzny lub to, o czym pisze cns80.
6 lat użytkowałem MSS DID-a - dmuchawa na 1 lub 2 i nie było problemów z parowaniem szyb, poza 1 (słownie jednym) przypadkiem - 31.08.2003 roku - niesamowity upał, duchota po czym straszna ulewa. Wewnątrz niby tylko 2 osoby ale z tyłu za to sapiący piesek. Wtedy wentylacja Space'a faktycznie nie wyrobiła.

lucxxx - 25-08-2009, 07:53

wydaje mi się że problem z mgłą na szybach jest rozwiązany. w bagażniku pod klapka po prawej strony (koło podnośnika) miałem wsadzoną szmatkę. wyciągnąłem ją i jak ręką odjął. ostatnie deszcze przejeździłem juz bezstresowo :D .
NygusUK - 11-12-2009, 00:26

saphire napisał/a:

IMHO to pewnie pozostałość asymetryczności nawiewów na auto RHD z rynków japońskich, australijskich, angielskich itp. bo WTEDY dmucha na stronę kierowcy mocniej i jest OK

też mnie dotknąl ten problem... ja siedząc po prawej stronie zauważyłem, że i po lewej nawiew mocniej dmucha... oznaczałoby to, że symetria jednak została zachowana...

wojtuh1 - 14-12-2009, 15:50

Witam!
Może któryś z Kolegów próbował przerobić nawiew i dostosował go do naszych warunków? W końcu dla nas ważniejsza jest lewa strona szyby.

Manuela - 04-01-2010, 09:55

halbog napisał/a:
cns80 napisał/a:
Nie wolno nic wkładać w te kieszonki w bagażniku na bokach
Czy to chodzi o przestrzeń za klapką, u mnie po prawej, patrząc od strony otwartego bagażnika?

Ja tam trzymałam linke holowniczą i sporą kosmetyczkę z pierdołami. Wyjęłam to około tydzień temu i jest bardzo wyraźna poprawa!! Szału nie ma, wciąż szybciej "zgania" parę po stronie pasażera, ale nie muszę jeździć non stop na klimie. Gdybym tego nie wyczytała, nie wpadłabym na to za nic. Dzięki za radę.

halbog - 05-01-2010, 09:08

No właśnie, przypomniało mi się :!: Jakiś czas temu dokonałem inspekcji "kieszonek" - dla sprecyzowania- jedna jest za gaśnicą (lewy dolny róg bagażnika, pod lampą), druga pod lukiem od lewarka (prawy dolny róg). Po zdemontowaniu kratek zauważyłem, że otwory są zaklejone jakimś tworzywem. Po zerwaniu tego tworzywa, cyrkulacja powietrza i tym samym odprowadzanie pary z szyb wzrosło :mrgreen: . Pomaga też regularne mycie szyb i nanoszenie środka zapobiegającego osadzaniu pary wodnej :wink: .
Pozdrawiam
Bogdan

Anonymous - 08-01-2010, 10:22

gdzie wy umieszczacie ten żwirek - to jakiś ekstra żwir dla kota czy normalny ze sklepu zoologicznego
Manuela - 08-01-2010, 10:28

Tak, jest to extra żwir dla kota :D kosztuje 20 zł na 4 kg, mniejszych opakowań brak :P Ma to postać przeźroczystych silikonowych kryształków. Osobiście porobiłam na to "woreczki" z pociętej pończochy, zawiązanej na supeł z obu stron. Mam kilka ze 4 w całym samochodzie. 1 w bagażniku, 2 pod przednimi fotelami, 1 na półce kokpitu. Stosuję dopiero kilka dni, ale po oczyszczeniu kanału wentylacyjnego koło lewarka i wrzuceniu woreczków z silikonem- jest zaaaaajefajnie :)
cns80 - 08-01-2010, 10:31

Zaczął mnie ten temat interesować i zastanawiam się w jakim stanie są nasze osuszacze w klimatyzacji :) Bo sama wymiana filtra PP nic nie da jeśli osuszacz będzie niesprawny.
Manuela - 08-01-2010, 10:38

Nie mam pojęcia w jakim są stanie :) U mnie problem był tej natury, że bez klimy nie było jazdy. A po ulepszeniach prawie jej nie włączam. Bardzo chcę być na spocie we wtorek, to zaprezentuję Wam mój pończoszano koci patent ;) Mogę się nawet podzielić żwirkiem, bo mam go jeszcze ze 3 kilo ..... :lol:
cns80 - 08-01-2010, 10:41

Cytat:
Mogę się nawet podzielić żwirkiem, bo mam go jeszcze ze 3 kilo
Ja się piszę na próbę :)
Anonymous - 08-01-2010, 11:05

gdzie jest ten osuszacz z klimy?