[97-04]Galant EAxA/W - [EAx 97-04] TUNING MECHANICZNY GALANTA EA5
Krzys - 28-08-2007, 12:41
czekoladka_1981 napisał/a: | Czy nie lepiej cały VR4 z USA z kierownicą po naszej stronie. |
Niema takich
czekoladka_1981 - 28-08-2007, 12:52
KRZYCHOO też miałam propozycję na tiuning z nitro lepiej się połaca i przyrost jest większy.
Krzys - 28-08-2007, 13:00
czekoladka_1981 napisał/a: | KRZYCHOO też miałam propozycję na tiuning z nitro lepiej się połaca i przyrost jest większy. |
za nitro już dawno podzękowałem,za duże ryzyko uszkodzenia silnika i tylko pare strzałów frajdy...
i znowy napełniać butlę
Wolałbym dołorzyć troszkę i mieć stałą moc
czekoladka_1981 - 28-08-2007, 13:25
a czytałeś tohttp://www.mitsubishi-g...pic.php?t=11853
Anonymous - 28-08-2007, 13:34
mam pytanko : a jak to będzie działać z instalacją gazową jeżeli chodzi o zmianę elektroniki?
roch_27 - 28-08-2007, 14:07
czekoladka_1981 napisał/a: | Czy nie lepiej cały VR4 z USA z kierownicą po naszej stronie. | jeżeli mowa o EC5A/W to nie ma takiego
novy - 28-08-2007, 14:41
Widzę, że tu fajny topic zarzuciliście.
Sam z chęcią bym podniósł moc swojego gala SE, ale tak jak pisze Krzys, też wolę stałą moc niż kilka strzałów.
Z tego co poczytałem, rozumiem, że nie da się zamontować samego silnika od VR4 do normalnego gala? Rozwali sprzęgło, skrzynię i ukręci półośki? Trzeba montować napęd na 4 łapy?
Czy bazowo silnik 2,5 od normalnego gala jest inny niż ten od VR4? Wystarczyło by zamontować turbiny? A dało by się wogóle zamontować np. jedno turbo to tego silnika? Jeśli tak to ile można by zyskać na mocy i momencie? A kwestia wytrzymałości silnika? Spalania paliwa? Wymiany innych rzeczy, jak dolot powietrza, wydech....etc?
Krzyzak - 28-08-2007, 18:02
novy, bazowo caly Galant EC5 rozni sie drastycznie od EA5 - podobna jest tylko obudowa
silnik, naped, zawieszenie, podloga itd. bardziej przypomina EVO niz Galanta
Krzys - 28-08-2007, 19:30
novy napisał/a: | Widzę, że tu fajny topic zarzuciliście.
Sam z chęcią bym podniósł moc swojego gala SE, ale tak jak pisze Krzys, też wolę stałą moc niż kilka strzałów.
Z tego co poczytałem, rozumiem, że nie da się zamontować samego silnika od VR4 do normalnego gala? Rozwali sprzęgło, skrzynię i ukręci półośki? Trzeba montować napęd na 4 łapy?
Czy bazowo silnik 2,5 od normalnego gala jest inny niż ten od VR4? Wystarczyło by zamontować turbiny? A dało by się wogóle zamontować np. jedno turbo to tego silnika? Jeśli tak to ile można by zyskać na mocy i momencie? A kwestia wytrzymałości silnika? Spalania paliwa? Wymiany innych rzeczy, jak dolot powietrza, wydech....etc? |
novyda sie sam przód podpiąć ale niewiadomo czy będzie stabilny...
280kucy na jedną oś
a co do silników to my mamy sohc a vr4 to dohc...
a co do załorzenia turbo to koszt duży
wolałbym jednak swap od vr4...
masz przynajmniej 280kucy na wejściu i możesz se jeszcze podkręcić a do zwykłego 2.5 może i dojdziesz do tych 280 ale nic dalej
novy - 30-08-2007, 13:24
Krzyś, mówiąc swapa masz na myśli przełożenie silnika od VR4 do EA5?? Jeśli jest tak jak pisze Krzyżak, to jest to raczej mało wykonalne, a już na pewno niebezpieczne...
Nie wiem także jaka jest różnica między DOHC a SOHC...??
aha...no i więcej jak 280KM nie jest mi do życia potrzebne...narazie
Krzys - 30-08-2007, 13:39
novy napisał/a: | Krzyś, mówiąc swapa masz na myśli przełożenie silnika od VR4 do EA5?? Jeśli jest tak jak pisze Krzyżak, to jest to raczej mało wykonalne, a już na pewno niebezpieczne...
Nie wiem także jaka jest różnica między DOHC a SOHC...?? |
Mam na myśli przełożenie silnika,napędów i co tam jest do życia potrzebne...
Jest to wykonalne,bo autoR to zrobił i fura jezdzi
sohc- jeden wałek
dohc-dwa wałki
novy napisał/a: | aha...no i więcej jak 280KM nie jest mi do życia potrzebne...narazie |
No ale 163KM to troszkę mało
novy - 30-08-2007, 14:11
Krzys napisał/a: | Mam na myśli przełożenie silnika,napędów i co tam jest do życia potrzebne...
Jest to wykonalne,bo autoR to zrobił i fura jezdzi |
Wiem, widziałem, pozazdrościłem....
Ale z tego co wiem to autoR przełożył kierownice na lewą strone a podwozie miał orginalne od VR4. Tak jak Krzyżak pisał podwozie od VR4 jest od Evo a nie od Galanta. Więc przełożenie napędu i silnika z VR4 do EA5 jest raczej....niemożliwe?
Poza tym nie mam na tyle wiedzy aby samemu zrobić przeróbke, nie mówiąc już o możliwościach warsztatowych czy narzędziowych....
roch_27 - 30-08-2007, 14:13
novy napisał/a: | Ale z tego co wiem to autoR przełożył kierownice na lewą strone a podwozie miał orginalne od VR4. | dokładnie a nie żaden swap
pozdro
Krzys - 30-08-2007, 14:58
[ Dodano: 30-08-2007, 18:55 ]
roch_27 napisał/a: | novy napisał/a: | Ale z tego co wiem to autoR przełożył kierownice na lewą strone a podwozie miał orginalne od VR4. | dokładnie a nie żaden swap |
autoR robił swap wszystkiego do europejczyka,a nie przekładał kiery do angola,byłem i widziałem więc jak niewiecie to niegadajcie...
Anonymous - 30-08-2007, 22:47
Dzięki Krzys za sprostowanie, tak zrobiłem swapa a trochę więcej info i zdjęć macie tu:legnum
|
|
|