To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

Anonymous - 12-02-2008, 20:47

tak , na co dzień jeżdżę z krótkim ale długi jeszcze dopracowuję więc nie podam Ci dokładnie wymiarów , jak wrócę z ferii to się zabiorę na poważnie za to ....powiem tylko że na tym króciutkim mam zasięgi odbiorcze 7-10km a nadawcze do 5-7km co jest wystarczające w tej aplikacji (CB) DXów nie mam zamiaru "strzelać" :badgrin:
PS. pomiary w mieście Wwa czyli trochę trudno jest je oceniać ale biorąc pod uwagę jaki jest "mętlik" na CB to i tak OK dla orientacji się gdzie dzisiaj jeźdżą lub stoją wystarczy..
PS2. ta antena ma taką śrubę mocującą bat i można go dzięki temu wymieniać.. jedno jest pewne instalacja na stałe nie stwarza zagrożenia zmiany SWR a po co bat długi po "druty" tramwajowe jak ma SWR 1,5 czy 2... :mrgreen: ale nie chcę tu wywoływać dyskusji of course :oops: :badgrin:

AHA jeszcze jedno FM teraz chodzi jak zloto (oryginalna antena ma przedwzmacniacz ale chyba do bani ..) wszystkie opisywane w innych wątkach problemy z radiem zanikły , ma normalną czułość...

Anonymous - 10-03-2008, 21:42

witam, wlasnie zostalem posiadaczem nowego cb radia i bede montowal go w outlanderze I .mam pare pytan dotyczacych montazu .jak i ktoredy najlepiej poprowadzic kabel od anteny, czy da sie zasilanie podlaczyc inaczej niz przez gniazdo(zapalniczki.) jezeli macie jakies inne ciekawe pomysly tego dotyczace ,prosze o podpowiedz.zdjecia mile widziane.olabart licze szczegolnie na Twoja pomoc:P. dzieki i pozdrawiam:)
olabart - 11-03-2008, 07:41

Tak na szybko:
Zamontowanie radia i gruszki (to radio najlepiej pasowało ze względu na wielkość, wygląd, jakość dla mnie wystarczająca

Tyle może wystawać - jeżeli wystawisz więcej będziesz zawadzał ręką przy zmianie biegów

Podłączenie i otwory z tyłu

Tyle fotek. Przewód antenowy puszczony prawym przednim słupkiem do góry, obok uszczelek przy dzwiach, oczywiście trzeba je odciągnąć. Antenę Polecam podwójną, tj. radiową i CB w jednym. Wizualnie najlepsza, nietrudna do założenia, ale zasięg mniejszy niż na długiej. Mój sposób montażu anteny jest dosyć skomplikowany, ale wygląda w miarę i zasięg dobry. Antenę (jeżeli będzie długa) kup z odkręcanym(ręcznie a nie imbusem)batem, sciągaj go w sytuacjach umożliwiających kradzież. Będziesz miał na imbusa lub na stałe stracisz całą antenę. Na razie tyle - brak czasu - jak pytania - pisz. Pozdr.

[ Dodano: 11-03-2008, 08:08 ]
Jeszcze jedno. Zasilanie z przewodu do zapalniczki - oczywiście przez lutowanie.

Anonymous - 20-03-2008, 11:55

wielkie dzieki za pomoc a szczegolnie za zdjecia, ktore mi w duzym stopniu pomogly. tak z ciekawosci Olabart do czego sluzy ten przełącznik miedzy zapalniczka a włacznikiem swiatel awaryjnych? jeszcze raz dzieki i pozdrawiam:)
Gene - 20-03-2008, 12:10

Olabart, brawo :!:
olabart - 20-03-2008, 12:54

Ten przełącznik "występuje w wersjach dla uboższych :finga: " czyli w tych , co ich właściciele za wszelką cenę chcą jeździć dobrym samochodem, ale nie za bardzo chcą za tą przyjemność płacić na stacji benzynowej. To przełącznik na zasilanie gazowe. Pozdr.
Anonymous - 22-04-2008, 09:44

witam
w temacie problemu antenki do CB może komuś sie przyda:
http://www.alan.pl/produkt_szczegoly.php?prod=1488
oczywiście jest to jakiś kompromis, jeśli ktoś nie potrzebuje dalekosiężnych zasięgów.

olabart - 22-04-2008, 10:14

Fajna sprawa. Następnym razem skorzystam z tego gadżetu. Od siebie tylko dodam, że na allegro są po około 200zł. Pozdr.
Gene - 22-04-2008, 10:38

robin35, podobno to srednio robi... a w patykach jest naprawde slabo :|
Hiszpan - 22-04-2008, 18:43

No cóż, Panowie. Od jakiegoś czasu się zastanawiam właśnie nad zamontowaniem CB do swojego Outka. Pewno się jeszcze chwilę pozastanawiam, gdyż zupełnie się na tym nie znam :oops:
Radio - nie mam pojęcia jakie :doubt:
antenka - pewno ten dual z radiową (montowany w miejscu oryginalnej anteny), który się już gdzieś na forum przewijał :roll:

Anonymous - 24-04-2008, 22:26
Temat postu: cb
1.Siem witam i mówię Dzien dobry :)

2. u mnie cb jeździ w podłokietniku (środkowym)- jakoś poręcznie,zasilanie na miejscu.
3. z anteną to kibel- przewód nie mieści się w szczelinie pomiędzy klapą a dachem, ociera badziewie na środku,
next time antenowy chyba drzwiami "puszczę"

[ Dodano: 06-05-2008, 23:04 ]
Dzisiaj zaobserwowałem ciekawe miejsce na antenę.
W offroadowym patrolu magnes stał.. na masce, przy szybie :shock:
po przemyśleniu, wcale nie głupio. A blacha równiuśka, nie jakieś alumimnium :D
I kabel nie wcina się przy wyjmowaniu walizek :)

Anonymous - 12-05-2008, 20:35

Witam
przymierzam się do zakupu CB :) moje pytanie jest takie jakie polecacie ?(chętnie linki z allegro) nie znam się na tym i liczę na waszą pomoc co warto kupić jeśli ma to coś dać jeżdżę tylko po mieście
gdzie można CB zamontować pomijając miejsce w którym ma CB olabart

[ Dodano: 12-05-2008, 20:37 ]
aha i czy to prawda że magnes od anteny lakier staje się później wyblakły ?
i przy ilu można się spodziewać że antenka odpadnie :D
na miasto duża antena czy mały prezes

Anonymous - 10-06-2008, 18:19

Ja poki co z braku czasu, a przenioslem radio z innego autka, daje antene na ten kawalek blachy nad tylna klapa - trzyma sie niezle (Out 2007). Ale tez pomysle o tj dualnej
olabart - 11-06-2008, 14:19

Założyłem sąsiadowi dualną antenkę. Jej możliwości do cb radia są średnie - myślę że ok. połowy z tych co przy batach. Ale jutro sąsiad jedzie w trasę i dokładnie sprawdzi zasięgi. Trzeba przyznać że ładnie wygląda, radio FM lepiej odbiera, jest krótsza - brak problemów z wysokością pomieszczeń, zapewnia anonimowość przy policji, mała szansa kradzieży (ja straciłem na razie raz) dobre wykonanie poza uszczelką która wygląda na marną, ale zobaczymy. Pozdr.
Anonymous - 11-06-2008, 23:23

Odnośnie anteny TRIFLEX zaproponowanej w linku przez Robin35 ...mogę ją śmiało polecić.Używam ją w Outku II od jakiegoś czasu i jestem naprawdę zadowolony.Poza miastem jest bez najmniejszego zarzutu ..zasięg spory ok 6-8 km :) .Natomiast w mieście ....a pracuje ona w W-wie daje sobie spokojnie radę ..zasięg ok.2km.Oczywiście mam do tego radyjko Presidenta z redukcją szumów...i jest naprawdę ok. Dodatkowym plusem jest jej wygląd ... jak antena radiowa. Samo radio mam przyczepione na rzepy przy fotelu kierowcy...ponieważ jestem "spory",fotel jest na max.cofnięty i w ten sposób po prawej stronie jest sporo wykładziny która pięknie trzyma rzepy...radio jest pod ręką ..i nie trzeba montować żadnych dodatkowych głośników.Zaleta takiego montażu jest oczywista...żadnych dodatkowych dziur ...a i wszystkie schowki są nadal dostępne. Jeżeli ktoś ma fotel przesunięty bardziej do przodu..może zamontować radio po stronie pasażera.

Ps.
Ponieważ korzystam również z bus-a..często radyjko przenoszę do niego.I tam używam anteny na magnes o długości 1m. I porównując obie anteny...zdecydowanie lepiej spisuje się TRIFLEX w outku.