Forum ogólne - Poczuj potęgę diesla - Trident Iceni R
Koton - 19-11-2007, 15:01
cns80 napisał/a: |
A dźwięk 3,0 V6 CDTi bi-turbo jest niezapomniany. Coś jak KAMAZ podchodzący do lądowania
.
Ale i tak powiedzą Ci że to traktor |
Opis dzwięku działający na wyobraźnie hehe FAJNY
Marcino - 19-11-2007, 17:08
Koton napisał/a: | JCH napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | mi sie w silniku benzynowym podoba np. to, ze gdy w dieslu zmienia bieg na 4, to ja jeszcze moge jechac na 2 | No widzisz, a mnie się podoba że nie muszę słuchać tego wycia szlifierki .... i ciągnie od dołu ... |
Taak, a jak chcę pojechać dynamicznie to mam wrażenie że jade drezyną napędzaną lewarkiem od skrzyni biegów
Poza tym gdyby do benzyny włożyć równie krótkie przełożenia na przyspieszenie to też by benzynka się pięknie wkręcała.. |
Jakieś dziwne te rozwazania, jak bezyna ma 5 biegów i jedzie 220kn/h a disel tez 5 i jedzie 220km/h to przecież tyle samo razy trzeba zmienic biegi zeby jechac powiedzmy 150 czy 180.. hihihi
Dla mnei na korzyśc diselka przemawia fakt ze fajnie sie nim jedzie w korku, nawet pod górke jedzie na wolnych obtotach, nie zgasnie, i nie trzena gazu dodawac. Pomimo ze jedze benzyna V6, to jezdzac Vectra 1.9 CDTI jestem bardzo miło zaskoczony tym silniczkiem, fajnie jedzi, czego nie mogłem powiedziec o Golfie V 1.9 TDI 105 koni.... tzreba cisnac zeby jechał, natomiast Peugot 307 HDI jechał jak nic ale sie gorzej drogi trzymał.
Pytanko czy disle sie w zimie tak długo zagrzewaja czy to po prostu Vectra tak ma... bo w porównaiu z galantem to starsznie długo trwa zanim zacznie ciepłym dmuchac.
Krzyzak - 19-11-2007, 17:44
Marcino napisał/a: | Pytanko czy disle sie w zimie tak długo zagrzewaja czy to po prostu Vectra tak ma... bo w porównaiu z galantem to starsznie długo trwa zanim zacznie ciepłym dmuchac. |
chlopacy z Cari td czy did narzekali, ze sie ten diesel tak wolno w zimie rozgrzewa - o ile pamietam, to 10 km i jeszcze zimne powietrze dmuchalo; takze raczej tak to z dieslami jest
Artur w audi ma chyba dodatkowo elektryczna grzalke, bo mowil, ze u niego szybko cieple powietrze jest (niezaleznie od rozgrzewania sie silnika)
sampler - 19-11-2007, 20:12
Kazdy diesel wolniej sie nagrzewa. Wynika to ze sprawnosci. Diesle po prostu maja lepsza sprawnosc. Akurat w zimie to problem bo nierozgrzany diesel bardzo dostaje w tylek...
Co do dzwieky dieslowskich V6 turbo, fajnie chodza ale ten klekot jednak troche psuje rozkosz.
Krzyzak - 19-11-2007, 21:40
sampler napisał/a: | Kazdy diesel wolniej sie nagrzewa. Wynika to ze sprawnosci. Diesle po prostu maja lepsza sprawnosc. |
no raptem pare procent (ca 38-40% benzyna vs ca 43-45% diesel), wiec to zadne wytlumaczenie
predzej chodzi o wieksza pojemnosc ukladu chlodzenia i wieksza ilosc plynu w bloku silnika
Anonymous - 19-11-2007, 23:36
Jak komus bardziej sie podoba dzwiek v6 diesla od v6 benzyny to spoko. Jak mowilem kazdy ma swoj gust. Doszlo juz do porownanie silnika diesla bi-turbo z atmosferycznym v6 benzyna pieknie Daj do benzyny nawet mala turbinke i zobaczysz co zrobi z taka vectra. A nawet z atmosferycznym moze miec problem, zakladajac ze jest w dobrym stanie i nie jest to silnik opla Jak dla mnie diesel bardziej do wozenia pupy a benzyna dla kogos kto oczekuje od auta troche wiecej
Anonymous - 20-11-2007, 00:25
Krzyzak napisał/a: | Artur w audi ma chyba dodatkowo elektryczna grzalke, bo mowil, ze u niego szybko cieple powietrze jest (niezaleznie od rozgrzewania sie silnika) |
dokladnie cos jest (nie wiem czy grzalka) ale czy jedzie czy stoi po 2min zaczyna leciec cieple powietrze, po ok 5min gorace, a strzalka od temp w tym czasie nawet nie drgnie.
dla porownania w octavi dopoki silnik nie osiagnie 90C mozna zapomniec o cieplym powietrzu, jadac nia do pracy (ok 20min) marzne jak cholera cala droge.
[ Dodano: 20-11-2007, 00:27 ]
Krzyzak napisał/a: | sampler napisał/a: | Kazdy diesel wolniej sie nagrzewa. Wynika to ze sprawnosci. Diesle po prostu maja lepsza sprawnosc. |
no raptem pare procent (ca 38-40% benzyna vs ca 43-45% diesel), wiec to zadne wytlumaczenie
predzej chodzi o wieksza pojemnosc ukladu chlodzenia i wieksza ilosc plynu w bloku silnika |
ale za to diesel jest bardzo podatny na jakiekolwiek przegrzanie i pozniejsze problemy z tym zwiazane.
cns80 - 20-11-2007, 08:12
dylson napisał/a: | Daj do benzyny nawet mala turbinke i zobaczysz co zrobi z taka vectra. | Tak. I jeszcze kup sobie pola naftowe w Kuwejcie .
Fajnie jest porozważać, który silnik lepszy, ale ja patrzę z punktu widzenia posiadania takiego samochodu. Jeśli zaczynamy rozważać koszty utrzymania, to okazuje się że benzynka z turbinką jest ciut droga. Różnice w cenie zakupu niwelują się dosyć szybko jeśli ktoś dużo jeździ. A o awaryjności ze względu na kiepskie paliwo nawet nie wspominam.
[ Dodano: 20-11-2007, 09:24 ]
Dodam jeszcze że dla mnie najsensowniejszym sposobem porównania jest zestawienie samochodów o zbliżonej mocy. No bo przecież nie będziemy porównywać 1,6i 115KM z 1,6d 80KM . I tak pozwoliłem sobie zacytować www.motoryzacja.interia.pl :
Cytat: | Ford Mondeo 2.0 TDCI 140 KM Titanium
Średnie spalanie l/100km: 6,0
Średnia cena 1litra ON: 3,8
Koszt przejechania 100 km: 22,8
Koszt przejechania 1 km: 0,23
Koszt zakupu auta: 104300
Koszt zakupu + przebieg 50 000 km: 115 800
Koszt zakupu + przebieg 100 000 km: 127300
Ford Mondeo 2.0 BENZ 145KM Titanium
Średnie spalanie l/100km: 7,9
Średnia cena 1litra benzyny: 4,3
Koszt przejechania 100 km: 33,97
Koszt przejechania 1 km: 0,34
Koszt zakupu auta: 91100
Koszt zakupu + przebieg 50 000 km: 108100
Koszt zakupu + przebieg 100 000 km: 125100
Jeśli różnica w koszcie zakupu obu samochodów wynosi 13 200 zł, a oszczędność na 1 km wynosi 0,10 zł, to należałoby dieslem jeździć aż 132 000 km, aby cały zakup się zwrócił!
1 km - 0,1 zł
x km - 13 200zł
0,1x= 13 200/0,1
x= 132 000 km |
To tyle w kwestii argumentu ekonomiczności
Krzyzak - 20-11-2007, 16:50
cns80 napisał/a: | To tyle w kwestii argumentu ekonomiczności |
dodajmy, ze zestawienie nie uwzglednia bardzo waznego faktu jak przeglady - a rozumiem, ze ze wzgledu na turbawke chocby olej w dieslu trzeba wymieniac 2x czesciej (a taki olej potrafi kosztowac - np. w toyocie za literek placi sie 140 zl )
sampler - 20-11-2007, 17:21
Roznica w cenach paliw tez nieaktualna. Dzisiejsza cena paliwka z NESTE w Lubinie:
PB 95- 4,10 zl
ON - 3,95 zl
roznica 15 gr !!! takich jaj to jeszcze nie bylo... Nie wiem czy to przypadek czy ma to zwiazek z tym ze zakupiono bardzo duzo dieselkow...
saphire - 20-11-2007, 17:31
Powszechna prognoza na ON tej zimy mówi że będzie droższy niż 95 i tak ponoć już zostanie - popyt, popyt, popyt
Krzyzak - 20-11-2007, 17:47
w wielu krajach ON jest drozszy - jestem za, skoro kopca, smierdza, to niech placa
niestety, ale jak widze auto z napisem tdi, to przelaczam nawiew na wewnetrzny - w 99% smrodu z jego rury nie da sie wytrzymac...
Koton - 20-11-2007, 18:29
No i co teraz cns80
Anonymous - 20-11-2007, 18:53
tak, tak
chcielibyscie zeby wasze auta na oponach 235 przy predkosci przelotowej 160km/h (autostrady, przy tej predkosci mam ok 3100 obrotow i wiecej staram sie nie krecic jesli jade nonstop) palilo 6.2l/100
Krzyzak napisał/a: | niestety, ale jak widze auto z napisem tdi, to przelaczam nawiew na wewnetrzny - w 99% smrodu z jego rury nie da sie wytrzymac... |
ale czy za mna cos smierdzialo w lodzi? z dieslem jest tak jak z wlaczaniem biegu bez sprzegla, jesli wyczujesz mozesz to zrobic, tak z dieslem jesli wiesz jak wkrecac go "odpowiednio" na obroty nie pusci nawet baka i oczywiscie odwrotnie, tak ze walnie z rury jak poczciwy BATORY
Krzyzak - 20-11-2007, 19:04
arturro napisał/a: | ale czy za mna cos smierdzialo w lodzi? z dieslem jest tak jak z wlaczaniem biegu bez sprzegla, jesli wyczujesz mozesz to zrobic, tak z dieslem jesli wiesz jak wkrecac go "odpowiednio" na obroty nie pusci nawet baka i oczywiscie odwrotnie, tak ze walnie z rury jak poczciwy BATORY |
no przez chwile bylo - sam wiesz, kiedy
dlatego pisalem, ze nie zawsze, ale generalnie niestety diesle potwornie kopca i smrod jest nie do zniesienia
nawet nowe diesle - czy niemieckie, czy francuskie tez smierdza - przez katalizator jest to smrod zdechlej zaby (albo stechlej wody) - takie sa fakty
ja jezdze przepisowo i niestety wszystkie te smrody mi do kabiny wpadaja
a jak widze vw/opla/forda/audi, to nawet ich nie wpuszczam - choc generalnie staram sie innym umozliwiac wlaczenie do ruchu, to jednak te marki wyrobily sobie u mnie opinie smierdzieli
choc i zuzyte silniki benzynowe potrafia niezle smierdziec olejem - ale to jest wybitna patologia a nie norma jak w dieslach
|
|
|