[97-04]Galant EAxA/W - Czas na zmianę opon na zimowe
Anonymous - 12-12-2007, 20:39
ok dzieki!
koza - 12-12-2007, 21:58
A co możecie powiedzieć o zimówkach pirelli jestem w "kropce" bo kupiłem gala na takich ale 205/60/16
Nie wiem czy to nie "b-zdura". Podkreślam że auto odbieram i ujeżdżam po świętach.
Więc nie mam bladego pojęcia
akbi - 13-12-2007, 08:45
koza napisał/a: | A co możecie powiedzieć o zimówkach pirelli jestem w "kropce" |
Posiadam takowe i nie jestem zbytnio zadowolony ... Direzionale 195/60/15
bakus_44 - 04-12-2012, 12:59
Ja tez zmieniam opony na 195/65R15. Zakladam wiekszy rozmiar niz zalecany przez producenta, gdyz nie chce obnizac samochodu (obecnie jezdze z przodu na 205/50R17), bo boje sie ze zima zostawie gdzies zderzak.
Opony chce kupić nowe. Rozważam takie:
-Dębica frigo 2
-Dayton dw510
-FIRESTONE WINTERHAWK 2 EVO
Wszystkie opony w podobnych cenach. Dębica podobno dobra na śniegu, dayton lepiej odprowadza wodę, ale jest twardszy, firestone nie wiem. Które opony będą najbardziej ciche?które polecacie?
fredfm - 04-12-2012, 13:27
Kolego w tym sezonie będzie moja 3 zima na oponkach Dębica Frigo 2. I z czystym sumieniem mogę je polecić, trzymają się bardzo dobrze na śniegu, błoto pośniegowe czy mokry asfalt również im nie straszny. Nie są jakoś super głośne, moje letnie sava intenso są zdecydowanie głośniejsze..
W mojej karierze spotkałem się tylko z jednymi lepszymi oponami, mianowicie pierwszymi modelami Nokian Hakkapeliitta.. ale to już legenda, obecnie można kupić ten wzór na "bieżnikach" firmy PROFIL z okolic Nowego Sącza.
ps. mieszkam w górach i dobre opony zimowe to podstawa:)
Krzyzak - 04-12-2012, 14:02
też mam dębica frigo 2, wcześniej jeździłem na dayton dw500 (model wcześniejszy od dw510) oraz na fulda kristal montero 3 i uważam, że z tej trójki najlepiej mi się jeździło na dayton a najgorzej na debica
słyszałem wiele opinii jak to dębica wgryza się w śnieg i się "zawsze" wyjeżdża - niestety nie potwierdzam
a co do nokian - założyłem właśnie na tą zimę model w+, ale nie miałem jeszcze żadnej okazji by go przetestować
pierwsze problemy były już podczas wyważania, gdzie 2 z 4 opon reklamowałem, bo miałem pół felgi w ciężarkach
kolejne 2 sztuki po uznanej reklamacji są już OK
dayton na pewno jest dość głośna, a dębica najcichsza z nich
bakus_44 - 04-12-2012, 14:55
Krzyzak napisał/a: |
dayton na pewno jest dość głośna, a dębica najcichsza z nich |
Porównywałem dzisiaj dane tych 3 modeli i wychodzi ze najcichsza jest firestone, do tego ma najmniejsze opory toczenia. Dayton ma niby najdluzsza droge hamowania na mokrej nawierzchni, ale to tylko takie dane ze sklepu internetowego ktorymi nie wiem czy warto sie sugerowac. Mimo wszystko9 zdecyduje sie raczej na firestone i odrzucam dębice, ktora jest njlepsza na sniegi, ale do miasta juz niekoniecznie.
Tomii - 04-12-2012, 16:27
We Fieście miałem Dębicę Frigo Directional oraz Frigo 2 w Mondeo i jak już gdzieś wcześniej pisałem na prawdziwą zimę (głęboki śnieg, śnieg, lud, błoto pośniegowe) polecam jak najbardziej, trakcja jest świetna, wyjeżdzałem na nich gdzie chciałem, nigdy się nie zakopałem a mieszkam i jeżdzę w terenach podgórskich. Za to na autostradę, suchy lub mokry asfalt polecę te które mam teraz czyli Continental TS830 - dobre zachowanie na zakrętach i cicha praca, jednak na śniegu nie są już takie dobre jak Dębica.
Krzyzak - 05-12-2012, 08:41
bakus_44 napisał/a: | Porównywałem dzisiaj dane tych 3 modeli i wychodzi ze najcichsza jest firestone | miałem na myśli te, na których jeździłem osobiście; firestone nie mialem
[ Dodano: 05-12-2012, 08:43 ]
Tomii napisał/a: | wyjeżdzałem na nich gdzie chciałem, nigdy się nie zakopałem a mieszkam i jeżdzę w terenach podgórskich | a ja już niekoniecznie... - raz ledwo pokonałem małe wzniesienie przed domem - różnica poziomów 2m na długości ok. 30m; dopiero za 3-cią próbą się udało a był to roztopiony śnieg - tzw. ciapa, dość głęboka
Tomii - 05-12-2012, 10:23
Krzyzak napisał/a: | a ja już niekoniecznie... - raz ledwo pokonałem małe wzniesienie przed domem - różnica poziomów 2m na długości ok. 30m; dopiero za 3-cią próbą się udało a był to roztopiony śnieg - tzw. ciapa, dość głęboka |
aż mi się wierzyć nie chce
Juiceman - 05-12-2012, 10:53
U mnie siedzą Yokohamy genialne opony na śnieg xD ale jeśli popada deszczyk czy jest ciapa to no sorry jakbym na slikach jeździł xD heheh
Krzyzak - 05-12-2012, 11:40
Juiceman napisał/a: | U mnie siedzą Yokohamy | rozważałem, były tańsze niż nokian na dodatek... ale właśnie ta opinia "na mokrym"...
a w testach na stronach wypadają w najwyższej klasie hamowania na mokrej nawierzchni
Tomii napisał/a: | aż mi się wierzyć nie chce | trudno... powiem więcej - 2 lata temu wracałem w takiej brei drogą S7 W-wa - Gdańsk i wróciłem mokry... przez całą drogę musiałem ciągle kontrować kierownicą, bo auto chodziło prawo-lewo pomimo niewielkiej (max. 40 km/h) prędkości
komarsnk - 05-12-2012, 12:36
No bo Frigo 2 są dobre tylko na -10st. i głęboki śnieg Nigdzie indziej
MlodyMat46 - 07-12-2012, 12:11
Witam! Ja od dwóch sezonów latam na Dunlop SP Winter Response i mogę śmiało polecić. Mieszkam na "peryferiach" więc przebijanie się przez zaspy na wysokość zderzaka to norma. Błoto pośniegowe też jest super odprowadzane. Ponadto przez ten okres użytkowania zakopałem się tylko raz, ponieważ powiesiłem się brzuchem. Po interwencji szufli autko samo wyjechało z opresji. Jeżeli będę musiał kupić nowy komplet to wezmę te same
leszek20042 - 08-12-2012, 18:32
Ja wlasnie zakupilem Goodyear UltraGrip 8 ale za bardzo nie wiem jak sie spisuja bo dopiero zalozylem. relacje zdam za 2 tyg jak pojade do polski. jak narazie moge powiedziec ze oponka dala sie bezproblemowo wywazyc i nie jest glosna i ze na mokrym asfalcie sie "klei".
pozdro
|
|
|