[97-04]Galant EAxA/W - Stuki w przednim zawieszeniu - wahacz
Anonymous - 12-03-2008, 19:04
Berti, widziałeś jak u mnie jest założona rozpórka, możliwe, żeby silnik na dziurach tak na poduszce się ruszył żeby się wybić ten cm w górę i o nią uderzyć? bo tak podejrzewam że dlatego stuka u mnie
Marcino - 12-03-2008, 19:58
Wachacze robią tez w Szcecinie, niestety ttylko same sworznie, nie zmieniaja tuleji metalowo gumowych.
Anonymous - 12-03-2008, 21:11
Czarcik napisał/a: | Berti, widziałeś jak u mnie jest założona rozpórka, możliwe, żeby silnik na dziurach tak na poduszce się ruszył żeby się wybić ten cm w górę i o nią uderzyć? bo tak podejrzewam że dlatego stuka u mnie |
To baaaaardzo prawdopodobne. Silnik lekko "wstaje" na poduszkach również wtedy, kiedy agresywnie ruszasz - popróbuj na równej nawierzchni i posłuchaj - jak usłyszysz stuki - maz odpowiedź.
Ja przed wymianą wahaczy nie miałem żadnych stuków, ale przy kręceniu kierownicą skrzypiał jak stary wóź drabiniasty. Nawet mój mechanior się nieźle uśmiał, jak usłyszał, kiedy do niego podjeżdżałem
Pozdro
PS. fajne zdjęcia ze spotu. Szkoda że mnie nie było.
Mam nadzieję że z wiosną uda się zebrać wszystkich MitsuŁodziaków gdzieś w plenerze, bo kończy się "sezon gastronomiczny"
Bartek
misjonarz. - 12-03-2008, 21:34
jacek11 napisał/a: | MISJONARZ,napisałbyś czy oni robią to od ręki,czy trzeba czekać i ile? |
wystarczy rano do nich podjechać, najlepiej przed otwarciem żeby być pierwszym i wtedy auto zrobią w ciągu paru godzin. dwa razy tak u nich byłem i za każdym razem do 13 auto miałem gotowe
czynne od 8-16
Bytom Szombierki (obok stacji Statoil)
ul. Zabrzańska 23
tel (032) 286 15 97
jacek11 - 12-03-2008, 21:54
Ooooo Dzięki Ci MISJONARZ.Skontaktuję się z tymi panami po świętach,bo te stuki mnie przerażają.W sklepie sprzedawca ma wachacze po 180 zeta,ale sam nie wie jaka to będzie firma więc odpuściłem.Dzięki wielkie i pozdrawiam.
Anonymous - 16-03-2008, 06:08
Witam. Dwa tygodnie temu kupiłem gala 2,5 z 97r.
Jak ruszam z miejsca czy na 2,3,4 biegu jak dodam gazu słychać pojedyńczy stuk (tak jakby coś się nastawiło/przestawiło)w lewym przednim kole, a później cisza. Jak cofam jest tak samo. Co to może być?
Dodam jeszcze że zdarzyło mi się usłyszeć jakby delikatny metaliczny dźwięk jak skręciłem lekko koła i przychamowałem delikatnie.
jacek11 - 16-03-2008, 13:20
Jeżeli stuk jest pojedyńczy,to stawiałbym na przegub.Ale,Zawieszenie w galach jest bardzo rozbudowane więc musisz sprawdzić również pozostałe elementy zawiechy.
Anonymous - 17-03-2008, 13:07
A jest możliwość że to tulejka wahacza?
Jeżeli tak to czy da się samą tulejkę wymienić, czy cały wahacz?
I jeszcze sprawa części:
Ile mogę kosztować oryginałki wahaczy z przodu na jedną stronę? I czy opłaca się (jeżeli tak to jakie) zamienniki kupić.
Pozdrawiam
Anonymous - 17-03-2008, 14:15
damian270 napisał/a: | A jest możliwość że to tulejka wahacza?
Jeżeli tak to czy da się samą tulejkę wymienić, czy cały wahacz? |
Ja przerabiałem temat niedawno - też świeżo po zakupie
Tuleje (i sworznie) na wahaczach przednich dolnych są niestety niewymienialne. Pozostaje zakup nowych wahaczy
damian270 napisał/a: | I jeszcze sprawa części:
Ile mogę kosztować oryginałki wahaczy z przodu na jedną stronę? I czy opłaca się (jeżeli tak to jakie) zamienniki kupić.
Pozdrawiam |
W Galu masz z przodu po dwa dolne i jednym górnym wahaczu. Przy konieczności wymainy któregoś z dolnych wahaczy zaleca się wymianę obu
Teraz koszty:
w hurtowni w Łodzi jak zapytałem o wahacze dolne dostałem ceny japońskich - ok 350 zł/sztukę. Nie wiem jakiej były marki ("b.dobre japońskie"), bo ze względu na koszty odpuściłem temat. Znalazłem wahacze Nipparts w cenie 125/szt. Z tego co wiem japaneze oferuje je w podobnej cenie. Co do jakości - zrobiłem na nich dopiero ok 3tys km i jak dotąd nie mam zastrzeżeń.
Co do ceny górnego wahacza - podobnie jak w przypadku dolnych - ok 120 zł
Pozdrawiam
Bartek
seba77 - 17-03-2008, 17:11
Witam i ja mam takie pytanie od jakiegos czasu zaczelo mi cos skrzypiec przy skrecaniu i gdy wjade na jakas nierównosc ,wzielem sciagnolem kolo i popsikalem wd40 wszystkie gumy i na jakis czas ucichlo niestety znowu zaczelo skrzypiec ma ktos jakis pomysl jaka to guma skrzypi bo slychalem ale nic nie wysluchalem moze ktoz mial z was jakas przypadlosc ...
Anonymous - 17-03-2008, 17:25
jeżeli skrzypienie po deszczu kałuży to miałem ten sam problem okazało się że do wymiany dolny wahacz
seba77 - 17-03-2008, 18:41
ale pare dni temu mialem przeglad techniczny i gosciu ogladal wachacze itp i nic nie powiedzial niweiwm czy wizualnie takie cos by zobaczyl?
Anonymous - 17-03-2008, 19:00
u mnie na przeglądzie też nic nie wyszło dopiero po wizycie w warsztacie i podniesieni samochodu w górę okazało się że wahacz do wymiany
Anonymous - 17-03-2008, 19:18
flexa1 napisał/a: | jeżeli skrzypienie po deszczu kałuży to miałem ten sam problem okazało się że do wymiany dolny wahacz |
U mnie było dokładnie to samo - skrzypienie przy skręcaniu - do wymiany były oba dolne wahacze (wyrobione sworznie). Po wymianie jest cichuuuuutko
seba77 - 17-03-2008, 19:27
berti napisał/a: | Po wymianie jest cichuuuuutko |
mam nadziejeze nastanie znowu cisza bo szlak mnie trafia po naprawie napisze co bylo przyczyna.
|
|
|