To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Automatyczna skrzynia przerzucanie biegow

polaff - 24-02-2015, 10:53

magisterek, w lato zawsze o zimie się nie wypowiadam. Ja ręcznego nawet w manualu używam.
Tydzień temu pracownik mojego klienta postawił na podwórku nowego transportera podobno na "jedynce" - tylko, ze chyba nie weszła do końca tak jak powinna i auto uderzyło w nóweczkę GL-a :) Wiecie, że OC i AC nie działają jeśli auta są jednego właściciela...

KsiadzRobak - 24-02-2015, 11:28

zawsze zostawiam auto na ręcznym (mowa o ASB oczywiście) - czyniąc wcześniej opisaną sekwencję
Fragu - 24-02-2015, 11:34

Dokładnie, również zawsze używam hamulca ręcznego. Regularne używanie chroni przed problemami ...brzmi jak porada medyczna :P :lol:
Hugo - 24-02-2015, 12:05

Hamulec ręczny jest po to żeby go używać przy każdym postoju, bez wzgledu na porę roku.
Bizi78 - 24-02-2015, 12:24

Fragu napisał/a:
Regularne używanie chroni przed problemami ...brzmi jak porada medyczna :P :lol:

Hugo napisał/a:
Hamulec ręczny jest po to żeby go używać przy każdym postoju, bez wzgledu na porę roku.

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem :D .
Po wymianie zacisków i linek 1,5roku temu zawsze używam ręcznego i zero problemów 8) .

komarsnk - 24-02-2015, 13:43

Bizi78 napisał/a:
Fragu napisał/a:
Regularne używanie chroni przed problemami ...brzmi jak porada medyczna :P :lol:

Hugo napisał/a:

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem :D .
Po wymianie zacisków i linek 1,5roku temu zawsze używam ręcznego i zero problemów 8) .

I tyle w temacie. Lato czy zima - zawsze używam (hamulca) ręcznego w opisanej tutaj sekwencji. Jak jest minimalna pochyłość to zaciągam 2-3 ząbki żeby tylko się nie ruszył o wtedy wrzucam P.

polaff - 24-02-2015, 14:20

Dlaczego akurat na 2, 3 ząbki?
komarsnk - 24-02-2015, 15:22

Bo akurat tyle u mnie potrzeba, żeby przestał się delikatnie staczać :)
Po co linkę naciągać bez potrzeby ;)

robertdg - 24-02-2015, 16:22

mati_z napisał/a:
Zimą też zaciągacie ręczny? Bo ja się trochę obawiam, że mi przymarznie :roll:
Nieużywany sprzęt się szybciej psuje, to samo tyczy się narządów ludzkich ;-)
polaff - 24-02-2015, 16:51

robertdg, co chwilę jakieś podteksty :P
RaWil - 24-02-2015, 17:04

Ręczny zaciagam zawsze na postoju, nawet zimą. Nie zdążyło mi się jeszcze by przymarzł.
Bizi78 - 24-02-2015, 17:42

robertdg napisał/a:
Nieużywany sprzęt się szybciej psuje, to samo tyczy się narządów ludzkich ;-)

Z wątrobą jest na odwrót :mrgreen: .
Częste spożywanie % prowadzi do marskości :P .

[ Dodano: 24-02-2015, 17:43 ]
Sorry za OT.

Poulra - 24-02-2015, 22:34

Ja zaciągam ręczny na większych wzniesieniach,nie ma sensu na płaskiej nawierzchni, znajomy mechanik stwierdził że w kilku letnim aucie łatwiej i nie potrzebnie wyciąga się wtedy linka,w nowym to zupełnie inna bajka,kilka ząbków i już trzyma.
KsiadzRobak - 25-02-2015, 07:58

Poulra napisał/a:
w kilku letnim aucie łatwiej i nie potrzebnie wyciąga się wtedy linka
jak linka się rozciąga, to jest do wymiany, bo pewnie zaczynają pękać poszczególne stalowe włókna
można by podciągnąć, że się wyciera w pancerzu i następnie przeciera, ale to oznacza kiepską linkę (brak smarowania)
mechanik opowiada farmazony z czasów Poloneza