To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Demontaż konsoli - wymiana żarówek Carisma fot

Jacek Wawa - 13-06-2009, 00:27

Chciałbym podzielić się swoimi uwagami na temat wymiany żarówek w konsoli. Zaczynamy od zdjęcia górnej części konsoli tej z zegarkiem i wylotami nawiewów. Nie radzę używać niczego więcej niż ręce bo napewno skończy się to śladami na plastiku. Chwytamy ją za wystającą część przy zegarku i ciągniemy ją z wyczuciem w kierunku tylniej szyby równolegle to ziemi. Gdy stopniowo już wszystkie zaczepy puszczą wtedy przednią część górnej konsoli trzeba lekko unieść żeby wyszła. Górną konsolę najlepiej położyć na jakiejś szmatce, żeby nie porysować deski rozdzielczej.

Teraz czas na dolną osłonę plastikową. Odkręcamy trzy śruby: dwie na górze i jedną za popielniczką. Osłona trzyma się jeszcze na czterech zaczepach po dwa na na kazdym boku. Po wyczepieniu trzymają ją dwa kable: jeden od zapalniczki samochodowej i jej podświetlenia i drugi od podświetlenia popieliniczki. Nie odłączamy ich, chyba, że wymieniamy w tych miejscach żarówki.

I teraz żarówki w regulacji nawiewu. Już nic nie odkręcamy. Na szczęście zrezygnowałem z pomysłu odłączania linek od regulacji nawiewu bo nie chciałem nic popsuć. Miałem już darować sobie wymianę żaróweczki przy regulacji temperatury ale po przeanalizowaniu i obejrzeniu wszystkiego z różnych stron doszedłem do tego co i jak.

Zaczynamy od zdjęcia pokrętła od regulacji temperatury.
Należy podważyć lekko płaskim, małym śrubokrętem zaczepy (zaznaczone zielonymi strzałkami), na końcu pokrętła.

http://www.fotosik.pl/pok...4c86197c86.html

Dostęp jest od góry od strony przedniej szyby. (Jeśli ktoś chciałby zdjąć pokrętło od ustawiania kierunku nawiewu to dostęp jest od dołu. Tutaj nie ma potrzeby zdjemowania tego pokrętła.) Podważamy i jednocześnie ciągniemy. Po zdjęciu pokrętła mamy dostęp do zatrzasku elementu z żarówkami.

http://www.fotosik.pl/pok...eee4edac7b.html

Podważamy je cienkim płaskim śrubokrętem jednocześnie ciągnąc z tyłu.
Gdy zaczepy puszczą możemy odchylić element z żarówkami i wymienić te które potrzeba.

http://www.fotosik.pl/pok...e7f6665d55.html

Anonymous - 15-07-2009, 22:51
Temat postu: wymiana kratek nawiewu w konsoli środkowej
Czy ktoś z Was wymieniał może same kratki nawiewu??
Przeczytałem właśnie jak sie zabrać do zdjęcia tej konsoli ale nie wiem co zrobić później??
Jak porozpinać t wszystkie cięgna?
Poza tym musze kupić na allegro te kratki a może całą konsole górną?? Nie wiem na co wzrócić uwage przy kupnie. Prosze pomóżcie

robus75 - 19-10-2009, 23:04

Prosze o rade. Nie swieci mi czesc radia w mojej Cari. To ta czesc z podswietleniem przyciskow szukania stacji i przyciski z 1 i 2. jak duzy to problem wymienic taka zarowke i jaka tam zarowka jest potrzebna
Drapichrust - 16-04-2010, 09:40

Witam,
u mnie wygląda sprawa tak - nie świeci mi podświetlenie od przycisku świateł awaryjnych. Nawet po ich włączeniu. Tak jak w większości aut po naciśnięciu powinna migać razem z światłami kierunkowskazów. Czy chcąc zabrać się za wymianę żarówki to muszę rozbierać cały kokpit zaczynając od komputera? Czy można się jakoś dobrać do niego nie wywalając tego wszystkiego?

RoBSoN_97 - 04-05-2010, 19:29

Witam. Jak kupiłem swoją Cari to już nie miałem podświetlenia zegarka i to mnie strasznie denerwowało, chciałem sam sobie podświetlić, ale najpierw wziąłem się za poszukanie informacji. Ucieszyło mnie że jest fabrycznie podświetlony, tylko szkoda, że nie świeci. Oprócz zegarka nie ma podświetlenia ani popielniczki, ani zapalniczki (zapalniczka normalnie działa). Z tego co się tu doczytałem to prawdopodobnie jakiś bezpiecznik, który się znajduje przy kierownicy. A wie ktoś gdzie dokładniej, w jakiej okolicy, czy np. blisko stacyjki, czy po przeciwnej? Czy może być tak, że to jednak nie bezpiecznik tylko przepaliły mi się te trzy żarówki.
Anonymous - 05-05-2010, 07:21

tez brak u mnie podswietlenia popielniczki i zapalniczki sprawdzilem instalacje (brak +) wiec byc moze bespiecznik ale gdzie? zarowki sa OK
plecho1 - 05-05-2010, 08:43

Bezpieczniki są nad nogami kierowcy po lewej stronie. Aby się do nich dostać należy odkręcić całą oslone.
RoBSoN_97 - 09-05-2010, 22:11

Sprawdziłem u siebie bezpieczniki znajdujące się przy nogach po stronie kierowcy, wszystkie bezpieczniki są dobre, zostaje więc, że żarówki są przepalone :(
Może jakoś wcześniej nie zwróciłem tak uwagi, ale jest podświetlenie popielniczki (na biało i może przez to nie było tak widać- sam nie wiem) wcześniej wydawało mi się, że i podświetlenie popielniczki nie działa. Niedługo zabiorę się za wymianę żarówek zegarka i od zapalniczki. A zapalniczka standardowo na jaki kolor jest podświetlana? Jest czerwona otoczka, czy na biało jak popielniczka?
Jaka jest żarówka od kontrolki rezerwy paliwa? Bo też mi się nie świeci- pewnie przepalona.

siwek - 20-06-2010, 12:37

Mam pytanie dotyczące podświetlenia zegarka.

Wymieniłem dziś żaróweczkę w zegarku i efekt bardzo fajny - tzn. świeci :mrgreen:

Jednak świeci nie wtedy co powinno, tzn świeci od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce lecz jak tylko włączam światła to...gaśnie.

Co jest nie tak? Czy jakieś kabelki są źle podpięte?

plonking - 20-06-2010, 13:06

siwek napisał/a:
Mam pytanie dotyczące podświetlenia zegarka.

Wymieniłem dziś żaróweczkę w zegarku i efekt bardzo fajny - tzn. świeci :mrgreen:

Jednak świeci nie wtedy co powinno, tzn świeci od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce lecz jak tylko włączam światła to...gaśnie.

Co jest nie tak? Czy jakieś kabelki są źle podpięte?

Jeżeli sprawdzałeś to w dzień to nie zauważysz 'że świeci' :) gdy są włączone światła podświetlenie jest mniejsze, tak samo jak klimatyzacji, żeby nie 'oślepiać' (kiedyś światła się używało w nocy, ale to było wtedy gdy Michael był jeszcze biały :P). Chyba że rzeczywiście nie świeci :P

Pozdrawiam

siwek - 20-06-2010, 19:41

plonking, właśnie w tym problem że jakieś kable są pokręcone (zastanawiam się jakim cudem...) bo naprawdę przy włączeniu świateł żaróweczka gaśnie. Poza tym raczej nigdzie tak nie ma że po przekręceniu kluczyka świecą się jakieś żaróweczki. Raczej dopiero się zapalają po włączeniu świateł.

Gdzie są podłączone kabelki żeby je ewentualnie przemienić?

[ Dodano: 25-06-2010, 21:22 ]
Nikt nie wie co jest nie tak(jakie kabelki są źle podpięte)?

[ Dodano: 30-06-2010, 18:05 ]
Już nieaktualne. :wink:

emfranc - 30-07-2010, 17:57

Nie potrafię dobrać oprawki do :idea: od zegarka do Cari przed liftem. Przeszukałem całe allegro i trafiłem w końcu na taką:

http://allegro.pl/item115...1_2_2w_12v.html

Pomóżcie czy B8.4d to jest to czego szukam? Starą oprawkę gdzieś posiałem a drażni mnie ten zegarek nocą :roll:
Z góry dzięki

Chooper - 08-09-2010, 09:54

dopuść sobie LED do zegarka

Albo będzie świecić, albo nie, , nie ma trybu pośredniego, jaki jest w normalnej żarówce kiedy jak włączysz światła to ona lekko przygasa. Led zgaśnie całkowicie, czyli biorąc pod uwagę obowiązek korzystania ze świateł 24h to zegarek nie będzie wcale świecił.

emfranc - 08-09-2010, 17:37

Wstawiłem białą LED, wywaliłem ten niebieski kartonik spod wyświetlacza i świeci pięknie
Enforcer - 02-10-2010, 20:31

Podepnę się pod temat. Dzisiaj zauważyłem, że nie działa mi w ogóle zegarek, wyświetlacz jest cały czarny. Tu moje pytanie, czy to objaw przepalonej żarówki od podświetlenia zegarka?

Zapalniczka działa, bezpiecznik był ok, ale i tak wymieniłem na nowy. Chyba że zegarek całkiem padł... Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.