Pajero III - [3.2 DID] 2H, 4H, 4HLC, 4LLC, R/D LOCK
Anonymous - 18-01-2008, 11:46
Gene no ja to już czytałem zresztą jej też tłumaczyłem i wydawało mi się że zapamiętała i zrozumiała :/ No ale cóż to w końcu kobieta
Mam jednak pytanie co wyświetla się na tych kontrolkach przy załączonym 4LLC? U mnie pomarańczowa świeci cały czas a kółka zielone migają czy tak powinno być? Na 4HLC wszystko pali się ciągle!
Gene - 18-01-2008, 13:48
Ojoj nie chce Cie martwic ale mruganie wystepuje prawidlowo tylko podczas zmiany napedow. Potem pala sie tylko odpowiednie lampki w zaleznosci od ustawienia. Oby to nie byl obiaw uszkodzenia jakiegos elementu. Proponuje wykonac cala procedure spokojnie ruszyc stanac itd. Moze sie ustawi dobrze.
rtvstefan - 18-01-2008, 18:29
Mam pytanie. Mój kolega kupił pajero z 93r i mówi że nie ma blokady mostu z tyłu tylko jakąs blokade skrzyni czy coś, sam nie potrafi mi tego wytłumaczuć czy ktoś może mi ten temat przybliżyć
Pozdrawiam!
Chyba wszyscy poumierali
Pozdrawiam!
Anonymous - 19-01-2008, 20:25 Temat postu: migające kontroliki W moim miśku pomimo, iż na pozycji 4H kontrolki przedniego napędu migają , przedni napęd działa prawidłowo. Sprawdziłem dzisiaj na grząskim terenie . Przy przednim włączonym żadnego noszenia tyłu . Jak przełączyłem na 2H zarzucało tyłem jak w polonezie ( miałem tylko ten samochód z tylnym napędem) . Także spokojnie . Ale jak przeczytałem posta Gene to trochę się wystraszyłem
Gene - 21-01-2008, 07:08
Ja nie napisalem, ze nie bedzie robil naped, powodow mrugania moze byc kilka.
Anonymous - 22-01-2008, 09:58
No więc pojechałem na błotko i wszystko jest oki oprócz ostatniej pozycji czyli 4LLC wszystko inne działa nawet R/D Lock tylko nie zapina się na 4LLC. Cofam do tyłu, delikatnie do przodu i nic tylko kontrolki szybciej migaja :/ Może coś robie źle?
Gene - 22-01-2008, 10:07
reduktor wlaczamy stojac
Czujesz roznice w zmianie momentu obrotowego na kolach? Czy jest tak samo w pozycji z zapietym reduktorem i bez?
Hiszpan - 09-03-2008, 18:50
Odgrzewam stary temat i pewno gdzieś już było
Pytam Was jako znawców
Każda II miała już blokadę mostu? A jeżeli nie to od jakiego rocznika?
Aaaa, i jeszcze jak się ma sprawa ze sprzęgiełkami kół z przodu? Ręczne czy już tylko auto?
zbyszekm2 - 09-03-2008, 20:32
Hiszpan napisał/a: | Odgrzewam stary temat i pewno gdzieś już było
Pytam Was jako znawców
Każda II miała już blokadę mostu? A jeżeli nie to od jakiego rocznika?
Aaaa, i jeszcze jak się ma sprawa ze sprzęgiełkami kół z przodu? Ręczne czy już tylko auto? |
Nie każda i nie ma reguły, a więc nie zalezy to od rocznika tylko od indywidualnych upodobań kupującego.
Hiszpan - 09-03-2008, 20:46
Thx
Rozumiem, że blokada mostu była opcją dodatkową, więc każdy egzemplarz przed zakupem trzeba sprawdzić: ma czy nie
A co z przodem? AUTO?
zbyszekm2 - 09-03-2008, 21:12
Hiszpan napisał/a: |
A co z przodem? AUTO? |
Występował ale bardzo rzadko. prawie nie spotykane.
Gene - 10-03-2008, 08:57
Hiszpan napisał/a: |
A co z przodem? AUTO? | czasami mozna spotkac nie fabryczne blokady ale to juz w dlubnietych pojarkach
Hiszpan - 10-03-2008, 10:40
zbyszekm2 napisał/a: | Występował ale bardzo rzadko. prawie nie spotykane. |
Gene napisał/a: | czasami mozna spotkac nie fabryczne blokady ale to juz w dlubnietych pojarkach |
i tu wychodzi moja nieznajomość tematu 4x4
Pajero I ma w przednich kołach sprzęgiełka (manualne bądź auto). Rozumiem, że służą one do rozłączania mostu i wału od kół głównie w przypadku jazdy 2H i dzięki temu kręcą się same koła, a nie cały mechanizm od kół do skrzyni.
Chodziło mi o to, jak jest w II, czy też występują sprzęgiełka manualne czy auto?
To o czym pisaliście dotyczy blokady mostu przedniego - w moim rozumieniu.
Jeżeli błędnie myślę proszę o sprostowanie moich poglądów
I o wyrozumiałość
Anonymous - 10-03-2008, 22:13
a więc u mnie wszystko już działa oki , naprawiło się jakoś samo tyle że teraz muszę dźwignię zmiany biegów wziąść na "N" wcisnąć pedał hamulca i wszystko pieknie się przełącza
jawaldek - 29-03-2008, 18:59
fotam napisał/a: | 4H i 4L nie używasz na asfalcie.
Pomiędzy 4H i 2H możesz przełączać w czasie jazdy jeśli wszystkie koła kręcą się z taką samą prędkością (jazda na wprost bez utraty przyczepności), testowałem przełączanie do 40km/h wyżej nie ręczę.
Na cztery łapy przełączasz jak dwie nie wyrabiają |
Cześć,cześć .Ja też przełączałem przy szybkości do 40km/h i było OK. Przy wyższej=>>> nie radzę(próbowałem i tak jak na ikonce, skrzynia mnie potraktowała) Może już ktoś napisał na ten temat.A co a ja nie mogę Pozdrówka dla wszystkich
|
|
|