[97-04]Galant EAxA/W - Tania gleba, obniżenie zawieszenia
Krzysek - 12-08-2012, 13:57
Z przodu w sedanie jak i kombi są takie same sprężyny, z tyłu są już inne.
Np Sprężyna zawieszenia tylnego Mitsubishi GALANT - 2,0 / 2,4 GDI / 2,5 V6 / 2,0 TDI firmy KAYABA sedan KBYRC5860 , a w kombi jest KYBRC5864.
Z przodu sedan/kombi KBYRC2212
Marcelinho - 12-08-2012, 14:14 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt Ja nic w swoim nie obniżałem a i tak jest bardzo niski.Czasem mam problem z wjechaniem pod krawężnik bo trze przednim zderzakiem.
eggforever - 12-08-2012, 15:05
Krzysek napisał/a: | Z przodu w sedanie jak i kombi są takie same sprężyny, z tyłu są już inne.
Np Sprężyna zawieszenia tylnego Mitsubishi GALANT - 2,0 / 2,4 GDI / 2,5 V6 / 2,0 TDI firmy KAYABA sedan KBYRC5860 , a w kombi jest KYBRC5864.
Z przodu sedan/kombi KBYRC2212 |
Ale to są chyba sprężyny nominalne. Ja chcę obniżyć go o około 40mm. Zapytałem kilka sklepów i jeden mi wskazał link do sprężyn MTS -40/-40 do kombi tylko jest mały problem z moim samochodem gdyż prześwit z przodu to około 100m a z tyłu 60mm. Gdy wstawię nowe sprężyny to tył bardzo mocno siądzie no chyba, że posadzę sam przód. Jeśli chodzi o amortyzatory to przód i tył wymieniałem zeszłego roku.
Marcelinho napisał/a: | Ja nic w swoim nie obniżałem a i tak jest bardzo niski.Czasem mam problem z wjechaniem pod krawężnik bo trze przednim zderzakiem. |
Mój za to stoi jak koza, nie daje mu tego uroku, co widzę w innych galantach
komarsnk - 12-08-2012, 20:31
W przednich też jest różnica tylko nie sedan<->kombi tylko dla różnych wersji silnikowych (2.5 i 2.0 są różne na pewno). Mój też stał - jak to Kolega nazwał - jak koza
Zmieniłem tylko przednie springi na Eibachy z ajlegroo i jest cycuś
Ale fakt - zderzak nie ma ze mną lekko...
Dread87 - 13-08-2012, 13:31
Krzysek napisał/a: | Mitsubishi GALANT - 2,0 / 2,4 GDI / 2,5 V6 / 2,0 TDI |
TDI to silniki z grupy VW;) w Mitsubishi jest 2.0 TD;)
Krzysek - 13-08-2012, 15:05
Dread87 napisał/a: | Krzysek napisał/a: | Mitsubishi GALANT - 2,0 / 2,4 GDI / 2,5 V6 / 2,0 TDI |
TDI to silniki z grupy VW;) w Mitsubishi jest 2.0 TD;) |
To żeś wyczytał nowinę
Ze strony IC kopiowałem sklep.intercars.com.pl
Pozdrawiam!
eggforever - 13-08-2012, 23:28
komarsnk napisał/a: | W przednich też jest różnica tylko nie sedan<->kombi tylko dla różnych wersji silnikowych (2.5 i 2.0 są różne na pewno). Mój też stał - jak to Kolega nazwał - jak koza
Zmieniłem tylko przednie springi na Eibachy z ajlegroo i jest cycuś
Ale fakt - zderzak nie ma ze mną lekko... |
Powiem Wam, że bardziej głupi nie byłem przy zakupie czegokolwiek innego.
Odpowiedź od eibach Polska otrzymałem ze z sedana pasują do kombi i podali linka do ich sklepu ze sprężynami od sedana natomiast inny sklep ze sprężynami MTS podaje brak różnic między 2.0 a 2.5. Także każdy pisze co innego, na forum też inne informacje a najchętniej bym kupił ori sprężyny z SE kombi, których nie mogę znaleźć na aukcjach.
komarsnk - 14-08-2012, 10:25
Wejdź sie np. do katalogu intercars i porównaj numewry i opisy np. sprężyn przednich LESJÖFORS - są różne numery dla ea2w i dla ea3w/ea5w
W skrócie:
Przód różni się dla 2.0 <--> 2.4/2.5
Tył różni się dla sedan <--> kombi
sipex - 25-08-2012, 22:05
witam,kupilem Miska z sportowym zawieszeniem i jest nizszy niż w orginale ,ale patrząc na obniżone auta kolegów z forum wydaje mi się ,że na sprężynach eibach jest niżej..wie może ktoś jak sprawdzić o ile mam obniżona zawieszke od orginału?
milo - 25-08-2012, 22:11
sipex napisał/a: | wie może ktoś jak sprawdzić o ile mam obniżona zawieszke od orginału? |
Jaki masz prześwit od zderzaka do ziemi ?
sipex - 25-08-2012, 23:03
muiał bym zmierzyć ale to jutro dopiero..i mierzyć od tego jakby rantu pod zderzakiem?czy od jakiegoś danego punktu?a i auto jest obnizone tak ze tył jest wyżej uniesiony od przodu
pitbu77 - 26-08-2012, 09:22
Mierzenie od zderzaka do ziemi to mało wiarygodna metoda. Ja mam u siebie zawias H&R od tygodnia ale mam inny zderzak niż np. SE. Mierzyć trzeba pionową odległość od krawędzi nadkola do osi piasty. Jak myślicie?
milo - 26-08-2012, 10:24
pitbu77 napisał/a: | Mierzenie od zderzaka do ziemi to mało wiarygodna metoda. Ja mam u siebie zawias H&R od tygodnia ale mam inny zderzak niż np. SE. Mierzyć trzeba pionową odległość od krawędzi nadkola do osi piasty. Jak myślicie? |
Zależy na jakich kołach stoi a mierzenie od nadkola do osi piasty w jednym przypadku zderzak będzie szorował po ziemi a w drugim będzie wysoko
Mam obniżony koła 16 i zderzak jest bardzo nisko miedzy kołem a błotnikiem przerwa jest nie całe 2 cm
robertdg - 26-08-2012, 11:00
Można mierzyć albo tak jak napisał pitbu77, albo w punkcie mocowania zawieszenia - najlepiej na sankach przy wahaczu prostym, dlaczego Zderzak to punkt najbardziej narażony na uszkodzenia, zniekształcenia itp Nie wspominając już kto na jakich oponach jeździ, kto ma LPG w bagażniku (wtedy zderzak przedni będzie ewidentnie wyżej gdyż przednia oś będzie dla niego dźwignią), czy przypadkiem nie wozi worka ziemniaków w bagażniku, albo spręzyna jest pęknięta w zawieszeniu, poziom zatankowania tez ma znaczenia. Podstawa to wykonywać pomiar na wypoziomowanej powierzchni.
sipex - 26-08-2012, 22:21
zmierzyłem odległość od rantu na samym środku błotnika do tego kapselka na feldze czyli do środka piasty i z przodu jest 36cm a z tyłu 37 cm..powiedzcie koledzy ile jest w orginale a ile na sprężynach eibach?
|
|
|