To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Podskakuje podczas przyśpieszania

Anonymous - 07-01-2009, 23:53

mam to samo :) to jest jakby kola tracily przyczepnosc i lapaly co chwile ale kreca sie z maxymalna predkoscia ;p
Anonymous - 08-01-2009, 00:19

miziek napisał/a:
ale kreca sie z maxymalna predkoscia
czy aby napewno masz kontrole trakcji ?? w momencie gdy kola traca przyczepnosc na desce powinna zapalic sie pomaranczowa kontrolka-autko z 'wasami'pod nim , w prawym gornym rogu i silnik powinien 'przydlawic obroty' tym samym przywracajac kola do ciagu bez zadnego podskakiwania
eddi1977 masz avance'a taka kontrolka sie pojawia czy nie ??

Ajsi napisał/a:
Wpisz w szukajkę bo już był kiedyś taki temat.
regulamin forum odradza takie wpisy . jesli pamietasz co to byl za temat poszukaj prosze i wklej jesli nie pamietasz to poszukaj dla kolegow .
Anonymous - 08-01-2009, 00:42

@cuuube nie nie mam trakcji :) chodzilo mi ze bez :) a amorki mam wporzo bo 2 mieski temu byl robiony przeglad :) i z max predkoscia na jedynce :) tak przy 6k rpm :)
Anonymous - 08-01-2009, 00:45

w Twoim przypadku moze ma wplyw na takie zachowanie podloze pod kolem(rodzaj asfaltu) typ opony - zimowa czy letnia czy nowa czy zjechana i np ewentualny kat skrecenia kol
Anonymous - 08-01-2009, 01:33

@cuuube do przodu, opony 6 miesiecy maja ale sa w niezlym stanie, asfalt w miare sliski ( w irlandii z kamieni zrobiony a kamien jak mokry to sliski za to jak suchy to w miare trzyma opony) tutaj tylko letnie sa :) fajnie sie po lodzie jezdzi :P przy 40km/h gdzie bys nie krecil to i tak w przod jedziesz :D
Anonymous - 08-01-2009, 01:37

na mokrym asfalcie kolo nie powinno podskakiwac. w jakich sytuacjach tak sie dzieje ? suchy asfalt i temperatura ponizej +5 stopni ??
rick - 08-01-2009, 01:57

jak juz ktos wczesniej napisał to mogą być objawy kończącej się poduszki silnika...ja miałem taki problem w passacie, też wydawało mi się, że koła podskakują a okazało się że to silnik...hehe
Anonymous - 08-01-2009, 02:37

poduszka napewno jest git :) moze to nie jest takie podskakiwanie do konca tylko szarpanie tak jak pisalem ze lapie przyczepnosc i traci :) a miesiac temu byl przeglad robiony wiec zawieszenie odpada moim zdaniem :) tzn puka mi tam chyba koncowka drazka z prawej strony czy wachacz cholera wie bo luzow nie ma na przegladzie nie wykminili nic :)
tommyc1 - 08-01-2009, 07:57

ja tez tak mam i mysle , ze to wina amorkow-moje maja 66-67% wiec niby dobre, ale jednak nie dosc zeby takiego egfektu nie bylo, TCL nie mam, a poduszki sprawdzane i wyglada, ze ok, wiec amorki zostaja (zwlaszcza, ze mi sie juz "pocą"-na wiosne wymiana)
kochajj - 08-01-2009, 09:29

Ajsi napisał/a:
To zjawisko to chyba po prostu zwykly wheel hoop, (amorki zawsze warto sprawdzić na wszelki wypadek!) a żeby go uniknąć to po prostu noga z gazu przy ruszaniu. Gal to nie auto wyścigowe:) Wpisz w szukajkę bo już był kiedyś taki temat.

dokładnie...

nawet przy super amorkach to zjawisko wystepuje... ja miałem 82% sprawności i na 17" wlasnie tak sie działo... im mniejsze koła tym bardziej efekt zanika...

eddi1977 - 08-01-2009, 10:52

Dzięki za zainteresowanie,koła mam 17 (co niedługo się zmieni) ,gdyby amorki byłyby do wymiany byłyby też inne objawy.Zjawisko o korym pisałem nie występuje zawsze tylko czasami przy gwałtownym ruszaniu,tak jakby odbijające się od suchego asfaltu koło wpadło w rezonans i każde kolejne odbicie jest silniejsze.
Anonymous - 08-01-2009, 12:05

Cuuube sorry za nawoływanie do szukajki.
Temat jest tu
http://forum.mitsumaniaki...ight=podskakuje

i inny tutaj

W skrócie, podskakiwanie na suchym jest jak najbardziej normalne dla przednionapędówki.

EDIT:
Odnośnie wielkości kół. To rozmiar felg nie ma dużego znaczenia, przy właściwie dobranych oponach rozmiar koła nie zmieni się za wiele. Większe znaczenie ma dobór opon i podłoże ale chyba nikt nie robił pomiarów pod tym względem:D

Anonymous - 08-01-2009, 12:09

Michal spoko

mnie sie wydaje ze na ten
Ajsi napisał/a:
wheel hoop
moze miec wplyw rodzaj ogumienia ! bo z tego co napisal miziek wynika ze jezdzi na letnich a temperatury sa niskie , eddi1977 napisal ze jezdzi na 17tkach domyslam sie ze to rowniez letnie a u nas przeciez jest zima pelna geba ! a jak wiadomo letnie gumy traca swe wlasciwosci w temperaturze ok 7 czy tam 5 stopni napisal ze to zjawisko wystepuje na suchym asfalcie wiec na moje to na 100% wina letnich kapci
ja smigam na zimowkach i nic takiego sie nie dzieje :!:

Anonymous - 08-01-2009, 12:48

@cuuube w maju tez sie tak dzialo :) a teraz jest max -3 ;>
kochajj - 08-01-2009, 19:21

Ajsi napisał/a:
Cuuube sorry za nawoływanie do szukajki.
Temat jest tu

i inny tutaj

W skrócie, podskakiwanie na suchym jest jak najbardziej normalne dla przednionapędówki.

EDIT:
Odnośnie wielkości kół. To rozmiar felg nie ma dużego znaczenia, przy właściwie dobranych oponach rozmiar koła nie zmieni się za wiele. Większe znaczenie ma dobór opon i podłoże ale chyba nikt nie robił pomiarów pod tym względem:D

zmienia sie za to wielkośc elementu tłumiacego czyli opona!!!! w sensie jej wysokość i o tym pisałem... im wyzsza guma tym ciężej zmusić ją do podskakiwania... do tego jeszcze cisnienie w oponach jest znaczące...