To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Jak carisma 1.6 sprawuje się na LPG?

tanatos666 - 18-08-2010, 20:59

ja mam zwykły lpg zrobione 30 tysi czasem sobie strzeli i to wszystko reszta bez zarzutu no moze tylko ze moc slaba bo to zwykly lpg ale jak chce miec moc to sobie na pb wlacze i po sprawie nic nie wymieniane silnik ok.a jeszcze spalanie no to w miescie 12 do 13 w trasie 8.5
mpoplaw - 02-12-2010, 09:28

chciałem się zameldować, że wczoraj zagazowałem swoją cari 1,6 99KM, jak na razie sekwencja BRC działa bez zarzutu, w porównaniu do starej instalacji pierwszej generacji z starego Opla to to jest po prostu bajka, ani spadku mocy, ani szarpania przy przełączaniu, ani innych dziwnych oznak, i nawet sygnalizacja LPG w zbiorniku jest i nie trzeba się domyślać czy już potrzebne tankowanie czy dopiero za chwilę, a całość z montażem i gwarancją 2500zł

jedyna wada to że wziąłem butlę 42L i trochę wystaje, a bagażnik jakiś taki się mniejszy zrobił, nic to, zawsze można kufer na dach założyć :p

PS byłem już na stacji tankowania, za cały zbiornik do pełna zapłaciłem 62zł, :biggrin: grosze w porównaniu do PB-95

przewodów nie wymieniałem nie było potrzeby

Saqu - 02-12-2010, 14:52

mpoplaw napisał/a:
za cały zbiornik do pełna zapłaciłem 62zł,

TO miałeś trochę gazu jeszcze w zbiorniku :P
zatankowałeś jakieś 26l Gazu :P przy dzisiejszych cenach :P

mpoplaw - 02-12-2010, 18:23

u nas w łodzi 2,18zł/L weszło 28L, ale podobno na BRC można jeździć do suchego zbiornika bo instalacja automatem przełączy się na PB-95 jak wyczuje brak LPG i wtedy jak podjadę na stację to zaszaleję za 75zł :P
Saqu - 02-12-2010, 19:13

to i tak 42 l u was kosztują 91zł a uwierz czasami da się zatankować tyle ile butla ma ;)

U nas w lubuskim LPG kosztuje 2.30 a czasami nawet na Shellu sobie życzą 2.42 :( skandal

@edit. 18.02.2011
obecnie jakoś od 2 miesięcy trzyma się cena 2.7za 1l...

cwaniak - 18-02-2011, 12:34

Postanowiłem odkopać ten temat, ponieważ planuje zagazowac swoja Cari 1.6 16v 2001. Moze Koledzy byście doradzili jaki gaz zamontowac i gdzie butle wsadzic??
Saqu - 18-02-2011, 19:41

Co do jakiego gazu to Ci nie podpowiem, może jedynie że dobre rozwiązanie to sekwencja ;)
tylko dodam od siebie, że wygodnym rozwiązaniem jest butla w koło zapasowe, do tego zakupić jeżeli nie masz koło dojazdowe, ewentualnie te "magiczne spreje" typu "koło zapasowe". dojazdówka zajmuje mniej miejsca niż zwykłe koło, a na dojazd wystarczy noi z kolei jak będziesz potrzebował coś większego do bagażnika wsadzić to robisz wypad z kołem i wkładasz sobie ;) butla wtedy tak nie ogranicza jak taka montowana za siedzeniami ;)

kamir - 18-02-2011, 20:01

radeksz82, ja na wiosnę też montuje sobie instalację gazową.
Sekwencja ( dowiadywałem się i do mojego silnika 1.8 SOHC koszt 2100 PLN ) , butla w miejsce koło, żeby nie zawalała połowy bagażnika.

tom1312 - 18-02-2011, 22:56

kamir jak za 2100 to bardzo dobra cena. Powiem nawet że bardzo dobra :wink: Przypilnuj tylko żeby Ci dobre części zamontowali, szczególnie wtryski i reduktor :wink:
mpoplaw - 19-02-2011, 07:39

jak montować LPG to tylko teraz, gdy na stacjach drożyzna a w warsztatach pustki, na wiosnę jak LPG zacznie tanieć to w warsztatach zrobi się ruch i ceny na montaż zaczną piąć się w górę
kamir - 19-02-2011, 09:56

mpoplaw, tylko, że na razie licho z pieniędzmi.... ;/
remi - 10-03-2011, 10:11

w maju 2009 założyłem sekwencyjną instalację BRC siquent 24 (nie wiem jak to się pisze). Do tej pory przejechała jakieś 35 tys. km. Koszt instalacji 2900 zł. Wlew gazu w baku, butla w kole zapasowym. Do tej pory nic nie robiłem, jeździ OK (byle nie zapeszyć). Spalania gazu w mieście nie jestem w stanie podać. W trasie około 8,5 litra, dojazd do pracy (po wioskach) i czasem wyjazd do miasta (taka codzienna jazda) wychodzi około 10 litrów (jednak nigdy więcej niż 10), ostatnio latałem po autostradzie i spalanie wyszło około 14 litrów ale kręciłem cały czas w okolicach 150 - 170 km/h. (nie wiem ile może spalić najmniej bo nigdy nie sprawdzałem, wychodzę z założenia, że gorszy od EKO-DRIVERA jest tylko EKO-DRIVER WEGETARIANIN). Ogólnie jestem zadowolony, jedyny mankament to koło zapasowe na wierzchu, jednak na zimę mam normalny zapas w specjalnym pokrowcu a na lato właśnie załatwiłem sobie dojazdówkę i oczywiście częste wizyty na stacji paliw. Z pierdół to mogę jeszcze napisać, że mnie troszkę denerwują stukania pracujących wtryskiwaczy gazu - cenię sobie bardzo cichą pracę cari i one mi troszkę przeszkadzają jednak wybaczam im to. (Dodam tylko że w środku auta ich nie słychać, słychać je tylko jak się stoi na zewnątrz). Ogólnie polecam.
Cornholio - 11-03-2011, 09:29

Ja mam sekwencję Stag założona z 2 lata temu cena 2300 zrobione z 50tyś km bez wiekszych problemów. Byłem kilka razy na regulacji bo mi lambda świrowała, w końcu ustawili jak ma byc i jest OK. Teraz coś zaczęły mi wtryskiwacze klepać (najtańsza czerwona listwa Valtek). Powiedziano mi że można zregenerować, choć koszt nowej to 100zł
Dobija mnie rosnąca cena gazu. Kiedy montowałem instalację kosztował 1,69 za niecałe 7 dych lałem cały zbiornik a teraz prawie 100zł.

Saqu - 11-03-2011, 10:47

Cornholio napisał/a:
Dobija mnie rosnąca cena gazu.

gaz zaraz będzie szedł w dół jako kończy się okres grzwczy, a benzyna to co nie idzie w górę?
już ponad 5zł kosztuje....

Cornholio - 11-03-2011, 13:32

Tak tylko benzyna wzrosła o kilka % a gaz o 30% rok do roku!!! Jak to wytłumaczyć?! Co z tą niską akcyzą za paliwo ekologiczne?!