To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czy ktoś zaproponuje jakiegoś fajnego notebooka?

stanik - 29-11-2007, 20:44

a ja mam pytanko co sądzicie o czymś takim:

Lenovo Seria R61, p/n NF0AEPB

procesor Core 2 Duo T5250 (1.50GHz),pamieć 2x1 GB, dysk 160GB/5400rpm, naped DVD±RW DL, Intel X3100 256MB ,shared 15.4" WXGA TFT(1280x800), Modem, Eth Gigabit, Intel 802.11a/b/g ,Bluetooth, Security Chip, czytnik lini papilarnych, 6 cell bateria , Card reader 4-in-1, WXP Pro, gwarancja 1 rok.

Cena dla mnie to: 3200,00 PLN

Jakieś plusy bądz minusy tej kokkretnej konfiguracji? komp ma sluzyc generalnie do internetu, pisania w wordzie eentualnie jakieś simsy ale to nie konieczność (bo wiadomo ze do gier to juz trzeba konkret maszyny).

Pozdrawiam

Krzyzak - 29-11-2007, 22:11

simsy1 na tej grafie jeszcze OK, sims2 to juz bedzie problem (szczegolnie ostatni dodatek)
jeszcze procek taki slaby, choc do netu i pisania dokumentow w zupelnosci wystarczy

mowie - ja polecam Compala FL90 - za ta cene masz porzadna grafike 8600 GT z 512 MB wlasnej pamieci (obecne juz tak maja) oraz duzo mocniejszy procek (np. 2GHz SantaRosa)

jakosc ta sama

Anonymous - 29-11-2007, 22:52

Krzyzak napisał/a:

mowie - ja polecam Compala FL90

Ciesze sie, ze mam kolejnego sprzymierzenca do walki z "firmowkami". ;-)

Coprawda ja mam HEL80, poprzednik FL90 - jednak nie zamienie go na zadna narazie spotykana firmowke.

Pozdrawiam

arekp - 30-11-2007, 00:08

stanik napisał/a:
a ja mam pytanko co sądzicie o czymś takim:

Lenovo Seria R61, p/n NF0AEPB

Uzywam tej serii, model konfiguracja o symbolu9461DXG i w sumie jestem zadowolony, poza cena bo dalem za niego ~roku temu ponad 6k zl

stanik - 30-11-2007, 08:41

ja też używam bardzo podobnego w ramach obowiązków służbowych bo T61 (trochę wyższe parametry niż tegogo R61) i z jakości wykonania jestem baardzo zadowolony. Tylko może za te 3200 PLN można dostać coś lepszego w podobnej jakości wykonania :) Warunki tak jak wyżej + do tego wi fi (więc praktycznie w tej cenie z tego co widziałem każdy model spełnia kryteria) bo w domu mam zamiar zrobić neostradę bezprzewodowo na 2 komputery i jeden komputer na kablu. Do tego celu chyba kupie router DLINK DSL-G624T, czy może ktoś ma jakieś sugestie co do innego modelu?

Pozdrawiam

saphire - 30-11-2007, 13:05

My za tydzień do firmy odbieramy kilkanaście Compali FL90 ale w najmocniejszej konfiguracji z dualcore 2GB ramu 160GB dysk nvidia z 512 ramu, radiówka intelowa, panel 1600 itp. itd. co prawda dość ,,koszerną'' obudowę mają ale sprzęt wewnątrz wypasiony i jak za to wyposażenie to za firmówkę musiał byś dać z 10kzł
Student - 30-11-2007, 13:27

No bez przesady, ostatnio robiliśmy zakup dla chłopaków z działu IT i za 7.5netto dostali 4 GB RAM, czytnik lini papilarnych, stację dokującą i wypasioną klawiaturke biometryczną za 700zł. itp. co prawda jest mały haczyk bo w DELL jakiś tam scalak nie obsługuje 4GB RAM i jest tylko 3.3 nawet serwis o tym nie wiedział ale już wie :lol:
Ja dla siebie robię zakup czegoś za 6 tyś/netto ale jeszcze nie mam oferty. :cry:

saphire - 30-11-2007, 14:33

To wszystko gadżety które po miesiącu przestają działać :D te czytniki i inne biometryczne bzdety w tanich wydaniach to lipa straszna. Wiem bo to przechodziłem i już więcej nie chcę. Prędzej już sobie rfid'a zaszyję by mieć spokój z wszelkimi logowaniami ;) ;) ;)
szczeslaw - 30-11-2007, 15:51

Student napisał/a:
co prawda jest mały haczyk bo w DELL jakiś tam scalak nie obsługuje 4GB RAM i jest tylko 3.3 nawet serwis o tym nie wiedział ale już wie

Nawet gdyby bios widział 4gb, to i tak musiałbyś mieć 64 bitowy system operacyjny, żeby z tego skorzystać ;)

saphire - 30-11-2007, 16:39

No nie do końca bo winda chyba widzi cały ram w blokach po 2GB i przełącza sobie. Jedynie pojedyncza aplikacja nie dostanie więcej jak 2GB ramu.
akbi - 30-11-2007, 16:40

a ja przymierzam się do tego:
http://www.mobilworld.pl/...g1a2g16_366.php

...ktoś ma jakieś przeciwwskazania??

saphire - 30-11-2007, 16:45

Tylko ta lustrzana matryca - to porażka bo wszystko się w tym odbija - masa refleksów - jak dla mnie to dramat normalnie. Niektórym to nie przeszkadza ale mnie to do szału doprowadza jak widzę w odbiciu wszystko za plecami nawet jak ściana jest czarna to widzę odbicie czarnej ściany. MASAKRA. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Robson86 - 30-11-2007, 16:55

Czyli jednym slowem, nie polecacie firmowych sprzetow :?:
czyli raczej nie ma co sie pakowac w takie notebooki jak ten :?:
http://www.allegro.pl/ite...4_8400_vhp.html
czy takiego
http://www.allegro.pl/ite...rba_i_mysz.html
czyli ogolnie polecacie tego :?: :)
http://www.allegro.pl/ite..._bt_gratis.html
pozdroo

saphire - 30-11-2007, 17:02

Nie no nie o to chodzi czy polecamy czy nie tylko o to że każdy sobie powinien wybrać to co lubi, co mu pasuje, na ile go stać itp. itd.
szczeslaw - 30-11-2007, 17:14

saphire napisał/a:
No nie do końca bo winda chyba widzi cały ram w blokach po 2GB i przełącza sobie. Jedynie pojedyncza aplikacja nie dostanie więcej jak 2GB ramu.

Do końca - testowane ;)
32 bitowy system oznacza 32 bitowy obszar adresowania, co daje nam właśnie 4gb. Ale w tym zaadresować trzeba jeszcze poszczególne urządzenia, karty rozszerzeń itp.
W teorii XP może zaadresować więcej i zobaczyć 4gb ramu, ale w praktyce nie widziałem więcej niż 3,3-3,5gb i czasami komp zaczyna pracować niestabilnie.
64 bitowy system nie ma tego ograniczenia.