[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sedan otwieranie bagaznika
ALEX-77 - 12-06-2012, 01:55
Czyli jak np. kupię sobie taki AUTOALARM z tymi pilotami i podłącze to wszystko pod mój fabryczny centralny zamek to wtedy będzie możliwość sterowania otwieraniem klapy bagażnika nowymi pilotami ??
kamil.ekonom - 12-06-2012, 08:30
ALEX-77 napisał/a: | Taki ? Obrazek
i co sterujesz nim otwieranie bagażnika ? |
Dokładnie taki. Tylko pytanie czy jest już wyjście z centralki i od razu jakiś przewód puszczony do bagażnika... Do tego pasowałby OEM zamek klapy z elektrycznym otwieraniem i wszystko było by "jak w fabryce"
plecho1 - 12-06-2012, 08:53
Do bagażnika musi być puszczony jeden przewód jednożyłowy, możliwe, że są tam puszczone jakieś oryginalne niewykorzystane w Twoim modelu które można użyć do zasilenia siłownika. Jako siłownik w klapie można zastosować zwykły siłownik dwu przewodowy od centralnego zamka:
http://fiesta.abla.piwko.pl/mod_elektr/fot.1a.jpg
Nie trzeba montować specjalnego siłownika tego typu:
http://nokautimg1.pl/p-8a...magnetyczny.jpg
Jest on około cztery razy droższy i nie potrzeba tak dużej siły aby poruszyć mechanizm w klapie.
W kabinie można zamontować również włącznik - przycisk otwierający bagażnik.
kamil.ekonom - 12-06-2012, 11:52
plecho1 napisał/a: | możliwe, że są tam puszczone jakieś oryginalne niewykorzystane w Twoim modelu które można użyć do zasilenia siłownika |
Żeby się upewnić na 100% trzeba by się przyjrzeć jak to jest rozwiązane w Galancie, który to ma fabrycznie i porównać z wersją bez...
Jakby się okazało, że jest w taka instalacja w każdym Galu to pozostaje kwestia pilota i ewentualnie takiego siłownika jak podałeś.
Ostatecznie pozostaje rozwiązanie by ALEX-77
tresorex - 04-10-2012, 15:03
Podepnę się pod ten temat. W mim sedanie nie idzie otworzyć bagażnika za pomocą kluczyka... tak jak by w ogóle nie pasował do wkładki. Czy do bagażnika był inny kluczyk? W colcie miałem jeden kluczyk do wszystkich zamków... teraz muszę otwierać ze środka. Teraz tak myślę że jeśli to ten sam kluczyk to coś jest wsadzone we wkładkę?
ALEX-77 - 04-10-2012, 15:11
tresorex napisał/a: | Podepnę się pod ten temat. W mim sedanie nie idzie otworzyć bagażnika za pomocą kluczyka... tak jak by w ogóle nie pasował do wkładki. Czy do bagażnika był inny kluczyk? W colcie miałem jeden kluczyk do wszystkich zamków... teraz muszę otwierać ze środka. Teraz tak myślę że jeśli to ten sam kluczyk to coś jest wsadzone we wkładkę? Obrazek |
Do bagażnika jest ten sam kluczyk co do stacyjki i schowka ,jedynie szary klucz tzw.serwsowy jest tylko do stacyjki ,a co do samego otwierania bagażnika to u mnie tak samo nie mogę obrócić kluczyka w zamku ,ale podejrzewam że poprostu mam zmienioną wkładkę .jak kupywałem autko to zapomnialem sprawdzić a wiem że miało małą przygodę z tyłu
plecho1 - 04-10-2012, 15:27
Albo nikt przez dłuższy czas w ten sposób nie otwierał bagażnika przez co wkładka skorodowała i nie da się teraz jej obrócić lub nawet włożyć do niej klucza.
tresorex - 04-10-2012, 15:30
To mnie trochę uspokoiliście w weekend spróbuję przeczyścić wkład
Tomek - 04-10-2012, 15:37
tresorex, na szybko pryśnij WD40 albo coś podobnego
albo biały smar
powinno pomóc na jakiś czas,
m6riano - 04-10-2012, 20:37
tresorex, wyjmij wkładke i wymocz w jakieś ropuszce czy innej benzynie ekstrakcyjnej...
jAZZMAN - 05-10-2012, 17:17
tomek84 napisał/a: | tresorex, na szybko pryśnij WD40 albo coś podobnego
albo biały smar
powinno pomóc na jakiś czas, |
WD40 to nie smar, jak chcesz czymś psikać to idź do dorabiania kluczy i za 8-12zł kup psikacz do smarowania zamków. U mnie kluczyk w ogóle do bagażnika nie wchodził (tzn. wchodził do połowy), poszedłem do speca z wykręconym zamkiem i kluczem. Po 2 godzinach miałem naprawiony zamek
plecho1 - 06-10-2012, 06:49
Tu nie chodzi o smar a o środek penetrujący który rozpuści osad oraz korozję które skleiły ze sobą elementy wkładki. Zamka lepiej nie smarować bo spowoduje to przyklejanie się kurzu i problem szybko powróci. Jeśli nie zamierzamy używać klucza do otwieranie zamka, to można go wypełnić smarem silikonowym który uszczelni - zabezpieczy wkładkę przed dostawaniem się do niej kurzu i wilgoci.
booohal - 06-10-2012, 09:38
Ja mam osobny kluczyk do bagażnika.
plecho1 - 06-10-2012, 21:06
Więc musiał ktoś wymieniać albo zamek bagażnika albo wszystkie inne wraz ze stacyjką.
booohal - 07-10-2012, 07:09
Kluczyk oryginalny szary Mitsu więc wątpię żeby ktoś wymieniał. Od reszty zamków też ori tyle że czarny.
|
|
|