Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku
Anonymous - 12-02-2008, 20:47
tak , na co dzień jeżdżę z krótkim ale długi jeszcze dopracowuję więc nie podam Ci dokładnie wymiarów , jak wrócę z ferii to się zabiorę na poważnie za to ....powiem tylko że na tym króciutkim mam zasięgi odbiorcze 7-10km a nadawcze do 5-7km co jest wystarczające w tej aplikacji (CB) DXów nie mam zamiaru "strzelać"
PS. pomiary w mieście Wwa czyli trochę trudno jest je oceniać ale biorąc pod uwagę jaki jest "mętlik" na CB to i tak OK dla orientacji się gdzie dzisiaj jeźdżą lub stoją wystarczy..
PS2. ta antena ma taką śrubę mocującą bat i można go dzięki temu wymieniać.. jedno jest pewne instalacja na stałe nie stwarza zagrożenia zmiany SWR a po co bat długi po "druty" tramwajowe jak ma SWR 1,5 czy 2... ale nie chcę tu wywoływać dyskusji of course
AHA jeszcze jedno FM teraz chodzi jak zloto (oryginalna antena ma przedwzmacniacz ale chyba do bani ..) wszystkie opisywane w innych wątkach problemy z radiem zanikły , ma normalną czułość...
Anonymous - 10-03-2008, 21:42
witam, wlasnie zostalem posiadaczem nowego cb radia i bede montowal go w outlanderze I .mam pare pytan dotyczacych montazu .jak i ktoredy najlepiej poprowadzic kabel od anteny, czy da sie zasilanie podlaczyc inaczej niz przez gniazdo(zapalniczki.) jezeli macie jakies inne ciekawe pomysly tego dotyczace ,prosze o podpowiedz.zdjecia mile widziane.olabart licze szczegolnie na Twoja pomoc:P. dzieki i pozdrawiam:)
olabart - 11-03-2008, 07:41
Tak na szybko:
Zamontowanie radia i gruszki (to radio najlepiej pasowało ze względu na wielkość, wygląd, jakość dla mnie wystarczająca
Tyle może wystawać - jeżeli wystawisz więcej będziesz zawadzał ręką przy zmianie biegów
Podłączenie i otwory z tyłu
Tyle fotek. Przewód antenowy puszczony prawym przednim słupkiem do góry, obok uszczelek przy dzwiach, oczywiście trzeba je odciągnąć. Antenę Polecam podwójną, tj. radiową i CB w jednym. Wizualnie najlepsza, nietrudna do założenia, ale zasięg mniejszy niż na długiej. Mój sposób montażu anteny jest dosyć skomplikowany, ale wygląda w miarę i zasięg dobry. Antenę (jeżeli będzie długa) kup z odkręcanym(ręcznie a nie imbusem)batem, sciągaj go w sytuacjach umożliwiających kradzież. Będziesz miał na imbusa lub na stałe stracisz całą antenę. Na razie tyle - brak czasu - jak pytania - pisz. Pozdr.
[ Dodano: 11-03-2008, 08:08 ]
Jeszcze jedno. Zasilanie z przewodu do zapalniczki - oczywiście przez lutowanie.
Anonymous - 20-03-2008, 11:55
wielkie dzieki za pomoc a szczegolnie za zdjecia, ktore mi w duzym stopniu pomogly. tak z ciekawosci Olabart do czego sluzy ten przełącznik miedzy zapalniczka a włacznikiem swiatel awaryjnych? jeszcze raz dzieki i pozdrawiam:)
Gene - 20-03-2008, 12:10
Olabart, brawo
olabart - 20-03-2008, 12:54
Ten przełącznik "występuje w wersjach dla uboższych " czyli w tych , co ich właściciele za wszelką cenę chcą jeździć dobrym samochodem, ale nie za bardzo chcą za tą przyjemność płacić na stacji benzynowej. To przełącznik na zasilanie gazowe. Pozdr.
Anonymous - 22-04-2008, 09:44
witam
w temacie problemu antenki do CB może komuś sie przyda:
http://www.alan.pl/produkt_szczegoly.php?prod=1488
oczywiście jest to jakiś kompromis, jeśli ktoś nie potrzebuje dalekosiężnych zasięgów.
olabart - 22-04-2008, 10:14
Fajna sprawa. Następnym razem skorzystam z tego gadżetu. Od siebie tylko dodam, że na allegro są po około 200zł. Pozdr.
Gene - 22-04-2008, 10:38
robin35, podobno to srednio robi... a w patykach jest naprawde slabo
Hiszpan - 22-04-2008, 18:43
No cóż, Panowie. Od jakiegoś czasu się zastanawiam właśnie nad zamontowaniem CB do swojego Outka. Pewno się jeszcze chwilę pozastanawiam, gdyż zupełnie się na tym nie znam
Radio - nie mam pojęcia jakie
antenka - pewno ten dual z radiową (montowany w miejscu oryginalnej anteny), który się już gdzieś na forum przewijał
Anonymous - 24-04-2008, 22:26 Temat postu: cb 1.Siem witam i mówię Dzien dobry
2. u mnie cb jeździ w podłokietniku (środkowym)- jakoś poręcznie,zasilanie na miejscu.
3. z anteną to kibel- przewód nie mieści się w szczelinie pomiędzy klapą a dachem, ociera badziewie na środku,
next time antenowy chyba drzwiami "puszczę"
[ Dodano: 06-05-2008, 23:04 ]
Dzisiaj zaobserwowałem ciekawe miejsce na antenę.
W offroadowym patrolu magnes stał.. na masce, przy szybie
po przemyśleniu, wcale nie głupio. A blacha równiuśka, nie jakieś alumimnium
I kabel nie wcina się przy wyjmowaniu walizek
Anonymous - 12-05-2008, 20:35
Witam
przymierzam się do zakupu CB moje pytanie jest takie jakie polecacie ?(chętnie linki z allegro) nie znam się na tym i liczę na waszą pomoc co warto kupić jeśli ma to coś dać jeżdżę tylko po mieście
gdzie można CB zamontować pomijając miejsce w którym ma CB olabart
[ Dodano: 12-05-2008, 20:37 ]
aha i czy to prawda że magnes od anteny lakier staje się później wyblakły ?
i przy ilu można się spodziewać że antenka odpadnie
na miasto duża antena czy mały prezes
Anonymous - 10-06-2008, 18:19
Ja poki co z braku czasu, a przenioslem radio z innego autka, daje antene na ten kawalek blachy nad tylna klapa - trzyma sie niezle (Out 2007). Ale tez pomysle o tj dualnej
olabart - 11-06-2008, 14:19
Założyłem sąsiadowi dualną antenkę. Jej możliwości do cb radia są średnie - myślę że ok. połowy z tych co przy batach. Ale jutro sąsiad jedzie w trasę i dokładnie sprawdzi zasięgi. Trzeba przyznać że ładnie wygląda, radio FM lepiej odbiera, jest krótsza - brak problemów z wysokością pomieszczeń, zapewnia anonimowość przy policji, mała szansa kradzieży (ja straciłem na razie raz) dobre wykonanie poza uszczelką która wygląda na marną, ale zobaczymy. Pozdr.
Anonymous - 11-06-2008, 23:23
Odnośnie anteny TRIFLEX zaproponowanej w linku przez Robin35 ...mogę ją śmiało polecić.Używam ją w Outku II od jakiegoś czasu i jestem naprawdę zadowolony.Poza miastem jest bez najmniejszego zarzutu ..zasięg spory ok 6-8 km .Natomiast w mieście ....a pracuje ona w W-wie daje sobie spokojnie radę ..zasięg ok.2km.Oczywiście mam do tego radyjko Presidenta z redukcją szumów...i jest naprawdę ok. Dodatkowym plusem jest jej wygląd ... jak antena radiowa. Samo radio mam przyczepione na rzepy przy fotelu kierowcy...ponieważ jestem "spory",fotel jest na max.cofnięty i w ten sposób po prawej stronie jest sporo wykładziny która pięknie trzyma rzepy...radio jest pod ręką ..i nie trzeba montować żadnych dodatkowych głośników.Zaleta takiego montażu jest oczywista...żadnych dodatkowych dziur ...a i wszystkie schowki są nadal dostępne. Jeżeli ktoś ma fotel przesunięty bardziej do przodu..może zamontować radio po stronie pasażera.
Ps.
Ponieważ korzystam również z bus-a..często radyjko przenoszę do niego.I tam używam anteny na magnes o długości 1m. I porównując obie anteny...zdecydowanie lepiej spisuje się TRIFLEX w outku.
|
|
|