To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sedan otwieranie bagaznika

ALEX-77 - 12-06-2012, 01:55

Czyli jak np. kupię sobie taki AUTOALARM z tymi pilotami i podłącze to wszystko pod mój fabryczny centralny zamek to wtedy będzie możliwość sterowania otwieraniem klapy bagażnika nowymi pilotami ??
kamil.ekonom - 12-06-2012, 08:30

ALEX-77 napisał/a:
Taki ? Obrazek
i co sterujesz nim otwieranie bagażnika ?

Dokładnie taki. Tylko pytanie czy jest już wyjście z centralki i od razu jakiś przewód puszczony do bagażnika... Do tego pasowałby OEM zamek klapy z elektrycznym otwieraniem i wszystko było by "jak w fabryce" :mrgreen:

plecho1 - 12-06-2012, 08:53

Do bagażnika musi być puszczony jeden przewód jednożyłowy, możliwe, że są tam puszczone jakieś oryginalne niewykorzystane w Twoim modelu które można użyć do zasilenia siłownika. Jako siłownik w klapie można zastosować zwykły siłownik dwu przewodowy od centralnego zamka:
http://fiesta.abla.piwko.pl/mod_elektr/fot.1a.jpg
Nie trzeba montować specjalnego siłownika tego typu:
http://nokautimg1.pl/p-8a...magnetyczny.jpg
Jest on około cztery razy droższy i nie potrzeba tak dużej siły aby poruszyć mechanizm w klapie.
W kabinie można zamontować również włącznik - przycisk otwierający bagażnik.

kamil.ekonom - 12-06-2012, 11:52

plecho1 napisał/a:
możliwe, że są tam puszczone jakieś oryginalne niewykorzystane w Twoim modelu które można użyć do zasilenia siłownika

Żeby się upewnić na 100% trzeba by się przyjrzeć jak to jest rozwiązane w Galancie, który to ma fabrycznie i porównać z wersją bez...
Jakby się okazało, że jest w taka instalacja w każdym Galu to pozostaje kwestia pilota i ewentualnie takiego siłownika jak podałeś.
Ostatecznie pozostaje rozwiązanie by ALEX-77 8)

tresorex - 04-10-2012, 15:03

Podepnę się pod ten temat. W mim sedanie nie idzie otworzyć bagażnika za pomocą kluczyka... tak jak by w ogóle nie pasował do wkładki. Czy do bagażnika był inny kluczyk? W colcie miałem jeden kluczyk do wszystkich zamków... teraz muszę otwierać ze środka. Teraz tak myślę że jeśli to ten sam kluczyk to coś jest wsadzone we wkładkę?
ALEX-77 - 04-10-2012, 15:11

tresorex napisał/a:
Podepnę się pod ten temat. W mim sedanie nie idzie otworzyć bagażnika za pomocą kluczyka... tak jak by w ogóle nie pasował do wkładki. Czy do bagażnika był inny kluczyk? W colcie miałem jeden kluczyk do wszystkich zamków... teraz muszę otwierać ze środka. Teraz tak myślę że jeśli to ten sam kluczyk to coś jest wsadzone we wkładkę? Obrazek

Do bagażnika jest ten sam kluczyk co do stacyjki i schowka ,jedynie szary klucz tzw.serwsowy jest tylko do stacyjki ,a co do samego otwierania bagażnika to u mnie tak samo nie mogę obrócić kluczyka w zamku ,ale podejrzewam że poprostu mam zmienioną wkładkę .jak kupywałem autko to zapomnialem sprawdzić a wiem że miało małą przygodę z tyłu :wink:

plecho1 - 04-10-2012, 15:27

Albo nikt przez dłuższy czas w ten sposób nie otwierał bagażnika przez co wkładka skorodowała i nie da się teraz jej obrócić lub nawet włożyć do niej klucza.
tresorex - 04-10-2012, 15:30

To mnie trochę uspokoiliście :) w weekend spróbuję przeczyścić wkład :)
Tomek - 04-10-2012, 15:37

tresorex, na szybko pryśnij WD40 albo coś podobnego
albo biały smar

powinno pomóc na jakiś czas,

m6riano - 04-10-2012, 20:37

tresorex, wyjmij wkładke i wymocz w jakieś ropuszce czy innej benzynie ekstrakcyjnej...
jAZZMAN - 05-10-2012, 17:17

tomek84 napisał/a:
tresorex, na szybko pryśnij WD40 albo coś podobnego
albo biały smar

powinno pomóc na jakiś czas,

WD40 to nie smar, jak chcesz czymś psikać to idź do dorabiania kluczy i za 8-12zł kup psikacz do smarowania zamków. U mnie kluczyk w ogóle do bagażnika nie wchodził (tzn. wchodził do połowy), poszedłem do speca z wykręconym zamkiem i kluczem. Po 2 godzinach miałem naprawiony zamek :)

plecho1 - 06-10-2012, 06:49

Tu nie chodzi o smar a o środek penetrujący który rozpuści osad oraz korozję które skleiły ze sobą elementy wkładki. Zamka lepiej nie smarować bo spowoduje to przyklejanie się kurzu i problem szybko powróci. Jeśli nie zamierzamy używać klucza do otwieranie zamka, to można go wypełnić smarem silikonowym który uszczelni - zabezpieczy wkładkę przed dostawaniem się do niej kurzu i wilgoci.
booohal - 06-10-2012, 09:38

Ja mam osobny kluczyk do bagażnika.
plecho1 - 06-10-2012, 21:06

Więc musiał ktoś wymieniać albo zamek bagażnika albo wszystkie inne wraz ze stacyjką.
booohal - 07-10-2012, 07:09

Kluczyk oryginalny szary Mitsu więc wątpię żeby ktoś wymieniał. Od reszty zamków też ori tyle że czarny.